Εκλογές 2019: Στην τελική ευθεία για την κάλπη

Σταθερό προβάδισμα αυτοδυναμίας στη ΝΔ δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις - Μέχρι πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε στους υποψηφίους - Όλα τα σενάρια για τη σύνθεση της επόμενης Βουλής - Πότε θα έχουμε τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα

ekloges_main01
Στην τελική ευθεία μπήκε η χώρα για την διεξαγωγή των κρισιμότερων ίσως εθνικών εκλογών των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαίου εως και τις προηγούμενες ημέρες η ΝΔ διατηρεί απόσταση ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ που κυμαίνεται από 8 εως 10 μονάδες.

Ωστόσο, η κάλπη της Κυριακής είναι αυτή που θα διαμορφώσει τον νέο πολιτικό χάρτη της χώρας και κυρίως θα δείξει εάν θα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ή αν θα ανοίξει νέος κύκλος εθνικών περιπετειών που ενδεχομένως οδηγήσουν σε επαναληπτικές εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο.

Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών και την Singular Logic στις 9 το βράδυ της Κυριακής θα δοθεί η πρώτη ασφαλής εκτίμηση τόσο για τα ποσοστά των κομμάτων όσο και για την κατάταξη των υποψηφίων βουλευτών. Η διανομή 12.500 tablet σε επιλεγμένα εκλογικά κέντρα ανα την επικράτεια θα βοηθήσουν ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες και να υπάρξει σαφής εικόνα για τον συσχετισμό δυνάμεων γρηγορότερα από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση.

Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 που έγιναν με λίστα, αυτή τη φορά οι εκλογείς θα μπορούν να «σταυρώσουν» τους υποψήφιους βουλευτές. Το πλήθος των «σταυρών» προτίμησης καθορίζεται από τις έδρες που δικαιούται κάθε εκλογική περιφέρεια. Αναλυτικά:
α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από 1 εως 3 βουλευτές, 1 σταυρό (Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας,  Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κιλκίς, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδος, Ξάνθης, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Φλωρίνης Φωκίδος, Χαλκιδικής Χίου)
Κλείσιμο
β) 4-7 βουλευτές, μέχρι 2 σταυρούς (Α' Πειραιά, Δυτικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Δωδεκανήσου, Εβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσης, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδος, Χανίων).
γ) 8-12 βουλευτές, μέχρι 3 σταυρούς (Δυτικός Τομέας Αθηνών, Β΄ Πειραιά, Β' Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Αττικής, Αχαΐας, Ηρακλείου, Λαρίσης)
δ) 13+ βουλευτές, μέχρι 4 σταυρούς (Α' Αθηνών, Βόρειος και Νότιος Τομέας Αθηνών, Α΄ Θεσσαλονίκης).
 
Επίσης για πρώτη φορά θα ψηφίσουν σε εθνικές εκλογές περίπου 116.000 17ρηδες και  συνολικά 529.089 νέοι ηλικίας 17 εως 21.
 
Μια ακόμα σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές αναμετρήσεις είναι η κατάτμηση της Β' Αθήνας των 44 εδρών, της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας σε 3 μικρότερες (Βορείου 15 έδρες, Νοτίου 18 και Δυτικού Τομέα 11) και του πρώην υπολοίπου Αττικής σε 2 (Δυτικής και Ανατολικής Αττικής). Το γεγονός αυτό περιορίζει την δυνατότητα εκλογής υπερ-βουλευτών που λαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες σταυρούς.

Όλα τα δεδομένα για την κάλπη της 7ης Ιουλίου

Να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία  διαρκεί από τις 7:00 εως τις 19:00 και οι ψηφοφόροι πρέπει αν έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή άλλο έγγραφο ελληνικών αρχών. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος πέραν από κορυφαία δημοκρατική πράξη είναι σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία υποχρεωτική. Για τους  Έλληνες πολίτες που διαμένουν ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό δεν υπάρχει δυνατότητα άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Οι εκλογείς – και οι ετεροδημότες - μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις». Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ' απόλυτη προτεραιότητα.
Πρώτη φορά Ιούλιο
Πάντως, ποτέ στην μεταπολιτευτική κοινοβουλευτική ιστορία της Ελλάδας δεν είχαν διεξαχθεί εκλογές τον Ιούλιο. Το μόνο ιστορικό προηγούμενο συναντάται στις εκλογές του 1875 πριν από 144 έτη. Το Σύνταγμα δεν θέτει περιορισμούς στον εκάστοτε πρωθυπουργό ως προς τον χρόνο προσφυγής στης κάλπες. Ωστόσο όλες οι κυβερνήσεις σεβάστηκαν την μη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και θρησκευτικής ζωής.


Σενάρια - Αυτοδυναμία
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν, δύο είναι τα σενάρια που μπορεί να βγάλει η κάλπη της 7ης Ιουλίου. Το πρώτο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο ακριβής αριθμός εδρών είναι συνάρτηση δύο παραγόντων: του τελικού ποσοστού που θα λάβει η ΝΔ και του αθροιστικού ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο οι 250 έδρες (οι 50 δίνονται ως μπόνους στο πρώτο κόμμα) θα μοιραστούν αναλογικά σε όλα τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3%. Ξεκινώντας από μηδενική βάση, από το απίθανο σενάριο τα εκτός βουλής κόμματα να έχουν 0%, το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει την αυτοδυναμία εάν λάβει τουλάχιστον 40,4% ενώ για κάθε μονάδα που προστίθεται στα εκτός βουλής κόμματα το ποσοστό της αυτοδυναμίας μειώνεται κατά 0,4%. Με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών τα κόμματα εκτός Βουλής συγκεντρώνουν ποσοστά 5% εως 7%. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 37,57% με 38,38% για να πάρει οριακά την αυτοδυναμία.  Καταλυτικό ρόλο για την διαμόρφωση του σχετικού ορίου θα παίξουν το ΜΕΡΑ25 του Γιανη Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν πέριξ του 3%.
 Εαν τελικά το κόμμα της ΝΔ συγκεντρώσει την αυτοδυναμία τότε η ορκωμοσία, της νέας κυβέρνησης, της νέας Βουλής και η εκλογή του κοινοβουλευτικού προεδρείου θα έχουν ολοκληρωθεί πιθανότατα εως τις 17-18 Ιουλίου. Θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις και η ψήφος εμπιστοσύνης εως τις 22-23 ενώ όπως ήδη έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εισαχθούν άμεσα ορισμένα κρίσιμα νομοσχέδια όπως αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, νέος τρόπος λειτουργίας κυβέρνησης, κατάργηση απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, φοροελαφρύνσεις κ.α.

 Μη αυτοδυναμία

Εάν όμως η κάλπη δεν δώσει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα τότε ελλοχεύει κίνδυνος  ανεξέλεγκτης πολιτικής και οικονομικής περιδίνησης που θα οδηγήσει την χώρα σε νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με το σύστημα της απλής αναλογικής και με το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να χτυπάει «κόκκινο». Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Θέμα Fm 104,6 τόνισε πως αν στις 7 Ιουλίου «δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση τότε η χώρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική που σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εκλογές θα γίνουν κατακαλόκαιρο, με τα εθνικά θέματα ανοιχτά». Ο Δεκαπενταύγουστος προκύπτει από τις σχετικές Συνταγματικές προθεσμίες. Ειδικότερα, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα εφαρμόσει το άρθρο 37 του Συντάγματος για τις διερευνητικές εντολές που διαρκούν συνολικά εως 9 ημέρες. Εάν αποβούν άκαρπες οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης τότε ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση για να οδηγήσει την χώρα σε νέες εκλογές εντός 30 ημερών. Πιθανότερες ημερομηνίες για την νέα προσφυγή στις κάλπες είναι οι δύο Κυριακές μεταξύ του Δεκαπενταύγουστου, δηλαδή 11 και 18 Αυγούστου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης