Δούκας και Τσιτουρίδης σε προανακριτική

Δούκας και Τσιτουρίδης σε προανακριτική

Το πόρισμα καταλήγει στην ανάγκη σύστασης προανακριτικής για την περαιτέρω έρευνα των χειρισμών των δύο πολιτικών

Doukas and Tsitouridis facing the preliminary inquiry board
Στην ανάγκη σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την περαιτέρω έρευνα των χειρισμών των κ.κ. Πέτρου Δούκα και Σάββα Τσιτουρίδη καταλήγουν οι πορισματικές θέσεις των μελών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

Αναλυτικά, το ΠΑΣΟΚ προτείνει για παραπομπή τους κ.κ. Δούκα και Τσιτουρίδη, ενώ καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στους κ.κ. Γιώργο Αλογοσκούφη και Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Συγκεκριμένα, στον κ. Δούκα το πόρισμα ΠΑΣΟΚ μεταξύ άλλων καταλογίζει ότι εκείνος ως υφυπουργός Οικονομικών «αποφάσισε την έκδοση από το Ελληνικό Δημόσιο δομημένων ομολόγων», «Από κοινού με τον τότε Υπουργό Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη διασφάλισαν … ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα προχωρήσουν, πολλές φορές … στην αγορά αυτών των δομημένων προϊόντων σε τιμές προφανώς ασύμφορες και ασυνήθιστα υψηλές, ενώ ήταν αυξημένου κινδύνου και ακατάλληλα για τα Ασφαλιστικά Ταμεία» προκαλώντας ζημιά «η οποία υπερβαίνει για το καθένα, αλλά και συνολικά, το ποσό των 150.000 ευρώ», «προσυννενοήθηκε ευθέως και μέσω του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Κουρή για την επικείμενη έκδοση του δομημένου ομολόγου των 280.000.000 εκδόσεως Ελληνικού Δημοσίου με ανάδοχο την JP Morgan και τελικούς αγοραστές τα Ταμεία ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΣΕΥΠ».

Για τον κ. Τσιτουρίδη το πόρισμα ΠΑΣΟΚ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «αν και είχε σαφείς σχετικές ευθύνες και αρμοδιότητες, παρέλειψε: να συγκροτήσει την Επιτροπή Εποπτείας της Διαχείρισης των Αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, παρά τις οχλήσεις της ηγεσίας της Τράπεζας της Ελλάδος. Αλλά και να ασκήσει έλεγχο νομιμότητας, όπως οφείλει δια των Κυβερνητικών Επιτρόπων, στις μη σύννομες επενδύσεις των Ταμείων σε δομημένα που δεν αποτιμώνται στην ΗΔΑΤ». 

Το ΚΚΕ καταλογίζει διαχρονικές ευθύνες στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και καταλήγει πως για τους κ.κ. Δούκα και Τσιτουρίδη «υφίσταται ανάγκη σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης, με σκοπό τη διερεύνηση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών»

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί για την ανάγκη περαιτέρω έρευνας των κ.κ. Δούκα, Τσιτουρίδη και καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στους κ.κ. Αλογοσκούφη, Μεϊμαράκη καθώς και στους πρώην υπουργούς Δικαιοσύνης κ.κ. Α. Παπαληγούρα και Σ. Χατζηγάκη.
Κλείσιμο

Το ΛΑΟΣ, προτάσσοντας το θέμα της παραγραφής, εκφράζει ερωτήματα μόνο για τους χειρισμούς του κ. Δούκα. Αποφεύγοντας ευθέως να μιλήσει για τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υφυπουργού Οικονομίας που χρίζουν έρευνας, τον στέλνει στην προανακριτική από το «παράθυρο». Τέλος, οι πορισματικές θέσεις του ανεξάρτητου βουλευτής κ. Νίκου Τσούκαλη -έχει προσχωρήσει στη Δημοκρατική Αριστερά- καταλήγουν στην ανάγκη περαιτέρω έρευνας για τους κ.κ. Δούκα και Τσιτουρίδη.

Να σημειωθεί πως για να συσταθεί προανακριτική επιτροπή απαιτείται σχετική πρόταση που θα καταθέσουν 30 τουλάχιστον βουλευτές. Στην συνέχεια η πρόταση συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης