Τσίπρας: «Αποδείξαμε ότι δεν έχουμε αλαζονεία»

Τσίπρας: «Αποδείξαμε ότι δεν έχουμε αλαζονεία»

«Θυμήθηκε» να κριτικάρει τον Καραμανλή

tsopen2
Νέα στροφή από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υπό το φόβο της εκλογικής συντριβής της 7ης Ιουλίου, «ανανεώνει» διαρκώς την αντιδεξιά ρητορική του. Ο πρωθυπουργός «θυμήθηκε» επιτέλους τον Κώστα Καραμανλή και τις ευθύνες του στη χρεοκοπία του 2009-2010 και με αφορμή την επανεμφάνιση του τελευταίου με την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση προχθές στη Θεσσαλονίκη, έστρεψε τα βέλη εναντίον του.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, ότι άνοιξε την πόρτα για τα μνημόνια και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι θα περίμενε μια αυτοκριτική από τον κ. Καραμανλή. Γενικεύοντας την επίθεση έριξε ευθύνες και στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Αντώνη Σαμαρά για τη χρεοκοπία.

Δύο είναι οι λόγοι που καταφεύγει σε νέο μέτωπο, απρόσμενο και σίγουρα ενδιαφέρον ο κ. Τσίπρας: θέλει να συσπειρώσει όλο το αντιδεξιό στοιχείο και να προσελκύσει κάθε πασοκογενή ψηφοφόρο, αποτινάσσοντας από πάνω του το στίγμα της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με την καραμανλική πτέρυγα. Είναι προφανές ότι όσο «πασοκοποιείται» ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο περισσότερο θα διευρύνει τη σύγκρουση με κάθε εκδοχή της δεξιάς, ανεξαρτήτως της μακράς «αλληλοκατανόησης» που επέδειξαν η Κουμουνδούρου και η καραμανλική ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στο OPEN

Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες είναι η εκτίμηση που έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Καραμανλής ίσως αποτελέσει πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της Δημοκρατίας σε λίγους μήνες. Με την ήπια έως θετική στάση που επέδειξε ο κ. Τσίπρας απέναντι στον κ. Καραμανλή επί σειρά ετών, θα ήταν τουλάχιστον περίεργο να απορρίψει μία τέτοια πρόταση από τον κ. Μητσοτάκη, όταν έλθει η ώρα εκλογής νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Ειδικά εάν δεν εκφράσει αντίθεση (δημοσίως τουλάχιστον) ούτε καν ο ίδιος ο σημερινός και απερχόμενος τότε πρόεδρος, ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Πιθανόν στο πλαίσιο του ολοκληρωτικού διαζυγίου με δεξιές παραφυάδες και παρότι έχει στις τάξεις του στελέχη προερχόμενα από τους ΑΝΕΛ, αλλά και την κυρία Παπακώστα, ο κ. Τσίπρας έκανε αυτοκριτική για τη συμπόρευσή του με τον Πάνο Καμμένο. «Αν μπορούσα θα είχα τελειώσει νωρίτερα τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο», δήλωσε στο Opentv και αποκάλυψε ότι για μια συγκεκριμένη περίοδο είχε δίαυλο επικοινωνίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Κατά τα λοιπά ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι μπορεί να ανατρέψει τη διαφορά από τη ΝΔ, χαρακτηρίζοντας τις εθνικές εκλογές ένα «άλλο ματς», ενώ καταγγέλλει τη ΝΔ ότι «παίζει κατενάτσιο και ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα».

Αναλυτικά όσα δήλωσε

Σχολιάζοντας, αρχικά, την παρέμβαση Καραμανλή έπειτα από δέκα χρόνια σιωπής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα περίμενε από τον πρώην πρωθυπουργό να κάνει την αυτοκριτική του, τονίζοντας ότι ήταν εκείνος που «άνοιξε την πόρτα για τα Μνημόνια».

Κλείσιμο
«Είχε ενδιαφέρον, γιατί είχε δέκα χρόνια να μιλήσει. Μίλησε 16 λεπτά, άρα 1,5 λεπτό περίπου για κάθε χρόνο σιωπής» σημείωσε δηκτικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Μετά από δέκα χρόνια σιωπής, θα περίμενα κι εγώ να έχει και μια δόση αυτοκριτικής για τα δικά του πεπραγμένα. Γιατί, μπορεί ο ίδιος να μην ήταν πρωθυπουργός σε μνημόνιο, να μην είχε αυτό το δυσάρεστο "προνόμιο", αλλά ήταν ο πρωθυπουργός που άφησε ανοιχτή την πόρτα στα μνημόνια. Αφησε την χώρα με 24 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα και έφυγε στη μέση, παραδίδοντας στον επόμενο, δεν κάθισε να δώσει τη μάχη».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις ότι, ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε τις αναφορές στην περίοδο Καραμανλή.

«Καραμανλής, Παπανδρέου και Σαμαράς έχουν ευθύνες για την χρεοκοπία» είπε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για διόγκωση του ελλείμματος επί κυβέρνησης Καραμανλή. Ισχυρίστηκε, δε, ότι παρέλαβε το 2015 άδεια ταμεία και η κυβέρνησή του δεν μπορούσε καν να δώσει συντάξεις. «Είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, άσκησε δριμύτατη κριτική και κατά του Γιώργου Παπανδρέου, λέγοντας πως «ο επόμενος πρωθυπουργός (σ.σ. μετά τον Καραμανλή) μάλλον δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε και έλεγε "λεφτά υπάρχουν" και οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια. Και αυτός επέλεξε να φύγει και να παραδώσει στον επόμενο σε έναν πρωθυπουργό που δεν ήταν εκλεγμένος και μετά ο μεθεπόμενος, ο κ. Σαμαράς, που έλεγε για "Ζάππεια"».

Αναφερόμενος στον διαβόητο «Ρασπούτιν» και την υπόθεση Novartis, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες του Αντώνη Σαμαρά και δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για τις καθυστερήσεις που αφορούν στο δικαστικό σκέλος της υπόθεσης. Παράλληλα, απέρριψε τα περί σκευωρίας, δίχως ωστόσο να αναφερθεί, αρχικά, στο όνομα του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς κατονόμασε ως τον «Ρασπούτιν». Εκανε λόγο για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από τους ίδιους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση Novartis, κάνοντας επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά και καλώντας τον να αποδείξει ότι όντως ο «Ρασπούτιν» είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε επίσης τη διαφημιστική προβολή της Νέας Δημοκρατίας στο Διαδίκτυο, ρωτώντας από πού προέρχονται τα χρήματα και ποιοι είναι οι χορηγοί της. Επέκρινε, δε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή δεν προσέρχεται σε ντιμπέιτ μαζί του, επιλέγοντας να αποκρύψει το πραγματικό πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει δανεικούς τους ψηφοφόρους που τον οδήγησαν στην εξουσία το 2015, είπε χαρακτηριστικά. Δεν είναι Συριζαίοι το 36% του ελληνικού λαού, παραδέχτηκε, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την ευρεία ήττα από τη ΝΔ, την οποία απέδωσε στη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων. Επέμεινε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μαθηματικά έχει ελπίδες να ανατρέψει το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης της 26ης Μαΐου.

Επιτέθηκε, δε, εκ νέου στον πρόεδρο της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «απειλεί την κοινωνία πως, αν δεν του δώσει "λευκή επιταγή", θα πάει σε νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο. Φανταστείτε να του δώσει ο λαός "λευκή επιταγή". Θα γίνει ανεξέλεγκτος».

Την επόμενη μέρα των εκλογών θα υπάρχει προοδευτική κυβέρνηση, εκτίμησε ακόμη ο πρωθυπουργός. Απαντώντας σε ερώτηση για την κυβερνητική συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, είπε πως «αποδείξαμε ότι δεν έχουμε αλαζονεία και κάναμε εκπτώσεις, προκειμένου η χώρα να κυβερνηθεί», ενώ μίλησε για «αναγκαίο κακό».

Παραδέχθηκε, δε, ότι εξέταζε το σενάριο να τερματίσει νωρίτερα την κυβερνητική συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο, αποκαλύπτοντας ότι, πριν από ένα χρόνο, είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη. «Την περίοδο που φόρεσα την γραβάτα στο Ζάππειο και βγήκαμε από τα Μνημόνια, αντιμετωπίσαμε δυσκολίες» υπογράμμισε, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην τραγωδία στο Μάτι -«μας καταρράκωσε» ισχυρίστηκε- και στη Συμφωνία των Πρεσπών, εγκαλώντας τη ΝΔ ότι «αγκάλιασε» ή «ανέχτηκε» το κίνημα κατά της Συμφωνίας. «Αν μπορούσα, θα είχα τελειώσει νωρίτερα με τον Καμμένο» παραδέχτηκε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα μετεκλογικά σενάρια, εκτιμώντας ότι θα στοιχίσει πολιτικά στο ΚΙΝΑΛ η ψήφος ανοχής που προανήγγειλε η Φώφη Γεννηματά ότι θα δώσει σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος της ΝΔ για αυτοδυναμία.

Είπε επίσης ότι κανένα κόμμα δεν είναι χαμένη ψήφος, εκτός από τη ΧΑ, για την οποία είπε ότι είναι «ντροπή» να υπάρχει στο Κοινοβούλιο. «Αν έχουμε την εντολή, θα απευθυνθούμε σε όσους αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο» υπογράμμισε. «Όλοι όσοι είχαν τον Βαρουφάκη του πεταματού, τώρα τον βρίσκουν συμπαθή» είπε, εκτιμώντας ότι γίνεται προσπάθεια να αποτραπεί το σενάριο της εκλογικής ανατροπής. Όσο για την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, την χαρακτήρισε «σύμπτωμα της έξαρσης του εθνολαϊκισμού».

«Παλεύω και πιστεύω στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μία ψήφο» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν έχει λόγο να προκαλέσει ένα «θερμό» επεισόδιο αυτή την στιγμή, καθώς δεν βρίσκεται σε θέση ιχύος και δεν έχει συμμάχους, όπως η Ελλάδα. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι ένα «ατύχημα» δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί επενδύσεων, ο κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε το μεγαλύτερο ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στη δεκαετία, ενώ υποστήριξε ότι «παραλάβε μη οριοθετημένο οικόπεδο το Ελληνικό και το φτάσαμε στο τέλος». Παράλληλα, έκανε λόγο για μείωση της ανεργίας επί ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι αυτή επιτεύχθηκε κυρίως μέσω της μερικής απασχόλησης.

Σχολιάζοντας επίσης τις εξαγγελίες της ΝΔ για μείωση της φορολογίας, καθώς και για το ασφαλιστικό, είπε ότι του θυμίζουν το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης κρύβει τι θα κάνει με το ασφαλιστικό.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η ΝΔ, οι συνταξιούχοι όχι μόνο δεν θα δουν «13η σύνταξη», όπως έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα υποστούν και νέες περικοπές στις συντάξεις τους.

«Εγώ τον εκτιμώ. Αλλά είναι πολιτικός, δεν είναι διοικητικός υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, κληθείς να σχολιάσει την «αρνητική εμμονή» του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιάννη Στουρνάρα. Είπε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης έχει κάνει τις πολιτικές επιλογές του και τις υπηρετεί και τον εγκάλεσε ότι «έκανε και κάνει φάουλ», ενώ τον κατηγόρησε ότι δεν ήθελε να βγει η χώρα από το Μνημόνιο, επιμένοντας στην πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

«Βγήκαμε τρεις φορές με μεγάλη επιτυχία στις αγορές, έχουμε αποκαταστήσει την χαμένη αξιοπιστία της χώρας» είπε ακόμη, επιρρίπτοντας ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση για καταστροφολογία, η οποία δεν δικαιολογείται από τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, θα πρέπει να επιχειρήσει να διευρυνθεί και να αποκτήσει ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Επέμεινε, πάντως, ότι δεν κάνει σενάρια ήττας, δέκα μέρες πριν τη «μάχη» των εκλογών της 7ης Ιουλίου. την κριτική. Και μάλιστα το ξέρετε καλύτερα από εμένα, λέγανε όλοι ότι έχετε καραμανλική συνιστώσα, και θα σας πω τι εννοώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης