Μητσοτάκης: Στο θέμα των Σκοπίων ο Τσίπρας εξαργύρωνε γραμμάτια

Μητσοτάκης: Στο θέμα των Σκοπίων ο Τσίπρας εξαργύρωνε γραμμάτια

Ζήτησε «καθαρή εντολή», αλλιώς εκλογές με απλή αναλογική - Δεν τίθεται ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής - Κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου με τον πρώτο  νόμο - Κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί - Τι ανέφερε για 13η σύνταξη και μείωση φόρων - Όλη η συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ σε δέκα δημοσιογράφους του Alpha

mitsotakis_alpha_art2
Σε νέες εκλογές θα οδηγηθεί η χώρα σε περίπτωση που δεν αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της Κυριακής, ενώ δεν τίθεται ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρέθηκε  απέναντι σε δέκα δημοσιογράφους του τηλεοπτικού σταθμού Alpha .  Οι δημοσιογράφοι καλύπτουν ισάριθμους κρίσιμους τομείς, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του καναλιού, Αντώνης Σρόιτερ. Ο κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι η αρμοδιότητα ελέγχου των φυλακών θα περάσει στην Αστυνομία από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη να δεχθεί την κατάργηση του πανεπιστημικού ασύλου. 

Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στον ALPHA


Ομως, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι πολύ δύσκολα ανατρέπεται η Συμφωνία των Πρεσπών και μίλησε ξεκάθαρα για «συναλλαγή» του κ.Τσίπρα στο μακεδονικό: «Εξαργύρωνε γραμμάτια», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στους δημοσιογράφους  Χριστίνα Κράτση (τομέας Εξωτερικών), Κώστα Σαρικά (τομέας Εθνικής Άμυνας), Βαγγέλη Δουράκη (τομέας Οικονομικών), Μαρία Τσινκίδου (τομέας Εργασίας), Ελένη Λαζάρου (τομέας Παιδείας), Χάρις Μανουσάκη (τομέας Υγείας), Ρεγγίνα Σπυράτου (τομέας Δικαιοσύνης), Πέτρο Καρσιώτη (τομέας Ασφάλειας) και Χρύσανθο Κοσελόγλου (Πολιτικό).

ekk
Κλείσιμο


Το πρώτο ζήτημα που ετέθη στον κ.Μητσοτάκη ήταν το δίλημμα που έθεσε για αυτοδυναμία της ΝΔ, αλλά και για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ. Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα πάμε αμέσως σε νέες εκλογές, ενώ πρόσθεσε ότι έχει εξηγήσει πως θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα της ΝΔ. Θα προχωρήσουμε με μειώσεις φόρων από το 2020 και σε βάθος τετραετίας, ενώ υπάρχει ακόμη περιθώριο για στοχευμένες μειώσεις δαπανών, σε διάφορους τομείς, ακόμη και σ΄αυτόν της υγείας. Η ισχυρή εντολή που ζητάω είναι και εντολή διπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους. Οι αγορές προεξοφλούν τη νίκη της ΝΔ, αλλά το γεγονός ότι το δεκαετές είναι κοντά στο 2% χωρίς να έχουμε κερδίσει τις εκλογές, κάτι λέει.

Δεν υφίσταται ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής, απάντησε κατηγορηματικά ο κ.Μητσοτάκης για το θέμα που προέκυψε σήμερα. 
mitsotakis_alpha

Για το Δημόσιο
Ο κ.Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το σχέδιο της ΝΔ στο δημόσιο τομέα. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος, σημείωσε ότι εξορθολογισμός του Δημοσίου θα γίνει με συγκεκριμένο οργανόγραμμα και θα μειωθούν οι μετακλητοί. 

Για την Οικονομία

Ο κ.Μητσοτάκης ερωτήθηκε για τον ισχυρισμό του κ.Τσίπρα ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά φορολογίας υιοθετήθηκαν επί πρώτου και δεύτερου μνημονίου, αλλά και για προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων. Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ευθέως ότι άμεσα δεν προβλέπεται μείωση γιατί θα δημιουργούσε ταμειακό πρόβλημα. Για τους φόρους είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει αυτά που είπε ο κ.Τσίπρας, αλλά θύμισε την πολιτική του κ.Τσίπρα που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο. Στη συνέχεια μίλησε για το μίγμα της πολιτικής που ακολούθησε ο κ.Τσίπρας, λέγοντας ότι η κατανομή φόρων / δαπανών ήταν 82% φόροι, 18% δαπάνες. Ο κ.Τσίπρας υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη. Δεν υπάρχει για το 2019 ουσιαστικός δημοσιονομικός χώρος. Και το επίδομα στο τέλος του χρόνου, δόθηκε το Μάιο. Θέλουμε να δίνουμε επίδομα, αλλά στο τέλος του χρόνου. Η πρόθεσή μας είναι να το δίνουμε. Η πρόθεσή μου είναι να συνητηρηθεί το επίδομα στους συνταξιούχους, αλλά από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από το υστέρημα. Ο βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη. Θα πιάσουμε τους στόχους και οι συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα.
mitsotakis_alpha2

Για την εργασία

Ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε για την επταήμερη εργασία και αν ο εργαζόμενος είναι προστατευμένος από τις επιχειρησιακές συμβάσεις. «Μίλησα με επταήμερη λειτουργία, όχι εργασία. Οι κλαδικές- επιχειρησιακές συμβάσεις προστατεύουν τους εργαζόμενους. «Αν πάτε σ΄αυτές τις εταιρείες οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι. Σε μικρότερες επιχειρήσεις και σε περιβάλλον αυξημένης ανεργίας η δύναμη είναι με τον εργοδότη και όχι με τον εργαζόμενο. Γι' αυτό λέμε ότι θα εφαρμοσθεί πλήρως η εργατική νομοθεσία. Θυμίζω ότι η ΝΔ είχε θεσμοθετήσει το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την ανασφάλιστη εργασία. 

Για τη Δικαιοσύνη

Ο κ.Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. «Θα κάνουμε αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπου καταδικασμένοι τρομοκράτες μπορούν να κάνουν χρήση διατάξεων που θα τους βγάλουν από τη φυλακή με βραχιολάκια». Για τον «ακέφαλο» Αρειο Πάγο ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι κρίθηκε η διαδικασία, ότι μια απερχόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να ορίσει την ηγεσία του Αρείου Πάγου και δεν κρίθηκαν οι δικαστές που επελέγησαν. 

Για την ανομία και την ασφάλεια

Γιατί είστε αισιόδοξος ότι εσείς μπορείτε να πατάξετε την ανομία: «Θα ενισχύσουμε τους ίδιους τους αστυνομικούς, γιλέκα, αυτοκίνητα, ομάδα ΔΙΑΣ, ομάδα ΔΕΛΤΑ. Αστυνομικοί μου λένε ότι δεν τους αφήνουν να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι προτεραιότητα η ασφάλεια», είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε απαντώντας στην ερώτηση πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην ίδια την Αστυνομία. «Θα ενισχύσουμε την αστυνομία για να κάνει τη δουλειά της, και θα ενισχύσουμε περισότερο τις περιοχές εκείνες που έχουμε τη μεγαλύτερη ανάγκη- πηγαίνετε στο Μενίδι. Και επιβράβευση των διοικητών και των μαχίμων που πάνε στις δύσκολες περιοχές. Και ο έλεγχος των φυλακών θα περάσει στην Αστυνομία και όχι στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
mitsotakis_alpha3

Για την Υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία

Ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε πως θα λειτουργήσουν οι μάνατζερ στα νοσοκομεία. Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι τα νοσοκομεία χρειάζονται ικανούς μάνατζερ. Μίλησε με παραδείγματα για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων, αναφέροντας την έλλειψη τομογράφου στο Αττικό που έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να πηγαίνουν σε ιδιωτικά εργαστήρια. Γιατί να μην αγοράζει υπηρεσίες το κράτος; Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην υπερσυνταγογράφηση, λέγοντας ότι δεν αξιοποιείται το εργαλείο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Για μας είπε, το μεγάλο στοίχημα στην Υγεία είναι το πρόγραμμα πρόληψης. Θέλω να υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις  για μια σειρά από καρκίνους, στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, που θα το κάνω με απόλυτη αυστηρότητα, ξεκινώντας από τη βουλή. Δεν υπάρχει λόγος επαναλαμβανόμενες συνταγές να μην γράφονται σε ετήσια βάση, φάρμακα να μην πηγαίνουν στο σπίτι. Το εισιτήριο των 5 ευρώ δεν θα επιστρέψει, αλλά συγκρίνετέ το με την αύξηση των εισφορών που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν έχουμε ένα καλό σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας τα προβλήματα θα διαιωνίζονται. Θέλουμε ελεύθερη επιλογή του οικογενειακού γιατρού, είτε από το δημόσιο, είτε από το ιδιωτικό σύστημα υγείας. 

Για την Παιδεία

Για το πανεπιστημιακό άσυλο και την αντιμετώπιση των αντιδράσεων: Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας, θα γυρίσουμε στο καθεστώς του 2011 γιατί σήμερα τα πανεπιστήμιά μας έχουν γίνει άνδρα μπαχαλάκηδων, ανομίας και διακίνησης ναρκωτικών. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι επιεικώς απαράδεκτη. Δεν μιλάμε για κατάργηση του ασύλου διακίνησης ιδεών. Παράδειγμα: Οικονομικό Πανεπιστήμιο- άνδρο παρεμπορίου. Η αστυνομία θα μπορεί να συλλαμβάνει όσους καταφεύγουν στο Πανεπιστήμιο. Χώροι στο κτίριο του Πολυτεχνείου είναι υπό κατάληψη.  
Για το ενδεχόμενο καταλήψεων σε αντίδραση στην κατάργηση του ασύλου: Η πλειοψηφία των φοιτητών δεν μετέχει στις καταλήψεις και θέλουν να πηγαίνουν σε ένα καλό πανεπιστήμιο. δεν θεωρώ ότι θα υπάρχει τόσο έντονη αντίδραση. Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη και ώριμη να δεχθεί το αυτονόητο. Τα Πανεπιστήμια δεν είναι χώρος ανομίας και αντιπαράθεσης. Εχουμε να κάνουμε με την επανάσταση του αυτονόητου, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης, ενώ παραδέχθηκε ότι και οι κυβερνήσεις της ΝΔ στο παρελθόν είχε κάνει «εκπτώσεις» στο ζήτημα του ασύλου. 
mitsotakis_alpha4
Για την εξωτερική πολιτική και τη Συμφωνία των Πρεσπών

Γιατί θα τηρήσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού εκτιμάτε ότι αποτελεί εθνική ήττα ήταν το ερώτημα που ετέθη στον κ.Μητσοτάκη, ενώ του ζητήθηκε και σχόλιο επί των επιστολών Καραμανλή στον Τζορτζ Μπους. «Η ιστορία έχει γράψει ότι ο Κώστας Καραμανλής είπε όχι στο Βουκουρέστι, όπως και πέντε πρωθυπουργοί είπαν όχι στη συνέχεια, ενώ οι επιστολές ήταν γνωστές στον ελληνικό Τύπο από το 2005. Και όταν υπέστη αφόρητες πιέσεις το 2008 κράτησε υπεύθυνη εθνική στάση. Ο κ.Τσίπρας δεν είπε ποτέ γιατί βιάστηκε για το θέμα, γιατί βρέθηκε απέναντι στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Το 2015, είναι καταγεγραμμένο, ότι ο κ.Γιούνκερ του είχε πει ότι θα σε βοηθήσουμε αλλά θα λύσεις το θέμα των Σκοπίων. Στο θέμα των Σκοπίων ο κ.Τσίπρας εξαργύρωνε γραμμάτια». Πρόσθεσε δε, ότι ο κ.Τσίπρας εξαγόρασε ψήφους για τη Συμφωνία με υπουργικές και άλλες θέσεις. Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι η Συμφωνία πολύ σύσκολα ανατρέπεται και προανήγγειλε επικοινωνιακή εκστρατεία για την αληθινή Μακεδονία. 

Για τη στάση της Τουρκίας

Αν η Αγκυρα επιχειρήσει να στήσει σκηνικό Ιμίων ή και χειρότερα πως θα αντιδράσει; Τι θα κάνει σε ενδεχόμενη πρόταση συνδιαχείρισης ή απόσυρσης στρατευμάτων: Περιγράφετε σενάριο που εκτιμώ ότι δεν έχει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί. Υπάρχει η δραστηριοποίηση της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και είπα πρώτος ότι η Ευρώπη πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία. Θα επιδιώξω να ανοίξω διάλογο επικοινωνίας με τον κ.Ερντογάν, σε συγκεκριμένο πλαίσιο σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. 
-Το βυθίζετε το πλοίο αν μπει στα ελληνικά νερά;
-Υπάρχουν συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα επιτραπεί. Δεν θα δεχθούμε τουρκική γεώτρηση εντός της ελληνικής υφαλοκρυπίδας. θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16. 

Ο κ.Μητσοτάκης πάντως, αντέδρασε μα χαμόγελο στην «πρόκληση» να δώσει και τα ονόματα των υπουργών στους αντίστοιχους δέκα τομείς που εκπροσώπησαν οι δέκα δημοσιογράφοι του Alpha. «Οι εκλογές δεν έχουν προεξοφληθεί. Η ισχυρή εντολή που ζητάμε είναι για την υλοποίηση του προγράμματος. Εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός θα έχουμε την καλύτερη κυβέρνηση. Θα είναι μια κυβέρνηση διαφορετική. Εχω υποχρέωση να είμαι έτοιμος. Στις 7 Ιουλίου έχουμε εκλογές, στις 8 είμαστε έτοιμοι».
mitsotakis_alpha5
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης