LIVE

Κορωνοϊός

Παναγιωτόπουλος: «Δεν θα κάτσουμε αμέριμνοι εάν οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στο Καστελλόριζο»

panagioto_ar

Μήνυμα Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία: «Ναι στα μέτρα εμπιστοσύνης, αλλά χωρίς παραβιάσεις»  -  «Τα F - 35 θα τα δούμε στο μέλλον» είπε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας-  «Προτεραιότητα τα F - 16, μιράζ και η ενίσχυση του στόλου» - Τι είπε για τον ρόλο ΗΠΑ και Πάιατ στα ελληνοτουρκικά

Σενάρια αποφασιστικής αντίδρασης επεξεργάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας σύμφωνα με τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο προκειμένου να αποκρούσουν πιθανό θερμό επεισόδιο στο Καστελλόριζο το προσεχές διάστημα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας στο «Θέμα Fm 104,6» και στους δημοσιογράφους Μάκη Πολλάτο και Χρήστο Μπόκα υπογράμμισε ότι κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις είναι ενήμεροι για τα σενάρια που θέλουν την γειτονική χώρα να αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα στέλνοντας τουρκικό πλοίο νότια του Καστελλόριζου για σεισμικές έρευνες και τόνισε πως «προετοιμάζουμε και εμείς τρόπους να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη παρουσία τουρκικού ερευνητικού σκάφους στα δικά μας χωρικά ύδατα… δεν θα κάτσουμε αμέριμνοι»

«Όπως καταλαβαίνεται αυτά τα θέματα άπτονται και της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματικής πολιτικής και των εξωτερικών υποθέσεων. Το πρώτο λόγο έχει ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών που ασκούν την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Είμαστε ενήμεροι για αυτά τα σενάρια και ως υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Προετοιμάζουμε και εμείς τρόπους να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη παρουσία τουρκικού ερευνητικού σκάφους στα δικά μας χωρικά ύδατα. Θα δούμε. Απλά θα παρακολουθούμε από κοντά και θα επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια ανάλογα με την περίσταση και την συμπεριφορά. Πάντως σε κάθε περίπτωση δεν θα κάτσουμε αμέριμνοι, αυτό είναι το μόνο για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επέμεινε πως πρέπει να διατηρούνται «ανοικτά και σε κάθε επίπεδο» τα κανάλια επικοινωνίας με την γειτονική χώρα και πως «ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) πρέπει να συνεχιστούν ακόμα και σε περιόδους έντασης».



Πρόσθεσε ωστόσο ότι «καλό είναι για να υπάρχει ανοικτή η ζωντανή επικοινωνία και να αποδεικνύονται οι καλές προθέσεις να αποφεύγονται οι εμπρηστικές δηλώσεις όπως αυτές που κάθε τρεις και λίγο ακούμε από υψηλόβαθμους τούρκους αξιωματούχους που δεν παρέχουν καλές υπηρεσίες στην νηφαλιότητα και στην ψυχραιμία με την οποία πρέπει να βλέπουν τις διμερείς τους σχέσεις οι δύο χώρες. Θα πρέπει να συνεννοηθούμε αλλά και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και κυρίως να σεβόμαστε τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Σχολιάζοντας την πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος υποστήριξε ότι στην Αν. Μεσόγειο και την Συρία «απειλούνται η επιβίωση της Τουρκίας και η εθνική της ακεραιότητα», ανέφερε «είνι ένας τρόπος που βλέπει τα πράγματα ο Ερντογάν» για να προσθέσει «μεταφράζεται σε μια αίσθηση ασφυξίας» και πως «μας δίνει την αίσθηση για το πώς σκέφτονται στην Τουρκία αυτή την στιγμή. Αισθάνονται στριμωγμένοι και ανασφαλείς την ίδια στιγμή να το έλεγα;».




Οικοδόμηση ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού και ενίσχυση των Όπλων


Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τοποθέτησε την οικοδόμηση ενός ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, ενώ αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων. Σε εκείνο το σημείο, μίλησε και για ελλείψεις στο εύρος των όπλων.

«Ο ναύσταθμος είναι η φωλιά του Πολεμικού Ναυτικού. Πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες αναβάθμισης φρεγατών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος έκανε γνωστό ότι διατηρεί καθημερινές επαφές με του υπουργείο Ανάπτυξης του Άδωνι Γεωργιάδη για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα και αυτο είναι προτεραιότητα» συμπλήρωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Πλήγμα για την Τουρκία το πάγωμα των F - 35»

Σχολιάζοντας το πάγωμα του προγράμματος πώλησης των μαχητικών F - 35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, τόνισε ότι συνιστά πλήγμα για την Τουρκία και θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ο υπουργός Άμυνας ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται, «στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία», για τα F - 35. Προτεραιότητα είναι, όπως δήλωσε, «η αναβάθμιση των F - 16 και των μαχητικών μιράζ».

«Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα είναι σταθερός σύμμαχος»

«Η χώρα μας παγιώνεται ως πραγματική δύναμη σταθερότητας. Οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί ότι είναι σταθερός σύμμαχος και θα έχουμε και αντίστοιχα οφέλη» τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενώ έκανε λόγο και για το την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σχολίασε και την προ ολίγων μηνών δήλωση του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ ότι οι δύο Έλληνες αξιωματικοί, Δημήτρης Κούκλατζης και Άγγελος Μητρετώδης, πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειές τους λέγοντας ότι στις προθέσεις των ΗΠΑ είναι «να ενισχύσουν τη στρατηγική σχέση με τη χώρα μας»

«Κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία»

Για τις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου μίλησε για «συναντίληψη Ελλάδας και Κύπρου», αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε πριν από μια εβδομάδα με τον Κύπριο ομόλογό του, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «ταυτισμένη με τις επιδιώξεις της Κύπρου. Η χώρα μας λειτουργεί ως αμυντική ομπρέλα και στα υπόψη της έχει την Κύπρο».

Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στις «παράνομες τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ που συνιστούν από μέρους της Τουρκίας κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου και κατ' επέκταση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Ξαναλέω ότι είναι κακή η Συμφωνία των Πρεσπών»

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε για άλλη φορά ότι θεωρεί κακή τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς «ανοίγει εστίες αβεβαιότητας».

«Με το καλημέρα οι γείτονες προχώρησαν σε παραβίαση, αυτή του ονόματος απομονώνοντας τον όρο ''Μακεδονία''. Ανοίγονται έτσι δρόμοι νομικής αμφισβήτησης» δήλωσε ο υπουργός.

Σχετικά με το θέμα της εποπτείας του εναέριου χώρου των Σκοπίων από την Ελλάδα, τόνισε ότι η χώρα μας «έχει αναλάβει να εποπτεύσει τον εναέριο χώρο της γείτονος. Οι φιλίες χτίζονται»

«Δεν παρατείνεται η στρατιωτική θητεία»

Όσον αφορά στο θέμα παράτασης της στρατιωτικής θητείας, για την οποία πολλά έχουν ειπωθεί το τελευταίο διάστημα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε τέλος στην «παραπληρόρηση» - όπως είπε - και τις «εικασίες».

«Δεν σχεδιάζουμε αύξηση στρατιωτικής θητείας, εγώ έκανα λόγο για αναβάθμιση θητείας», είπε συγκεκριμένα.

Όταν η συζήτηση έφτασε στον πρώην υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, παραδέχθηκε την κόντρα του παρελθόντος, όπως επισήμανε όμως επικοινώνησαν μια φορά για να του ευχηθεί καλή επιτυχία, μετά την ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (48)

κα

Με έκπληξη βλέπω τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να μιλάει για έρευνες τουρκικού ερευνητικού σκάφους μέσα στα ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ της Ελλάδας! Αυτό είναι πρωτοφανές! Δεν έχει ξαναγίνει κουβέντα για έρευνες μέσα στα χωρικά μας ύδατα. Μέχρι τώρα όλη η κουβέντα ήταν για την ΑΟΖ. Είτε ο δημοσιογράφος έχει παραποιήσει τις δηλώσεις του υπουργού ή ο υπουργός είναι τόσο άσχετος που δεν γνωρίζει την τεράστια διαφορά μεταξύ χωρικών υδάτων και ΑΟΖ. Εάν Συμβαίνει το δεύτερο θα πρέπει να απομακρυνθεί από αυτή τη θέση αμέσως γιατί είναι επικίνδυνος για τη χώρα! Υπάρχει βέβαια και ένα τρίτο πολύ πονηρό ενδεχόμενο. Ο υπουργός γνωρίζει πάρα πολύ καλά γιατί μιλάει γιατί πραγματικά έχει πληροφορίες για έρευνες μέσα στην ΑΟΖ (και όχι στα χωρικά ύδατα, δηλαδή στα έξι μίλια) ) και δεν προτίθεται να κάνει κάτι για αυτό. Άρα σκοπίμως μιλάει για χωρικά ύδατα και όχι για ΑΟΖ ώστε στο μέλλον να μην οφείλει να απολογηθεί (έτσι νομίζει!) για έρευνες της Τουρκίας μέσα στην περιοχή που μπορεί να θεωρηθεί ελληνική ΑΟΖ. Θα μπορεί να ισχυριστεί δηλαδή "μα εγώ δεσμεύτηκα για τα χωρικά ύδατα". Εάν έχουν γίνει πράγματι τέτοιες δηλώσεις θα έπρεπε να είναι πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες και πρώτη είδηση σε όλα τα κανάλια. Φοβάμαι όμως ότι τα Media που ελέγχονται από την κυβέρνηση έχουν αποφασίσει εκ των προτέρων να κουκουλώσουν το θέμα ενόψει μιας επερχόμενης Εθνικής καταστροφής τόσο μεγάλης που θα κάνει την απώλεια μέρους της Κύπρου να μοιάζει με ασήμαντο γεγονός!

SDF

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΚΑΤΣΕΙΣ ΑΛΛΑ Κ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΗΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Κ ΘΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ Κ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ Κ ΟΑΡΧΗΓΟΣ ΣΟΥ ΕΙΣΤΕ ΣΤΡΑΤΙΑΩΤΑΚΛΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΑΥΤΗΝ ΥΠΗΡΕΤΗΤΕ Κ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΣΑΣ ΑΦΗΣΕ Ο ΥΠΟΤΙΘΕΜςΝΟΣ ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΣΑΣ (ΑΝΗΚΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΣΗΝ) ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΦΤΥΛΙΣΕΙ ΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ Κ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΝΑ ΠΕΡΝΕΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ρε Παναγιωτοπουλε...

λες δεν θα αφησουμε τους Τουρκους να κανουν ερευνες στην δικη μας ΑΟΖ...οταν εμεις δεν μπορουμε να κανουμε ερευνες στην δικη μας ΑΟΖ...γελοιε

Μωχάμεντ

Η Ελλάδα θα κάνει ότι δεν βλέπει όπως πάντα, γιατί οι πολιτικοί κι οι στρατηγοί σας ξέρουν ότι αν αντισταθούν στη Τουρκία, θα χάσουν όλη τη χώρα και όχι μόνο το Αιγαίο. Η Ελλάδα ειναι χώρα που δε παράγει τίποτα εκτός από χρέος και δε χρειάζεται να υπάρχει στον χάρτη

Για αυτό, ότι δεν έκαναν οι προηγούμενοι....

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ Α.Ο.Ζ. ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ, ΣΗΜΕΡΑ!!!!

ZZ

Ακούσαμε ένα κάρο παραμύθια όπως τον παλαιό καλό καιρό προ εικοσαημέρου , ακούσαμε το παιδικό τραγουδάκι πριν τον ύπνο του , για την Βόρειος Μακεδονία έχουμε αντίρρηση , αλλά τι να κάνουμε το πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση. Τζέφρι Πάιατ τεφαρίκι ο άτιμος μοναδικός φίλος τησ Ελλάδας έκανε και δήλωση κλειδί ,ελευθερία στους δυο Έλληνες στρατιώτες βροντοφώναξε και το θαύμα έγινε . Κατά τα αλλά ,καλές οι ΗΠΑ , καλή η Ελλάδα , και γενικά όλα καλά και άγια.

Ακιμ

Σας αρεσει δε σας αρεσει η συνεκμετάλευση είναι δεδομένη. Το Αιγαίο είναι κοινή θάλασσα. Όπως γίνεται και με την αλιεία θα υπάρξει συνεκμετάλευση. Οι Αθηναίοι και οι λοιποί της στερεάς ας ξυνίσουν όσο θέλουν. Οι νησιώτες τα πάμε μια χαρά με τους γείτονες απο πάντα

Maver

Τότε Μογγόλε θα υπάρξει και συνεκμετάλευση και των στενών του Βοσπόρου αφού και μεις έχουμε συμφέροντα εκεί, αποζημιώσεις για τις περιουσίες των Ελλήνων της Μ.Ασίας, καθεστώς Βατικανό για το Πατριαρχείο και την Χάλκη, κλπκλπ.. Μην μας τα ζαλίζεται γιατι θα την φάτε και θάναι μεγαλη και σίγουρη.

Takis

Με τους γείτονες καλά τα πας, με την ορθογραφία όμως είσαι τσακωμενος....

Κώστας

Χαχα αστεία πράγματα.ετσι είναι η αλήθεια όπως γράφουν και οι υπόλοιποι.ειναι η αλήθεια όχι απαισιοδοξία..θα πάνε δλδ νέοι άνθρωποι να σκοτωθούν για να υπερασπιστούν τι;οι εποχές που είχες έναν λιοναιντας πρώτη γραμμή και παλέτες υπέρ πάντων πάνε

Hellier70gr

Κάποιοι σκοτώθηκαν για να μην φοράς τώρα φέσι και να μπορείς να γράφεις ότι θέλεις στα σχόλια χωρίς να σε φυλακίζει ο Ερντογάν. Από εξυπνάδες άλλο τίποτα.

?

Τότε άρχισε τα εντατικά μαθήματα στην τουρκική. Θα σου χρειαστούν για να γίνεις πιστό γιουσουφάκι.

Πεζοδρομιάκιας

Που πήγατε στρατό αν φυσικά πήγατε οι της βουλής, κωλοφαξάδες..

NIKOS

Πρεπει να καταλαβουμε οτι απεναντι στην επιθετικοτητα των Τουρκων μπορουμε μονο να αντιπαραθεσουμε τον αποφασιστικο λογο και θεληση μας. Αυτες οι βλακειες που λεει ο Υπουργος ΔΕΝ πειθουν κανενα. Πολυ σωστα το εθεσε ο Αδωνις και ειπε οτι η γεωτρηση στο Καστελορριζο ειναι ΕΙΣΒΟΛΗ στην επικρατεια μας και σαν τετοια πρεπει να αντιμετωπιστει. Και αν ξεκινησει βεβαια μια εστω και περιορισμενης κλιμακας πολεμικη αναμετρηση, τοτε θα καταλαβουν οι Νεοελληνες τι εστι Εθνικος κινδυνος και Εθνικη αφυπνιση. Ολα τα αλλα που προηγηθηκαν μεταπολιτευτικα (ΚΑΙ η οικονομικη κριση) θα ειναι απλως παρωνυχίδες όταν ερθουν οι πρωτοι νεκροι...Απο την αλλη μερια, η εναλλακτικη "τοιχο-τοιχο μη σε πετυχω" με τους απογονους των Ουννων, δεν οδηγει πουθενα..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης