Μαξίμου για τετ-α-τετ Μητσοτάκη - Μέρκελ: «Δεν πάμε ως επαίτες στο Βερολίνο»

Μαξίμου για τετ-α-τετ Μητσοτάκη - Μέρκελ: «Δεν πάμε ως επαίτες στο Βερολίνο»

Επιδιώκεται η δημιουργία θετικού κλίματος, με την παρουσίαση του σχεδίου για την ανάπτυξη - Δεν θα υποβάλλουμε λίστα με «εξυπηρετήσεις» - Την Πέμπτη στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός με Σταϊκούρα και Κουμουτσάκο

mitsotakis_merkel_ena
Το σχέδιο του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσα από τολμηρές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις φόρων σχεδιάζει να παρουσιάσει στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ταξιδεύει την Πέμπτη στο Βερολίνο για σειρά επαφών με τη γερμανική πολιτική ηγεσία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνοδεύεται στο ταξίδι του από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο πλευρών θα βρεθούν εκτός από τα οικονομικά και τα ζητήματα που σχετίζονται με το Μεταναστευτικό που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε ιδιαίτερη έξαρση, λόγω των αυξημένων ροών αφίξεων στη χώρα μας αιτούντων άσυλο.

«Είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που μια ελληνική κυβέρνηση δεν θα καθίσει απέναντι στη γερμανική, υποβάλλοντας λίστα με αιτήματα και… εξυπηρετήσεις», υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές στην Αθήνα. Αυτό, εξηγούν, δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα χάσει την ευκαιρία να καλέσει, όπως έκανε και στο Παρίσι, τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μεταβαίνει στη γερμανική πρωτεύουσα για να ζητήσει από την κ. Μέρκελ να συνηγορήσει ευθέως και δημοσίως στο αίτημα για μείωση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων που συνομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν πάμε ως επαίτες στο Βερολίνο», είναι η άποψη την οποία εκφράζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που έχουν γνώση των διαθέσεων που επικρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Προσθέτουν, άλλωστε, ότι το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, που προϋποθέτει τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος, θα αποφασιστεί στο επίπεδο της Κομισιόν, όπου φαίνεται να έχει δημιουργηθεί θετική προοπτική.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται σε αυτή τη φάση να καλλιεργηθεί θετικό κλίμα και στο Βερολίνο και δεν θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση την καγκελάριο Μέρκελ, απαιτώντας μια δέσμευση που δύσκολα θα μπορούσε να δώσει χωρίς να προηγηθούν εντονότερα δείγματα γραφής από την Αθήνα που μπορεί να αλλάξουν και τη διάθεση της γερμανικής κοινής γνώμης.

Το κόμμα της καγκελαρίου, εξάλλου, όπως και ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίο ηγείται, αντιμετωπίζουν το αμέσως προσεχές διάστημα κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε κρατίδια της γερμανικής Ομοσπονδίας και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ενίσχυση της λαϊκίστικης Ακροδεξιάς που αντιτίθεται στην χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης