ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε τη μονάδα φυσικού αερίου της Μυτιληναίος ύψους 350 εκατ. ευρώ

Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε τη μονάδα φυσικού αερίου της Μυτιληναίος ύψους 350 εκατ. ευρώ

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση σε επιχειρηματίες και βιομηχανία να  επενδύσουν στη χώρα - Έως το 2030, ο τομέα της μεταλλουργίας της ιστορικής Αλουμίνιο και οι μονάδες του ομίλου στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος

mitilineos2
Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική για την εδραίωση ενός νέου επενδυτικού χάρτη στην χώρα, πλήρως συμβατού με τις κεντρικές επιλογές της στον τομέα της πράσινης ενέργειας, χαρακτήρισε την επένδυση της εταιρείας Μυτιληναίος στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου ο πρωθυπουργός.
mitilineos1


Ο κ. Μητσοτάκης, έθεσε το θεμέλιο λίθο της νέας υπερσύγχρονης μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 826 μεγαβάτ, η οποία θα κατασκευαστεί με την υπερσύγχρονη τεχνολογία της General Electric, απορροφώντας συνολική επένδυση άνω των 350 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η νέα επένδυση είναι συμβατή με τις τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης που είναι η σταδιακή αντικατάσταση του λιγνίτη, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μειωμένων τιμολογίων ρεύματος και ο περιορισμός της οικονομικής αιμορραγίας που προκαλούν ο εισαγωγές ρεύματος», σημείωσε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός και κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες και την βιομηχανία να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα και να επενδύσουν στην χώρα μας.

mitilineos4
Κλείσιμο


mitilineos3

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για απεξάρτηση από το λιγνίτη έως το 2028 που όπως είπε, είναι ένας φιλόδοξος στόχος για την χώρα, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, σκοπεύουν να αποσύρουν το κάρβουνο από το ενεργειακό τους μείγμα το 2038. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι συγκροτείται το Εθνικό Συμβούλιο για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο θα εκπονήσει το πρόγραμμα ματάβασης. Υπογράμμισε όμως ότι ειδικά για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης θα υπάρξει ένα ειδικό master plan με αντισταθμιστικά οφέλη και περιβαλλοντική πρόνοια.

Ο Πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να καθησυχάσει και τις τοπικές κοινωνίες που θα πληγούν από το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης, επισήμανε ότι οι λιγνιτικές πόλεις θα γίνουν ένα νέος πόλος επενδύσεων και θα στηριχθούν από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση όπως τονίστηκε, θα συνεχίσει να στηρίζει τις επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας, στον οποίο περιλαμβάνονται και δυο νέες μεγάλες επενδύσεις ύψους 400 εκ. ευρώ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ισχύος 461 μεγαβάτ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων αναφέροντας ότι έως το 2030 θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των Δωδεκανήσων ενώ για το καλοκαίρι του 2020 προγραμματίζεται η ολοκλήρωση της μικρής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Βαγγέλης Μυτιληναίος συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την απόφαση της κυβέρνησης, το ποσοστό παραγωγής καθαρής ενέργειας να ενισχυθεί από 20% που είναι σήμερα στο 30% έως το 2030. «Δράττομαι της ευκαιρίας να σας δηλώσω ότι η Μυτιληναίος συντάσσεται με την εθνική προσπάθεια και στο μερίδιο που της αναλογεί δεσμεύεται ότι η βιομηχανική δραστηριότητα θα γίνει και αυτή πράσινη».

Όπως ανακοίνωσε έως το 2030, ο τομέα της μεταλλουργίας της ιστορικής Αλουμίνιο και οι άλλες μονάδες του ομίλου στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι η βιομηχανική επανάσταση δεν θα υπάρξει εάν δεν έρθει η πράσινη ανάπτυξη, λέγοντας ότι η νέα μονάδα φυσικού αερίου θα μειώσει κατά 70% τις εκπομπές ρύπων σε σχέση με τους λιγνίτες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης