Κώστας Στρατής: Ο ΣΥΡΙΖΑ εξυγίανε τα δημόσια οικονομικά και αναβάθμισε τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας

Κώστας Στρατής: Ο ΣΥΡΙΖΑ εξυγίανε τα δημόσια οικονομικά και αναβάθμισε τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας

«Η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων χρόνων είναι o μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας», δήλωσε για την επομένη των εκλογών ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

stratis
Τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τη διατήρηση στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της Νέας Δημοκρατίας αναλύει ο υφυπουργός Πολιτισμού και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Στρατής, τονίζοντας ότι «στη δεύτερη τετραετία θα δούμε τα οφέλη αυτής της πολιτικής να διαχέονται σε όλο και ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας».

Παράλληλα, ασκεί κριτική στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στην τακτική της Πειραιώς, κάνοντας λόγο για «μοντέλο δεξιού λαϊκισμού, που έχει αποτύχει όπου έχει εφαρμοστεί».

Ο Κωνσταντίνος Στρατής αναφέρθηκε και στις πρωτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που κερδίσει μία δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης της χώρας, λέγοντας πως «η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων χρόνων είναι o μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας».

Πιο αναλυτικά η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

-Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου για ποιο λόγο οι πολίτες να επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας;

Στις εκλογές καλούμαστε να διαλέξουμε ανάμεσα σε δύο αντιτιθέμενα προγράμματα, δύο διαφορετικές ιδεολογίες και πρακτικές διακυβέρνησης. Από τη μια, η προηγούμενη τετραετία έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά, δημιουργώντας παράλληλα ένα δίχτυ κοινωνικής και εργασιακής προστασίας, επανέφερε την οικονομία σε ανοδική τροχιά, ενίσχυσε την απασχόληση, ανέκτησε την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της χώρας, αλλά και αναβάθμισε στρατηγικά τη διεθνή της θέση. Στη δεύτερη τετραετία θα δούμε τα οφέλη αυτής της πολιτικής να διαχέονται σε όλο και ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αρνείται οποιαδήποτε προγραμματική αντιπαράθεση, έχουμε ένα κράμα αόριστων υποσχέσεων για φοροαπαλλαγές, χωρίς να εξηγείται πώς θα χρηματοδοτηθούν, και για μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η χώρα έχει ήδη έναν από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη, σε συνδυασμό με σαφείς αναφορές σε πιο ελαστικές μορφές εργασίας και στην υποχώρηση του κοινωνικού και ρυθμιστικού ρόλου του κράτους. Αλλά και αναφορές σε επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις, με το κόστος και το ρίσκο να το επωμίζονται οι φορολογούμενοι, μεταξύ αυτών και στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμολογίων για τα νοικοκυριά, τον αγροτικό τομέα και τη βιομηχανία. Με άλλα λόγια, έχουμε ένα μοντέλο δεξιού λαϊκισμού, που έχει αποτύχει όπου έχει εφαρμοστεί, και θα μας πάει πίσω στις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος που μας χρεοκόπησαν.

-Τι χαρακτηρίζει κατά τη γνώμη σας την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, τι κυριαρχεί στην πολιτική αντιπαράθεση ενώ οδεύουμε προς τις κάλπες της 7ης Ιουλίου;

Κλείσιμο
Το κυριότερο στοιχείο της παρούσας προεκλογικής περιόδου είναι η άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να προσέλθει σε μια σοβαρή προγραμματική αντιπαράθεση. Δεν θα γίνει debate ούτε μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, ούτε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις οι υποψήφιοι της ΝΔ επιδίδονται σε αόριστες εξαγγελίες, υπόσχονται μέτρα που ήδη εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και ορκίζονται πως δεν θα απολύσουν δημόσιους υπαλλήλους. Μιλάμε κοινώς για καθαρά voodoo economics, όπως έχει καθιερωθεί διεθνώς ο όρος από την εποχή του Ρ. Ρέιγκαν. Τις τελευταίες μέρες, στην επικαιρότητα κυριαρχεί το ρεπορτάζ της «Αυγής» για το σχέδιο της ΝΔ στο ασφαλιστικό, ουσιαστικά για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων. Ένα «τζογάρισμα» δημόσιου χρήματος και χρήματος των εργαζομένων με ολέθριες συνέπειες για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν διαψεύδει τις αποκαλύψεις, ούτε όμως μπαίνει σε μια σοβαρή συζήτηση για τις συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής. Αυτό είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα για το πλαίσιο της παρούσας προεκλογικής αντιπαράθεσης.

-Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει μιας δεύτερης τετραετίας;

Η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων χρόνων είναι o μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας. Έχουμε εκπονήσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια συνεκτική αναπτυξιακή στρατηγική και πρέπει να προχωρήσουμε στην πλήρη εφαρμογή της. Με στενή συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα, με πολύπλευρη αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας και του υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού της, με εξωστρέφεια και καινοτομία, αλλά και με σεβασμό στο φυσικό, το πολιτιστικό και το αστικό περιβάλλον. Με στόχο την ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας. Το ίδιο κρίσιμο και επείγον στοίχημα για εμάς, αλλά και διαρκές αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, είναι ο ριζικός μετασχηματισμός του κράτους. Χρειαζόμαστε ένα κράτος αποτελεσματικό και κοινωνικά ανταποδοτικό. Που θα διαφυλάσσει και θα προάγει το δημόσιο συμφέρον, θα καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες, θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια, τις ίσες ευκαιρίες, τη δίκαιη μεταχείριση, την κοινωνική λογοδοσία. Ένα κράτος που θα είναι φιλικό με τον πολίτη όποτε έρχεται σε επαφή με αυτό και θα βελτιώνει με απτό τρόπο την καθημερινότητά του.

-Από τη θέση του αρχαιολόγου στο Υπουργείο Πολιτισμού βρεθήκατε στα τεχνικά κλιμάκια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, για να επιστρέψετε στο ΥΠΠΟ ως υφυπουργός. Για ποια πράγματα είστε περήφανος από τη θητεία σας στο Υπουργείο Πολιτισμού;

Είμαι περήφανος για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, κάτι που μοιάζει αυτονόητο, κι όμως δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα. Αναβαθμίσαμε έτσι τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους επισκέπτες των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα έσοδα του Υπουργείου Πολιτισμού που τα διπλασιάσαμε από τα 55 εκατ. το 2014 σε πάνω από 115 εκατ. το 2018. Επίσης, για την εξυγίανση μιας μαύρης τρύπας διασπάθισης δημόσιου χρήματος στο ΥΠΠΟ, του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, αλλά και για την επίλυση των ζητημάτων του Μουσείου της Ακρόπολης, ζητήματα που δεν τόλμησαν να αγγίξουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Περισσότερο περήφανος είμαι ωστόσο για το γεγονός ότι υπήρξα ένα από τα πολλά αφανή στελέχη της διαπραγμάτευσης που επί τριάμισι χρόνια εργάστηκαν σκληρά, σε δύσκολες συνθήκες, για την επίτευξη του μεγάλου στόχου να κλείσει ο επώδυνος κύκλος των μνημονίων για τη χώρας μας.

-Και τώρα υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα Αθήνας. Πώς καθρεφτίζεται η παραπάνω διαδρομή στην πρώτη εκλογική σας μάχη;

Κατ’ αρχάς, η ίδια η διαδρομή μου ξεκινά από τη Δυτική Αθήνα, μεγάλωσα και ζω πάντα εδώ, πρώτα στο Περιστέρι, τώρα στην Πετρούπολη. Σε όλα τα στάδια που αναφέρατε, υπήρξα στρατευμένος σε μια συλλογική προσπάθεια, ανταποκρίθηκα όπου χρειάστηκε η συμβολή μου, ακόμη και σε τομείς που δεν άπτονταν των ακαδημαϊκών μου σπουδών και γνώσεων. Δεν θα μπορούσα, βέβαια, να λείψω από την κρίσιμη μάχη αυτών των εκλογών. Στη Δυτική Αθήνα, υπάρχουν ιδιαιτερότητες και αρκετά ειδικά ζητήματα. Η νέα κατανομή των περιφερειών δίνει τη δυνατότητα μιας πιο άμεσης εκπροσώπησης, σε σχέση με την προηγούμενη αχανή Β’ Αθήνας. Πιστεύω πραγματικά ότι τα επόμενα χρόνια μπορούν να αποτελέσουν σημείο καμπής για τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας μέσα από την αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών και του δομημένου περιβάλλοντος, την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τη στήριξη του πολιτισμού, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της πολιτιστικής οικονομίας. Σίγουρα έγιναν αρκετά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια αλλά μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης