Δένδιας: Επιζήμια, όχι προδοτική, η Συμφωνία των Πρεσπών

Δένδιας: Επιζήμια, όχι προδοτική, η Συμφωνία των Πρεσπών

Δεν είναι δυνατόν να αλλάξω τη συμφωνία με τα Σκόπια και τα άρθρα που επιτρέπουν στους γείτονες να χαρακτηρίζουν «μακεδονική» τη γλώσσα και την εθνικότητά τους ομολόγησε ο υπουργός Εξωτερικών για το Σκοπιανό - «Η Τουρκία φέρεται σαν ταραξίας και το κάνει δύσκολο να ξεκινήσουμε ένα νοήμονα διάλογο, να βρούμε άκρη» είπε ο Νίκος Δένδιας - Για το μεταναστευτικό αποκάλυψε ότι θα παρακολουθούνται με κάμερες οι ροές από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά

dendias
Με την επισήμανση ότι «ο αναθεωρητισμός των συνθηκών είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα» ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει τη μετονομασία της πΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία».

Με το ρητορικό ερώτημα «τι μπορώ να κάνω;» ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη έδειξε ότι έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πραγματικότητα και δεν μπορεί να μεταβληθεί. «Εάν σας πω ότι μπορώ να αλλάξω συνολικά τη συμφωνία, ή έστω να αλλάξω συνολικά αυτά τα δυο άρθρα, (σσ. εννοεί τα άρθρα που προβλέπουν «μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα) δεν θα σας πω την αλήθεια, αυτό αφ’ ης υπεγράφη και κυρώθηκε, δεν είναι δυνατόν» είπε ξεκάθαρα ο κ. Δένδιας.
 
Εξηγώντας ότι ο ίδιος διαφωνούσε με τις συγκεντρώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real ο Νίκος Δένδιας εξήγησε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτό έχει μια σαφή τοποθέτηση. Είπε εάν κυρωθεί η συμφωνία, εμείς θα την εφαρμόσουμε διότι υπάρχει συνέχεια στο κράτος και δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να μπορεί να μην ακολουθήσει κάτι στο οποίο συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο αναθεωρητισμός των συνθηκών είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα».

Κλείσιμο
«Επιζήμια ναι, προδοτική…» ήταν η απάντηση του Νίκου Δένδια στην παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ανατρέπει το deal με τα Σκόπια, μια συμφωνία που χαρακτήρισαν προδοτική. «Δεν πρόκειται να αποδώσω τον τίτλο του προδότη στη χώρα εγώ σε κανέναν. Με εξαιρέσεις, για να είμαστε και ειλικρινείς. Αλλά εν πάση περιπτώσει σε αυτή τη συγκυρία το να μιλάμε για προδοσία, δεν νομίζω ότι είναι σωστό. Έχουμε ακούσει εμείς από το ΣΥΡΙΖΑ τέτοια, θυμάστε, την εποχή των μνημονίων. «Προδότες», «δοσίλογους» μας λέγανε, «γερμανοτσολιάδες». Αυτά γίνονται στο πλαίσιο ενός πολιτικού λόγου οξύτατου. Κατά την άποψή μου όχι παραδεκτού, αλλά δεν χρειάζεται κανείς ούτε να τα υιοθετεί ούτε να τα διατηρεί ως πολιτική παρακαταθήκη» τόνισε ο υπουργός των Εξωτερικών.


Και συνέχισε ο κ. Δένδιας για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Η χώρα έχει μια συμβατική δέσμευση απέναντι σε μια άλλη χώρα. Απέναντι σε αυτή την άλλη χώρα που έχει μια συμβατική δέσμευση, οφείλει να τηρήσει η Ελλάδα, απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία,  τις συμβατικές της δεσμεύσεις. Όμως το είπα και στον κ. Ντιμιτρόφ ξεκάθαρα, πρέπει να τηρήσουν και αυτοί απολύτως στο γράμμα, στο κόμμα, στην τελεία, τις δικές τους δεσμεύσεις».

«Τι μπορώ να κάνω; Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει»...

Εξηγώντας πού διαφωνεί με τη Συμφωνία που συνομολόγησαν οι Σκοπιανοί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι θα άλλαζε τα δύο σημεία της Συμφωνίας που επιτρέπουν στους Σκοπιανούς να επικαλούνται «μακεδονική» γλώσσα και εθνικότητα. «Θα σας προσέθετα ακόμη και την δυνατότητα νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου να χρησιμοποιεί τον τίτλο «μακεδονικός» χωρίς να μπορώ εγώ να το σταματήσω. Αυτά τα τρία πράγματα θα ήθελα να μπορούσα να τα είχα αλλάξει. Όμως είναι εκεί τώρα. Τι μπορώ να κάνω;» παραδέχτηκε ο υπουργός των Εξωτερικών.

Κατά την άποψη του υπουργού των Εξωτερικών «αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν χώρα είναι μέσα από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, να πείσουμε την άλλη πλευρά ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο και μόνο με αυτόν. Παράδειγμα, να γίνει απολύτως αποδεκτή από την άλλη πλευρά, ότι ο τίτλος του πολίτη της κάθε χώρας είναι πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό όμως είναι μια διαδικασία υλοποίησης η οποία περνάει μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.  
Θα το επιχειρήσουμε, αλλά εάν σας πω ότι μπορώ να αλλάξω συνολικά τη συμφωνία, ή έστω να αλλάξω συνολικά αυτά τα δυο άρθρα, δεν θα σας πω την αλήθεια, αυτό αφ’ ης υπεγράφη και κυρώθηκε, δεν είναι δυνατόν».

«Η Τουρκία δεν μας βοηθάει να ξεκινήσουμε ένα νοήμονα διάλογο»

«Είναι μερικά πράγματα τα οποία κάνει η Τουρκία και ειλικρινά δυσκολεύομαι να τα καταλάβω και έστω και εάν προσπαθώ να μπω στα «δικά της παπούτσια». Δηλαδή τι ωφελεί, αυτό π.χ. το τελευταίο που είπατε, η φωτογράφηση του Προέδρου Ερντογάν μπροστά σε ένα χάρτη με τους οποίους κάποιος με ελεύθερη απόδοση εκλαμβάνει τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο ως κάτι μεταξύ μπλε και άσπρο, όπως θέλει να το ζωγραφίσει. Τι έννοια έχουν αυτά τα πράγματα για μια σοβαρή χώρα; Ειλικρινά μου ξεφεύγει» είπε ο κ. Δένδιας για την συμπεριφορά της Τουρκίας.

Απαντώντας σε παρατήρηση των δημοσιογράφων του Real, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε: «Έχετε απόλυτο δίκιο. Η Τουρκία το κάνει δύσκολο για μας. Δεν μας βοηθάει σε αυτή την προσπάθεια να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ένα νοήμονα διάλογο. Να βρούμε άκρη. Στο τέλος – τέλος η συνεργασία πάντοτε βοηθάει και η συνεργασία προάγει και εμείς είμαστε η μόνη χώρα που θέλει μια ευρωπαϊκή και σύγχρονη Τουρκία και μια Τουρκία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Τουρκία να σταματήσει τα περίεργα για να βρούμε έναν σοβαρό τρόπο επίλυσης των διαφορών μας»

«Νομίζω ότι η Τουρκία φαίνεται να το επιζητά λιγότερο από ό,τι εμείς θέλουμε να τη βοηθήσουμε σε αυτό. Όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις. Θα σταματήσει να φέρεται σαν ταραξίας; Θα σταματήσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα; Θα σταματήσει να παραβιάζει και την κυριαρχία ακόμα της Κυπριακής Δημοκρατίας; Δεν μας το κάνει εύκολο η Τουρκία. Όμως δεν πρόκειται να απελπιστούμε. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, χτίζουμε – δεν σας κρύβω – τις συμμαχίες μας. Δεν προσερχόμαστε σε αυτή την προσπάθεια αγνοώντας την ανάγκη να έχουμε μαζί μας την διεθνή κοινότητα, να έχουμε μαζί μας τους συμμάχους μας το ΝΑΤΟ, να έχουμε μαζί μας τους εταίρους μας και φίλους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενισχύουμε και παλεύουμε για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις συμμαχίες μας και από την άλλη λέμε στην Τουρκία ότι εφόσον σταματήσει όλα αυτά τα «περίεργα», μπορούμε να καταλήξουμε κάποια στιγμή σε σοβαρό τρόπο συζήτησης και επίλυσης των διαφορών μας. Αλλά δεν μας το κάνει εύκολο η Τουρκία. Έχετε δίκιο» ήταν η τοποθέτηση του κ. Δένδια ο οποίος με αυτή την φράση εμμέσως αποδέχτηκε ότι τα προς διευθέτηση θέματα στα ελληνοτουρκικά δεν είναι μόνο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αλλά περισσότερα...

Με τις κάμερες θα ξέρουμε τι γίνεται με τους παράνομους μετανάστες

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και στις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα στείλει καραβάνια ανθρώπων προς τα ελληνικά νησιά, ο Νίκος Δένδιας άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια αντίληψη, η θάλασσα δεν αστυνομεύεται. Είναι λάθος αυτή η αντίληψη. Κατ΄ αρχήν δεν μιλάμε για τη θάλασσα, μιλάμε για τα παράλια της Μικράς Ασίας απέναντι από τις ελληνικές ακτές, γιατί εκεί γίνονται οι συγκεντρώσεις. Εκεί οι «λαθρέμποροι ανθρώπων» οδηγούν τους παράτυπους μετανάστες ώστε να επιχειρήσουν να τους περάσουν στην απέναντι ακτή» είπε ο υπουργός των Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα λοιπόν, όπως έχει και στον Έβρο τη δυνατότητα, γι’ αυτό στον Έβρο δεν έχουμε εισροές, έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τα παράλια απέναντι. Αυτό όμως πρέπει να γίνει επί τη βάσει μιας συνδεσμολογίας των καμερών και των εργαλείων που έχουμε, να μην επεκταθώ για λόγους προφανείς, γιατί άπτονται και της ασφάλειάς μας σε άλλο επίπεδο, ώστε να μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να ξέρουμε τι γίνεται απέναντι και να μην μας αποβιβάζονται στη Μυτιλήνη μέρα μεσημέρι 500, 600, 700 άτομα. Το λέω ως ένα απλό παράδειγμα βελτίωσης. Επίσης παραγγέλνονται καινούργια ταχύπλοα σκάφη. Έχει ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να υπάρξει η σχετική αγορά και έχουν βρεθεί και οι πόροι και έχω την εντύπωση ότι οι πόροι αυτοί είναι μάλιστα και εκτός Δημοσίου».

«Επί της προηγούμενης κυβέρνησης υπήρχε παραίτηση και η παραίτηση, λυπάμαι να πω, δεν αφορούσε μόνο τις εισροές, αφορούσε και τη διαχείριση της ζωής των ανθρώπων αυτών εντός της επικράτειας. Δεν μου αρέσει να λέω πολλά γιατί βλάπτω τη χώρα μου, αλλά σε συγκεκριμένα σημεία, στη Μόρια για παράδειγμα, εκθέτει τη χώρα η κατάσταση αυτή η οποία παρελήφθη από εμάς και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό» ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης