LIVE

Κορωνοϊός

Επιτελικό κράτος με 11 μεγάλες αλλαγές και λιγότερο κομματισμό στο Δημόσιο

ypourgiko_main01

Μειώνονται κατά 35 οι Γενικοί Γραμματείς - Εισάγονται ασυμβίβαστα για υπουργούς μέχρι και διοικητές ΔΕΚΟ - «Κατεβαίνουν» οι υπογραφές σε επίπεδο γενικών διευθυντών - Απλοποιείται η υφιστάμενη νομοθεσία - Παραμένουν στις θέσεις τους γενικοί διευθυντές της προηγούμενης κυβέρνησης

Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της δημόσιας διοίκησης επιφέρει το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή.

Οι προωθούμενες διατάξεις για το επιτελικό κράτος αποτελούν μια θεσμική τομή και θεμέλιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, που συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, δημιουργεί νέους θεσμούς και θέτει νέους κανόνες για τη λειτουργία του κράτους.

Στόχος είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς και η βελτίωση της επαφής τους με το κράτος, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να εξυπηρετούνται με ταχύτητα, διαφάνεια και χωρίς να ταλαιπωρούνται από τη γραφειοκρατία.

Συνολικά το νομοσχέδιο αποτελείται από 119 άρθρα.

Για τους μετακλητούς (αρ.46) προβλέπεται πως το γραφείο υπουργών διαθέτει έως 18 θέσεις εκ των οποίων οι οκτώ μετακλητοί. Στα γραφεία υφυπουργών 12 θέσεις εκ των οποίων οι έξι για μετακλητούς, ενώ οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς μπορούν να απασχολούν έως τρεις και δύο αντίστοιχα μετακλητούς.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η εξοικονόμηση από τη μείωση των σχετικών θέσεων θα ανέλθει περίπου σε 1,9 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

1) Με το νομοσχέδιο επέρχεται μείωση των θέσεων Γενικών Γραμματέων από 93 σε 58 με εξοικονόμηση 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως.

2) Στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης, διατηρούνται οι γενικοί διευθυντές που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

3) Σε ό,τι αφορά τις Ειδικές Γραμματείες ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, επίσης στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης και της εμπιστοσύνης στους δημόσιους υπαλλήλους, καταργείται η θέση του Γενικού Γραμματέα και την ευθύνη/αρμοδιότητα αναλαμβάνει ο Γενικός Διευθυντής.

Πιο αναλυτικά:

- Αλλάζει ολόκληρο το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα είναι πλέον ένα συλλογικό όργανο που θα νομιμοποιεί ειλημμένες αποφάσεις, αλλά θα συνέρχεται τακτικά και θα παράγει ένα συνεκτικό επιχειρησιακό κυβερνητικό σχέδιο το οποίο θα υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.

- Θεσμοθετείται Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που θα ενσωματώνει τις διάσπαρτες σήμερα δομές ελέγχου για την αντιμετώπιση της δημόσιας και ιδιωτικής διαφθοράς, όπως το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τους Επιθεωρητές Υγείας και τους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων.

- Η πορεία του κυβερνητικού έργου θα παρακολουθείται από κεντρική δομή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα διοικητικά συστήματα. Αυτό θα γίνεται μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα “Μαζί”, ώστε αφενός να καταπολεμώνται τα προβλήματα που προκαλούν οι πολλαπλές συναρμοδιότητες και αφετέρου να αντιμετωπίζονται άμεσα και ριζικά οι καθυστερήσεις στις κυβερνητικές δράσεις. Επίσης, προβλέπονται Επιτροπές Εργασίας, κάτω από το επίπεδο του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες θα προετοιμάζουν τα θέματα της ατζέντας.

- Αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία, σε δύο επίπεδα: άμεσα με ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας και για τη μελλοντική νομοθεσία, με την εισαγωγή ενός πλέγματος κανόνων καλής νομοθέτησης, που θα ελέγχουν τη μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτη παραγωγή νόμων.

- Καταπολεμάται η κομματικοποίηση στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπιστεύεται τη διοίκηση καθιερώνοντας υπηρεσιακό γενικό γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Αυτός θα επιλέγεται αποκλειστικά με διαδικασίες ΑΣΕΠ, χωρίς καμία εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας. Θα προέρχεται από τα στελέχη του δημοσίου τομέα, και θα διαχειρίζεται όλες τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου, ενώ θα έχει και τον συντονισμό των δημοσίων πολιτικών. Υποψήφιος δημόσιος υπάλληλος θα απαγορεύεται να έχει αποσπαστεί σε κόμμα ή να έχει διατελέσει κομματικός Γενικός Γραμματέας πέντε χρόνια πριν την αίτηση.

- Περιορίζεται δραστικά η γραφειοκρατία: πλέον όλες οι ατομικές διοικητικές πράξεις θα εκδίδονται όχι από τον Υπουργό ή τον Γενικό Γραμματέα αλλά από τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή, ώστε πλέον να απαιτούνται πολύ λιγότερες υπογραφές και χρόνος διεκπεραίωσης.

- Εισάγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα κανόνες αμεροληψίας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης -υπουργούς, υφυπουργούς, γραμματείς και διοικητές ΔΕΚΟ- με κωλύματα και ασυμβίβαστα που αφορούν όχι μόνο την περίοδο που κάποιος υπηρετεί σε δημόσια θέση, αλλά και μετά την αποχώρησή του.


Δείτε ΕΔΩ το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (20)

εξαιρετικη δουλεια

αποκομματικοποιηση του κρατους. επιτελους! αυτο το νομεσχεδιο να λαβει τη στηριξη ολων των κομματων

ΠΛΑΚΑ

ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ? 240 ΣΕΛ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Κ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ? ΕΛΕΟΣ Κ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ Κ ΚΡΑΤΟΣ? ΟΥΣΤ ΡΕ, ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΙΣΤΕ Κ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ!!

TI;

Αυτό πρέπει να εθναι το πιο ηλίθιο σχόλιο που έχω διαβάσει ποτέ. Οχι, μπράβο σου!

Panos

Αδερφέ, τα 0.60 τέλος. Τζάμπα σκούζεις

abe ba blom

πολυ σωστα!!!!!

Ευγε!

Συγχαρητηρια κερδισες το βραβειο του πιο ανουσιου σχολιου που εχει γραφτει ποτε στο protothema.

ζ

Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα(...Επίσης, προβλέπονται Επιτροπές Εργασίας, κάτω από το επίπεδο του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες θα προετοιμάζουν τα θέματα της ατζέντας....)

ΝΙΚ

Τους φόρους και τις εισφορές, όσο και είναι άθλιες μπορούν να τις υπολογίσουν οι επιχειρήσεις, ενώ όσες έχουν συναλλαγή με το εξωτερικό μπορουν μερικώς να τις αποφύγουν. Εκείνο όμως που δεν παλεύεται είναι οι Καρανικαίοι και οι δασάρχες που βρίσκουν δάσος στο ελληνικό. Προφανώς, επειδή ο κλάδος κάνει τα στραβά μάτια (?) νόμισαν πως αυτά τα δένδρα που κόπηκαν απο τα δάση για να γινουν οικόπεδα, πήγαν στο Ελληνικό. ΥΓ Αξιολόγησα μεγάλες επενδύσεις με περίοδο αδειοδοτήσεων 12 χρόνια, Χριστός και Παναγία !

τζιμακος

ΜΕΙΩΣΤΕ ΝΟΜΟΥΣ ΜΗΝ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

JJ

50 δις ετήσια έξοδα το κράτος κι εμείς χαιρόμαστε με το 1.8 εκατομμύρια.

advouk7

Χαιρομαστε με τη μειωση. Εσυ δε χαιρεσαι;

Στέλιος

@ JJ: Άρα θες να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο και περικοπές συντάξεων?

Ματ

Ο Μητσοτάκης άφησε πολλά κομματοσκυλα του ΣΥΡΙΖΑ σε νευραλγικές θέσεις και άλλους εξ αυτών προήγαγε; Είναι σίγουρος ότι δεν θα παρέχουν πληροφορίες και δεν θα δημιουργούν προβλήματα στο κυβερνητικό έργο και συγκριτικά με άλλους ότι έχουν τα περισσότερα προσόντα και ικανοτητες; Αν είναι τόσο σίγουρος για αυτες τις επιλογές μπράβο του εάν ρισκάρει όμως με αυτές δεν ρισκάρει μόνο την διατήρηση του στην εξουσία αλλά και την τελευταία ευκαιρία που έχουμε να γίνουμε ένα νορμάλ κράτος

CR

Άφησε στις θέσεις τους αυτούς που διορίστηκαν σε διευθυντικές θέσεις μετά από αξιολόγηση του ΑΣΕΠ. Οι φανφάρες του Κούλη, δηλαδή η αποκομματικοποίηση του δημοσίου, έχει ήδη ξεκινήσει επί ΣΡΖ διότι είναι μνημονιακή υποχρέωση.

υ

Καμία σχέση. Του έδιωξε από όλες τις θέσεις, και έβαλε δικούς του κομματικούς. Αυτή είναι η αλήθεια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης