Γουίλμπουρ Ρος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταλαβαίνει τι χρειάζεται η Ελλάδα - «Ναι» σε μικρότερα πλεονάσματα

Γουίλμπουρ Ρος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταλαβαίνει τι χρειάζεται η Ελλάδα - «Ναι» σε μικρότερα πλεονάσματα

Τι είπε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ μετά τη συνάντησή του με Μητσοτάκη για το Ελληνικό και τη μείωση φόρων - Τι εντυπωσίασε τον πολυεκατομμυριούχο συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ - Το γλωσσικό ολίσθημα που μετέτρεψε την Ελλάδα σε… Τουρκία - «Δεν θα είμαστε σε θέση να πουλήσουμε τα F-35» στην Τουρκία, ξεκαθάρισε

wilbur_ross_main_again
«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση καταλαβαίνει τι χρειάζεται η Τουρκία, συγγνώμη, τι χρειάζεται η Ελλάδα» είπε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος στο ξεκίνημα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε μικρή ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων, με αφορμή τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Πέρα από το μικρό γλωσσικό ολίσθημα του κ. Ρος, ο οποίος για λίγα δευτερόλεπτα μπέρδεψε την Ελλάδα με την… Τουρκία, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ήδη προχωρούν σε μείωση φόρων, αντιμετωπίζουν προβλήματα ψηφιακής διακυβέρνησης» είπε ο Γουίλμπουρ Ρος, προσθέτοντας ότι από τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό, τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Κυριάκο Πιερακάκη, «αντελήφθην ότι στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος στην εφαρμογή των πολιτικών».

«Τα περισσότερα μέλη της σημερινής κυβέρνησης προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα» παρατήρησε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, σημειώνοντας ότι εκ των πραγμάτων είναι προσανατολισμένοι στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων σε προσδιορισμένο χρονικό διάστημα.

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της αδειοδότησης του καζίνο στο πρώην Ελληνικό, ο κ. Ρος επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα μεταρρυθμίσεων.

«Η διαδικασία πήγαινε από αναβολή σε αναβολή για χρόνια» εξήγησε ο Γουίλμπουρ Ρος και συνέχισε: «Τώρα η διαδικασία μετατίθεται για τεχνικούς λόγους από τις 30 Σεπτεμβρίου στις 4 Οκτωβρίου και τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης απολογήθηκαν γι’ αυτή την πολύ μικρή καθυστέρηση, κάτι που με έπεισε ότι είναι προσανατολισμένοι στην εφαρμογή».

Κλείσιμο
«Το κλειδί είναι η υλοποίηση» κωδικοποίησε την άποψή του ο κ. Ρος.

«Η Ελλάδα έδειξε ότι ξεπέρασε την κρίση. Τώρα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα. Ποιος να το έλεγε πριν λίγα χρόνια ότι η Ελλάδα θα κατάφερνε ποτέ να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα;» υπογράμμισε ο κ. Ρος και συμπλήρωσε: «Μόλις η ΕΕ καταλάβει ότι αυτή η κυβέρνηση πετυχαίνει όσα υπόσχεται, πιστεύω ότι θα τους επιτρέψουν να διαμορφώσουν έναν όχι τόσο επιθετικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα. Γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί επιβραδύνει και δεν βοηθά την οικονομία».

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Ελλάδα θα ανταμειφθεί για την επίτευξη τόσο καλής δουλειάς με το πρωτογενές πλεόνασμα» εκτίμησε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τεράστιο επίτευγμα το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία καταγράφει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5%.

Η Ελλάδα κόμβος διανομής LNG

«Το 2ο» συνέχισε, «είναι οι κινήσεις που γίνονται στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Είναι πολύ καλή ιδέα να γίνει η Ελλάδα κόμβος διανομής του LNG» είπε ο Γουίλμπουρ Ρος και αναφέρθηκε στον αγωγό που συνδέει την Ελλάδα με την Βουλγαρία. «Είναι η πρώτη φορά που η Βουλγαρία προμηθεύεται φυσικό αέριο πέραν της Ρωσίας» είπε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γουίλμπουρ Ρος είπε ότι αναμένεται να ξαναρχίσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, κάτι που χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα».

«Νομίζω ότι θα εφαρμοστεί ένα ρωμαλέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αυτό είναι πολύ χρήσιμο» είπε ο κ. Ρος, εξηγώντας: «Μιλώντας γενικώς, εταιρείες που ιδιωτικοποιούνται τείνουν να λειτουργούν καλύτερα. Κι αυτό δευτερευόντως θα δώσει στην κυβέρνηση χρήματα που θα μπορέσουν να διατεθούν σε άλλες χρήσεις».

«Κάνουν πολλές καλές κινήσεις» προσέθεσε ο Αμερικανός υπουργός και αναφέρθηκε στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων που προκαλούσε περιπλοκές. «Είναι μεγάλα θέματα για τα οποία μιλούσαμε επί χρόνια και τώρα φαίνεται ότι έφτασε ο χρόνος να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα» είπε ο Γουίλμπουρ Ρος.

Σε ερώτηση του protothema.gr για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Ρος που, μετά την Ελλάδα, θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, δήλωσε ορθά-κοφτά ότι στόχος της Ουάσιγκτον είναι η διατήρηση της Τουρκίας στο στρατόπεδο της Δύσης.

«Προσπαθούμε να βεβαιώσουμε ότι η Τουρκία θα μείνει σταθερά αγκιστρωμένη (firmly planted) στη Δύση» εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, διαλύοντας τις αυταπάτες όσων θεωρούν ότι το ρήγμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν μπορεί να γεφυρωθεί. «Όπως ξέρετε, η Τουρκία πρόσφατα επέλεξε να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους και ως αποτέλεσμα δεν θα είμαστε σε θέση να τους πουλήσουμε τα F-35. Δεν το επιθυμούμε. Αυτό είναι μια επιπλοκή» είπε ο κ. Ρος.

Η συνέχεια της τοποθέτησης του Γουίλμπουρ Ρος προκάλεσε έκπληξη, αφού ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει την ενίσχυση της Τουρκίας με μεταφορά στη γειτονική χώρα μέρους των παραγωγικών δραστηριοτήτων που σήμερα γίνονται στην Κίνα. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες για ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ. Με πολλούς τρόπους η Τουρκία θα μπορούσε να αντικαταστήσει κάποια από τα προϊόντα που τώρα παράγονται στην Κίνα. Η Τουρκία έχει μεγάλη βιομηχανία επίπλων, ισχυρή κλωστοϋφαντουργία» ανέφερε ο κ. Ρος.

«Οι τουρκικές επιχειρήσεις θα πρέπει να επεκταθούν, για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις γιγάντιες παραγγελίες επιχειρήσεων όπως η Walmart» είπε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ και διευκρίνισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν έθεσαν ως στόχο την αύξηση του διμερούς αμερικανοτουρκικού εμπορίου στα 75 δισ. δολάρια. «Ξεκάθαρα υπάρχει δυνατότητα για αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας» κατέληξε ο κ. Ρος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης