Ο Κυριάκος ξεμπλοκάρει άμεσα τα λεφτά για το Μάτι

mati_main

Απελευθερώνονται τα 31 εκατ. ευρώ που λιμνάζουν στον ειδικό λογαριασμό - Οι πυρόπληκτοι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ - Οσοι με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε φάρμακα, θεραπείες και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή - Ποσό 20 εκατ. ευρώ διατίθεται για αποκατάσταση και ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν  - Πώς θα υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, μια ημέρα πριν την επέτειο της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, αλλά και κίνηση απόδειξης ύψιστης κοινωνικής ευαισθησίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής άμεσα μέτρα για το Μάτι και τους πυρόπληκτους.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το άμεσο ξεμπλοκάρισμα των κονδυλίων για το Μάτι, αλλά και μέτρα ανακούφισης τόσο των εγκαυματιών, όσο και των πυρόπληκτων της περιοχής που έχουν χάσει τα σπίτια τους.
Ετσι θα γίνει πράξη η πολυπόθητη από τους κατοίκους αναβάθμιση της περιοχής με σχέδιο και υποδομές σύγχρονες, την ώρα που πριν από αυτό θα γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στην περιοχή για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια τραγωδία.

Συγκεκριμένα οι άμεσες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού για το Μάτι

Μέσα στον Αύγουστο:

1. Ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής
2. Καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης 

Στην εθνική τραγωδία που συγκλόνισε πριν από ένα χρόνο ολόκληρη την Ελλάδα αναφέρεται ο Πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

 Ποια είναι η κατάσταση έναν χρόνο μετά την εθνική τραγωδία:
1. Στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατ. από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
2. Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση.
3. Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών.
4. Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342.

Σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό αλλά κυρίως με άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα για τους πυρόπληκτους, τους εγκαυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής.

Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο και προβλέπει: 

1. Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
2. Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
3. Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.


Με ποιον τρόπο θα υλοποιηθούν άμεσα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός:

1. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.
2. Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.
3. Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (71)

Μπράβο Κυριακο

Ευρωπαϊκή ορθολογική λύση και πολεοδομικός σχεδιασμός με βάση τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας .Τοσους μήνες οι άχρηστοι Συριζαίοι δεν έκαναν τίποτα γιατί ήταν πελαγωμενοι και δεν ήξεραν από που να αρχίσουν .Προφανως περίμεναν από τον καρανικα να εκπονήσει κάποιο πλάνο αναδόμησης της περιοχής .Ο τσιπρας δεν μοίραζε χρήματα στους πληγέντες γιατί θα τα σπατάλαγαν και έτσι όλα ήταν ατάραχα και σιωπηλά

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

Ολα καλα ακουγονται..αλλα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να αφαιρεθει ο ενφια απο τις δωρεες του κοσμου.Ας τα χαρισει το κρατος στους καμμενους,σε ολους αυτους τους 4.334 συμπολιτες μας.ΟΧι να τα αφαιρεσει απο τον ειδικο λογ/μο οοαρωγ.Να σε καψω Γιαννη ,να σ'αλειψω λαδι ή ακριβος στα πιτουρα και φτηνος στ'αλευρι.

Πάλι ο αριστερός διάβασε ως τα μέσα το κείμενο

Ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός σε 1 χρόνο. Ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος σε πόσα χρόνια θα τελειώσει το σπίτι του. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έδινε σέντ από αυτά τα χρήματα αφού ο Αλεξέι είπε πριν ένα χρόνο σε πυρόπληκτο: «Και να τα πάρεις, θα τα φας».

Νικος

όποιος θυμάται εκείνη τη νύχτα, εκείνη τη "σύσκεψη" που έκανε ότι δεν ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί και έπαιζε παντομίμα, όποιος το θυμάται αυτό και δεν αηδιάζει, είναι πραγματικά ψυχοπαθής.

σε ποιους όμως? και στα λαμόγια με τ αυθαίρετα?

.....τα αυθαίρετα όμως συνεχίζουν να υπάρχουν. Έβλεπα το πρωί σε βίντεο εκείνη την βίλα δίπλα στην θάλασσα που έφταναν τα σκαλοπάτια της έως μέσα στην θάλασσα!

isonomia-isopolitia

Προσυπογράφω τη διάθεση του Κυριάκου! Αν ιδιοκτήτες σπιτιών χωρίς οικοδομική άδεια πριν τη φωτιά πλήρωναν ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους, ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣ πρέπει να εισπράξουν αποζημίωση, γιατί πλήρωναν ΦΟΡΟ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ (ΕΝΦΙΑ). Και δεν νοείται να επιβάλονται φόροι σε παράνομα κτίσματα... Είναι ακριβώς η περίπτωση του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ! Που το Ελληνικό Δημόσιο του ζητούσε να φύγει από τα ανάκτορα του Τατοΐου κι αυτός έλεγε ότι "αφού τόσα χρόνια με φορολογείτε γι' αυτό, είναι δικό μου!" Κι έτσι η Ελληνική Πολιτεία-αλητεία του ...έσταξε 4,5 δισ. δρχ. για να ξεκουμπιστεί. Ο χοντρομλκς ο Βενιζέλος είχε πρωταγωνιστήσει και σ' αυτό!!!!!

Ο Κούλης τάζει με τα λεφτά μας ......

Η εικόνα στη φώτο του άρθρου είναι εικόνα αυθαίρετου, απολύτως άναρχα χτισμένου οικισμού πάνω σε κουφάρι έντονα αποψιλωμένης δασικής έκτασης, του οποίου η μοναδική τύχη, υπό θεωρητικές συνθήκες εφαρμογής της νομοθεσίας, θα ήταν η κατεδάφιση ......................

ΚιΚι

Τα λεφτα σου? ποια λεφτα σου ρε επιδοματια τεμπελη Συριζαιε. Ξεχασες το ρητο του ινδαλματος του Καρανικα . Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΧΟΛΕΡΑ βλακα.

Σ.Α.

ΔΩΣΕ ΠΟΝΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΑ ΦΑΣΙΣΤΟΚΟΥΜΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΘΑ ΤΡΙΒΕΤΕ ΤΑ ΤΣΙΜΠΛΙΑΡΙΚΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΤΣΥΡΙΖΑΙΟΙ. ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΣΩ ΣΤΟ 3% ΜΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΟΜΟ.

farao

Κουλη μην δινεις τιποτα θα τα σπαταλησουν

Κιμ Νίκος

Θα κάνει τώρα μάτι ο ελληνικός λαός για λεφτά

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης