Μητσοτάκης στο BBC: «Δεν έχω μαγικό ραβδί» - «Στόχος μου η ισχυρή ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη»

kyriakos_bbc1

Τους στόχους της νέας κυβέρνησης για την ανάταξη της οικονομίας, τη μείωση της φορολόγησης και την προστασία του κοινωνικού κράτους παρουσίασε ο πρωθυπουργός - Παρά το σκληρό μαρκάρισμα της δημοσιογράφου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέφυγε κανένα από τα «ακανθώδη» θέματα στην πρώτη του διεθνή τηλεοπτική συνέντευξη ως πρωθυπουργός

To HARDtalk του BBC επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρώτη του, εφ' όλης της ύλης, τηλεοπτική συνέντευξη ως πρωθυπουργός. Πρόκειται για μια εκπομπή διαβόητη για τη σκληρότητα των «ανακρίσεων» που διενεργούν οι δημοσιογράφοι και αντιστοίχως υφίστανται κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες. Εν προκειμένω, απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό κάθισε η 60χρονη Βρετανο-Σουδανή Ζεϊνάμπ Μπαντάουι, η οποία ήρθε στην Αθήνα ειδικά για τη συγκεκριμένη συνέντευξη, η οποία προβλήθηκε την Πέμπτη στις 17:30 μέσω του δικτύου BBC World News.Λίγες μόνο ώρες μετά από την παρουσίαση του κυβερνητικού σχήματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπισε -με δική του απόφαση, όπως έγινε ατύπως γνωστό- το «στενό μαρκάρισμα» της Μπαντάουι. Χωρίς μοντάζ και χωρίς προσυμφωνημένη ατζέντα, ο κ. Μητσοτάκης δεν φάνηκε να αιφνιδιάζεται ή να δυσφορεί, ακόμη και όταν η δημοσιογράφος προσπαθούσε να εκμαιεύσει ειδήσεις γύρω από τα πιο ακανθώδη ζητήματα, όπως πχ την ανάπτυξη και τη μείωση της φορολόγησης.

«Θα φροντίσω ώστε ο βασικός μισθός να αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν της ανάπτυξης. Έτσι ώστε, όσοι ζουν με τον βασικό μισθό να απολαμβάνουν αναλογικά περισσότερα οφέλη από τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Πιστεύω ότι ως κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης. Αυτό που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι η οικονομική μεγέθυνση θα μοιράζεται με δίκαιο τρόπο. Για εμένα αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθώ να αντιμετωπίσω».

Η Ζεϊνάμπ Μπαντάουι ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι έχει δεσμευτεί για μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά 20% και του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της επόμενης διετίας «αλλά πού θα βρεθούν τα χρήματα;» ρώτησε η δημοσιογράφος του BBC. Και ανέφερε ότι κάποιοι ανησυχούν ότι θα απειληθούν κοινωνικές παροχές, συντάξεις, επιδόματα κ.λπ.

«Εγώ ποτέ δεν ανέφερα οτιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις κοινωνικές παροχές. Αυτό που λέω πάντα είναι ότι τα προβλήματα οφείλονται στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Πρέπει να κάνουμε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ταχύ ρυθμό. Κανένας δεν μιλάει για κανενός είδους περικοπή στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Ο πρώτος γύρος μείωσης των φόρων και της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ, θα συμβεί την 1η Ιανουαρίου του 2020. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε το δημοσιονομικό χώρο ώστε να γίνει πράξη στον προϋπολογισμό του 2020».

» Και αν δείτε τις αντιδράσεις των αγορών μετά από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές, τη μείωση του κόστους δανεισμού κ.λπ. φαίνεται ότι οι αγορές, που είναι και οι τελικοί κριτές της επιτυχίας μιας οικονομικής πολιτικής, φαίνεται πως πιστεύουν στο δικό μας μοντέλο».

Περαιτέρω ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «α) τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι υπερβολικά υψηλά (3,5% του ΑΕΠ). Αυτό έγινε ώστε τα έσοδα του κράτους από την υπερφορολόγηση των πολιτών προκειμένου να επιτευχθούν αυτά τα πλεονάσματα, να αποδίδονται στο τέλος του έτους υπό μορφήν επιδομάτων. Αν όμως έχουμε αυξημένο δημοσιονομικό χώρο, τότε το πλεόνασμα είναι καλύτερα να επιστρέφεται στους πολίτες.

» β) Η κυβέρνησή μας σκοπεύει να ελέγξει την αποτελεσματική διαχείριση του κράτους και να περικόψει περιττές δαπάνες όπου αυτό είναι εφικτό. Και επιπλέον, μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμό 4% ετησίως, φέρνει περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία από ό,τι εάν κινείται με 2%. Είναι απλό.

» γ) Όταν αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους στο εξωτερικό, σκοπεύω να επαναδιαπραγματευτώ το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων με τους δανειστές μας. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνω αμέσως, αλλά είναι μέσα στα σχέδιά μου».

Σε ερώτηση της Ζεϊνάμπ Μπαντάουι  περί ενδεχόμενων αντιδράσεων στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του, διαδηλώσεις κ.λπ. ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «εγώ δεν βλέπω μια κοινωνία που είναι έτοιμη να βγει στους δρόμους για διαδηλώσεις, όπως γινόταν το 2014. Και, να μην ξεχνάμε ότι πίσω από αυτό που συνέβαινε τότε στην Ελλάδα, υπήρχε πολύ συγκεκριμένη υποκίνηση. Από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

»Εγώ έχω παρουσιάσει το πρόγραμμά μου για το τι πιστεύω πως πρέπει να γίνει, το ιστορικό μου είναι γνωστό, πάντα παρουσιάζω τα οφέλη και το κόστος των μεταρρυθμίσεων που προωθώ. Και έχουμε την έγκριση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως πχ η αναδιοργάνωση του κράτους, προς όφελος της καθημερινότητας του πολίτη. Το ίδιο και για την παιδεία και για τις υπόλοιπες μακρόπνοες αλλαγές που θέλουμε να εφαρμόσουμε.

»Μαγικό ραβδί δεν έχω. Έχω όμως ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο για το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα. Κάποια πράγματα μπορούμε να τα πρωθήσουμε γρήγορα, είναι αυτονόητο όμως ότι δεν υπάρχουν εύκολες και άμεσες λύσεις για τα χρόνια προβλήματα του ελληνικού κράτους».


Η κ. Μπαντάουι αναφέρθηκε στο έτος-ορόσημο 2021, όταν και θα έχουν συμπληρωθεί 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για την εικόνα που θα ήθελε να αντανακλά η Ελλάδα στο εξωτερικό σε τρία χρόνια από σήμερα, τόνισε με έμφαση πως στόχος του είναι η Ελλάδα να αποπνέει «λάμψη, δυναμισμό και αισιοδοξία, με μία ισχυρή ομογένεια που θα στηρίζει τη χώρα. Θέλω η Ελλάδα να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου και να πάψει να θεωρείται φορέας των προβλημάτων που χαρακτηρίζουν την Ευρώπη».Μια διαφορετική εικόνα
Η έλλειψη χειρογράφων και σημειώσεων δεν είναι κάτι πρωτοφανές για έναν πρωθυπουργό, η άψογη χρήση της αγγλικής όμως είναι -ιδιαίτερα σε σύγκριση με την πρότερη κατάσταση. Αν μη τι άλλο, ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε τις εντυπώσεις, επιτέλους όχι σαν κάποιος ημιμαθής ηγετίσκος βαλκανικής επαρχίας που μισοκαταλαβαίνει τις ερωτήσεις και προσπαθεί με βάναυση κακοποίηση της ξένης γλώσσας να απαντήσει, αλλά σαν ένας καλά προετοιμασμένος για το ρόλο του Ευρωπαίος πολιτικός.

Η εικόνα του κ. Μητσοτάκη ήταν η αρμόζουσα στο αξίωμά του. Μετέδωσε το μήνυμα ότι, όποιες και εάν είναι οι θέσεις του, δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται με τη σοβαρότητα και το σεβασμό που η διεθνής κοινότητα οφείλει στον πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Παρά την περιορισμένη διάρκεια του ημιώρου, τα κύρια θέματα της συζήτησης ήταν όλα «καυτά».  Πολύπειρη και τολμηρή δημοσιογράφος, η Ζεϊνάμπ Μπαντάουι έδειξε από την αρχή αποφασισμένη να στριμώξει τον κ. Μητσοτάκη, επιμένοντας ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως η ισότητα των φύλων και η αντιπροσώπευση των γυναικών στη νέα ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης επελέγη από το BBC σαν «teaser» (ερέθισμα) για τους τηλεθεατές και ήδη έχει συζητηθεί αρκετά. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη την απάντηση που έδωσε για την περιορισμένη παρουσία γυναικών στην κυβέρνησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε πρόθυμος να αναγνωρίσει πως, σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των γυναικών στην ενεργό πολιτική, υπάρχουν σαφώς περιθώρια βελτίωσης.

ΣΧΟΛΙΑ (97)

ΠΡΟΕΔΡΕ!

Κυριάκο, άλλα μας έλεγες... μαλλον κάτι ήξερε η Κρήτη....

Εγώ δεν ψήφισα το μητσοταικεικο αλλα

Θέλω σοβαρή εκπροσωπήσει. Να χει κάτι να πει η Ελλάδα. Η γλώσσα είναι δευτερεύον.

Τελικά όλοι μιμούνται τον Ανδρέα που ελεγε

Δεν είμαστε θαυματοποιοι. Αρε Ανδρέα δεν ξέρω αν ήσουν μεγάλος πολιτικός αλλά ήσουν έντονη προσωπικότητα και σε μιμούνται όλοι. Ζεις εσύ μας οδηγείς.

charlesb1

επίσης δεν μας είπαν ότι η κα Μέι πέρα από τις ευχαριστίες για την νίκη του κ.μητσοτάκη τον ευχαρίστησε και για την δέσμευσή του στην τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό βέβαια το απέκρυψε το αθηναϊκό πρακτορείο!

Δημητρης Κυρ

περιμενουμε να δουμε την Ακυρωση του νομου Κατρουγκαλου ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΩΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Γιώργος

Μαγικό ραβδι δεν έχει, τα έλεγε όμως μαγικά προεκλογικά...

Γανυμήδης

"Δεν έχω μαγικό ραβδί" -Όταν η μειοψηφία παράνομα εκπροσωπή τον λαό, με ψήφους 2,2 εκατομμύρια πολιτών (22 %) , όπου κάνουν κουμάντο σε 7,7 εκατομμύρια πολίτες (78 %)! στην χώρα μας ,θα μας ρίξουν πάλι στο γκρεμό οι απατεώνες τις ολιγαρχίας! Δίχως ΔΗΜΟ-ΚΡΑΤΙΑ η χώρα μας δεν έχει στόχους, είναι καταδικασμένη στην αποτυχία, είναι έρμαια στους ξένους καρχαρίες έτοιμοι να μας στραγγίξουν!

.

Ρε παιδάκι μου πως να στο πω; τα νούμερα δε σου βγαίνουν γιατί το έχεις πιάσει λάθος. Στα 11 εκ υπάρχουν και κάμποσα παιδιά κάτω των 17 ετών. Να μην είναι 2-3; εκατομμύρια; Για το μέλλον τους αποφάσισανε οι γονείς τους. Υπάρχουν και μερικοί χιλιάδες κατακοιτοι και νοσηλευομενοι σε νοσοκομεία και κλινικές. Κι άλλο μισό εκατομμύριο (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μπορεί να είναι και περισσότεροι) στο εξωτερικό που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Άρα τι μας μένει... πρακτικά 6-7 εκατομμύρια εκλογικού σώματος; Κι οσοι που δεν πήγανε να ψηφίσουν ο Μητσοτάκης φταίει; Η για τα λευκά/ακυρα;

ΓΙΩΡΓΗΣ

Ξενοι ή ντοπιοι ''καρχαριες'', δεν κατασπαρασσουν,και κοψε το αριστερο παραμυθι, που σε βαλανε απο μικρο και αμυαλο να παπαγαλιζεις.Το πολυ-πολυ παλευουνε μεταξυ τους.Αλλα εντωμεταξυ,ανοιγουν δουλειες,φερνουν λεφτα, προοδο και αναπτυξη στους κατοικους. Και φανταζομαι οτι, οταν φευγουν, δεν παιρνουν πχ μαζι τους ουτε το ''Ελληνικο'' ουτε κανενα αεροδρομιο ή λιμανι, αλλα παιρνουν κ α ι α υ τ ο ι ο,τ ι θ α π α ρω και εγω και ολος ο κοσμος δηλ.το 1χ2 ! Ολα τα αλλα εδω σε αυτους που μενουν θα μεινουν!

Κοινωνική δικαιοσύνη..???

Χαχαχαχαχαχα χαχαχαχαχαχα χαχαχαχαχαχα χαχαχαχαχαχα χαχαχαχαχαχα...

Ρε γατάκια του ΒΒΓ

Ελάτε στην ΕΡΤ και πάτε στον Δρόσο και στον Ψύλο να σας μάθουνε πως γίνονται οι συνεντεύξεις και οι σκληρές ερωτήσεις...

Κούλη

Τα πλεονασματα μη ξεχασεις να μειώσεις! Τι; Μα φυσικά, αφού "κερδίσεις την εμπιστοσύνη" των δανειστών...

ΓΙΩΡΓΗΣ

Τα υπερβολικα πλεονασματα τα εβαλαν,για τον αλλοπροσαλλο Τσιπρα, τον εμμονικο πρωθυπουργο, που τους απειλουσε με φουρνελα πριν καν φτασει στο μαγαζι τους να τους ζητησει δανεικα .Εφοσον αναπτυσσεται η Οικονομια με επενδυσεις,με υγιεις φιλελευθερες αρχες,οπως αναπτυσσονται και οι ιδιοι,και αυτο φαινεται και πιστοποιειται απο την εμπιστοσυνη των Αγορων και τους οικονομικους δεικτες και οχι απο την κυβερνητικη προπαγαντα,τ ο τ ε, δεν εχουν λογους οι ιδιοι οι εταιροι μας να μην τα μειωσουν,γιατι δεν ειναι μαζοχες, και δεν τους συμφερει κιολας, να εχουν στο συνεταιρισμο τους ενα ''κουτσο αλογο'', την Ελλαδα!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης