Η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης στη συνάντηση Ελπιδοφόρου - Ερντογάν

Η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης στη συνάντηση Ελπιδοφόρου - Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε και συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη

elpidoforos-erdogan
Οι προοπτικές για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η αναγκαιότητα της αναστήλωσης του Ορφανοτροφείου  της Πριγκήπου, αλλά και τα ζητήματα που αφορούν στις μειονότητες σε Ελλάδα και Τουρκία ήταν τα τρία ζητήματα που συζήτησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συναντήθηκε εκτάκτως αργά χθες το βράδυ με τον Ερντογάν, στο ξενοδοχείο  Cipriani του Μανχάτταν. Σύμφωνα με πληροφορίες  τη συνάντηση ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος και έγινε λίγο πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο στενός του συνεργάτης του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, πρώην Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

elpidoforos-erdogan-celik


Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και η συζήτηση περιεστράφη στα θέματα της καταστάσεως των μειονοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία, στην αναγκαιότητα της αναστηλώσεως του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου και στις προοπτικές για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Αλλωστε, η επαναλειτουργία της Χάλκης αποτελεί έργο ζωής για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ο οποίος ήταν Μητροπολίτης Προύσσης και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Χάλκης. 

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Ερντογάν, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην απόλυτη προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και εν γένει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κλείσιμο
Ο Ερντογάν, αφού ενημερώθηκε για έργο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο να τον επισκεφθεί κατά την προσεχή επίσκεψή του στην Τουρκία.

Σημειώνεται, ότι αργότερα σήμερα, ο κ.Ελπιδοφόρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ηδη, πάντως, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην ανοιχτή εκδήλωση- ομιλία του κ.Μητσοτάκη στην Αστόρια. Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος προσφώνησε τον κ.Μητσοτάκη, αποκαλώντας τον «Ελπιδοφόρο πρωθυπουργό». Οπως είπε «είστε νέος και  δυνατός, ο λαός περιμένει από σας πολλά, γιατί μπορείτε να πάτε την Ελλάδα και μπροστά και ψηλά. Η Ομογένεια ήταν, είναι και θα είναι κοντά στην Ελλάδα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης