0001_DPC1397

«Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους - Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη» αναφέρει η κυβέρνηση - Τι προηγήθηκε στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

«Παραγωγικές» χαρακτηρίζει τις σημερινές συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς η κυβέρνηση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας των συνομιλιών στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, σημειώνεται ότι πλέον υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την ψήφο των Αποδήμων. 

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς επισημαίνονται τα εξής:

«Ο Πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Στις συναντήσεις αυτές ο Πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών. Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.

Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Τι προηγήθηκε - Οι θέσεις των πολιτικών αρχηγών

Διαδοχικές συναντήσεις είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, αναζητώντας συναινέσεις στη νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, τη μεγαλύτερη κρισιμότητα είχε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γγ του ΚΚΕ είπε στον πρωθυπουργό ότι συμφωνεί με την πρόταση της ΝΔ να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα η ψήφος των αποδήμων. Σε δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια ο κ. Κουτσούμπας «on camera», είπε στην ουσία ένα «ναι» με επιμέρους ενστάσεις στο σχέδιο της κυβέρνησης.

Έίχαν προηγηθεί ένα ξεκάθαρο «ναι» στην κυβερνητική πρόταση από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, και ένα «όχι» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Κουτσούμπας επιφυλάχθηκε να διατυπώσει την οριστική θέση του κόμματός του, αφού παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη πρόταση της κυβέρνησης, πλην όμως, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του να ψηφίζουν οι Ελληνες που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα με αυτοπρόσωπη παρουσία στα ελληνικά προξενεία και να προσμετράται το αποτέλεσμα στο σύνολο της Επικράτειας. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι διαφωνεί με την επιστολική ψήφο.

Τα ραντεβού με Τσίπρα και Γεννηματά

Νωρίτερα, το πρώτο τετ-α-τετ του πρωθυπουργού το πρωί της Παρασκευής ήταν αυτό με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν για την επιστολική ψήφο, και γενικότερα για τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων. Αν και δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο των όσων συζητήθηκαν, υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων δεν συμπίπτουν πουθενά, την ίδια ώρα που η υπόθεση της Novartis έχει «δυναμιτίσει» το πολιτικό σκηνικό.

Αυτό επιβεβαίωσαν, λίγο ως πολύ, οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Επιθυμούμε να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας, επιθυμούμε την ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην ελληνική Βουλή. Δεν επιθυμούμε όμως -και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει- να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουν» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι η πρόταση που του παρουσίασε προφορικά ο κ. Μητσοτάκης «δυστυχώς εκεί κατατείνει».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι προέτρεψε τον πρωθυπουργό «να αλλάξει ρότα», ώστε να βρεθεί κοινός τόπος, να προχωρήσουν συναινετικά και να μην οδηγηθούν οι Έλληνες της διασποράς σε διχασμό.

Η Φώφη Γεννηματά

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό «ναι» για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια, «ναι» στην επιστολική ψήφο, «ναι» στην προσμέτρηση των ψήφων τους στο εθνικό αποτέλεσμα και «ναι» στην εκλογή αντιπροσώπων από την ομογένεια.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος

Την πλήρη συμφωνία του κόμματός του στο θέμα της ψήφου των ομογενών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βελόπουλος είπε ότι θεωρεί αυτονόητο το ότι θα πρέπει να ψηφίζουν οι ομογενείς.

«Είμαι άνθρωπος της ομογένειας, γεννήθηκα στη Γερμανία και θεωρώ αυτονόητο οι Έλληνες ομογενείς να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να ψηφίζει ο κάθε ελληνοποιηθέντας Ιμπραήμ, Χασάν, Μεχμέτ και να μην ψηφίζει ο Έλληνας, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Σταύρος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και συνέχισε

«'Αρα λοιπόν, σε αυτό συμφωνούμε επί της αρχής. Στις λεπτομέρειες θα τα βρούμε βέβαιοι γι' αυτό γιατί μας ενώνει ο κανόνας της λογικής. Οι ομογενείς είναι Έλληνες και πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης

«Είχαμε μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό σε πολύ καλό κλίμα. Ο πρωθυπουργός μου μετέφερε την βασική αγωνία που έχει ο ίδιος και η κυβέρνηση για να διευκολυνθεί η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γ.Βαρουφάκης μετά από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την τελευταία του κύκλου των επαφών που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό .

«Συμφωνήσαμε», συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, «και να σας θυμίσω ότι είμαστε το μόνο κόμμα που στο ψηφοδέλτιο επικρατείας είχαμε δυο εξαιρετικούς απόδημους και να σας θυμίσω επίσης ότι ήδη από τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων ήμουν ο μόνος πολιτικός αρχηγός ο οποίος μίλησε καθαρά υπέρ της ψήφου των αποδήμων και μάλιστα υπέρ της ενεργοποίησής τους μέσα από την δημιουργία εκλογικών περιφερειών απόδημων Ελλήνων».

Συνεχίζοντας είπε πως «οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στα προξενεία και τόνισε ότι το ΜέΡΑ 25 είναι κατά της επιστολικής ψήφου γιατί όπως ανέφερε δεν διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου».

«Υπάρχουν δυο διαφορετικά ζητήματα» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης. «Το ένα αφορά τους απόδημους και το άλλο τους ταξιδιώτες, τους φοιτητές, τα παιδιά της κρίσης που έφυγαν πρόσφατα».

Για τους αποδήμους που έφυγαν μετανάστες κατά το παρελθόν ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, πρότεινε να δημιουργηθούν Εκλογικές Περιφέρειες Εξωτερικού, όπου θα εκλέγονται απόδημοι από τους απόδημους αναλογικά με όσους Έλληνες πολίτες μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, ενώ για εκείνους που έφυγαν πιο πρόσφατα και για ένα χρονικό ορίζοντα οκτώ ετών να ψηφίζουν στην περιφέρεια που είναι εγγεγραμμένοι.

Απαιτούνται 200 φήφοι στη Βουλή

Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει σύμπλευση με την αντιπολίτευση, καθώς χρειάζεται να «αλιεύσει» ψήφους και από εκεί, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 έγκυρων ψήφων που χρειάζεται, για να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους η ψήφος των ομογενών.  Ο στόχος αυτός είναι πλέον εφικτός καθώς η μόνη ξεκάθαρη άρνηση που έχει διατυπωθεί είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ που διαθέτει 86 βουλευτές. 


ΣΧΟΛΙΑ (34)

Ναι στον απόδημο

Έξω από το προξενείο της Τουρκίας στο Μόναχο είδα μια απέραντη ουρά μέσα στο κρύο. Στένεψε το πεζοδρόμιο. Σκέφθηκα, έγινε επίθεση αντιφρονούντων. Όχι, μου λένε: Ψηφίζουν. Μπράβο!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Πολύ παράλογο να ψηφίζει κάποιος που έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Ο καθένας πρέπει να έχει δικαίωμα ψήφου στον τόπο που ζει.

Αλέξης - ΑρχιΤσυριζοπαπάτζας

Εμείς πάντως, αποκλείεται να συμφωνήσουμε! Οι απόδημοι ζούνε σε οργανωμένες κοινωνίες / κράτη, είναι παραγωγικοί και όχι παράσιτα του Δημοσίου, δεν χάφτουν τις αριστεροπαπάτζες μας, δεν διακατέχονται από αριστερόστροφα μπαρουφοσύνδρομα της Ψωροκώσταινας και γενικώς θα φάμε τρελλό ΜΑΥΡΟ από δαύτους. Τέτοια Σταλινοφασισταριά είμαστε, δημοκράταροι του κ@#ου!

Ανάλυση είδησης

Ο κόσμος γύρω μας ετοιμάζεται να πάρει φωτιά, Συρία, Κύπρος, Τουρκία, πετρέλαια κλπ... Και οι δικοί μας καίγονται για το αν τους ψηφίσουν οι απόδημοι. Χα... Χα....... Χα!

κκε

Η ζωη δεν σταματα βρε

Κόναν

Αφήστε κομματόσκυλα τους Έλληνες απόδημους να ψηφίζουν ελεύθερα !!! Τι φοβάστε καθάρματα;

Γιάννης

Οι βρωμοζαίοι φοβούνται όποιον δεν θεωρούν πελατάκι τους......Προτιμούν τους λαθρομετανάστες και όχι τους απόδημους......Απλό είναι......

MARON

Εξυπναδες του Κουτσουμπα και του Βαρουφακη, μενει ενας Ελληνας σε μια πολη 450 χμ απο το κοντινοτερο Ελληνικο προξενειο, θα πρεπει να παει προσωπικα να ψηφισει, δηλαδη 900 χμ πηγαινε ελα, εισητηρια, βενζινες κλπ σα να λεει δηλαδη, σιγα μη πανε να ψηφισουν, ασε να κανοιυμε οτι ειπαμε ναι. ΟΧΙ, με επιστολικη ψηφο, οπως κανουνε ολες οι χωρες,αν τους αρεσει. Αλλιως, το περναει μονος του ο Μητσοτακης, φτιαχνει και ενα εκλογικο νομο με ενισχυμενη αναλογικη και παει συντομα σε εκλογες, καιγοντας την απλη αναλογικη εχοντα μια τετραετια μπροστα του. Να δουμε τοτε, αν θα μπει το ΚΚΕ στη Βουλη και ποσους βουλευτες θα βγαλει, με 300.000 τουλαχιστον ψηφους να μετρανε στο συνολικο αποτελεσμα.

Αλήθειες

Πόσο φασίστας μπορεί να είσαι για να απογορευεις το δικαίωμα ψήφου σε Έλληνες και με ευκολία να το δίνεις σε λαθρομετανάστες εισβολείς.

Ενημέρωση

Μόνο αν έχεις ελληνική υπηκοότητα δικαιούσαι να ψηφίσεις στις βουλευτικές εκλογές. Δεν αρκεί η φορολογική ή η μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα ως κριτήριο, η οποία μάλιστα δεν είναι ούτε αναγκαία, ούτε ικανή συνθήκη.

Mέγας είσαι Μητσοτάκη

Τεράστιος ηγέτης. Ουτε το ΚΚΕ δεν τολμά να του πει όχι στις εθνοσωτήριες προτάσεις του. Μόνη εξαίρεση οι Ζαίοι

Ontario

Οι απόδημοι πήραν τα μάτια τους και έφυγαν για να γλιτώσουν από τις πολιτικές των οικογενειών σας. Να τους αφήσετε ήσυχους. Που πρέπει να πάνε επιτέλους για να μην σας βλέπουνε και να μην σας ακούνε?

Μαύρη πετρα

Σωστός

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης