Handelsblatt: Ο Τσίπρας χτύπησε ανελέητα τους πολίτες για να χρηματοδοτήσει τα εκλογικά του δώρα

Handelsblatt: Ο Τσίπρας χτύπησε ανελέητα τους πολίτες για να χρηματοδοτήσει τα εκλογικά του δώρα

«Ο Τσίπρας ένα βήμα πριν το τέλος, η Ελλάδα ετοιμάζεται για την αλλαγή» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας

tsipra-tsak
Για επερχόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Με τον ανταποκριτή της να ακολουθεί τον Αλέξη Τσίπρα στη Δραπετσώνα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ερέτρια η γερμανική εφημερίδα γράφει στο άρθρο με τίτλο «Ο Τσίπρας ένα βήμα πριν το τέλος, η Ελλάδα ετομάζεται για την αλλαγή» ότι «οι κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής αποτελούν νίκη για τους Συντηρητικούς. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ηττηθεί ακόμα».

Ο Γερμανός δημοσιογράφος σημειώνει αρχικά ότι οι σημαίες στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον κόκκινες «σαν να θέλει το κόμμα να θυμηθεί τις ρίζες του στο ΚΚΕ».

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι μετά την μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην προκήρυξη προωρων εκλογών «ελπίζοντας να αναστρέψει το κλίμα. Αλλά αυτό δεν δείχνει να έχει αποτέλεσμα. Σε ορισμένες δημοσκοπήσεις η ΝΔ έχει διευρύνει το προβάδισμά της».

Ο Γερμανός δημοσιογράφος επισημαίνει την τακτική Τσιπρα να επενδύσει στον φόβο περιγράφοντας εικόνες τρόμου σε περίπτωση νίκης της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου προσθέτοντας ότι «αυτά τα επιχειρήματα δεν έπεισαν πριν τις ευρωεκλογές. Στις αρχές του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο φορέας της ελπίδας για πολλούς Έλληνες. Αλλά τώρα οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι βαθιά απογοητευμένοι. Η υπόσχεσή του να διώξει την μισητή Τρόικα δεν εκπληρώθηκε».

hand
Κλείσιμο
Αναφερόμενος στην περίοδο του 2015 ο ανταποκριτής της Handelsblatt γράφει «ο Τσίπρα και ο εκκεντρικός υπ. Οικονομικών του Γιάνης Βαρουφάκης έφεραν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και του Grexit. Η Ελλάδα που είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 και ήταν κοντά στην επιτυχή ολοκλήρωση των Μνημονίων, επέστρεψε στην ύφεση».

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ επικεντρώνεται στο πλήγμα που δέχθηκαν τα νοικοκυρία την περιόδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια Τσίπρα να πείσει τη μεσαία τάξη με «προεκλογικά δώρα που δεν είχαν αποτέλεσμα αλλά αντίθετα επιβάρυναν τον προϋπολογισμό με 1,3 δισ. ευρώ».

Τονίζεται, δε, ότι το επιπλέον κόστος για τα χρόνια από το 2020 μέχρι το 2022 από τις παροχές Τσίπρα εκτιμώνται σε 2 δισ. ανά έτος με «τους πολίτες να πληρώνουν για άλλη μια φορά τον λογαριασμό».

«Ο Τσίπρας έχει χτυπήσει ανελέητα τους πολίτες για τέσσερα χρόνια για να χρηματοδοτήσει τα εκλογικά του δώρα. Ειδικότερα, η μεσαία τάξη υποφέρει από αυτήν την πολιτική αναδιανομής» σημειώνει η Handelsblatt.

«Έξι στους δέκα Έλληνες λένε ότι υπό τον Τσίπρα η χώρα "είναι σε λάθος δρόμο". Μολονότι ο πρωθυπουργός λεέι ότι έχει δημιουργήσει 400.000 νέες θέσεις εργασίας αυτό που δεν αναφέρει είναι ότι η μεγάλη πλειονότητά τους είναι μερικής απασχόλησης με χαμηλούς μισθούς και εργασιακή ανασφάλεια» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Αλλάζοντας την εικόνα ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρεται στη συνέχεια στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την θερμότητα με την οποία τον υποδέχθηκαν οι κάτοικοι της Ερέτριας.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται η έκκληση του προέδρου της ΝΔ στους πολίτες να μην χαθεί ούτε μια ψήφος με τη φράση «η αποχή αποτελεί ήττα για τη δημοκρατία».

Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο δημοσιογράφος της Handelsblatt επισημαίνει ότι «μετά την επιβολή ή την αύξηση 29 φόρων τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται φοροελαφρύνσεις. Θέλει να μειώσει τον φόρο των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, να μειώσει τον εισαγωγικό φόρο από το 22% στο 9% και να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%».

Το ρεπορτάζ κλείνει με την διαπίστωση της διαφοράς στις προεκλογικές συγκεντρώσεις Τσίπρα-Μητσοτάκη γράφοντας για τον πρωθυπουργό ότι «αρέσκεται στην επαφή με το πλήθος μολονότι οι συγκεντρώσεις δεν είναι τόσο μεγάλες» και για τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «επιζητά τη συζήτηση και ακούει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης