Κοντοζαμάνης, υφυπουργός Υγείας: Καλύτερη δημόσια υγεία για όλους τους Έλληνες

4859218

"Με πυξίδα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και την εμπιστοσύνη της Βουλής των Ελλήνων, προχωράμε ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν στη διάθεσή τους ένα σύγχρονο, δημόσιο, δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας"

"Το σύνθημα μας «Καλύτερη Δημόσια Υγεία για όλους τους Έλληνες» δεν είναι ένα απλό σύνθημα. Είναι η βαθιά μας πεποίθηση για το πως πρέπει να ανταποκρίνεται ένα σύστημα υγείας στις ανάγκες των πολιτών", ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

"Με πυξίδα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και την εμπιστοσύνη της Βουλής των Ελλήνων, προχωράμε ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν στη διάθεσή τους ένα σύγχρονο, δημόσιο, δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας", είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προστεθεί "αξία στην ιατρική περίθαλψη με την αποδοτική χρήση των ανθρωπίνων, υλικών και οικονομικών πόρων μέσω της επιχειρησιακής βελτίωσης των νοσοκομείων και της εισαγωγής του επαγγελματικού μάνατζμεντ, ώστε να αναπτυχθεί χώρος για τη βελτίωση της θέσης όλων των επαγγελματιών υγείας αλλά και της ανταποκρισιμότητας των υπηρεσιών στις προσδοκίες των πολιτών".

Λογοδοσία

"Εισάγουμε τη λογοδοσία. Το υπουργείο, τα νοσοκομεία και όλοι οι φορείς του τομέα της υγείας πρέπει να λογοδοτούν. Για λόγους διαφάνειας αλλά και γνώσης για το πως χρησιμοποιούνται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. Η δημοσιοποίηση των λειτουργικών και οικονομικών στοιχείων των φορέων υγείας σε τακτική βάση θα είναι υποχρεωτική", είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα είναι και η υιοθέτηση συστημάτων ενδυνάμωσης των ασθενών στη λήψη αποφάσεων.

"Οι πολίτες καταρχήν θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία και δείκτες ώστε να γνωρίζουν, να αξιολογούν και να επιλέγουν", είπε ο υφυπουργός και ενημέρωσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση, τη λειτουργία της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας, μία Αρχή που θα αξιολογεί όλους τους φορείς της υγείας, θα δημοσιεύει αποτελέσματα, θα ελέγχει κατά πόσο οι πάροχοι υγείας εφαρμόζουν τα μέτρα για την επίτευξη των εθνικών στόχων ποιότητας και θα παρέχει κατευθύνσεις για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας. Επίσης, οι πολίτες θα αξιολογούν την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονο κράτος.

Έλεγχος για κάθε ευρώ που δαπανάται

"Κάθε ευρώ το οποίο δαπανά το σύστημα θα καταγράφεται", είπε ο υφυπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι αλλάζει η οπτική αποζημίωσης του συστήματος.

"Η Πολιτεία δεν θα αποζημιώνει απλώς υπηρεσίες", είπε και εξήγησε ότι "το υπόδειγμα αποζημίωσης της φροντίδας, με βάση την αξία, δηλαδή με βάση τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται από την παρεχόμενη φροντίδα, θα διαπεράσει το σύνολο του υγειονομικού τομέα",. Ειδικά στα φάρμακα, για όσες κατηγορίες είναι εφικτό και κυρίως για τις δαπανηρές θεραπείες, θα αξιοποιούνται στο έπακρο οι σύγχρονες τεχνικές διαπραγμάτευσης και αποζημίωσης και θα εφαρμόζονται συστήματα με στόχο τον εντοπισμό και την προτεραιοποίηση των επερχόμενων νέων τεχνολογιών και την επίπτωσή τους στο σύστημα υγείας.

'Αμεσα στον ΕΟΠΥΥ θα λειτουργήσει υπηρεσία επιστημονικών θεμάτων, στελεχωμένη με εξειδικευμένο προσωπικό, που θα παρακολουθεί και θα προτείνει βελτιώσεις στην κλινική και συνταγογραφική συμπεριφορά των συμβεβλημένων παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ.

Παροχή υπηρεσιών

"Αξιοποιούμε τους παραγωγικούς πόρους και το άξιο δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων, μέσω της σύναψης συμβολαίων για την παροχή, επ αμοιβή, υπηρεσιών στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας", ανακοίνωσε επίσης ο υφυπουργός και πρόσθεσε: "Τα ποσά που μπορούν να προέλθουν από την ασφαλιστική αγορά θα ανέλθουν σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (ο κύκλος εργασιών της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας σύντομα θα προσεγγίσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ). Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται ισχυρά κίνητρα για αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας και βελτίωσης του εισοδήματος των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας".

Συμπράξεις

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στις συμπράξεις στον τομέα της παροχής των υπηρεσιών υγείας. "Διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας και την έγκαιρη πρόσβαση κάθε πολίτη σε υπηρεσίες υγείας συμπράττοντας με τον ιδιωτικό τομέα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας. Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διασφαλίζουν την αποδοτικότητα στο σύστημα αλλά και το ότι κανένα νοσοκομείο δεν θα μείνει χωρίς εξοπλισμό σύγχρονης διαγνωστικής και επεμβατικής τεχνολογίας και κανένας συμπολίτης μας δεν θα ταλαιπωρείται", είπε ο υφυπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Ελεύθερος.

κ. Υφυπουργέ, χρειάζονται δραστικά μέτρα στη διαχείριση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτό που συμβαίνει με τους αστυνομικούς που επιστρέφουν στην πρώτη γραμμή, χρειάζεται να γίνει με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι πολλά τα άτομα που έχουν καβατζωθει. Μην σπαταλησετε πόρους για την πρωτοβάθμια φροντίδα. Θα έχουμε ένα στρατό δημοσίων υπαλλήλων που θα δουλεύουν πρωί από Δευτέρα ως Παρασκευή σε ώρες γραφείου και το μόνο που θα κάνουν είναι να παραπέμπουν κόσμο στα νοσοκομεία. Κάντε συμβάσεις με ιδιώτες ιατρούς και εταιρείες πρωτοβάθμιας φροντίδας. Δεν χρειάζονται τόσες προσλήψεις στα νοσοκομεία. Με υπουργική απόφαση να ανασταλουν όλες οι τριμηνες αποσπάσεις και να γυρίσουν στα τμήματα τους. Όλοι. Συγχώνευση ξενώνων και δομών στην ψυχική υγεία. Το προσωπικό να επιτρέψει στην πρώτη γραμμή σε γενικά νοσοκομεία. Γυρίστε όλους τους άντρες από τα οικοτροφεια και τους ξενώνες στα τμήματα εισαγωγών και στις ψυχιατρικές κλινικές. Στα γενικά νοσοκομεία, ξετρυπώστε κόσμο από τα μικρά νοσοκομεία και στείλτε τον στα μεγάλα νοσοκομεία που στεναζουν. Συγχώνευση νοσοκομείων. Κάντε τη. Αλλάξτε τον συνδικαλιστικο νόμο. Βάλτε πολύ αυστηρό όριο στις θητείες και τις συνδικαλιστικες άδειες. Το ίδιο και στα επιμελητήρια. Γυρίστε τους στη βάρδια! Στα νοσοκομεία που ανήκουν. Αν πάνε να σας κουνηθουν, κάντε τους την εξής απλή ερώτηση: Πότε δουλέψατε απογευματινή βάρδια στο τμήμα που ανήκετε οργανικά για τελευταία φορά? Θα δείτε που θα αλλάξουν δέκα χρώματα! Μην κάνετε πίσω!

;

Με όλους τους Βαλκάνιους που περνάνε για δωρεάν τσεκ απ, δωρεάν γέννες και δωρεάν εγχειρησεις θα γίνει τπτ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης