LIVE

Κορωνοϊός

Δένδιας: Επιζήμια, όχι προδοτική, η Συμφωνία των Πρεσπών

dendias

Δεν είναι δυνατόν να αλλάξω τη συμφωνία με τα Σκόπια και τα άρθρα που επιτρέπουν στους γείτονες να χαρακτηρίζουν «μακεδονική» τη γλώσσα και την εθνικότητά τους ομολόγησε ο υπουργός Εξωτερικών για το Σκοπιανό - «Η Τουρκία φέρεται σαν ταραξίας και το κάνει δύσκολο να ξεκινήσουμε ένα νοήμονα διάλογο, να βρούμε άκρη» είπε ο Νίκος Δένδιας - Για το μεταναστευτικό αποκάλυψε ότι θα παρακολουθούνται με κάμερες οι ροές από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά

Με την επισήμανση ότι «ο αναθεωρητισμός των συνθηκών είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα» ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει τη μετονομασία της πΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία».

Με το ρητορικό ερώτημα «τι μπορώ να κάνω;» ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη έδειξε ότι έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πραγματικότητα και δεν μπορεί να μεταβληθεί. «Εάν σας πω ότι μπορώ να αλλάξω συνολικά τη συμφωνία, ή έστω να αλλάξω συνολικά αυτά τα δυο άρθρα, (σσ. εννοεί τα άρθρα που προβλέπουν «μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα) δεν θα σας πω την αλήθεια, αυτό αφ’ ης υπεγράφη και κυρώθηκε, δεν είναι δυνατόν» είπε ξεκάθαρα ο κ. Δένδιας.
 
Εξηγώντας ότι ο ίδιος διαφωνούσε με τις συγκεντρώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real ο Νίκος Δένδιας εξήγησε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτό έχει μια σαφή τοποθέτηση. Είπε εάν κυρωθεί η συμφωνία, εμείς θα την εφαρμόσουμε διότι υπάρχει συνέχεια στο κράτος και δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να μπορεί να μην ακολουθήσει κάτι στο οποίο συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο αναθεωρητισμός των συνθηκών είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα».

«Επιζήμια ναι, προδοτική…» ήταν η απάντηση του Νίκου Δένδια στην παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ανατρέπει το deal με τα Σκόπια, μια συμφωνία που χαρακτήρισαν προδοτική. «Δεν πρόκειται να αποδώσω τον τίτλο του προδότη στη χώρα εγώ σε κανέναν. Με εξαιρέσεις, για να είμαστε και ειλικρινείς. Αλλά εν πάση περιπτώσει σε αυτή τη συγκυρία το να μιλάμε για προδοσία, δεν νομίζω ότι είναι σωστό. Έχουμε ακούσει εμείς από το ΣΥΡΙΖΑ τέτοια, θυμάστε, την εποχή των μνημονίων. «Προδότες», «δοσίλογους» μας λέγανε, «γερμανοτσολιάδες». Αυτά γίνονται στο πλαίσιο ενός πολιτικού λόγου οξύτατου. Κατά την άποψή μου όχι παραδεκτού, αλλά δεν χρειάζεται κανείς ούτε να τα υιοθετεί ούτε να τα διατηρεί ως πολιτική παρακαταθήκη» τόνισε ο υπουργός των Εξωτερικών.


Και συνέχισε ο κ. Δένδιας για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Η χώρα έχει μια συμβατική δέσμευση απέναντι σε μια άλλη χώρα. Απέναντι σε αυτή την άλλη χώρα που έχει μια συμβατική δέσμευση, οφείλει να τηρήσει η Ελλάδα, απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία,  τις συμβατικές της δεσμεύσεις. Όμως το είπα και στον κ. Ντιμιτρόφ ξεκάθαρα, πρέπει να τηρήσουν και αυτοί απολύτως στο γράμμα, στο κόμμα, στην τελεία, τις δικές τους δεσμεύσεις».

«Τι μπορώ να κάνω; Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει»...

Εξηγώντας πού διαφωνεί με τη Συμφωνία που συνομολόγησαν οι Σκοπιανοί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι θα άλλαζε τα δύο σημεία της Συμφωνίας που επιτρέπουν στους Σκοπιανούς να επικαλούνται «μακεδονική» γλώσσα και εθνικότητα. «Θα σας προσέθετα ακόμη και την δυνατότητα νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου να χρησιμοποιεί τον τίτλο «μακεδονικός» χωρίς να μπορώ εγώ να το σταματήσω. Αυτά τα τρία πράγματα θα ήθελα να μπορούσα να τα είχα αλλάξει. Όμως είναι εκεί τώρα. Τι μπορώ να κάνω;» παραδέχτηκε ο υπουργός των Εξωτερικών.

Κατά την άποψη του υπουργού των Εξωτερικών «αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν χώρα είναι μέσα από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, να πείσουμε την άλλη πλευρά ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο και μόνο με αυτόν. Παράδειγμα, να γίνει απολύτως αποδεκτή από την άλλη πλευρά, ότι ο τίτλος του πολίτη της κάθε χώρας είναι πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό όμως είναι μια διαδικασία υλοποίησης η οποία περνάει μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.  
Θα το επιχειρήσουμε, αλλά εάν σας πω ότι μπορώ να αλλάξω συνολικά τη συμφωνία, ή έστω να αλλάξω συνολικά αυτά τα δυο άρθρα, δεν θα σας πω την αλήθεια, αυτό αφ’ ης υπεγράφη και κυρώθηκε, δεν είναι δυνατόν».

«Η Τουρκία δεν μας βοηθάει να ξεκινήσουμε ένα νοήμονα διάλογο»

«Είναι μερικά πράγματα τα οποία κάνει η Τουρκία και ειλικρινά δυσκολεύομαι να τα καταλάβω και έστω και εάν προσπαθώ να μπω στα «δικά της παπούτσια». Δηλαδή τι ωφελεί, αυτό π.χ. το τελευταίο που είπατε, η φωτογράφηση του Προέδρου Ερντογάν μπροστά σε ένα χάρτη με τους οποίους κάποιος με ελεύθερη απόδοση εκλαμβάνει τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο ως κάτι μεταξύ μπλε και άσπρο, όπως θέλει να το ζωγραφίσει. Τι έννοια έχουν αυτά τα πράγματα για μια σοβαρή χώρα; Ειλικρινά μου ξεφεύγει» είπε ο κ. Δένδιας για την συμπεριφορά της Τουρκίας.

Απαντώντας σε παρατήρηση των δημοσιογράφων του Real, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε: «Έχετε απόλυτο δίκιο. Η Τουρκία το κάνει δύσκολο για μας. Δεν μας βοηθάει σε αυτή την προσπάθεια να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ένα νοήμονα διάλογο. Να βρούμε άκρη. Στο τέλος – τέλος η συνεργασία πάντοτε βοηθάει και η συνεργασία προάγει και εμείς είμαστε η μόνη χώρα που θέλει μια ευρωπαϊκή και σύγχρονη Τουρκία και μια Τουρκία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Τουρκία να σταματήσει τα περίεργα για να βρούμε έναν σοβαρό τρόπο επίλυσης των διαφορών μας»

«Νομίζω ότι η Τουρκία φαίνεται να το επιζητά λιγότερο από ό,τι εμείς θέλουμε να τη βοηθήσουμε σε αυτό. Όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις. Θα σταματήσει να φέρεται σαν ταραξίας; Θα σταματήσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα; Θα σταματήσει να παραβιάζει και την κυριαρχία ακόμα της Κυπριακής Δημοκρατίας; Δεν μας το κάνει εύκολο η Τουρκία. Όμως δεν πρόκειται να απελπιστούμε. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, χτίζουμε – δεν σας κρύβω – τις συμμαχίες μας. Δεν προσερχόμαστε σε αυτή την προσπάθεια αγνοώντας την ανάγκη να έχουμε μαζί μας την διεθνή κοινότητα, να έχουμε μαζί μας τους συμμάχους μας το ΝΑΤΟ, να έχουμε μαζί μας τους εταίρους μας και φίλους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενισχύουμε και παλεύουμε για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις συμμαχίες μας και από την άλλη λέμε στην Τουρκία ότι εφόσον σταματήσει όλα αυτά τα «περίεργα», μπορούμε να καταλήξουμε κάποια στιγμή σε σοβαρό τρόπο συζήτησης και επίλυσης των διαφορών μας. Αλλά δεν μας το κάνει εύκολο η Τουρκία. Έχετε δίκιο» ήταν η τοποθέτηση του κ. Δένδια ο οποίος με αυτή την φράση εμμέσως αποδέχτηκε ότι τα προς διευθέτηση θέματα στα ελληνοτουρκικά δεν είναι μόνο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αλλά περισσότερα...

Με τις κάμερες θα ξέρουμε τι γίνεται με τους παράνομους μετανάστες

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και στις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα στείλει καραβάνια ανθρώπων προς τα ελληνικά νησιά, ο Νίκος Δένδιας άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια αντίληψη, η θάλασσα δεν αστυνομεύεται. Είναι λάθος αυτή η αντίληψη. Κατ΄ αρχήν δεν μιλάμε για τη θάλασσα, μιλάμε για τα παράλια της Μικράς Ασίας απέναντι από τις ελληνικές ακτές, γιατί εκεί γίνονται οι συγκεντρώσεις. Εκεί οι «λαθρέμποροι ανθρώπων» οδηγούν τους παράτυπους μετανάστες ώστε να επιχειρήσουν να τους περάσουν στην απέναντι ακτή» είπε ο υπουργός των Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα λοιπόν, όπως έχει και στον Έβρο τη δυνατότητα, γι’ αυτό στον Έβρο δεν έχουμε εισροές, έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τα παράλια απέναντι. Αυτό όμως πρέπει να γίνει επί τη βάσει μιας συνδεσμολογίας των καμερών και των εργαλείων που έχουμε, να μην επεκταθώ για λόγους προφανείς, γιατί άπτονται και της ασφάλειάς μας σε άλλο επίπεδο, ώστε να μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να ξέρουμε τι γίνεται απέναντι και να μην μας αποβιβάζονται στη Μυτιλήνη μέρα μεσημέρι 500, 600, 700 άτομα. Το λέω ως ένα απλό παράδειγμα βελτίωσης. Επίσης παραγγέλνονται καινούργια ταχύπλοα σκάφη. Έχει ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να υπάρξει η σχετική αγορά και έχουν βρεθεί και οι πόροι και έχω την εντύπωση ότι οι πόροι αυτοί είναι μάλιστα και εκτός Δημοσίου».

«Επί της προηγούμενης κυβέρνησης υπήρχε παραίτηση και η παραίτηση, λυπάμαι να πω, δεν αφορούσε μόνο τις εισροές, αφορούσε και τη διαχείριση της ζωής των ανθρώπων αυτών εντός της επικράτειας. Δεν μου αρέσει να λέω πολλά γιατί βλάπτω τη χώρα μου, αλλά σε συγκεκριμένα σημεία, στη Μόρια για παράδειγμα, εκθέτει τη χώρα η κατάσταση αυτή η οποία παρελήφθη από εμάς και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό» ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (49)

Βρωμοστομος

Οταν ολη η Ευρωπαϊκη Κοινοτητα, Η Ευρωπαϊκη Ενωση, Ολο το Νατο και η ΗΠΑ πιεζουν και τις δυο πλευρες να γινει η συμφωνια με απωτερο σκοπο η Ρωσια να μην εχει προσβαση στα Βαλκανια τι περιμενουμε να κανουν οι αδυνατοι κρικοι. Μεχρι Σαββιδη εμπλεξαν ενω ο Σορος και οι αλλοι ειναι αθωοι και δεν ανακατευτηκαν ποτε. Επεσαν τρομεροι εκβιασμοι και προπαγανδα καροτο και μαστιγιο δουλεψε αβερτα και πρεπει να δουλευει ακομα. Τα Σκοπια πρεπει να μπουν στο Νατο. ._ Τελεια και παυλα

AΓΡΑΦΙΩΤΗΣ

Προσφάτως δεν τους ψηφίσατε? Πρός τι λοιπόν τα δάκρυα και οι διαμαρτυρίες? Εξάλου δεν σας έλεγαν κάτι διαφορετικό πρίν τις εκλογές. Αοριστίες περί επιζήμιας συμφωνίας λέγανε και όποιος τσιμπήσει. Ψαρέψαν στα θολά νερά και πήραν αυτοδυναμία. Τώρα λένε στα ίσια ότι θα τηρήσουν την ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ Συμφωνία των Πρεσπών σύμφωνα με την οποία Μακεδόνες πλέον ονομάζονται οι Σλαβογενείς κάτοικοι της περιοχής των Σκοπίων ενώ οι πραγματικοί Μακεδόνες στους αιώνες των αιώνων ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ή μάλλον θα υπάρχουν ως "οι βόρειοι του πρώτου μέρους", όπως αναγράφει γι'αυτους η συμφωνία. ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΛΗ ΝΥΧΤΑ ΣΑΣ.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΑΠΛΑ ΝΤΟΜΠΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΡΤΑ ΚΑΝΤΕ ΓΑΡΓΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝΔΕΝ ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΣΑΝ ΝΟΜΙΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΜΠΟΡΕΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΛΥΤΕΡΟ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ 48,ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΒΟΛΕΨΕ.

ZZ

Προς - (Τούβλο 09/09/2019, 19:11. ). Διάβασε καλλίτερα τι έγραψα μπας και ξεστραβωθείς . Η συμφωνία της Λοζάνης δεν ήταν πρωτοβουλία της Ελλάδος και Τουρκιάς , ήταν πρωτοβουλία των μεγάλων δυνάμεων , έχει διεθνή χαρακτήρα με εγγυητές την διεθνή κοινότητα . Στην περίπτωση των Πρεσπών η συμφωνία είναι διμερείς (Ελλάδα –Σκόπια )και μεσολαβητές βλέπε (εκβιαστές) Γερμανία -ΗΠΑ . Άντε ξεστραβώσου τσιμεντόλιθε .

Ρίτα

Η μεγάλη στοά δεν θεωρεί το επιζήμιο προδοτικό ? Μήπως ήταν λίγο επιζήμια, δηλαδή όσο πατάει η γάτα?

Ο Πολίητς

Τουλάχιστον τον Κοτζιά που τσέπωσε τα 50 εκατομμύρια για να υπογράψει, θα τον κλείσετε μέσα?

planet

Αχ μανούλα μου και δεν έχουμε λεφτά να πάρουμε τις Γαλλικές φρεγάτες.

DsX

Ντροπή σάς κύριε Δένδια προεκλογικα αλλά λέγατε

Μη το ξεχνάτε

Κυριε Δένδια με απαγοιτέψατε. Το υποψιαζόμουν είναι αληθεια αυτό που επιβεβαιωσατε. Για κάποιο λόγο θεωρείται τον εαυτό σας εξυπνότερο απο το ακροατήριο σας. Για σας φαίνεται δεν εχει καμια σημασία η θέληση του λαου. Η μεγαλύτερη προδοσία είναι ότι ενήργησαν χωρίς να κάνουν δημοψήφισμα. Αυτό από μόνο του συνιστα παραβίαση του συντάγματος. Μη το ξεχνάτε οτι όλοι σας υπηρετείτε τον λαο και μόνο αυτόν.

Η αληθεια για το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

Μητσοτακης: Κυρια καγκελλαριε καθιστε στην καρεκλα σας, εχω να σας πω κατι συνταρακτικο! Μερκελ ( καθεται). Μητσοτακης: Η συμφωνια των Πρεσπων ειναι μια κακή και επιζήμια συμφωνια αλλα θα την κανω γαργαρα! Μερκελ: Σοβαρα Κυριακο μου τι μου λες!!! Καλα που καθησα Απάντηση

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης