Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας για την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας για την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Θα πάρει μέρος στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επιλογή των προσώπων που θα τεθούν επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών - Θα θέσει ξανά το θέμα της Τουρκίας στους ευρωπαίους ηγέτες αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

tsipras_252863_127823_type13262
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να πάρει μέρος στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θέμα την επιλογή των προσώπων που θα τεθούν επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Το σημερινό πρόγραμμα, με βάση την ώρα Βελγίου, έχει ως εξής:

17:30 Αφίξεις Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

18:00 Έναρξη της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί απόψε συμφωνία οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συνεχιστούν αύριο, Δευτέρα, με πρωινό γεύμα.

Ο Τσίπρας θα θέσει ξανά το θέμα της Τουρκίας

Το θέμα της συνέχειας που πρέπει να δοθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα ως προς τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Τουρκίας, για τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τις συνομιλίες που θα έχει με Ευρωπαίους ηγέτες, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνεδρίασε στις 20-21 Ιουνίου υπάρχει αναφορά και για "στοχευμένα μέτρα" εις βάρος της Τουρκίας, εφόσον αυτή συνεχίσει την παραβατική συμπεριφοράς.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει με Ευρωπαίους ηγέτες και για τις εξελίξεις στην Αλβανία.

Αποκλειστικό αντικείμενο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. είναι η ανάδειξη των επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προγραμματίσει να εκλέξει τον νέο του πρόεδρο στις 3 Ιουλίου, κατά την πρώτη του Ολομέλεια στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Η σημερινή έκτακτη Σύνοδος συγκαλείται σε συνέχεια της αδυναμίας των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές υποψηφιότητες κατά την τακτική Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας.

Ο κ. Τσίπρας έχει επιμείνει σταθερά στην ανάγκη να αναλάβει τη θέση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μια προσωπικότητα που ενώνει και δεν διχάζει την ΕΕ σε Βορρά και Νότο, και τάσσεται ενάντια στη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας. Τη θέση αυτή συμμερίστηκε η πλειονότητα κρατών - μελών, αντιτασσόμενη στην υποψηφιότητα Βέμπερ για αυτήν τη θέση. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει, στο πλαίσιο αυτό, ότι στηρίζει τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμμερμανς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης