Δίχρονη προσχολική εκπαίδευση σε 103 δήμους το σχολικό έτος 2019-2020

Δίχρονη προσχολική εκπαίδευση σε 103 δήμους το σχολικό έτος 2019-2020

Με φόντο την εθνική δοκιμασία της πύρηνης λαίλαπας, συνεχίζονται οι πολιτικοί διαξιφισμοί αλλά και ο μαραθώνιος μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, με προτεραιότητα στα «δύσκολα» θέματα

kerameos_nd_marousi
Μόνο σ’ ένα 24ωρο εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές, με 796 πυροσβέστες να μάχονται με τις φλόγες. Όπως ήταν αναμενόμενο, η φυσική αυτή καταστροφή έχει μουδιάσει και το εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε εκτάκτως στην Αθήνα. Μετά τις απαραίτητες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Εκεί ενημερώθηκε από τους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα και ακολούθως δήλωσε πως «πρώτο μέλημα του κράτους είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές».

Εξάλλου, ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ενεργοποιήθηκε άμεσα και η υπηρεσία “Κοπέρνικος” της ΕΕ, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε στην Εύβοια. Στην Ελλάδα θα βρίσκεται από σήμερα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης. Συναντιέται με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, με σκοπό να ενημερωθεί για τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Στα Ψαχνά, όπου βρίσκεται το συντονιστικό για τη φωτιά στην Εύβοια βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και αρκετοί ακόμα αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το δικό του σχόλιο για την πύρινη κόλαση έστειλε μέσω Twitter και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας: «Η σκέψη μας αυτή την ώρα είναι στους κατοίκους των περιοχών που δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές και στους ηρωικούς μας πυροσβέστες».

Παρά την εθνική δοκιμασία της πύρηνης λαίλαπας, οι πολιτικοί διαξιφισμοί δεν έχουν τελειωμό. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης σε χθεσινή συνέντευξή του δήλωσε πως «υπάρχουν άνθρωποι που εκπλήσσονται, γιατί πίστευαν ότι η ΝΔ θα πάψει να είναι τόσο δεξιά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάψει να είναι τόσο… Μητσοτάκης! Θέλουν να καταστείλουν κάθε ανεξαρτησία στις ανεξάρτητες αρχές, θέλουν να ελέγξουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Αναφερόταν για μία ακόμα φορά στο ζήτημα της ΕΡΤ και της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύσει δριμεία προσωπική επίθεση κατά του Κωνσταντίνου Ζούλα. Ο τελευταίος απάντησε σε αυτήν, καταγγέλλοντας ως fake news τη δήθεν αναστολή του διαδικτυακού του προφίλ, ώστε να κρύψει προσβλητικές αναρτήσεις. Οι αναρτήσεις δεν έγιναν ποτέ από αυτόν και ο λογαριασμός του είχε ανασταλεί, καθώς είχε χακαριστεί.

Η καθημερινότητα, όμως, και οι ανάγκες της δεν μπορούν να μπουν στον πάγο. Έτσι, τις πρωτοβουλίες της για την ομαλή λειτουργία της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σε κοινή τους δήλωση η υπουργός Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη γνωστοποίησαν ότι για το σχολικό έτος 2019-2020, η δίχρονη προσχολική αγωγή θα λειτουργήσει σε 103 δήμους, ενώ για 13 δήμους ορίζεται να μετατεθεί η εφαρμογή του μέτρου για το σχολικό έτος 2020-2021.

Κλείσιμο
Σε ένα άλλο μέτωπο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ένας από τους υπουργούς που φαίνεται να έχει απαρνηθεί τις παραλίες, αναφερόμενος στο Ελληνικό, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «είναι απολύτως ρεαλιστικό να αρχίσουν τα έργα στο τέλος του έτους», ξεκαθαρίζοντας ότι είναι κάτι που εξαρτάται από την εταιρεία.

Φαίνεται, όμως, ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο μεταρρυθμίσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει τα πιο δύσκολα να τα επιβάλει στην αρχή της θητείας του, όσο ακόμα είναι νωπή η μεγάλη εκλογική νίκη του και το κλίμα στην κοινωνία είναι ευνοϊκό. Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει, επίσης, να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα τουλάχιστον με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να περιορίσει τα πλεονάσματα, προκειμένου να μειώσει τους φόρους και να έχει περισσότερα χρήματα για επενδύσεις. Αυτός είναι και ένας από τους λόγος που η κυβέρνηση κινείται με ταχείς ρυθμούς.

Όπως και να έχει, αναμένεται ένα θερμό πολιτικά αποκαλόκαιρο και ένα θερμότερο φθινόπωρο. Ακολουθούν, άλλωστε, καταθέσεις νομοσχεδίων για τα προσωπικά δεδομένα, τον εκλογικό νόμο και περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις. Τόσο το πρωθυπουργικό επιτελείο όσο και οι περισσότεροι υπουργοί έχουν πέσει στη δουλειά με σκοπό να προετοιμάσουν τα επόμενα βήματά τους, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τον οδικό χάρτη που έχει εκπονήσει το μέγαρο Μαξίμου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης