Βρυξέλλες: Δεν βγήκε λευκός καπνός για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

cache_728x3000_Analog_medium_739027_2765641_1172019

Διαφωνεί η Κύπρος με το σχέδιο συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε στους μόνιμους αντιπροσώπους - Επιμένει για στοχευμένα μέτρα - Πιθανό να μείνει ανοικτό το θέμα για το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών -  Η ΕΕ θα διακόψει τον διάλογο υψηλού επιπέδου με την Τουρκία 

Χωρίς συμφωνία για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας ολοκληρώθηκε η συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων εθνικών αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, καθώς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Κύπρος διαφώνησε με την παράγραφο που αναφέρεται σε περαιτέρω μέτρα, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, το κείμενο που συζητήθηκε σήμερα από τους εκπροσώπους των κρατών-μελών, αναφερόταν στα μέτρα που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνέχεια της νέας επιχείρησης γεώτρησης της Τουρκίας στην Κύπρο. Στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν να «κλείσει» η συμφωνία για τα μέτρα πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας και εκεί να επικυρωθεί τυπικά από τους υπουργούς.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης, οι εν λόγω κυρώσεις περιλαμβάνουν την αναβολή του διαλόγου υψηλού επιπέδου με την Τουρκία, την αναστολή των συζητήσεων για τη συμφωνία αερομεταφορών καθώς και την περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων και την αναθεώρηση των δανειοδοτικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τουρκία.

Επιπρόσθετα, στην τελευταία παράγραφο του προσχεδίου της δήλωσης, αναγραφόταν πως η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον «περιοριστικά» μέτρα στην Τουρκία, αν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις. Ωστόσο, η Κύπρος επιθυμούσε να αντικατασταθεί με «στοχευμένα» μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φινλανδική προεδρία κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία σιωπηρής συμφωνίας, μέχρι αύριο. Εάν η Κύπρος «σπάσει» την εν λόγω διαδικασία, το ζήτημα θα επανέλθει στους μόνιμους αντιπροσώπους τη Δευτέρα το πρωί και πιθανότατα θα συζητηθεί κανονικά στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ίδιας ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Να χαίρεστε την ”ένωση"

Δεν σχολιάζω άλλο....

ΕΕΕΕΕ

Αλλά λεγόμαστε ευρωπαίοι.... Ωρε ηλίθιοι η ΕΕ ακόμα δεν εχει λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας για την κατάληψη και κατοχή της Κύπρου.... Είμαστε μόνοι μας βρέεεεε!

Ναστος

Οι Ευρωπαίοι μας κάνανε αυτό που κάνουν στα μικρά παιδάκια.. Ντα κακή Τουρκία ντα ντα...

Γιώργος

Φοβερές "κυρώσεις". Την γονάτισαν την Τουρκία...Ο Χίτλερ της εποχής μας ετοιμάζεται και η ΕΕ χτενιζεται

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης