Σήμερα το πρώτο υπουργικό συμβούλιο: Ο Κυριάκος «κόβει» συγγενείς, μετακλητούς και γραμματείες

oikogenaik-kiv

Στις 11 το πρωί η συνεδρίαση - Οι υπουργοί και οι υφυπουργοί θα λάβουν φακέλους με το τι πρέπει να προωθήσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο - Απαγορεύεται η η πρόσληψη συγγενών στα 51 μέλη της κυβέρνησης - Λιγότερες γενικές γραμματείες, περιορίζονται οι μετακλητοί

Από καινοτομίες και νεωτερισμούς που σηματοδοτούν την πολιτική αλλαγή την οποία ζήτησαν οι πολίτες με την ψήφο τους, χαρακτηρίζονται τα πρώτα δείγματα γραφής που έδωσε η κυβέρνηση την οποία σχημάτισε o Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με συμβολικές κινήσεις αλλά και ουσιαστικές πρωτοβουλίες το κυβερνητικό επιτελείο στέλνει από την πρώτη μέρα συγκρότησης του νέου υπουργικού συμβουλίου μηνύματα ετοιμότητας για την εφαρμογή του Κυβερνητικού Προγράμματος και άμεσης υλοποίησης των δεσμεύσεων για άλλο ύφος και ήθος στη διαχείριση της εξουσίας από τα νέα κυβερνητικά στελέχη.

Στην ορκωμοσία των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου επανήλθε το παλαιό τυπικό με τον θρησκευτικό όρκο και την τήρηση του πρωτοκόλλου. Και, αν εξαιρέσει κανείς την πληθώρα συγγενών των κυβερνητικών στελεχών που βρέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, το σκηνικό είχε, κατά τα λοιπά, την επισημότητα που είχε λείψει τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία είχαν αλλάξει οι κώδικες τόσο στην ενδυματολογία όσο και στην εν γένει συμπεριφορά.

Στις τελετές παράδοσης και παραλαβής των υπουργείων, εξάλλου, επικράτησε συναινετικό πνεύμα. Και ακόμη και εκεί που υπήρξαν διαφωνίες, μεταξύ των απερχόμενων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και των νέων «ενοίκων» των υπουργικών θώκων, εκφράστηκαν, εκατέρωθεν, με πολιτική κομψότητα.

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι η αλλαγή σελίδας στην πολιτική ζωή του τόπου δεν θα μείνει μόνον στα τυπικά, αλλά θα γίνει και στα ουσιώδη ζητήματα που είναι η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που είναι αποφασισμένη να ασχοληθεί η κυβέρνηση.

Προς αυτή την κατεύθυνση τόσο στο πρωθυπουργικό γραφείο όσο και στα υπουργεία ξεκίνησαν συσκέψεις για να εξεταστούν λύσεις σε επείγοντα ζητήματα, όπως η κατάσταση στη ΔΕΗ, η οποία απαιτείται με κατάρρευση, οι εκκρεμείς επενδύσεις (Ελληνικό, κλπ).

«Μοντέλο Μητσοτάκη» και σε… power point

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που επιθυμεί να εφαρμόσει ο νέος πρωθυπουργός θα παρουσιαστεί κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει οριστεί για τις 11 το πρωί.

Θα το παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης στην αρχική εισήγησή του και εν συνεχεία θα το παρουσιάσει με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας (power point) ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Με το τέλος της συνεδρίασης κάθε υπουργός θα παραλάβει ένα φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του. Εκεί θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

Ασυμβίβαστα και «μαχαίρι» σε δαπάνες

Όπως, εξάλλου, έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές μαζί με τη νέα οργανωτική δομή της κυβέρνησης που θα νομοθετηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, θα τεθούν μια σειρά από πρόσθετα ασυμβίβαστα στους υπουργούς και τους υφυπουργούς. Μεταξύ άλλων:
*Θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού.

*Η ισχύουσα απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το δημόσιο θα επεκταθεί και στις σύζυγοιους και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.
*Για όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς- θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επίσης, με στόχο να «μικρύνει» το Κράτος και να περιοριστούν οι δαπάνες λειτουργίας του, αποφασίστηκε να μειωθούν από 93 σε 60 οι γενικές γραμματείες των υπουργείων. Ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ (130)

1821

ΤΟ ΨΕΥΤΟΡΩΜΑΙΪΚΟ,ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΧΕΡΙΑ ! ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΨΕΥΤΟΡΩΜΑΙΪΚΟ,ΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ,ΠΟΥ ΒΡΩΜΑ ΚΑΙ ΖΕΧΝΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΙΛΑ !!

Πολίτης

Όπως έχει ορίσει η Ιατρική επιστήμη και δέχεται ο Νόμος, οι συγγενείς πρώτου βαθμού ενός ανθρώπου, είναι οι γονείς του και τα παιδιά του, ενώ οι δεύτερου βαθμού, είναι οι παππούδες του, τα εγγόνια του και τα αδέρφια του. Τα ανίψια και οι θείοι είναι τρίτου βαθμού συγγενείς,ενώ τα ξαδέρφια, από τέταρτου και πάνω. Ο Κυριάκος λοιπόν, έχοντας προσλάβει τον ανιψιό του(τρίτου βαθμού συγγενής), δεν παραβιάζει τον κανόνα που ο ίδιος έβαλε.

νεοφιλελευθερη δεξια που ευνοει την πλουτοκρατια με ασφαλιστικο πινοσετ

για τα επόμενα 4 χρόνια θα ακούμε αυτές τις βλακείες απο τα 4 πασοκς του κυνοβουλιου (πρασινο-κοκκινο-ροζ και φαλακρο)

ας πω και κάτι θετικό : η ομάδα της πληροφορικής είναι δυνατή

φαίνεται ότι υπάρχει η βούληση να συγκίνουμε ψηφιακά με Μποτσουάνα (για αρχή)...ο αγώνας με βολεμένους-αχαμνοξυστες- σφραγιδοφορους-πρωτοκολατζηδες & συνδικαΛΗστες θα είναι ανηλεής (?)...ή μας δουλευουν πάλι ψιλο γαζί?...ποιος ξερ?

«Μοντέλο Μητσοτάκη» και σε… power point

ανατρίχιασα!...έτσι όπως πάμε θα γίνουμε Ταγκανικα! ...να μας πει ο φιλος που μεταναστευεσε οταν πετυχουμε την ψηφιακη συγκλίση με το ιστορικο κρατος που δεν υπάρχει, καθως μετα την συνενωση με Ζανζιβαρη μετονομαστηκε σε Τανζανια.

Πακιστανός lover

Ρε παιδιά είδε κανείς σας το λαγούμι που είναι κρυμένο το Αγυριγο κεφάλι ??? Τον ψάχνω από χθες να φύγουμε για το εξωτικό Ισλαμαμπάντ εδώ δεν μας παίρνει άλλο του είπα ότι μπορούμε να σχολιάζουμε και από εκεί

Liana

...και μετά... ξυπνήσατε. Γνωστό το κόλπο από την εποχή ΓΑΠ: αλλαξοκωλιές. Σου διορίζω το δικό σου - διορίζεις εσύ το δικό μου. Και όλοι ευχαριστημένοι.

@Liana

Κάτι φαίνεται να ξέρεις εσύ απ'αυτά...

Επιτέλους

Επιτέλους όραμα και σχέδιο για την χώρα, αυτό που έλειπε 4,5 χρόνια τωρα

Πόπη

Εμένα δεν με ενδιαφέρει. Είμαι ήδη στην Τανγκανίκα και ασχοληθείτε εσείς με τον Κούλη. Εγώ σώθηκα, Κιγκόμα Τανγκανίκας 10/07/2019.

Αποφασίζομεν και διατάσσομεν

Με το καλημέρα ΕΥΠ, ΕΡΤ και ΑΠΕ υπάγονται απευθείας στην εποπτεία του Πρωθυπουργό. Φάτε πραγματικό φασισμό να εκτιμήσετε τη Δημοκρατία...

Καλλ

ΓΙΑΤΙ,ΕΠΙ ΤΟΥ ...ΤΕΩΣ,ΠΟΥ ΥΠΑΓΕΤΟ;;; ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ,ΛΑΟΚΡΑΤΙΚΑ,ΣΤΟΝ ΛΑΟ;; ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΡΕΜΕΝΟ;; ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΤΥΦΛΟΣ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ !

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4924208

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση – Επιστολή τεσσάρων σημείων του Θεοδωρικάκου προς τα κόμματα ενόψει της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής τη Δευτέρα

21
eu-summit-table-arthro

Ξεκάθαρο όχι των Ευρωπαίων ηγετών στο αίτημα για ένταξη Σκοπίων και Αλβανίας στην ΕΕ - Το ζήτημα της διεύρυνσης απλώς θα συζητηθεί, κάποια στιγμή, μέχρι τον Μάιο του 2020 χωρίς την παραμικρή δέσμευση ότι μελλοντικά μπορεί να αποφασιστεί η είσοδος των δύο χωρών στην ΕΕ

9
socialismos

Στόχος της κίνησης αυτής, που παρουσιάζεται ανήμερα της επετείου της μεγάλης εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, στις 18 Οκτώβρη του 1981, είναι να αγωνιστεί «για μια νέα πολιτική και ιδεολογική νίκη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ»

fofi_gennimata_1

«Στις 18 Οκτωβρίου 1981 ο λαός άλλαξε τη μοίρα του. Πίστεψε και αγωνίστηκε για μια ελπίδα που δεν διαψεύστηκε» ανέφερε για τη συγκεκριμένη επέτειο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής

8