LIVE

Σεισμός στη Σάμο

Θεοδωρικάκος: Καταργούμε την απλή αναλογική στους ΟΤΑ και τους δίνουμε τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ

4859176

Ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου και προειδοποίησε για «ωρολογιακή βόμβα» του ΧΥΤΑ στη Φυλή, καθώς δεν θα μπορεί να δεχθεί άλλα σκουπίδια μετά το τέλος του χρόνου

Σημαντικές αλλαγές στον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης με μεταβίβαση της είσπραξης και διαχείρισης του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους της χώρας και νέο εκλογικό νόμο για τις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις προανήγγειλε ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε για το εκρηκτικό πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων που κληροδότησε η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία της περιφέρειας Αττικής στην νέα κυβέρνηση.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «ωρολογιακή βόμβα» τον ΧΥΤΑ στη Φυλή και επικαλούμενος επίσημες μελέτες είπε ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν θα μπορεί να δεχθεί άλλα απορρίμματα έως το τέλος του έτους.

«Η Αττική -και όχι μόνο- κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια, καθώς τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο η διοίκηση της Περιφέρειας, επί σχεδόν πέντε χρόνια δεν κάνατε απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Δεν έγινε καμία μελέτη. Δεν έγινε καμία χωροθέτηση. Το πρόβλημα όμως έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Επίσημη γνωμοδότηση του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής βεβαιώνει ότι τα περιθώρια στον ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν εξαντληθεί και η διάρκεια ζωής του εκτιμάται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Πρόκειται για ένα έγκλημα που απειλεί την υγεία των πολιτών και την εθνική οικονομία. Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για το μέγεθος του προβλήματος από τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, και ήδη, ύστερα από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό εξετάζονται όλες οι λύσεις που απαιτούνται σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αποτελεσματικά».

Αναφορικά με την δεύτερη «ωρολογιακή βόμβα» που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση είπε πως «εχει σχέση με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση. Τα 2/3 των Δημάρχων και οι μισοί Περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία με αποτέλεσμα να μη μπορούν να κυβερνήσουν και να λάβουν αποφάσεις. Σε λίγες μέρες φέρνουμε νομοθετική παρέμβαση η οποία δίνει λύση σε όσα προβλήματα μπορεί να λυθούν, διευκολύνοντας τις συνεργασίες και συμπράξεις παρατάξεων και δίνοντας σε βασικά όργανα διοίκησης του Δήμου την πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη».

Ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε πως εκτός από τις άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η απλή αναλογική θα έρθει ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση που θα αντιμετωπίζει την δαιδαλώδη πολυνομία διαμορφώνοντας ένα πιο απλό και λειτουργικό τοπίο για την αυτοδιοίκηση.

Αναλύοντας τις δράσεις είπε:
«Καταργούμε την απλή αναλογική στις δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Μεταφέρουμε τον ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση μέσα στην τετραετία. Σε ό,τι αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές ισχύει απολύτως η δέσμευση του πρωθυπουργού μας ότι θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ένας νέος εκλογικός νόμος στο πρώτο διάστημα της θητείας της. Ο στόχος μας είναι να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και η συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Ο εκλογικός νόμος θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα και από την δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση και να διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα. Σε κάθε περίπτωση θα καθιερώνεται το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν για την ελληνική Βουλή από τη χώρα στην οποία βρίσκονται. Σε ό,τι αφορά στη Δημόσια Διοίκηση, στόχος μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, αποτελεσματικό, στην υπηρεσία των πολιτών.

Ο Πρωθυπουργός χθες παρουσίασε τις δεσμεύσεις μας για την αποκομματικοποίηση με μια σειρά θεσμικές παρεμβάσεις.

Περαιτέρω δεσμεύσεις μας αποτελούν:

Ο προγραμματισμός των προσλήψεων στο δημόσιο σε τετραετές επίπεδο παίρνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους.
Η αξιοποίηση της εξειδίκευσης, της γνώσης και της εμπειρίας των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα.
Σύγχρονες μορφές διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού με συγκεκριμένους στόχους ανά υπηρεσία και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Καθιέρωση ενός νέου αντικειμενικού συστήματος επιλογής των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Και,
Ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία του δημοσίου και απλοποίηση του πειθαρχικού δικαίου.
Για όλα αυτά θα κριθούμε στην πράξη».

Απαντώντας στην κριτική στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν ότι η ΝΔ άλλαξε την στάση της αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε «Η στάση της ΝΔ όμως για το Σκοπιανό ήταν και είναι κρυστάλλινη. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού χθες ήταν απολύτως συνεπής και ίδια πριν και μετά τις εκλογές. Και το μήνυμά του ξεκάθαρο προς όλους. Είναι αστείο λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις επειδή κάποιο στέλεχος εξέφρασε ή είχε εκφράσει μια άλλη άποψη. Εκείνο που δεν μπορεί προφανώς να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ΝΔ δεν είναι μονολιθικό κόμμα. Υπάρχουν πολλές απόψεις αλλά μία γραμμή. Η εθνική. Είναι σαφές επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ακόμη να καταλάβει ότι στις εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν ηττήθηκε και η στρατηγική του εθνικού λάθους της επώδυνης συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε αυτές τις εκλογές νίκησε η στρατηγική της ευθύνης, της ελπίδας, που βασίζεται στην αλήθεια, του συνεκτικού σχεδίου, του ορθού λόγου, της ενότητας των Ελλήνων, του νέου πατριωτισμού, η στρατηγική που ακολούθησε με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Tελικά η ΝΔ δεν την ανέχεται

τη Δημοκρατία.Αν υπάρχει μια ελπίδα να συμμαζευτούν οι αυθαιρεσίες των δημάρχων, αυτή είναι η απλή αναλογική.

ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΧΥΤΑ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Αυτή είναι η λύση. Θα μειωθούν κατακόρυφα οι ποσότητες σκουπιδιών. Τα περισσότερα είναι ανακυκλώσιμα μέχρι και λίπασμα μπορούν να φτιάξουν με τα οργανικά ¨σκουπίδια" . Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να ακολουθηθεί το μοντέλο του ΚΑΝΑΔΑ. Από την άλλη να μπουν φυλακή τα λαμόγια οι ιδιοκτήτες δήθεν μονάδων ανακύκλωσης που βάζουν εμπρησμούς για να εισπράτουν ασφάλειες και επιδόματα.

Α

Οτι πιο διεφθαρμένο οι ΟΤΑ. Εκεί γίνεται μεγάλο φαγοπότι. Επίσης για να παίρνουν ψήφους διορίζουν κολλητούς και συγγενείς.Η κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγχει τους ΟΤΑ και τα κονδύλια που διαχειρίζονται .

ΜΠΡΑΒΟ, ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΕ!

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ! ΟΧΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ! ΠΑΜΕ ΓΕΡΑ, ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΗΓΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ!

QE

Έχω μια καλύτερη ιδέα από το να δώσεις χρήματα σε OΤΑ. Ρίχτα στην λεκάνη και τράβα το καζανάκι. Καλύτερη χρήση θα έχουν.

Πολίτης

Ο Κυριάκος εννοούσε ότι θα πατάξει τον δεξιό λαϊκισμό. Καλό αυτό.

Κξ

ΟΤΑ/ ότι πιο διεφθαρμένο και αδιαφανες υπάρχει απανταχού στην ελληνική κοινωνία/ τοπικές κοινωνίες γεμάτες λαμόγια και ρουσφέτια. Και είς ανώτερα.... Δώστε τα χρήματα στο κράτος να γίνουν νοσοκομεία και σχολεία και με πλήρες καλοπληρωμένο προσωπικό- και ο δημοτικός φόρος το κράτος να τον διαχειρίζεται, αλλιώς είναι πεταμένα χρήματα, αλλά να μου πρισ πως θα πάρουν ψήφους αν δεν λαδώσει το κράτος τα χωριά. Μια από τα ίδια;

Τοπική Αυτοδιοίκηση=Λαμογιστάν

Ακριβώς αυτό. Όλα τα παράσθτα βρίσκονται στους ΟΤΑ Α' & Β'. Σαπίλα λέμε!

Δεν θέλουμε δήμους

Δεν θέλουμε δήμους. Τον Ενφια μας θέλουμε. Στο Πορτο Ραφτη οι δήμαρχοι δεν μαζέυουν σκουπίδια, δεν έχουν φτιάξει το οδικό δίκτυο. 30 χρόνια οι ίδιοι ακριβώς χωματόδρομοι στις γειτονιές. Μηδέν υπηρεσίες.

Δεν θα μας σώσει ο Κυριάκος; χαχα

χαχα

xmm

οι Δήμοι είναι το άβατο του Δημοσίου. Οι υπάλληλοι κατά κανονα αγενείς δεν δινουν λόγο σε κανέναν παρα μονο στο Δήμαρχο που κι αυτοι δεν είναι τα καλύτερα παιδιά. Χανονται έγγραφα δεν απαντάνε σε αιτήματα καθόλου (βλ .Δήμο Κηφισιάς) και δεν ελεγχονται από κανένα

@

Δημοτικά τέλη, δημοτικός φόρος, τώρα και ενφια. Πόσα θα πληρώνουν πια τα ρημαδια τα σπίτια

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης