Μητσοτάκης: Θέλω μια κυβέρνηση που να λειτουργεί ως καλοκουρδισμένη μηχανή

Μητσοτάκης: Θέλω μια κυβέρνηση που να λειτουργεί ως καλοκουρδισμένη μηχανή

Πως θα λειτουργεί το σύστημα «Μαζί» που θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το έργο κάθε υπουργού και υφυπουργού

upourgiko_mk
Τη φιλοδοξία του να λειτουργήσει η κυβέρνηση, την οποία σχημάτισε, ως μια καλοκουρδισμένη μηχανή με στόχους, χρονοδιαγράμματα, και διαρκή αξιολόγηση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην οποία παρουσιάστηκε το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της προόδου ανά τομέα κυβερνητικής ευθύνης.

«Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια» και «δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο», ήταν οι νουθεσίες που έκανε ο πρωθυπουργός προς τα κυβερνητικά στελέχη. «Γι’ αυτό αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις πολιτικές μας», συμπλήρωσε.

Καλώντας τους υπουργούς και τους υφυπουργούς να σηκώσουν τα μανίκια, τόνισε την επιδίωξή του που είναι να αποδείξουν ότι δεν θα γίνουν «άλλη μία κυβέρνηση», σαν τις προηγούμενες. Χρειάζεται, συμπλήρωσε να πείσουν ότι είναι «πραγματικά μία άλλη κυβέρνηση».

Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν αρκεί η ψήφιση ενός νόμου για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. «Όλοι όσοι έχουμε υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις γνωρίζουμε ότι χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση στη συνέχεια ώστε η μεταρρύθμιση να αφήσει πραγματικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα του πολίτη», συμπλήρωσε.

Το σύστημα «Μαζί» ή ο… «Μεγάλος Αδελφός» στο Μαξίμου

Πολύτιμο «όπλο» ως προς αυτό θα αποτελέσει το πληροφοριακό σύστημα «ΜΑΖΙ» που είναι «μία μέθοδος που θα παρακολουθεί οριζόντια τις δράσεις των υπουργείων και της κυβέρνησης συνολικά», όπως την παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης θα καταγράφεται η πρόοδος ανά τομέα κάθε υπουργείου που θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Μεταξύ αστείου και σοβαρού ορισμένα κυβερνητικά μιλούσαν για ένα σύστημα που θυμίζει τον «Μεγάλο Αδελφό» του Όργουελ, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός θα είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή ενήμερος για την πορεία ων δράσεων κάθε υπουργείου.

Όπως ειπώθηκε μάλιστα για κάθε καθυστέρηση «το σύστημα θα υψώνει κόκκινη σημαία» έτσι ώστε να επανεκτιμηθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που, όμως, για να αλλάξει θα χρειάζεται έγκριση του πρωθυπουργού.

Φάκελοι με τις δεσμεύσεις

Με το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου τα κυβερνητικά στελέχη παρέλαβαν από έναν φάκελο με τους στόχους ανά υπουργείο, αλλά και τις εκκρεμότητες και δεσμεύσεις που εγκαταλείπει η απελθούσα κυβέρνηση.

Στον ίδιο φάκελο υπήρχε ακόμη το πρόγραμμα δράσης της κυβέρνησης ως τον Δεκέμβριο, όπως και ένα 6μηνο σχέδιο πρωτοβουλιών, καθώς και ένα ειδικό έντυπο για να καταγράψουν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί τις προτάσεις και τις σκέψεις τους ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να κρατήσουν ψηλά τους στόχους και χαμηλά το βλέμμα». Όπως είπε, «δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο, αλλά και με τη συμπεριφορά μας». Και συμπλήρωσε: «Κρινόμαστε όχι μόνο για όσα λέμε, αλλά και για όσα εκπέμπουμε. Οφείλουμε, συνεπώς να δείξουμε πως δεν πρεσβεύουμε μόνο διαφορετικές ιδεολογικές αξίες. Αλλά ότι αποτελούμε ένα άλλο παράδειγμα πολιτικού ύφους από αυτό που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια. Εμείς ενσαρκώνουμε το ύφος και το ήθος που ταιριάζει στην υπερήφανη Ελλάδα του 21ου αιώνα».

Χρονοδιάγραμμα και στρατηγικές επιλογές

Δίνοντας το χρονοδιάγραμμα των όσων θα ακολουθήσουν, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι:
*Στις 17 Ιουλίου θα γίνει η ορκωμοσία της νέα Βουλής,
*Στις 18 του μηνός η Βουλή θα ψηφίσει νέο πρόεδρο του Σώματος τον Κώστα Τασούλα
*Το τριήμερο 20 με 22 Ιουλίου θα γίνουν οι Προγραμματικές Δηλώσεις και το βράδυ της 22ας Ιουλίου η κυβέρνηση θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
*Την επόμενη ημέρα θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος
*Μία εβδομάδα μετά θα ακολουθήσει το Φορολογικό νομοσχέδιο με τις πρώτες μειώσεις φόρου τις οποίες υποσχέθηκε η ΝΔ προεκλογικά.
Ο πρωθυπουργός, ανέφερε τέλος, και τι 12 κεντρικές στρατηγικές επιλογές του Κυβερνητικού Προγράμματος που ενέκριναν οι πολίτες και είναι:
1. Ισχυρή ανάπτυξη με πολλές επενδύσεις και νέες, καλύτερες δουλειές.
2. Αξία στην ακίνητη περιουσία.
3. Ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα.
4. Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στον πιο αδύναμο.
5. Εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό των Ελλήνων.
6. Ποιοτική Δημόσια Υγεία για όλους τους Έλληνες.
7. Νέο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους-εργαζομένων-επιχειρήσεων.
8. Υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα και αναγέννηση της μεσαίας τάξης.
9. Προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη.
10. Σύγχρονο και ψηφιακό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη.
11. Ένα νέο μοντέλο Πολιτισμού, ενημέρωσης και αισθητικής.
12. Μία Ισχυρή Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης