Μητσοτάκης στους βουλευτές της ΝΔ: Περισσότερες πράξεις, λιγότερα λόγια, συνεχής μάχη κατά του λαϊκισμού

Μητσοτάκης στους βουλευτές της ΝΔ: Περισσότερες πράξεις, λιγότερα λόγια, συνεχής μάχη κατά του λαϊκισμού

Δείτε φωτογραφίες από το παρασκήνιο της συνεδρίασης - Ηχηρή απάντηση στη δημαγωγία και τις βίαιες συμπεριφορές το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου είπε ο πρωθυπουργός - Οι «οδηγίες» στους 158 βουλευτές της ΝΔ - Δια βοής εξελέγη γραμματέας της ΚΟ ο Σταύρος Καλαφάτης

omada_ar
Μήνυμα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να δουλεύουν περισσότερο και να μιλούν λιγότερο υπενθυμίζοντας τους ότι η μάχη κατά του λαϊκισμού είναι συνεχής, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

«Οι δημόσιες παρεμβάσεις οφείλουν να είναι ουσιαστικές, να διατυπώνουν με σαφήνεια τις θέσεις με επιχειρήματα, να προάγουν τον διάλογο και να απαντούν πειστικά στις αντίπαλες αιτιάσεις. Πρέπει να αποπνέουν ήθος για να αναβαθμίσουμε την πολιτική στα μάτια του πολίτη. Να υπηρετήσουμε τη Δημοκρατία με μια νέα ποιότητα που την καθιστά αποτελεσματικότερη και ελκυστικότερη στη λαϊκή συνείδηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.



Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ηχηρή απάντηση στη δημαγωγία και τις βίαιες συμπεριφορές» το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου επισημαίνοντας ότι αποτελεί «δημοκρατική κατάκτηση η απουσία του ναζιστικού μορφώματος από τα έδρανα της Βουλής».

Μιλώντας για τον λαϊκισμό είπε ότι «η μάχη είναι συνεχής. Το δηλητήριό του έχει ποτίσει οριζόντια την πολιτική και κοινωνική ζωή» και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να τον πολεμήσουν «στη Βουλή αποκαλύπτοντας την ανεπάρκεια των επιχειρημάτων των εκπροσώπων του στην κοινωνία, αναδεικνύοντας το ψέμα των συνθημάτων του».

Κλείσιμο
«Στόχος η νέα βουλή να γίνει η  καλύτερη της  Μεταπολίτευσης, παράγοντας ορθό λόγο και νομιμότητα. Τον τόνο πρέπει να τον δώσει η ΚΟ της ΝΔ. Το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής θα είναι φάροι στη δράση μας. Κανόνας μας είναι οι κανόνες. Δεν πρέπει να ανεχτούμε κενά έδρανα στο κοινοβούλιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λογοδοτούμε στους πολίτες, δουλεύουμε ομαδικά και αλληλεγγύη, η προσωπική μας συμπεριφορά γίνεται πάντα δημόσιο υπόδειγμα» συνέχισε τις «οδηγίες» προς τους βουλευτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ko-nd15
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετά την βουλευτή Επικρατείας Μαριέττα Γιαννάκου
ko-nd03
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής
ko-nd04
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
ko-nd18
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος
ko-nd06
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης
ko-nd07
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας
ko-nd10
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης και η βουλευτής Α΄ Αθήνας Όλγα Κεφαλογιάννη


Με αφορμή, δε, την εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα επισήμανε ότι «στα μάτια του λαού είμαστε ο καθρέπτης της παράταξης» σημειώνοντας ότι στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Βουλής «αναδείχτηκαν το ήθος και η προσωπική του πορεία».

«Πρέπει να δείξουμε ότι μια νέα ποιότητα μπορεί να επικρατήσει στη δημόσια ζωή. Οι ευθύνες σας είναι μεγάλες. Απαιτούν σκέψη και εθνική ευθύνη» συνέχισε ο πρωθυπουργός ο οποίος απευθυνόμενος στους πρωτοεκλεγέντες βουλευτές είπε ότι «η βουλευτική ιδιότητα δεν αποτελεί σκαλοπάτι σε μια διαδρομή αλλά μια αυτόνομη πρόκληση».

Τους υπενθύμισε, μάλιστα, μια φράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι «όταν ακούς προσεκτικά, πάντα θα μάθεις κάτι».

«Το βήμα του κοινοβουλίου είναι ένα βαρύ βήμα που επιβραβεύει πάνω από όλα την ποιότητα, την καλή προετοιμασία και τους χαμηλούς τόνους. Εύχομαι στην καινούργια ΚΟ καλή επιτυχία και καλή δύναμη. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα εκπληρώσουμε το έργο μας και θα τιμήσουμε τον όρκο που δώσαμε με απόλυτη υπευθυνότητα με γνώμονα πώς θα κάνουμε τις ζωές των πολιτών καλύτερες» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στην αρχή της εισήγησής του ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η νέα κοινοβουλευτική ομάδα με τα 158 μέλη αποτελεί «μία από τις ισχυρότερες ΚΟ που είχαμε στη Βουλή τις τελευταίες δεκαετίες».

Αναφερόμενος, δε, στην ανθρωπογεωγραφία της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας επισήμανε ότι 62 βουλευτές εκλέγονται για πρώτη φορά σηματοδοτώντας την ανανέωση, «κάποιοι έρχονται από όμορες δυνάμεις δηλώνοντας τη διεύρυνση, 19 είναι οι 30αρηδες δηλώνοντας τη φυσική ανανέωση. Θα θέλαμε περισσότερες γυναίκες στη Βουλή και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Όσον αφορά τη θέση του γραμματέα της ΚΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε για τη θέση τον Σταύρο Καλαφάτη ο οποίος εξελέγη δια βοής με τον πρωθυπουργό να καλεί τους βουλευτές να μην του κάνουν τη ζωή δύσκολη.


ko-nd13
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη
ko-nd17
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με την ευρωβουλευτή Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου
ko-nd09
Η βουλευτής Α΄ Πειραιά Νόνη Δούνια
ko-nd20
Ο αρχαιότερος βουλευτής του κοινοβουλίου Γιάννης Τραγάκης με την ευρωβουλευτή Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου
ko-nd19
Η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Άννα Ευθυμίου χαιρετά τον ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη
ko-nd14
Ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών Μπάμπης Παπαδημητρίου
ko-nd16
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ
ko-nd02
Η βουλευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού
ko-nd01
Η βουλευτής Α΄ Πειραιά Νόνη Δούνια
ko-nd05
Ο βουλευτής Α΄ Αθηνών Κωνσταντίνος Μπογδάνος
ko-nd08
Ο βουλευτής Β΄ Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος
ko-nd11
Ο βουλευτής Α΄ Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης


Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:

Κυρίες, κύριοι συνάδελφοι, 

Eυχαριστώ πολύ για αυτή τη πολύ θερμή υποδοχή. Να ευχαριστήσω καταρχάς τον απερχόμενο Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και νυν Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Κώστα Τσιάρα που επιτέλεσε με άριστο τρόπο τα καθήκοντά του. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην προηγούμενη Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, η οποία έβαλε τις βάσεις, μέσα από τη δουλειά που έκανε στη Βουλή, για τη μεγάλη μας εκλογική επιτυχία. Καλή αρχή και καλή επιτυχία  στα νέα σας καθήκοντα. 

Σε αυτή την πανηγυρική συνεδρίαση δεν θα σας κουράσω πολύ. Εξάλλου έχουμε προγραμματικές δηλώσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν αύριο. Σήμερα η ημερήσια διάταξη είναι η εκλογή του νέου Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος. Άλλωστε  έχετε διαπιστώσει ότι η κατεύθυνσή μας είναι να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο. Αυτό ωστόσο δεν με εμποδίζει να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά και την συγκίνησή μου για την εικόνα που βλέπω σήμερα απέναντί μου. Η Νέα Δημοκρατία του 2019 διαθέτει 158 βουλευτές. Πρόκειται για μια αυτοδύναμη πλειοψηφία. Μία από τις ισχυρότερες που είχαμε στη Βουλή τις τελευταίες δεκαετίες. Και σίγουρα μια κοινοβουλευτική δύναμη, μοναδική στα χρόνια της κρίσης. Εξηνταδύο βουλευτές μας εκλέγονται για πρώτη φορά. Καλωσήρθατε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.   Σηματοδοτούμε, με αυτόν τον τρόπο, την ανανέωσή μας. Κάποιοι προέρχονται από όμορες πολιτικές δυνάμεις, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διεύρυνσή μας. Δεκαεννέα συνάδελφοί μας είναι 30ρηδες αποδεικνύοντας και τη φυσική αναζωογόνησή μας. Σίγουρα θα θέλαμε περισσότερες γυναίκες στο Κοινοβούλιο και θα εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά όμως έχουμε σε αυτήν την Κοινοβουλευτική Ομάδα ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος επαγγελματικής εκπροσώπησης και πολύ περισσότερους εκπροσώπους από την ίδια την κοινωνία των πολιτών.

Αγαπητοί συνάδελφοι είπα στην αρχή ότι προσανατολισμός μας είναι περισσότερο στην πράξη και λιγότερο στα λόγια.  Ο πολιτικός λόγος όμως δεν παύει να αποτελεί βασικό εργαλείο για την άσκηση της πολιτικής ιδίως στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού έργου. Γι’ αυτό και οι δημόσιες παρεμβάσεις μας οφείλουν να είναι ουσιαστικές, να διατυπώνουν με σαφήνεια και τεκμηριωμένα επιχειρήματα τις θέσεις μας. Να προάγουν το διάλογο, αλλά και να απαντούν πειστικά στις αντίθετες αιτιάσεις. Κυρίως, όμως -και θα επιμείνω σε αυτό- πρέπει να αποπνέουν πολιτικό ήθος. Γιατί η αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού λόγου είναι προϋπόθεση για να ξαναφέρουμε την πολιτική κοντά στον πολίτη. Να την αναβαθμίσουμε στην πυραμίδα των δικών μας αξιών και να πείσουμε και τον ίδιο ότι αξίζει να συμμετέχει στα κοινά. Με άλλα λόγια, να υπηρετήσουμε την Δημοκρατία με μία νέα ποιότητα, που θα την καθιστά αποτελεσματικότερη και ελκυστικότερη στη λαϊκή συνείδηση. Ήδη, η ψήφος της 7ης Ιουλίου υπήρξε μία ηχηρή απάντηση στη δημαγωγία, αλλά μια ηχηρή απάντηση και στις βίαιες συμπεριφορές. Κι αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση η απουσία του ναζιστικού μορφώματος από τα έδρανα του  Ελληνικού Κοινοβουλίου.
 
Όμως ας μην έχουμε αυταπάτες: Η  μάχη κατά του λαϊκισμού δεν έχει κριθεί.  Είναι μια μάχη διαρκής. Μια μάχη που θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της δικής μας κυβερνητικής θητείας.  Το δηλητήριο του λαϊκισμού έχει ποτίσει οριζόντια την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Με όπλο την αλήθεια, οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε σε όλα τα μέτωπα. Στη Βουλή, αποκαλύπτοντας την ανεπάρκεια των επιχειρημάτων των εκπροσώπων του. Στην κοινωνία, αναδεικνύοντας το ψέμα των συνθημάτων του. Αλλά ακόμη και δίπλα μας, με τη δική μας την προσωπική-πολιτική συμπεριφορά. Πότε αρνούμενοι το «ρουσφέτι» κάποιου ψηφοφόρου και πότε αποφεύγοντας -εμείς οι ίδιοι- τον πειρασμό των εύκολων υποσχέσεων και των φθηνών ρητορισμών.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, 

Στόχος μας είναι η νέα Βουλή να γίνει η καλύτερη της Μεταπολίτευσης. Παράγοντας ορθό λόγο, νομιμότητα, πολιτικό πολιτισμό. Και τον τόνο σε μια τέτοια προσπάθεια πρέπει να τον δώσει πρώτη η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής θα είναι οι δύο φάροι στη δράση μας καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας. Κανόνας μας είναι οι κανόνες. Ενημερωμένοι για τα θέματα των τομέων μας, θα δίνουμε δημιουργικό παρόν στην Ολομέλεια, αλλά και στις Επιτροπές. Δεν θα ξαναδούμε και δεν πρέπει εμείς να ανεχτούμε κενά έδρανα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Θα παραμείνουμε, ταυτόχρονα, δεμένοι με τις εκλογικές μας Περιφέρειες, μεταφέροντας στη Βουλή τα μηνύματα των πολιτών. Αυτοί μας εξέλεξαν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάντα σε αυτούς λογοδοτούμε. Δουλεύουμε ομαδικά και με αλληλεγγύη μεταξύ μας. Ο λόγος μας είναι ελεύθερος και δημιουργικός, αλλά μένει πάντα ενιαίος και παραταξιακός. Και βέβαια, η προσωπική μας συμπεριφορά γίνεται πάντα δημόσιο υπόδειγμα. Μην ξεχνάτε ότι στα μάτια του λαού είστε -είμαστε όλοι-  ο καθρέφτης της Παράταξης, αλλά και της πολιτικής συνολικά.
 
Στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Βουλής, του Κώστα Τασούλα, αναγνωρίστηκε χθες, το ήθος και η προσωπική του πορεία. Συγχαρητήρια κ. Πρόεδρε και καλή δύναμη. Στο ρεκόρ της διακομματικής αποδοχής του, όμως, ενυπάρχει και η συμβολή της δικής μας Παράταξής στον κοινοβουλευτισμό. Τώρα, έχουμε χρέος να δουλέψουμε, κ. Πρόεδρε, όλες και όλοι οι συνάδελφοι μαζί, ώστε να ζούμε πιο συχνά τέτοιες στιγμές στο Κοινοβούλιο. Όχι μόνο γιατί αποδεικνύουν ότι η συνέπεια και η εργατικότητα τελικά επιβραβεύονται στην πολιτική, αλλά και γιατί εκπέμπουν το μήνυμα ότι μία νέα ποιότητα μπορεί να επικρατήσει τελικά στη δημόσια ζωή. Και όπως είπε και ο ίδιος, κράτησα την τελευταία του αναφορά: «τώρα που γίναμε αυτό που θαυμάζαμε, σκεφτείτε πόσοι άραγε μας θαυμάζουν για αυτό που γίναμε». Βουλεύομαι σημαίνει σκέφτομαι. Και στην πολιτική πρακτική, αυτό σημαίνει νομοθετώ. Οι ευθύνες σας είναι, λοιπόν, μεγάλες. Απαιτούν και σκέψη, απαιτούν και εθνική ευθύνη. Γιατί -και απευθύνομαι κυρίως στους πρωτοεκλεγέντες συναδέλφους μας- η βουλευτική ιδιότητα δεν αποτελεί απλά έναν σταθμό, ένα σκαλοπάτι σε μία πολιτική διαδρομή. Αποτελεί μια αυτόνομη πρόκληση. Και ο δικός μου ο νους και η δική μου σκέψη γυρνάει 15 χρόνια πίσω όταν και εγώ, πρώτη φορά εκλεγμένος βουλευτής, έκατσα σε αυτά τα έδρανα και έμαθα πως δουλεύει η Βουλή, αφιερώνοντας πολύ χρόνο στα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα. Σας ενθαρρύνω από καρδιάς να κάνετε και εσείς το ίδιο. Διότι το Κοινοβούλιο είναι ένα μεγάλο σχολείο και όπως θυμάμαι ότι έλεγε πάντα ένας μεγάλος κοινοβουλευτικός άνδρας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πάντα στο Κοινοβούλιο, όταν ακούς προσεκτικά θα μάθεις κάτι από κάθε ομιλητή. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι μας έχουμε αγορεύσει σε διάφορα βήματα. Το βήμα αυτό, όμως, το βήμα του Κοινοβουλίου, είναι ένα βαρύ βήμα. Με το οποίο όλοι σας θα αποκτήσετε σταδιακά εξοικείωση. Είναι ένα βήμα, όμως, το οποίο επιβραβεύει πάνω απ’ όλα την ποιότητα, την καλή προετοιμασία, τους χαμηλούς τόνους και το συγκροτημένο πολιτικό ήθος. Μας περιμένει, λοιπόν, όλους μας πολλή δουλειά σε μία δύσκολη, αλλά γεμάτη από ευκαιρίες τετραετία.
 
Κλείνοντας θέλω να προτείνω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να εκλέξουμε ως Γραμματέα έναν καλό συνάδελφο, τον οποίο γνωρίζω από τα πρώτα μου βήματα στο Κοινοβούλιο -διότι μαζί μπήκαμε στη Βουλή- ο οποίος είναι νέος, δυναμικός, αλλά ταυτόχρονα και επαρκώς έμπειρος. Προτείνω για Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Σταύρο Καλαφάτη.
 
Σας καλώ να τον ψηφίσετε, αλλά και να σταθείτε δίπλα του. Να μην του κάνετε τη ζωή υπερβολικά δύσκολη, διότι η δουλειά του είναι μερικές φορές άχαρη, αλλά αυτός είναι ο ρόλος του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είμαι σίγουρος ότι θα τον προσεγγίσει όχι απλά με την υπευθυνότητα που πάντα τον διέκρινε στην πολιτική του διαδρομή, αλλά και με γνώμονα τις πολύ καλές προσωπικές σχέσεις που έχει και θα έχει με την κάθε μια και τον κάθε έναν από εσάς ξεχωριστά. Σταύρο, καλή επιτυχία! Θα είμαι προσωπικά, θα είμαστε όλες και όλοι δίπλα σου. Εύχομαι στη νέα  Κοινοβουλευτική Ομάδα μας από καρδιάς καλή επιτυχία, καλή δύναμη στη δύσκολη αποστολή την οποία έχουμε αναλάβει. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα εκπληρώσουμε το έργο μας, θα τιμήσουμε τον όρκο τον οποίο δώσαμε στο Σύνταγμα με απόλυτη υπευθυνότητα, σεβόμενοι τις αξίες της Παράταξής μας και με αποκλειστικό γνώμονα το πως θα κάνουμε τις ζωές των Ελλήνων πολιτών καλύτερες. Καλή δύναμη! Καλή αρχή σε όλους μας! 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης