Μητσοτάκης - Ερντογάν: Πρώτο βήμα για στενότερη συνεργασία - Τι συμφώνησαν για το προσφυγικό

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Πρώτο βήμα για στενότερη συνεργασία - Τι συμφώνησαν για το προσφυγικό

Συμφωνία για στενή συνεργασία, με στόχο την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των δύο λαών - Συζητήθηκαν Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, μεταναστευτικό και Χάλκη 

mi3333
Σε καλό κλίμα, με πολλές προσωπικές αναφορές των δύο ηγετών, ολοκληρώθηκε περί τις 17:45 (ώρα Ελλάδος) η συνάντηση -διάρκειας περίπου μίας ώρας- του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Στη συνάντηση, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα, από το προσφυγικό/μεταναστευτικό, μέχρι το Κυπριακό, αλλά και τα αμιγώς διμερή ζητήματα με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας. Αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και επιφορτίστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.



Η Ελλάδα εξέφρασε την πάγια στήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία για το Κυπριακό, καθώς και στην πρόταση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Ερντογάν εκανε αναφορά στη θετική εικόνα της οικογένειας Μητσοτάκη στον τουρκικό λαό, λόγω της πολιτικής που είχε ασκήσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν ήταν  πρωθυπουργός. Επιπλέον, είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η εκλογή του έχει δημιουργήσει προσδοκίες στη γειτονική χώρα.


Κλείσιμο
Μητσοτάκης - Ερντογάν



Αναφορικά με τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν τόσο στις ακτές της Τουρκίας όσο και στη θάλασσα.
Το μήνυμα από την ελληνική πλευρά προς την Άγκυρα μπορεί να συνοψιστεί στη φράση «βοηθήστε μας εσείς, να σας βοηθήσουμε κι εμείς». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αυτή ήταν μια έμμεση αναφορά για διάθεση της Ελλάδας να ενισχύσει τυχόν αίτημα της Τουρκίας για αύξηση των κονδυλίων από την ΕΕ προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα που εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά. Από την άλλη, η Άγκυρα έθεσε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς (τζαμιά) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

0006_DPC3145


Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στη συνάντηση, από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος γραφείου θεμάτων Έυρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Μητρόπουλος και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρία Θεοφίλη.

Δηλώσεις Ακάρ

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, σε συνομιλία που είχε με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, Χολουσί Ακάρ, ο τελευταίος δήλωσεστον ΑΝΤ1, ότι η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν έγινε σε πολύ θερμό κλίμα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει μια θετική επανεκκίνηση των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας και ότι ανυπομονούν γι’ αυτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέοι γύροι συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας.

Πάντως ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, όταν του τέθηκε ερώτημα για τις γεωτρήσεις απέφυγε να απαντήσει ενώ για το κυπριακό είπε ότι όλοι επιθυμούν να υπάρξει λύση του προβλήματος. Όταν ρωτήθηκε για τους όρους αναφοράς, απάντησε «αυτά είναι λεπτομέρειες».


0008_DPC3177-_1_
0007_DPC3171-_1__2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης