FAZ: Νέα αρχή στην Αθήνα - Μητσοτάκη ψήφισαν ακόμα και οι αριστεροί

FAZ: Νέα αρχή στην Αθήνα - Μητσοτάκη ψήφισαν ακόμα και οι αριστεροί

Handelsblatt: Οι Έλληνες ψήφισαν σοφά - Die Zeit: Σοβαρός και ισορροπημένος πολιτικός ο Μητσοτάκης

mhtsot_agkal_ork6
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επιγράφει το πρωτοσέλιδο σχόλιό της «Νέα αρχή στην Αθήνα» και παρατηρεί: «Οι ψηφοφόροι έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία ισχυρή εντολή για να μπορέσει να κυβερνήσει την επόμενη τετραετία με απόλυτη πλειοψηφία. Ακόμα και αριστεροί ψηφοφόροι επέλεξαν στη Νέα Δημοκρατία εμπιστευόμενοι την ικανότητά της σε οικονομικά ζητήματα, αλλά και τον ρεαλιστή πρόεδρό της. Φαίνεται ότι οι θεατρινισμοί του Αλέξη Τσίπρα ή του Γιάνη Βαρουφάκη δεν τραβάνε πλέον. Ανακούφιση προκαλεί και το γεγονός ότι παρά την μακροχρόνια ύφεση και την άλυτη προσφυγική κρίση ακροδεξιά κόμματα δεν πέρασαν το κατώφλι της βουλής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αξιολογηθεί αποκλειστικά και μόνο από την απόδοσή του στην ανάκαμψη της οικονομίας. Θα επιτύχει τον στόχο του μόνο αν μειώσει την υπερβολική φορολογία. Οι δανειστές όμως αναμένουν από το νέο πρωθυπουργό να μην θέσει εν αμφιβόλω το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για να αποκτήσει ευχέρεια κινήσεων ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να περικόψει περαιτέρω τις κοινωνικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις και να περιορίσει δραστικά το δημόσιο τομέα. Κάτι που ο προκάτοχος του δεν ήταν διατεθειμένος να πράξει.

Για να κυβερνήσει με επιτυχία ο νέος πρωθυπουργός οφείλει να μεταρρυθμίσει και τη Νέα Δημοκρατία, γράφει η FAZ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει συνδέσει το όνομά του με τον νεποτισμό, που τόσο ακριβά πλήρωσε η χώρα. Την ίδια στιγμή ο Κ. Μητσοτάκης κάνει άνοιγμα προς τον κεντρώο πολιτικά χώρο διευρύνοντας έτσι τη στήριξη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών του. Υπάρχουν συνεπώς οι ευκαιρίες για μια νέα αρχή».

mitsotakis_main011


Handelsblatt: «Οι Έλληνες ψήφισαν σοφά»

«Οι ελληνικές εκλογές στέλνουν θετικό μήνυμα. Μετά από χρόνια κρίσης η Ελλάδα σταθεροποιείται, γράφει σε σχόλιό με τίτλο "Οι Έλληνες ψήφισαν σοφά" η Handelsblatt. Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι «οι ψηφοφόροι χάρισαν στον Κ. Μητσοτάκη άνετη πλειοψηφία, όχι όμως παντοδυναμία. Την ίδια στιγμή όμως η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε συντριπτική. Με ψηλά το κεφάλι ο Αλέξης Τσίπρας περνά στα έδρανα της αντιπολίτευσης με το κόμμα του να παραμένει ισχυρό και διατηρώντας τη δυνατότητα επιστροφής στην εξουσία. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μοιράστηκαν πάνω από το 71% των ψήφων. Ο κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου από την περίοδο της κρίσης αποτελεί πλέον παρελθόν. Ευρωσκεπτικιστικά κόμματα δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη νέα βουλή και το ακροδεξιό Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να υπερπηδήσει το όριο του 3%. Οι εκλογές έδειξαν ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα λειτουργεί και πως η χώρα σταθεροποιείται».

tsipras_ar


SZ: «Η κληρονομιά της κρίσης»

«Η κληρονομιά της κρίσης» επιγράφει σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung και σημειώνει: «Ο Κ. Μητσοτάκης άνοιξε το κόμμα του σε νέα πρόσωπα. Εκτιμά περισσότερο μετριοπαθείς αποτελεσματικούς συνεργάτες παρά ιδεολόγους υψηλών τόνων. Το γεγονός ότι προέρχεται από παλιά οικογένεια πολιτικών όχι μόνο δεν τον ζημίωσε, αλλά αντίθετα τον ωφέλησε».

Στον προεκλογικό αγώνα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καλλιέργησε πολλές προσδοκίες σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση των φόρων. Κατάφερε να αποφύγει τις μεγαλόστομες υποσχέσεις. Πολλοί από τους ψηφοφόρους του αναμένουν ωστόσο σύντομα δείγματα γραφής. Η κληρονομιά του προκατόχου του δεν αφήνει περιθώρια για περίοδο χάριτος στον Κ. Μητσοτάκη. Επί Τσίπρα η Ελλάδα κατάφερε να εξέλθει από τα μνημόνια ωστόσο οι δανειστές πραγματοποιούν τακτικά ελέγχους. Από την αξιολόγησή τους εξαρτάται αν η Ελλάδα θα καρπωθεί, για παράδειγμα, τα κέρδη της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα. Στην κληρονομία της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ ανήκει και η τάξη που επικρατεί σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, στην εξωτερική πολιτική. Οι σχέσεις με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ βελτιώθηκαν, ενώ με την επίλυση του ονοματολογικού η χώρα αποτίναξε ένα σημαντικό βαρίδι του παρελθόντος. Στα αρνητικά της περασμένης τετραετίας εντάσσεται και η πολιτική χειραγώγηση της δικαιοσύνης με τη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος κατηγορήθηκε για "τεχνητή" διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να θέτει τέλος σε τέτοιες εμμονές. Ούτως ή άλλως δεν έχει να φοβηθεί πλέον μια έξοδο από το ευρώ ή μια οικονομική κατάρρευση. Όλα αυτά είναι καλές προϋποθέσεις για μια νέα αρχή».

Die Zeit: Σοβαρός και ισορροπημένος πολιτικός ο Μητσοτάκης

«Στην Ελλάδα, σε μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις όλων των εποχών, εκλέγονται λογικοί πολιτικοί. Η χώρα κατάφερε να διατηρήσει τον πολιτισμό της», σχολιάζει σε άρθρο του ο Γερμανός δημοσιογράφος της Die Zeit, Μάρκ Σίριτς και προσθέτει:

«Νέος πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον συνάντησα στο Βερολίνο περίπου πριν από ενάμισι χρόνο. Ήταν σε μια περιοδεία ευρωπαϊκών πρωτευουσών για να παρουσιάσει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής του. Μου έδειξε πολλούς πολύχρωμους πίνακες και γραφήματα εξηγώντας ότι η χώρα του χρειάζεται χαμηλούς φόρους και λιγότερη γραφειοκρατία για να ανακάμψουν οικονομικά οι επιχειρήσεις. Για να είμαι ειλικρινής, αυτό μόνο με έπεισε, αλλά αυτό δεν ήταν το θέμα. Το θέμα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται τελικά να είναι ένας σοβαρός, ισορροπημένος πολιτικός».

Ο Σίριτς σημειώνει, επίσης, ότι «ένα άλλο ενδιαφέρον αποτέλεσμα που είχαν οι ελληνικές εκλογές: Το ακροδεξιό κόμμα «Χρυσή Αυγή» δεν μπήκε στην ελληνική Βουλή. Αυτό έχει ενδιαφέρον, καθώς η Ελλάδα όχι μόνο έπρεπε να αντιμετωπίσει την αύξηση του αριθμού των προσφύγων, αλλά μόλις βγήκε από μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις όλων των εποχών. Υπενθύμιση: Η ελληνική οικονομία κατέρρευσε πιο έντονα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης απ΄ ότι η γερμανική οικονομία την δεκαετία του 1930» και προσθέτει:

Κλείσιμο
«Εκείνη την εποχή ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία, στην Ελλάδα στην εξουσία βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για έναν συνετό πολιτικό παρά τις αρχικές ρητορικές αποτυχίες του. Μάλιστα, διαπραγματεύτηκε τη λύση στην δεκαετή διαμάχη για το ονοματολογικό με τη γειτονική ΠΓΔΜ, συμβάλλοντας έτσι στη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Τώρα τον διαδέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας άνθρωπος του κέντρου».

«Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνά λόγος στη Γερμανία για το τι υποτίθεται ότι μπορούν να μάθουν οι Έλληνες από τη Γερμανία όσον αφορά την οικονομική πολιτική. Όσον αφορά τη δημοκρατία, ίσως μπορούμε να μάθουμε εμείς κάτι από τους αυτούς,», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» και προσθέτει:«Αυτό ίσως πρέπει να εξεταστεί από τη γερμανική πλευρά σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις».

«Το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας έχει τερματιστεί επισήμως και η ελληνική οικονομία έχει πάρει μπροστά: ο δείκτης ανεργίας μειώνεται, οι εταιρείες επενδύουν και πάλι...Ωστόσο, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στην Αθήνα εξακολουθεί να εποπτεύεται από τις Βρυξέλλες. Οι Έλληνες έχουν λάβει δισεκατομμύρια δάνεια, η αποπληρωμή των οποίων θα διαρκέσει δεκαετίες», αναφέρει το επίμαχο άρθρο.

Βελγική εφημερίδα «Le Soir»

Προειδοποίηση του Eurogroup προς τη νέα κυβέρνηση: «Θα πρέπει να σεβαστείτε τις δεσμεύσεις για το χρέος»

«Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για το χρέος που είχε λάβει ο προκάτοχός του με τους πιστωτές», σχολιάζει η βελγική εφημερίδα «Le Soir», αναπαράγοντας τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup Mάριο Σεντένο.  «Η συμβουλή μου (προς τη νέα κυβέρνηση) είναι να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.  «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που γνωρίζω για να υπάρξει αξιοπιστία», πρόσθεσε.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης