Μητσοτάκης - Μακρόν: Το «ταμείο» της συνάντησης και επόμενος σταθμός Βερολίνο

mitsot34

Στο τρίπτυχο  επενδύσεις-ασφάλεια-σταθερότητα επενδύει στον πρώτο κύκλο των ευρωπαϊκών του επαφών ο πρωθυπουργός - Πρώτος στόχος να επανασυστήσει την Ελλάδα  ως χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις - «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», είπε 

Ολοκληρώθηκε χθες η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι, πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ήταν εμφανές και από τα εθιμοτυπικά στιγμιότυπα και από τις κοινές δηλώσεις, αλλά και από τις κυβερνητικές διαρροές που ακολούθησαν ότι η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Εξάλλου, αυτό ήταν και το αναμενόμενο.


Η επίσκεψη αυτή δεν συνοδευόταν από μία λίστα ελληνικών αιτημάτων, την οποία όφειλε να αποδεχθεί ή να απορρίψει ο Γάλλος πρόεδρος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κάνει την τακτική επιλογή να πραγματοποιήσει τον παρθενικό κύκλο επαφών του, αφήνοντας στην άκρη το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Προφανώς, είχε συνείδηση πως το ζήτημα αυτό συνδέεται με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ως εκ τούτου κατά πάσα πιθανότητα θα εισέπραττε άμεση ή έμμεση άρνηση από τους συνομιλητές του, ειδικά από την Άγκελα Μέρκελ, την οποία θα συναντήσει στη συνέχεια. Αποφεύγοντας δεξιοτεχνικά μια πολιτική ήττα, άφησε το ζήτημα αυτό για αργότερα. Αντιθέτως, ως άμεσο στόχο έθεσε να πείσει τον Γάλλο πρόεδρο, τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Ολλανδό πρωθυπουργό αφ’ ενός για την πρόθεση της κυβέρνησής του να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αφ’ ετέρου να προωθήσει άμεσα μία δέσμη μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα διευκολύνουν την προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.


Θέλοντας, λοιπόν, να επανασυστήσει την Ελλάδα στους «μεγάλους» της Ευρωζώνης και κατ’ αυτόν τον τρόπο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να θέσει αιτήματα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο Μακρόν εστίασε στο τρίπτυχο: επενδύσεις-ασφάλεια-σταθερότητα. Στις δηλώσεις του κατά την είσοδό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, απηύθυνε πρόσκληση σε Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Αποφασισμένος να βρεί έναν πολύτιμο σύμμαχο στο πρόσωπο του Γάλλου προέδρου, με τον οποίο τον ενώνουν πολλά περισσότερα από όσα τον χωρίζουν, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να ενισχύσει περαιτέρω τις παραδοσιακά πολύ καλές διμερείς σχέσεις και να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο επικοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε στον συνομιλητή του το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και πιο συγκεκριμένα το νομοθετικό έργο που έχει δρομολογήσει και θα δρομολογήσει προσεχώς η νέα ελληνική κυβέρνηση με σκοπό να προσελκύσει επενδύσεις.

Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους στόχους της περιοδείας: «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είμαστε πλέον μία χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων».

Μία ακόμα σημαντική πτυχή της συνάντησης ήταν η επαναβεβαίωση, από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού, ότι υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό την ευρωπαϊκή ατζέντα του προέδρου Μακρόν. Ο κοινός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, η κοινή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ενεργειακή πολιτική και άλλα κρίσιμα ζητήματα ανανέωσαν την συμμαχική σχέση των δύο χωρών. Εξάλλου, η Γαλλία έχει στρέψει εδώ και καιρό το βλέμμα της στην Ελλάδα και στην Κύπρο και για ενεργειακούς και για γεωπολιτικούς λόγους.

Το μενού της συνάντησης είχε και εθνικά θέματα. Εξάλλου, υπάρχει και το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ στο οποίο η Γαλλία αναπτύσσει ιδιαίτερη δραστηριότητα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Εμανουέλ Μακρόν έχουν συνάψει συμφωνία για τη δημιουργία γαλλικής ναυτικής βάσης στην Κύπρο. Επιπλέον, η γαλλική Total ενεργοποιείται στις έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Είναι αναμενόμενο, λοιπόν, ο πρωθυπουργός να αναζητά ένα κοινό μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου με την Γαλλία, με στόχο την άσκηση μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πίεσης προς την Τουρκία. Για το σκοπό αυτό, στην ελληνική αποστολή στο Παρίσι συμμετείχε και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος, αλλά και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε ότι η χώρα μας είναι εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, άρα θα πρέπει να έχει λόγο στην πολιτική της Ευρώπης για τη μετανάστευση και τη φύλαξη των συνόρων.
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη-αστραπή στη Γαλλία, μεταβαίνει σήμερα πρωί-πρωί στο Μάτι, μεταβαίνοντας στο οικόπεδο-χώρο απόθεσης των καμένων δένδρων που υλοτομήθηκαν στην περιοχή επί της Λεωφόρου Μαραθώνος. Με τον τρόπο αυτό επιθυμεί να περάσει το μήνυμα ότι είναι πρωθυπουργός «πανταχού παρών», ότι δεν αφήνει να χαθεί πολύτιμος χρόνος κι ότι εστιάζει παράλληλα και στα εξωτερικά, αλλά και στα εσωτερικά μέτωπα.

ΣΧΟΛΙΑ (20)

2

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟ! Μην κλαίνε τα συριζόπουλα τα επόμενα 14 χρόνια δικά σου είναι! Πραγματικά τεράστια επιτυχία ! Θα 'ρθει μια ανάπτυξη που θα τρίβετε τα μάτια σας! Κι αν θέλουν οι Έλληνες ας ξαναστείλουν τον Τσίπρα ή τον Βαρουφάκη. Ή και σούργελα όπως ο Βελόπουλος με τις νάρκες στα νησιά , τη Φωφούλα ή τον Λεβέντη. Απορώ μεθυσμένοι ήταν οι Έλληνες όταν ψήφισαν Μητσοτάκη? Γιατί μόνο μεθυσμένοι έπρεπε να ήταν για να ψηφίσουν έναν σοβαρό πολιτικό ανάμεσα σε τόσα σούργελα τέτεια σούργελα που είμαστε. Μας άξιζε ο Τσίπρας μέχρι το μεδούλι.

Τελικά «αιτήματα γιόκ» !

Η ευρωπαϊκή βολτούλα ξεκίνησε για επίδειξη της νέας creation της Μαρέβα και την αναθέρμανση των σχέσεών του με αυτήν ! Κρίμα !

mitsos

Καλά που ζείτε ? Ο τόπος καταστράφηκε χρεοκόπησε και γυρισμό δεν έχει στο άμεσο μέλλον, οι Ευρωπαίοι μας πήραν τα πάντα γιατί δεν ξέρουμε να τα διαχειριστούμε και μας έχουν δώσει τις κουδουνιστρες να παίζουμε!!

@ Η αλήθεια

Ο Μακρόν άλλαξε pamper του Κυριάκου που κατουρηθηκε ! Ουα..ουα..ουα για πλεονάσματα τσιμουδια !

Επικοινωνιακό Επιτελείο

Ο ΠΘ έχει μελετήσει και ορθά ασχολείται με ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν χωρίς ή με μικρό οικονομικό κόστος (αντικαπνιστικός νόμος - άσυλο - 120 δόσεις - Ελληνικό - καθαρισμός οικοπέδου Μάτι κλπ). Η επίσκεψη στη Γαλλία και η συνάντηση με τον Μακρόν ήταν μικρής διάρκειας και εξ αυτού του λόγου εθιμοτυπική και γιαυτό ο Γάλλος Πρόεδρος έδωσε έμφαση στο διεθνές θέμα της Κύπρου κλπ Η κυβέρνηση έχει μπροστά της σοβαρότατα ζητήματα που θέλουν χρόνο για να λυθούν. Η μέχρι σήμερα επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης θα την παγιδεύσει στο μέλλον.

Που είναι η ανάπτυξη Κούλη; Που είναι οι επενδύσεις Κούλη;

Δεν θα θέσει αιτήματα; "Ο κοινός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, η κοινή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ενεργειακή πολιτική και άλλα κρίσιμα ζητήματα ανανέωσαν την συμμαχική σχέση των δύο χωρών. Εξάλλου, η Γαλλία έχει στρέψει εδώ και καιρό το βλέμμα της στην Ελλάδα και στην Κύπρο και για ενεργειακούς και για γεωπολιτικούς λόγους."

Γιώργος 45

1. Oι επενδύσεις δεν έρχονται μέσα σε δύο μήνες με απόφαση και διαταγή της Κεντρικής Πολιτικης Επιτροπής του κόμματος όπως νομίζουν οι συριζαιοι. Αν και ούτως ή άλλως ΗΔΗ έχουν ξεμπλοκάρει ή βρίσκονται στην διαδικασια ξεμπλοκαρίσματος μέσα σε αυτό το ελάχιστο διάστημα γνωστές και μεγάλες επενδύσεις (Ελληνικό, ΟΛΠ, Κασσιόπη Κέρκυρας, Αφάντου Ρόδου, Ελληνικός Χρυσός κ.λ.π.). 2. Το να ειρωνευονται και να σαρκάζουν για την δήθεν αποτυχία της νέας κυβέρνηση στον τομέα των επενδύσεων τα συριζαίϊκα βοθρολύματα που η ΜΟΝΑΔΙΚΗ τους επυτυχία στον οοικονομικό τομέα ήταν η μάχη ΕΝΑΝΤΙΟΝ των επενδύσεων, με ξεπερνά.

Greek Freak

Για βολτα παει ο τυπος στα Παρισια και στα Βερολινα.......νομιζα οτι θα ηταν κατι διαφορετικο αλλα μια απο τα ιδια , παει και χαριεντιζεται......ας ελπισουμε να τα παει καλα στο αμεσο μελλον γιατι ο τοπος επιστροφη σε σαλντιμπαγκους σαν τον Τσιπρα απλα δεν το αντεχει

Μπράβο Πρωθυπουργέ Μητσοτάκη!

Επί τέλους ένας Πολιτικός Ανδρας πεπαιδευμένος, που επανατοποθετεί την Ελλάδα στην Δυτική Ευρώπη του Διαφωτισμού.

kostasv

«Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», είπε " Πιάσ' τ' αυγό και κούρευ' το !!!

«Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», είπε

ο τυπάκος που του γράφει τις ατάκες, καλά θα κάνει να γίνει λιγότερο επικολυρικός...είναι γελοίο, δε το χαμπάριασε κανεις απο τους αυλοκόλακες

Γιώργος 45

"Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις Ευρωπαϊκες πρωτεύουσες", δηλαδή το πως βλέπουν την Ελλλάδα στις χώρες αυτές. Αυτό είναι "επικολυρικό" και γελοίο. Ενώ όταν ο καταληψίας έλεγε ότι "Θα αλλάξουμε την Ευρώπη" ήταν κάτι που έπρεπε να φέρνει δάκρυα υπερηφάνειας στα μάτια μας. Μάλιστα. Έξοχα. Θαυμάσια.

Γιατί σχολιάζεις;

Αυτά που λέγονται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την Ελλάδα ιδιαίτερα μετά την κατάληψη της κυβέρνησης από τους συριζανελίτες, ήταν και είναι ακόμη υποτιμητικά, μειωτικά , εξευτελιστικά έως και υβριστικά! Δεν το είχες αντιληφθεί; ; (ή όπως λες εσύ δεν το χαμπάριασες ;) Αυτό θέλει να αλλάξει ο Μητσοτάκης! Η λέξη αφήγημα είναι η μετάφραση στα Ελληνικά του αγγλικού "narrative" που χρησιμοποιείται κατά κόρον στον Πολιτικό διάλογο τις τελευταίες δεκαετίες. Ή τα αγγλικά σου είναι τσιπρέικα ή απλώς δεν καταλαβαίνεις!

ΤΖΙΜΑΚΟΣ

Στο τελος θα αγοράσουμε ΜΙΡΑΖ......

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης