Επιτροπή Ανταγωνισμού: Από ανεξάρτητη αρχή σε «μαγαζί» του ΣΥΡΙΖΑ

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Από ανεξάρτητη αρχή σε «μαγαζί» του ΣΥΡΙΖΑ

Αποκαλυπτική η συζήτηση στη Βουλή - Εκτός από τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διόρισε στην Επιτροπή άλλα τρία μέλη της Κεντρική Επιτροπής - Αντιπρόεδρος τοποθετήθηκε η πρώην νομική σύμβουλος του κ. Νίκου Παππά – «Νομικά αβάσιμο» να μας χαρακτηρίζουν κομματικά στελέχη δήλωσε η Βασιλική Θάνου 

4868793
Από ανεξάρτητη αρχή σε «μαγαζί» του ΣΥΡΙΖΑ είχε μετατραπεί η επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς όπως κατήγγειλαν υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης εκτός από την κυρία Βασιλική Θάνου, διορίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια άλλα τρία κομματικά στελέχη της Κουμουνδούρου.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή την διάταξη του διυπουργικού νομοσχεδίου που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει την ευρωπαϊκή οδηγία ώστε από την επιτροπή Ανταγωνισμού να αποκλείονται πρόσωπα με «πολιτική επιρροή». Η επίμαχη διάταξη έχει αναδρομική ισχύ που σημαίνει ότι «ξηλώνεται» η πρόεδρος της Επιτροπής Βασιλική Θάνου που στο παρελθόν είχε διοριστεί νομική σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η αντιπρόεδρος που υπήρξε νομική σύμβουλος του Νίκου Παππά κ.α.

Από την πλευρά της η κυρία Θάνου χαρακτήρισε αβάσιμη την κριτική που δέχεται και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την διάταξη που την «αποκαθηλώνει» από την επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Μας φωτογραφίζουν ως κομματικά πρόσωπα. Δεν είναι λογικά και νομικά βάσιμο να υποστηρίζει κανείς πως αν κάποιος προσέφερε τις υπηρεσίες του σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο παίρνει και την κομματική ταμπέλα αυτού του προσώπου» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ακρόαση φορέων στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται τις διατάξεις του διυπουργικού νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Θάνου τοποθετήθηκε πρόεδρος του Αρείου Πάγου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην συνέχεια ορίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός, νομική σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πριν από λίγους μήνες προτάθηκε από την τότε κυβέρνηση για την θέση της προέδρου της επιτροπής Ανταγωνισμού, πρόταση που ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Χρυσής Αυγής και της Ένωσης Κεντρώων. Αντιπρόεδρος της ίδιας επιτροπής τοποθετήθηκε η πρώην νομική σύμβουλος του κ. Νίκου Παππά.
Πέραν αυτών, η κυρία Θάνου υποστήριξε ότι η προωθούμενη ρύθμιση είναι αντισυνταγματική ενώ υποστήριξε πως πιθανή απομάκρυνσή της από την επιτροπή θα οδηγήσει σε παραγραφή κρίσιμες υποθέσεις που ερευνά. «Πάσχει η διάταξη ως προς την αναδρομικότητα και ως προς τον ατομικό φωτογραφικό χαρακτήρα. Πιο φωτογραφική δεν θα μπορούσε να γίνει. Η αναδρομικότητα απαγορεύεται από την ευρωπαϊκό σύνταγμα και από το σύνταγμα για να μην μπορεί η κυβέρνηση να κηρύσσει έκπτωτα όσα πρόσωπα δεν της είναι αρεστά. Η κυβέρνηση δεν έστειλε την διάταξη στην ΚΕΝΕ.

Κλείσιμο
Υπάρχει και νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ότι τέτοια διάταξη αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο. Αντίκειται στις συνταγματικές αρχές, προσβάλει την ανεξαρτησία, την αποτελεσματικότητα και την συνέχεια της ανεξάρτητης αρχής» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «η βίαιη και αιφνιδιαστική διακοπή των μελών της επιτροπής έχει μεγάλη επίπτωση στην διαδικασία έρευνας υποθέσεων που είναι σε εξέλιξη που είναι κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Πλήττεται το δημόσιο συμφέρον.

Ζητούμε να αποσυρθεί η διάταξη. Να τεθεί στην ΚΕΝΕ ή να προστεθεί μεταβατική διάταξη που να ορίζει ότι να νυν υπηρετούντα μέλη παραμένουν μέχρι την λήξη της θητείας τους».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε «το πνεύμα της ευρωπαϊκής οδηγίας είναι λιτό και σαφές. Κανένα ίχνος πολιτικής επιρροής. Αυτό λέει η οδηγία και αυτό εφαρμόζουμε γι αυτό και δεν έχει φωτογραφική διάσταση. Γι αυτό και πιάνει πρόσωπο που ήταν σύμβουλος νυν υπουργού της κυβέρνησης».

Σε εκείνο το σημείο υπήρξαν αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα ο κ. Γεωργιάδης να υπογραμμίσει « Δεν κάνω διάλογο κ. Παππά. Μας τα διδάξατε αυτά 4 χρόνια και θα σας δείξουμε πόσο καλοί μαθητές είμαστε. Σας το έλεγα θα τον πληρώσετε τον κοινοβουλευτισμό της πλειοψηφίας. Θα τα ξαναπούμε σε 4 χρόνια… Το σύμπαν εκδικείται κύριε Παππά όλα σε εσένα γυρίζουν. Φωνάζεις τώρα γιατί φεύγει από την επιτροπή η δική σου συνεργάτης, αυτή που την είχες νομική σύμβουλο και την διόρισες μετά στην επιτροπή ανταγωνισμού. Εκπλήσσομαι που έχετε το θράσος να διορίζετε την μισή σας κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην ανεξάρτητη αρχή και να έρχεστε εδώ να το υπερασπίζεστε».

Τέλος, ο υπουργός υπενθύμισε ομιλία της κυρίας Βασιλικής Θάνου του 2009 όταν ως πρόεδρος της ένωσης δικαστών υποστήριζε ότι οι συνταξιούχοι δικαστικοί οφείλουν να μην αποδέχονται διορισμούς στο κράτος.
Ανταπαντώντας η κυρία Θάνου παραδέχθηκε πως «όντως προ 10 ετών είχα πει αυτό γιατί το πίστευα και ενδεχομένως να το πιστεύω ακόμα. Όμως έως τώρα όλοι οι πρόεδροι ανεξάρτητων αρχών είναι συνταξιούχοι δικαστικοί και αυτό γιατί κρίθηκε ότι έχουν την εμπειρία».

Εκτός αυτών ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις της υπόθεσης Νοβάρτις λέγοντας: «πριν λίγο ανακοινώθηκε ότι μπήκε στο αρχείο η υπόθεση από την Νοβάρτις για τον κ. Σαμαρά. Τώρα που καταρρέει η σκευωρία, φαντάζομαι ότι θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι πριν από το 15αυγουστό, θα ψάξουμε να δούμε και ποιοι την έστησαν».

Εκτός, αυτών από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τέθηκε και το ζήτημα του άρθρου 84 του πολυνομοσχεδίου που αφορά τελωνειακά πρόστιμα. Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη η ρύθμιση αφορά τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη και την εταιρεία ΣΕΚΑΠ και έρχεται ως συνέχεια ευνοϊκών ρυθμίσεων που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την διαγραφή προστίμων.

Αναλυτικά:

Παύλος Πολάκης: Πάμε στο άρθρο 84 γιατί τροχός είναι και γυρίζει και η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Ποιον αφορά το άρθρο 84 κ. Τζαβάρα;

Κ. Τζαβάρας: Ποιον;

Π. Πολάκης: εισηγητής του νομοσχεδίου είστε και θα έπρεπε να γνωρίζετε. Όταν είχαμε φέρει εμείς τροπολογία είχατε πιάσει τα ντουμάνια, είχατε πιάσει τα παραθύρια και μας λέγατε για χατίρια σε εφοπλιστές και επιχειρηματίες. Για τον Σαββίδη μιλάω.
Αν θυμάμαι καλά αποτα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής ο κ. Σαμαράς είχε παρακαλέσει τον Σαββίδη να πάρει την ΣΕΚΑΠ για να μην απολυθούν καμιά 300αρια-400αρια υπάλληλοι.
Όμως το προηγούμενο  ΔΣ της ΣΕΚΑΠ είχε πιαστεί για λαθρεμπόριο. Πήρε την ΣΕΚΑΠ ο Σαββίδης και του ήρθε το πρόστιμο να πληρώσει αυτά που είχαν κάνει άλλοι. Εμείς φέραμε ρύθμιση που έλεγε ότι ο επενδυτής δεν είναι συνυπεύθυνος  για το πρόστιμο που έβαλαν σε προηγούμενο καθεστώς. Μας λέγατε ότι τα βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι έκανε και έρανε. Υπήρχε και ανάγκη δεύτερης τροπολογίας για το πότε του κοινοποιήθηκε το πρόστιμο. Εσείς ουσιαστικά φέρνετε τροπολογία για το λύσετε οριστικά. Η διάταξή σας λέει ποιες χαρακτηρίζονται ως εκκρεμείς υποθέσεις  και πιάνετε τις προηγούμενες και του Σαββίδη. Τι; Τίποτα τώρα; Είναι καλός ο Σαββίδης τώρα; Τι έγινε; Τα βρήκατε τώρα; Εσείς τι κάνετε;
Κ. Τζαβάρας: ούτε τον ξέρω τον Σαββίδη ούτε θέλω να τον γνωρίσω
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης