Πανεπιστημιακό άσυλο: Αυτή είναι η ρύθμιση που μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση

pan_main01

Δείτε τι περιλαμβάνει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας  - «Ανέβηκε» στο opengov.gr, και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα, στο opengov.gr, και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για το ακαδημαϊκό άσυλο.

Δείτε εδώ το άρθρο 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως αναρτήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο opengov.gr.

Συγκεκριμένα, το άρθρο έχει ως εξής:

«Το άρθρο 3 του ν. 4485/2017 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 3
Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων.».


Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα ρύθμιση με τον «νόμο Γαβρόγλου» είναι η παρακάτω:

«Ακαδημαϊκές Ελευθερίες

1. Στα Α.Ε.Ι. κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των δημοκρατικών αξιών, των ακαδημαϊκών ελευθεριών στην έρευνα και στη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση και τη μάθηση έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.

2. Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. Οι ως άνω περιορισμοί δεν ισχύουν για το Πυροσβεστικό Σώμα».

Η Αιτιολογική έκθεση αναφέρει:

Η ακαδημαϊκή ελευθερία είναι η ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας όταν ασκείται μέσα στον χώρο που παρέχεται η ανώτατη εκπαίδευση από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Πρόκειται για την ελευθερία καθενός μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμμετέχει στην έρευνα και στην διδασκαλία, αναπτύσσοντας την προσωπικότητά του.
Αποτελεί όμως και θεσμική εγγύηση που προστατεύει λειτουργικά την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας και διδασκαλίας, δηλαδή την οργανωμένη επιστημονική
δραστηριότητα, που αναπτύσσεται στους χώρους των Α.Ε.Ι σύμφωνα με κανόνες που θεσπίζει και με οικονομικά μέσα που παρέχει το κράτος.

Η ιστορική εξέλιξη στο ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι έχει πλέον καταδείξει ότι έχουμε οδηγηθεί σε κατάχρηση της έννοιας της ακαδημαϊκής ελευθερίας, υπό την έννοια της εργαλειοποίησής της για την παροχή ανοχής (ιδίως μέσω της αδυναμίας ή παρεμπόδισης παρέμβασης των αρχών) σε πράξεις και συμπεριφορές που συντελούνται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. και δεν έχουν καμία σχέση με την έρευνα, τη διδασκαλία και την εν γένει ελεύθερη

έκφραση και διακίνηση ιδεών (ενδεικτικά, άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας, προπηλακισμοί φοιτητών, καθηγητών και διοικητικού προσωπικού, βίαιες διακοπές μαθημάτων, καταστροφές σε σπουδαστήρια και κτίρια, παρασκευή και κυκλοφορία εύφλεκτων υλικών και εκρηκτικών υλών, παρεμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ανάπτυξη έκνομων δραστηριοτήτων). Οι πράξεις και συμπεριφορές αυτές αντιτίθενται στην συνταγματικώς κατοχυρωμένη ακαδημαϊκή ελευθερία, περιορίζοντας στην πράξη την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών και υποβαθμίζοντας την ποιότητα του παρεχομένου ερευνητικού και διδακτικού έργου. Τίθεται, επίσης, ζήτημα προστασίας της δημόσιας περιουσίας από τέτοιες έκνομες πράξεις και συμπεριφορές, κατά τον ίδιο τρόπο που ισχύει για
κάθε άλλο δημόσιο χώρο.

Για τους λόγους αυτούς κρίνεται επιβεβλημένη η προτεινόμενη ρύθμιση κατά την οποία, αφενός κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών στην επιστημονική έρευνα και διδασκαλία, αφετέρου ορίζεται ότι εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Παύει, επομένως, ο χώρος εντός του οποίου ασκείται η ακαδημαϊκή ελευθερία να αποτελεί «πεδίο προστασίας» έκνομων ενεργειών και συμπεριφορών, και εξομοιώνεται ο χώρος των Α.Ε.Ι. με τον κοινό δημόσιο χώρο, όσον αφορά την άσκηση αρμοδιοτήτων των αρχών και την επέμβασή τους λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Επομένως, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν, σε κάθε περίπτωση, να επεμβαίνουν
εφόσον λάβουν γνώση παντοιοτρόπως για την τέλεση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης και εντός των χώρων των Α.Ε.Ι.Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (128)

outlaw

Εγω θα πρόσθετα και κατάργηση των κομματικών παρατάξεων.

Μυρίζει επ' αόριστο κατάληψη η υπόθεση άσυλο ....

Τουλάχιστον για μια τετραετία ...............

ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΔΕ ΣΕ ΠΑΩ ΑΛΛΆ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΝΟΜΟΣ!

ΠΡΟΧΩΡΑ!

@

Γιατί καλέ, μια χαρά κορίτσι είναι!

Σοφία

Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι το θέατρο του παραλόγου

ZZ

Αυτά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Τι Γαβρόγλου τι Μητσοτακογλου . Θέλουμε να λεγόμαστε Ευρωπαϊκή χώρα ασχέτως εάν είμαστε μέχρι το μεδούλι ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ , ΘΕΛΟΥΜΕ αλλά !Έχουμε και κάτι από το Ελληνικό κουτοπόνηρο (και με τον Αστυφύλακα και τον Χωροφύλακα , σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχει τέτοιος νόμος ,εμείς και εδώ πρωτιά , μην εκπλαγείτε εάν αύριο δείτε τους Ρουβίκωνες έξω να κάνουν τα ίδια , να βλέπετε τους μπαχαλακιδες να κάνουν κουμάντο στα Εξάρχεια όπως τον παλιό καλό καιρό , καλά λένε το μωρό από το σκατό του φαίνεται τι θα γίνει .

Αγύριγο κεφάλι

"Δημόσια Διαβούλευση" σημαίνει ..."ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ" διά της μεθόδου των ατέρμονων συζητήσεων χωρίς ...κατάληξη!___Ελα ρε! __Δεν καταργείται το ΑΣΥΛΟ!__Εν τάξει, τώρα η ΔΕΞΙΑ σας την πήρε την ψήφο!...__Δεν σας έχει άλλο ανάγκη!..

Παλι

Χαζομαρες λες εσυ διαβουλευσει σημαινει οι πολιτες λενε την αποψη τους και συνβαινει σε ολους τους νομους. Δεν αναγκαζει καμια αλλαγη και δεν θα γινει καμια αλλαγη.

Κ

Δημόσια διαβούλευση σημαίνει το κοινοποιούμε για μια δυο εβδομάδες και μετά το υπερψηφίζουμε

@

Είναι στάνταρ διαδικασία πριν την ψήφιση νόμου! Δεν σημαίνει τίποτα από αυτά που υπαινίσσεσαι.

RudeCitizen

Ακομα εδω εισαι εσυ..;

Καλώς το τρολλακι

Ακόμα γράφεις βρε καημένε [...] [...]; Ουστ

Αβ

Βρε καλώς το, βρε καλώς τοοοοο Που σαι μεγάλε, αύριο έχει προσφορά το λιντλ στα ξύδια! Τρέχα γιατί μάλλον θα χρειαστείς πολλά μπουκάλια...

Panos

Αρρωστο κεφαλι πρεπει να λεγεσαι

Αρμαγεδδών

Η κυβέρνηση έχει κάθε δυνατότητα να καταργήσει αυτό το κατ' ευφημισμόν "άσυλο" που αποτελεί το άλλοθι για κάθε παρανομία στους πανεπιστημιακούς χώρους. Το δήθεν άσυλο ευθύνεται για την απερίγραπτη εικόνα των κτιρίων, τις καταστροφές των εργαστηρίων, τις επιθέσεις σε πανεπιστημιακούς δασκάλους, τη διαιώνιση του παρεμπορίου από τους λαθρομετανάστες και τις κάθε είδους αυθαιρεσίες των κάθε είδους μπαχαλάκηδων. Η κατάργηση του "ασύλου" δεν συνιστά παραβίαση κάποιων δικαιωμάτων των φοιτητών αλλά προστασία της ανωτάτης παιδείας από τους χουλιγκάνους και τους δήθεν προοδευτικούς που βολεύονται με την ατιμωρησία. Εκείνο λοιπόν που περιμένει κάθε λογικά σκεπτόμενος Έλληνας είναι ο εξοστρακισμός των παρανομούντων. Να δοθεί η δυνατότητα στην αστυνομία να επεμβαίνει και να τσακίζει αλύπητα εκείνους που θα αναζητήσουν άσυλο σε πανεπιστημιακούς χώρους και να θεσπισθούν παραδειγματικές ποινές για όσους εμποδίζουν τους καθηγητές να επιτελέσουν το ακαδημαϊκό έργο τους, γράφουν συνθήματα στους τοίχους, μουτζουρώνουν αδριάντες και αγάλματα ή αλλοιώνουν με οποιοδήποτε τρόπο την εμφάνιση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αν οι δράστες είναι φοιτητές, να αποβάλλονται οριστικά και εφ' όρου ζωής απ' όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι η επιβολή μέτρων που θα αποτρέψει κάθε λαθρομετανάστη να εκμεταλλευθεί τις αδυναμίες του συστήματος και κάθε ασύδοτο εκτοξευτή μολότωφ να ξανασκεφτεί πριν παρανομήσει. Οι διαβουλεύσεις είναι για να δώσουν μια δήθεν δημοκρατική επίφαση στο μέτρο της κατάργησης του ασύλου και θα διαιωνίσουν το πρόβλημα.

Petros

Σε κανένα Πανεπιστήμιο πολιτισμένης χώρας δεν ισχύει άσυλο για ποινικά διωκομενες πράξεις.Εδω που πάει να γίνει το αυτονόητο, αντιδρούν μεσήλικες "φοιτητές" , αμετανόητοι μπαχαλακηδες,ψευτοαριστεροι και μια χούφτα παραπλανημένοι φοιτητές... Ευτυχώς θα ψηφιστεί ο νόμος , γιατί πολύ απλά είναι απαίτηση της κοινωνίας.

Jvag

Σωστός!

Franz92

Σπουδάζω σε πανεπιστήμιο που ανήκει στα καλύτερα στον τομέα του πανευρωπαϊκώς (τρομάρα τους) και φροντίζουν κάθε τρεις και λίγο να αναρτούν άρθρο για να μας το θυμίζουν (τρομάρα τους ξανά). Συζηταγα με έναν ΔΑΠίτη μια φορά και τον ρωτάω ειλικρινά τι έχει κάνει η ΔΑΠ τα τελευταία χρόνια για τη σχολή και η απάντηση του ήταν (και δεν αστειεύομαι ούτε υπερβάλλω): "πίεσε για να βάψουν τα κάγκελα της σχολής". Τη στιγμή που τρέχουν αλλά πολύ σοβαρά ζητήματα όπως πχ άθλιοι καθηγητές, πρόγραμμα σπουδών που απλά επιβαρύνει τους φοιτητές, εξεταστικές με το ένα μάθημα την ίδια ώρα με άλλα 3-4 και πάει λέγοντας. Καλά και μιλάω για ΔΑΠ επειδή με τους αριστερούς δεν τίθεται καν θέμα, ουγκανοι από κούνια δε χρειάζεται να πω κάτι. Κούλη, την περίσσια σου μαγκιά θέλω να τη δω ξεπατωνοντας τα κόμματα από εκεί μέσα μαζί με τα βρώμικα τραπεζάκια τους και τις αφίσες τους και τα ταξίδια σε Μπάνσκο και Μύκονο, τα νταραβερια με καθηγητές και διαρροή θεμάτων, τη φασαρία και τα χάχανα, τις ηλίθιες κόντρες και προσβολές μεταξύ τους, και γενικά αυτή την οπαδιλα που δε βοηθάει σε τίποτα τη σχολή και το φοιτητή.

@Franz92

Πόσο δίκιο έχεις! Είμαι παλαιότερη αλλά και τότε οι κομματικές παρατάξεις ήταν σκέτη παρακμή. Υπήρχαν και υπάρχουν μόνο για στρατολόγηση και ένσημα στους κομματικούς μηχανισμούς και προνόμια εις βάρος των άλλων φοιτητών. Επίσης, αλισβερίσι με καθηγητές, αφισοκόλληση και γενικώς καταπάτηση των χώρων του Πανεπιστημίου και γενικώς μια κατάσταση νοσηρή και παρασιτική. Στην πραγματικότητα δεν έχουν καμιά δουλειά στα Πανεπιστήμια.

@Franz92

Εσύ τι έκανες για τη Σχολή σου άραγε? Πήγες για να πεις τα προβλήματα και να μιλήσεις ανοικτά για αυτά ή αναλώθηκες μεταξύ καφέ και ταβλιού να μιλήσεις με όποιον περαστικό ΔΑΠιτοπατέρα πέρναγε και καλά ότι ενδιαφέρεσαι? Αλλά ξέρω ότι είναι πιο εύκολο να βρίζεις και να λοιδωρείς παρά να παλεύεις. Καλό πτυχίο και καλά μυαλά

EXETE DIKAIO

παιδια εχετε και οι δυο δικαιο οι φοιτητικες παραταξεις πρεπει να καταργηθουν και οι φοιτητες να εκπροσωπουνται απο μη κομματικοποιημενες οργανωσεις- επισης πρεπει να αφαιρειται το δικαιωμα εκπροσωπισης των φοιτητων σε περιπτωση που καποιος εχει συγκεκριμενη κομματικη γραμμη .. να τελειωνουμε με τις αφισοκολλησεις και την ρυπανση των χωρων απο την ηλιθιοτητα ορισμενων αρκετα με τους κοπριτες εκει μεσα

ΜΙΚ

Όταν διαβάζουμε στα βιογραφικά βουλευτών και υπουργών ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, να αναφέρουν ως ΠΡΟΣΟΝ και με πολύ ΚΑΜΑΡΙ, ότι υπήρξαν ηγετικά (ή μη) στελέχη της Α ή της Β φοιτητικής (συχνά και μαθητικής) κομματικής παράταξης, ας μην ελπίζουμε ότι κάποτε θα εξαφανιστούν τα κομματικά "τραπεζάκια" υποδοχής, προσηλυτισμού, εγγραφής και διανομής κομματικού υλικού από τα πανεπιστήμιά μας. Ούτε θα λείψουν ποτέ οι "διακοσμήσεις" δεκάδων τετραγωνικών μέτρων συχνά φρεσκοβαμένων τοίχων με σχετικές αφισσοκολλήσεις και ενίοτε με συνθήματα γραμμένα με σπρέι ποικιλίας χρωμάτων (με συνηθέστερα το μαύρο και το ερυθρό).

Δεν φτάνει το άσυλο

Το άσυλο πρέπει να συνδυαστεί και με μέτρα καταλογισμού. Για παράδειγμα, όποιος φοιτητής συμμετέχει σε παράνομες ενέργειες πρέπει να αποβάλλεται από όλα τα ανώτατα ιδρύματα της Ελλάδας. Επίσης, οποιαδήποτε ζημιά θα καταγράφεται, θα χρεώνεται στο δράστη και θα πηγαίνει έντομα στην εφορία του. Με αυτό θα την ακούσουν στερεοφωνικά.

MIK

Όνειρα θερινής νυκτός (κυριολεκτικά). Αυτα μόνο στα σοβαρά κράτη συμβαίνουν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης