Τσίπρας: Οι πολίτες έδωσαν εντολή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ

tsipras_ar134

«Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους» είπε ο απερχόμενος πρωθυπουργός - «Απόλυτα σεβαστή για μας η λαϊκή ετυμηγορία» - «Σήμερα κλείνει για μένα και τον ΣΥΡΙΖΑ ένας μεγάλος κύκλος» - «Θα αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν» - «Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη»   

Από το Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας στο πλευρό του την εκπρόσωπο του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου, έκανε δήλωση αποδοχής της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.

Τσίπρας: Οι πολίτες μας έδωσαν εντολή μετασχηματισμού του κόμματος


Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους», προσθέτοντας ότι τηλεφώνησε και συνεχάρη τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Απόλυτα σεβαστή για μας η λαϊκή ετυμηγορία» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, κοντά στο 32%, αποτελεί εντολή μετασχηματισμού του κόμματος.

«Αύριο θα υποδεχθώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραδώσω το πρωθυπουργικό γραφείο» συνέχισε, αφήνοντας αιχμές για την αντιπολίτευση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. «Εύχομαι η επάνοδος της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση να μην γίνει με εκδικητικότητα απέναντι στις κατακτήσεις του λαού» υπογράμμισε.

«Με το κεφάλι ψηλά αποδεχόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία, γιατί ξέρουμε ότι η Ελλαδα που παραδίδουμε δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που παραλαβάμε. Πριν από 4,5 χρόνια παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία στο χείλος της χρεοκοπίας και με 18% ανεργία» επισήμανε και υπογράμμισε ότι ο ίδιος παραδίδει μια «χώρα που έχει ανακτήσει το κύρος της».

«Το εκλογικό αποτέλεσμα μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε και υπενθύμισε ότι από ένα κόμμα του 4%, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας στην πιο κρίσιμη περίοδο στην ιστορία της. «Πετύχαμε τον βασικό μας στόχο, να βγάλουμε τη χώρα από το καθεστός της επιτροπείας» τόνισε, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν κατάφερε να μεγαλώσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα ασκήσουμε υπεύθυνη, αλλά ταυτόχρονα δυναμική αντιπολίτευση υπεράσπισης των αδυνάτων» είπε, αναγνωρίζοντας παράλληλα: «Σήμερα κλείνει για μένα και τον ΣΥΡΙΖΑ ένας μεγάλος κύκλος». «Θα αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν» τόνισε, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό κοντά στο 32% που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εντολή μετασχηματισμού του κόμματος.
zappeio
zappeio2
zappeio3


Το πλήρες κείμενο της δήλωσης Τσίπρα

Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους. Η λαϊκή ετυμηγορία είναι για εμάς απόλυτα σεβαστή. Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Κ. Μητσοτακη για να τον συγχαρώ για την εκλογική του νίκη. Στην δημοκρατία η εναλλαγή στη διακυβέρνηση, δεν είναι ούτε παράδοξη ούτε αφύσικη εξέλιξη. Αποτελεί, θα έλεγα, την πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Κι έτσι εγώ θα σεβαστώ στην πράξη τη λαϊκή βούληση, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να επαναλάβω όσα έκανε ο προκάτοχός μου. Αύριο θα υποδεχτώ τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραδώσω το πρωθυπουργικό γραφείο, όπως αρμόζει σε μια Δημοκρατία με πολιτικό πολιτισμό.

Θέλω από τα βάθη της ψυχής μου, να ευχαριστήσω όλα τα μέλη και όλους τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσαν έναν πολύ δύσκολο αγώνα, σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, μιας και, για πρώτη φορά στον τόπο μας, είχαμε εθνικές εκλογές αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, και έγιναν με τόσο συντριπτική παράσταση νίκης υπέρ των αντιπάλων μας, γεγονός που έκανε εξαιρετικά δύσκολο αυτόν τον αγώνα, αλλά ταυτόχρονα και τόσο γενναίο, για όλους και όλες όσοι τον δώσαμε με πίστη και αποφασιστικότητα.

Εύχομαι και ελπίζω η επάνοδος της ΝΔ στη διακυβέρνηση του τόπου, να μη γίνει αφορμή ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, ιδίως απέναντι σε σημαντικές κατακτήσεις προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, θα είναι εδώ, ισχυρός, από τη θέση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε αυτό να αγωνιστεί και να το αποτρέψει.

Πριν από 4,5 χρόνια αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, σε μια οριακή στιγμή για τον τόπο μας. Με άγνοια κινδύνου ενδεχομένως, αλλά με μεγάλη πίστη στις δυνάμεις του λαού μας. Πολεμήσαμε και καταφέραμε πολλά, πάντα με το κεφάλι ψηλά, και σήμερα πάλι με το κεφάλι ψηλά, αποδεχόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία. Με το κεφάλι ψηλά, γιατί ξέρουμε, ότι, η Ελλάδα που παραδίδουμε στη νέα κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε.

Πριν από 4,5 χρόνια, παραλάβαμε μια χώρα στο έλεος της χρεοκοπίας, με άδεια δημόσια ταμεία, με 28% ανεργία και μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε συνθήκες φτωχοποίησης και κρίσης. Σήμερα, παραδίδουμε μια χώρα ελεύθερη ξανά, με 37 δις στα ταμεία του κράτους, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με το χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού, και με ανακτημένο το κύρος και την αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο.

Για να φέρουμε τη χώρα ως εδώ, πήραμε δύσκολες αποφάσεις και αναλάβαμε βαρύ πολιτικό κόστος, το οποίο και σήμερα πληρώνουμε, αφού η εκλογική επικράτηση της ΝΔ είναι καθαρή. Το εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο, μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί επεδίωξαν και πολέμησαν για να συμβεί. Θα δουλέψουμε δε σκληρά, και με πείσμα, το επόμενο διάστημα, ώστε αυτή η εκλογική ήττα, να αποδειχθεί και πρόσκαιρη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν 4,5 χρόνια από ένα κόμμα διαμαρτυρίας του 4% ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες, στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου μας. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι το 2015 λάβαμε
ένα δάνειο από τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της πατρίδας μας, που μας έδωσαν ένα ποσοστό 35%, και μας έφεραν στη κυβέρνηση, με εντολή να σταματήσουμε την καταστροφική πορεία της λιτότητας και των μνημονίων.

Πιστεύω ότι αξιοποιήσαμε αυτό το δάνειο, παρά τα οποία λάθη και τις παραλήψεις μας, γιατί πετύχαμε τον βασικό μας στόχο, να βγάλουμε τη χώρα από το καθεστώς της επιτροπείας. Ωστόσο, οφείλω να παραδεχτώ ότι απασχολημένοι ολοκληρωτικά σχεδόν, στον μεγάλο και δύσκολο αυτό στόχο, απορροφημένοι εξολοκλήρου στα κυβερνητικά μας καθήκοντα και στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε, δεν μπορέσαμε ταυτόχρονα να αλλάξουμε και να μεγαλώσουμε το κόμμα μας. Να κάνουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, από συνοδοιπόρους, συμμέτοχους στην προσπάθειά μας. Και ίσως αυτό να είναι μια από τις βασικές αιτίες του σημερινού εκλογικού αποτελέσματος.

Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος αυτών των πολιτών, πολύ πιο συνειδητά αυτή τη φορά, μας δείχνει εκ νέου την εμπιστοσύνη του, και ένα μεγάλο ποσοστό, μόλις 4 μονάδες κάτω από το ποσοστό του εκλογικού μας θριάμβου του 2015, κοντά στο 32%, που μας καθιστά την μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας.

Αυτή τη φορά, όμως, δεν είναι δάνειο, αλλά εντολή μετασχηματισμού μας με γοργά βήματα, από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία. Αυτούς τους δεσμούς θα σφυρηλατήσουμε το επόμενο διάστημα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό, ότι από τη θέση που μας όρισε η λαϊκή ετυμηγορία, από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα είμαστε εδώ, παρόντες και παρούσες, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας.

Θα ασκήσουμε υπεύθυνη αλλά ταυτόχρονα και δυναμική αντιπολίτευση, υπεράσπισης των μεγάλων κατακτήσεων του λαού μας τα τελευταία χρόνια. Υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της φωνής των αδυνάμων, υπεράσπισης των αξιών μας. Και ταυτόχρονα, θα προετοιμαστούμε ώστε πιο ώριμοι, με μεγαλύτερη εμπειρία και δύναμη, να επιστρέψουμε σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

Σήμερα, κλείνει για εμάς, για μένα, για τον ΣΥΡΙΖΑ ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος. Θα αποτιμήσουμε συλλογικά και με νηφαλιότητα και τα σωστά και τα λάθη που κάναμε. Και δεν θα αρνηθούμε -και δεν θα αρνηθώ και προσωπικά- όπως έκανα πάντα, να αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν. Όχι όμως για να κοιτάμε διαρκώς στο χθες, αλλά για να κοιτάξουμε μπροστά, στο αύριο. Και με τις απαραίτητες τομές, όπου χρειάζονται, να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη δύναμη.

Στη ζωή μου και στη πολιτική μου διαδρομή έχω μάθει να αγωνίζομαι και να παλεύω. ¨Όποιος δεν αγωνίζεται, δεν κάνει λάθη. Όποιος αγωνίζεται, ξέρει και να κερδίζει και να χάνει. Κυρίως, όμως, μαθαίνει, όταν πέφτει, να σηκώνεται και να συνεχίζει να μάχεται. Αυτό θα κάνω, αυτό θα κάνουμε από εδώ και στο εξής, από αύριο θα είμαστε εδώ, πιο έμπειροι και πιο δυνατοί ,για να συνεχίσουμε αυτόν τον όμορφο αγώνα. Σας ευχαριστώ θερμά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (59)

Λευθέρης

Λαμπάδα στην Φώφη άναψες ;; Εδιωξε τον Βενιζέλο και έτσι θα μπορείς ανενόχλητος να "λάμπεις" στην νέα Βουλή.. Εικόνισμα πρέπει να την κάνεις και να προσεύχεσαι για την μακροημέρευσής της στην ηγεσία του Κιναλ...

Μανος Χρυσάγης

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ Οι δηλώσεις σας κατά την αποδοχή της ήττας με υποχρεώνουν να σας γράψω αυτές τις λίγες γραμμές. Είμαι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της μεσαίας τάξης οικονομικά από την πλευρά των βιοτεχνών και του κέντρου πολιτικά. Αρα δεν ανήκω στο ποσοστό των φανατικών οπαδών οποιασδήποτε παράταξης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά αρκετοί από την τάξη μου (που ξέρετε ίσως και εγώ) σας είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές. Στην δήλωση σας όπως και κατά την προεκλογική σας προσπάθεια ουδέποτε ζητήσατε συγνώμη για την επιλογή να φτωχοποιήσετε την επιχείρηση μου, την οικογένεια μου και εμένα προς χάριν της <<αριστερής>> άποψης πως πρέπει να πληρώσω τις δαπάνες που χρειαζόσασταν για να μοιράσετε <<βοήθεια>> στους αδύναμους, τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπάλληλους. Με φέρατε στην απαράδεκτη θέση να μην μπορώ να εξοφλήσω τις φορολογικές και ασφαλιστικές μου εισφορές επειδή δεν μπορούσα να κρύψω τα εισοδήματα μου και στην συνέχεια με κοροϊδέψατε προσφέροντας ως λύση την ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των 120 δόσεων με όρους που ελάχιστοι μπορούν να εξασφαλίσουν ώστε να τις χρησιμοποιήσουν. Σας έχω κατά καιρούς παραθέσει το γεγονός πως δεν μπορούσα να ζήσω με φορολογία 70-80% στα ετήσια κέρδη και με φορολογία 127% στην ετήσια αύξηση κερδών δηλαδή αν πετύχαινε η προσπάθεια μου να λύσω το οικονομικό πρόβλημα που μου δημιουργούσε το 70% το εισόδημα μου μειωνόταν ακόμα περισσότερο!!!! Καθίστε λοιπόν στην αντιπολίτευση τώρα και φροντίστε εσείς προσωπικά και η ομάδα σας αφενός μεν να μελετήσετε οικονομία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που από ότι φαίνεται ουδεμία σχέση έχετε καθώς και να αναλύσετε το γεγονός πως δεν μπορεί να καταστρέφεις αυτό που επί χρόνια ήταν η παραγωγική ραχοκοκαλιά της χώρας για να προσφέρεις καθρεπτάκια σε οπαδούς και ψηφοφόρους χωρίς συναίπειες. Να θυμάστε πως συχνά πυκνά η ιδεολογία άν υποτεθεί πως αυτή σας ώθησε στις επιλογές σας, είναι ανεφάρμοστη και μερικές φορές λάθος. Ελπίζω πλέον να με θυμάστε όταν θα φτιάχνετε το <<πρόγραμμα>> της αντιπολίτευσης και κυρίως όταν και εάν αποφασίσετε να επανέλθετε στην αντιπολίτευση του δρόμου μέσω της οποίας κάθε λίγο και λιγάκι στο παρελθόν με εμποδίζατε να λειτουργώ ως επιχείρηση!! Ενας μεσαίος που με μεγάλο κόπο και ατέλειωτες ώρες εργασίας παράγει προϊόντα για την Ελληνική και την Διεθνή αγορά. Υ.Γ. Δεν μπορώ να ξεχάσω πως όταν για πρώτη φορά στην ζωή μου παρεβρέθηκα σε διαδήλωση αυτήν για την Μακεδονία με προσομοιάσατε με όχλο!!

Αριστοτέλης

Και ΕΠΙΣΗΜΑ διάδοχος του κλεφτοπασόκ. Ο αρχικός ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ Λ Μπαρούφα, Ζωίτσας και Λαφαζανώφ. Με ελληνοποιήσεις λάθρο, με τους ισλαμοπομάκους, με τους βρωμιά, τους κατάδικους, τα 17χρονα και κυρίως με τους χιλιάδες των μετάκλητών, συμβασιούχων, εργαζομένων σε ΜΚΟ και λοιπών "βολεμένων" απ' το παράθυρο, κράτησε το ποσοστό της λαμογιάς.... Αλλά δεν είναι αρκετό.... το 2000 ο Σημίτης με τους ρωσοπόντιους το πήρε στο νήμα. Τώρα δεν γινόταν τίποτα. Από αύριο θα ξαμοληθούν οι μπαχαλάκηδες. Γνωστά τα κόλπα. ΜΗΔΕΝΙΚΉ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΜΊΑ! ΠΑΤΗΜΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΣΤΙΣ ΡΟΥΒΙΤΣΕΣ.

Ποιά ευθύνη

αναλαμβάνεις ακριβώς άχρηστε? Και τι προτίθεσαι να κάνεις με το "αναλαμβάνω την ευθύνη"; Διχαστικέ παλιοψεύτη? Και ποιά προοδευτική παράταξη καμώνεστε πως έχετε ρε φασισφόμουτρα? Αυτή που το όχι του λαού το κάνει ναι? Αυτή που ξεπουλάει τη Μακεδονία κόντρα στους χιλιάδες πατριώτες που αντιδρούσαν, και τους σάπιζε στο ξύλο και στα ληγμένα δακρυγόνα? Αυτή που όπου εμφανιζόσασταν κάνατε προληπτικές προσαγωγές μη τυχόν και ακούσετε αντίλογο? Οι παλιοφασίστες... προοδευτική παράταξη λένε... τύφλα να 'χει ο Παπαδόπουλος! Στο μόνο που είστε προοδευτικοί είναι ο μπάφος και τα γκέι πράιντ. Εκεί εξαντλείται όλος σας ο προοδευτισμός. Ου να χαθείτε!

kyriakos

Αλβανοτσαμη, δεν σε θέλουν οι Έλληνες.

AS

"Θέλω από τα βάθη της ψυχής μου, να ευχαριστήσω όλα τα μέλη και όλους τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, που" ....μπα, πιστεύει στην ύπαρξη ψυχής ο άθεος;

Καλλ

ΤΕΤΟΙΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΑΕΙ ΤΗΝ ΦΩΦΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΤΟΥ.

Αντιαριστερος

Δρομο μωρη πλεμπα.

Είμαι δεξιός

Αλλα τσιπρας με 32% με παλιό πασοκ και 10% πασοκ και 3,5% μπαρούφα,,,, δεν τον λες και χαμένο!!!!

Ιωάννης -Γλυφάδα

Ο καλύτερος πρωθυπουργός μετα τον Ελευθέριο Βενιζέλο, κράτησε την Ελλάδα όρθια και μάς έκανε υπερήφανους. Ευχαριστούμε για όλα κύριε πρωθυπουργέ οι Έλληνες είμαστε στο πλευρό σας και την επόμενη ημέρα.

αφιλότιμος

ο Μελισσανίδης;;;;;

Maver

Τρομερός..προφανώς σου άρεσε το ξεπούλημα της περιουσίας για 99 χρόνια - δεν νομιζω να εχεις διαφωνία να το κάνει για άλλα τόσα ο Μητσό, σου άρεσε που γεμισε με λάθρο η χώρα οπότε αν σου φέρει ο Μητσό σπίτι σου ακόμα μερικούς θα συμφωνήσεις, σου άρεσαν τα CC οπότε ας τα κρατήσει για μια 5ετία ακόμα, σου άρεσε ο έλεγχος των ΜΜΕ οπότε ας το κανει και ο Μητσό , εννοειται σου άρεσε που βγαινουν έξω βαρυποινίτες , για το Μάτι προς Θεού μια χαρα τα πήγε ο θίασος άρα αν ξαναγίνει κάτι ανάλογο τουμπεκί, η υπερφορολόγηση ήταν δίκαιη και θα την συνεχίσει ο επόμενος και εσυ θα γουστάρεις, η ανεργία μειώθηκε με δουλειές των 400 ευρώ - να συνεχιστεί νόμιζω - , κλπ , ενω οι Πρέσπες έκαναν ακόμη και τον Σόιμπλε να θαυμάσει τον Τσίπρα, οπότε φαντάσου τί επαίνους θα πάρει τωρα ο Μητσό αν κάνει μια ίδια συμφωνία για την Θράκη.. Και συ όλα αυτά και άλλα πολλά τα γουστάρεις.. Σε ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΕΧΕΙΣ ΠΑΕΙ?

@

Το ακούσαμε κι αυτό!!! Ο Τσίπρας καλύτερος από τον Τρικούπη, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον Ανδρέα Παπανδρέου!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης