Ταχιάος: Η εμπιστοσύνη του Μητσοτάκη με έπεισε να κατέβω στις εκλογές της 7ης Ιουλίου

Ταχιάος: Η εμπιστοσύνη του Μητσοτάκη με έπεισε να κατέβω στις εκλογές της 7ης Ιουλίου

Μέσα από το κοινοβούλιο θα έχω την ευκαιρία να αγωνιστώ πιο αποτελεσματικά για τη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ο μέχρι πρότινος υποψήφιος δήμαρχος και νυν υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, στην Α' Θεσσαλονίκης

59337427_336753840375329_7048227025647042560_o
«Για όγδοο συνεχόμενο μήνα είμαι σε προεκλογικό οίστρο», λέει χαμογελώντας. Ο Νίκος Ταχιάος, μέχρι πριν λίγες ημέρες υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας δίνει πλέον τη μάχη του σταυρού, υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Μετά από έξι μήνες προεκλογικού αγώνα για τον δήμο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του κόμματος του ζήτησε να είναι στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών. «Σαφώς και δεν ήταν εύκολη απόφαση το να μπω στη μάχη των εθνικών εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου το πρότεινε, έχοντας μετρήσει την δική μου υποψηφιότητα και την δυνατότητα μέσω αυτής να ενισχυθεί η Νέα Δημοκρατία. Κατά συνέπεια, η εμπιστοσύνη του προέδρου βάρυνε στην απόφασή μου να αποδεχτώ την πρόταση. Ωστόσο, ο κυριότερος από τους λόγους που με έπεισαν τελικά να διεκδικήσω την εκλογή μου στο κοινοβούλιο ήταν η ίδια η πόλη και η ευκαιρία να αγωνιστώ ακόμη πιο αποτελεσματικά για την Θεσσαλονίκη. Δουλεύοντας για την “μεγάλη εικόνα”, θα αποδειχθώ ακόμη πιο χρήσιμος».

0016
Η υποψηφιότητά του στις δημοτικές εκλογές δεν πέρασε «χαλαρά», όπως λένε στη Θεσσαλονίκη. Αντιθέτως, έχοντας υψώσει πολύ τον τόνο του κι έχοντας απέναντί του μια σειρά υποψηφίων προερχομένων από την Νέα Δημοκρατία ή με αναφορές στην κεντροδεξιά, η εκστρατεία του θύμιζε περισσότερο καμπάνια υποψηφίου εθνικών εκλογών παρά αυτοδιοικητικών. «Δεν αρκεί η καλή πρόθεση. Υπάρχει η πολιτική και ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την πολιτική της αναδιανομής της μιζέριας στη Θεσσαλονίκη. Θα έπρεπε δηλαδή να το θάβω αυτό στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας για τον δήμο και να λέω πόσο ωραία πάρκα μπορώ να φτιάξω, προκειμένου να πάρω ψήφους κρυπτόμενος πίσω από λουλούδια και σιντριβάνια;» λέει. « Ανέλαβα το βάρος μιας υποψηφιότητας για τη δημαρχία, που υποδείχθηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο. Πόσοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μία μάχη της οποίας το πολιτικό μήνυμα δοκιμαζόταν από την ανάγκη να αναμετρηθώ και την ίδια ώρα να συνυπάρξω στη Νέα Δημοκρατία με άλλους υποψηφίους που προσπαθούσαν να «ψαρέψουν» στον σκληρό πυρήνα της; Ακόμη κι αν έκανα λάθη ή υπήρξα άδικος, είμαι περήφανος γιατί με την πρωτιά του πρώτου γύρου τίμησα αυτό που ανέλαβα».

Έζησε μια περίοδο πολέμου με fake news και οργανωμένες επιθέσεις μέσω του διαδικτύου. «Τα έχω αφήσει πίσω μου. Κοιτάζω εμπρός, έχοντας βγει πιο δυνατός και πιο σοφός από αυτήν την αναμέτρηση. Και νομίζω ότι το απέδειξα το ίδιο βράδυ των δημοτικών εκλογών». Πράγματι, σε ένα ρεσιτάλ ψυχραιμίας, ο Νίκος Ταχιάος δήλωσε μπροστά στις κάμερες, λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης: «Έχω μάθει από τον πατέρα μου να θέλω να κερδίσω, αλλά και να ξέρω να χάνω. Η Θεσσαλονίκη έχει νέο δήμαρχο. Συγχαίρω τον κύριο Ζέρβα. Στρέψτε τα φώτα στο νικητή».

0268
Κλείσιμο

Σίγουρα, ο δημόσιος λόγος του μπορεί να αιφνιδιάσει, άλλοτε να ενοχλήσει με την σφοδρότητά του και άλλοτε να ξενίσει με την μετριοπάθειά του. Ο κανόνας είναι πως δεν συνηθίζει να κρύβει λόγια και να χαϊδεύει αυτιά, έστω κι αν ξέρει ότι αυτό αρέσει στους ψηφοφόρους. Στις προσωπικές επαφές μαζί του, βεβαίως, οι συνομιλητές του αναγνωρίζουν έναν γενναιόδωρο ακροατή που δεν διστάζει να αναθεωρήσει τις απόψεις του εάν πειστεί με επιχειρήματα.

Σίγουρα, ο Νίκος Ταχιάος κυριολεκτεί όταν λέει πως μέσα σε ελάχιστο χρόνο, ξεπέρασε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Πριν από λίγες ημέρες απηύθυνε δημόσια πρόταση συνεργασίας στον νικητή του β’ γύρου, τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. «Αστειότητες», απαντάει σε όσους βλέπουν στην κίνησή του αυτή δάκτυλο του Μητσοτάκη. «Ο Κυριάκος δεν αναμείχθηκε καθόλου. Θα είμαστε υπόλογοι στους Θεσσαλονικιούς αν η πόλη πληρώσει την απλή αναλογική και τυχόν προσωπικές κόντρες μας. Με πιέζουν να αποτελέσω μέρος της λύσης και όχι πρόβλημα, πρώτα η συνείδησή μου και στη συνέχεια οι περισσότεροι από τους πολίτες με τους οποίους συνομιλώ».

Τον κατατάσσουν στους «μητσοτακικούς» της Θεσσαλονίκης, καθώς υπήρξε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης στα χρόνια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, διατηρεί αναλλοίωτη φιλία με την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά ταυτόχρονα έχει κτίσει μία εντελώς ανεξάρτητη σχέση με τον σημερινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Όπως όμως ο ίδιος σχολιάζει, τίποτε δεν τον έχει αγγίξει περισσότερο από το σχόλιο αρθρογράφου, όσο τολμηρή κι αν μοιάζει η αναφορά πως «ελάχιστοι στη Νέα Δημοκρατία προσωποποιούν τις αρχές, τον τρόπο, το στυλ και το ύφος του Κωνσταντίνου Καραμανλή όσο ο Νίκος Ταχιάος». «Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό ως άνθρωπος που ακολούθησα τη Νέα Δημοκρατία στα τέλη του ‘70, αλλά κυρίως ως αναντάμ – παπαντάμ Μακεδόνας» προσθέτει.

22852119_1962342503792680_3220581015235153058_n


Γέννημα θρέμμα σαλονικιός, καμαρώνει ότι κουβαλάει μέσα του ολόκληρη τη συνείδηση της πόλης, γι’ αυτό και είναι συχνές οι αναφορές του στην οικογένειά του. Η δημοσιογράφος αδελφή του Χριστίνα Ταχιάου εξελέγη τον Ιανουάριο του 2015 βουλευτής με το Ποτάμι, αλλά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 έμεινε εκτός βουλής, αφού ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος έβλεπε με συμπάθεια το εγχείρημα, αν και δεν τον εκπροσωπούσε. Όπως λέει «το Ποτάμι κατάφερε να ορίσει τις όχθες του με βάση την κοινή λογική, δεν μπόρεσε όμως να αποκτήσει βάθος. Ο φυσικός χώρος των ανθρώπων που συγκίνησε βρίσκεται στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου».

Υπήρξε για πρώτη φορά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος το 1986, στα 24 του χρόνια. Έως και το 2002, εκλέχτηκε σε πέντε συνεχόμενες θητείες, ενώ διετέλεσε αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αρχιτεκτονικού του δήμου Θεσσαλονίκης. Αποχώρησε το 2006 και συνέχισε να εργάζεται ως αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός. Από το 2004 ως το 2010 υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ. Για πολλά χρόνια συμμετείχε σε Συμβούλια Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος και στον Οργανισμό Ρυθμιστικού, ενώ από το 2007 έως το 2009 διετέλεσε αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από τη θητεία του ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού κρατά τις μνήμες από τους Alan Bates, Peter Hall, Philip Glass, Milva, Zbigniew Preisner και ιδίως τον Helmut Newton, τον οποίο –όπως του αρέσει να θυμίζει- «ξενάγησα στην Μοδιάνο για να φωτογραφήσει πάγκους χασάπηδων και τελάρα με ζαρζαβατικά». Στο έργο του στο αρχιτεκτονικό ξεχωρίζει η συμβολή του στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, όπως η ανάπλαση της Νέας Παραλίας και το Δημαρχείο.

Για περισσότερα από πέντε χρόνια, το κύριο αντικείμενο της εργασίας του αποτέλεσε η υποστήριξη της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, που ανέλαβε η εταιρία στην οποία εργάζεται. «Φοβερή εμπειρία, με άλλαξε πολύ! Μπήκα σε εκατοντάδες σπίτια σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Μίλησα και συναλλάχθηκα με χιλιάδες ανθρώπους. Νομίζω πως πλέον καταλαβαίνω απόλυτα τον Έλληνα της κρίσης. Υποκλίθηκα στη δημιουργικότητα ανθρώπων που σε άλλες εποχές δεν καταλάβαινα γιατί ένιωθα ότι εκπροσωπούσαμε διαφορετικούς κόσμους. Αρκεί να το πιστέψουμε και οι Έλληνες μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα».

Στην ερώτηση πώς ένας άνθρωπος που δηλώνει τόσο βαθιά συνδεδεμένος με τη Θεσσαλονίκη, επιδιώκει μια καριέρα μακριά από την πόλη του απαντάει: «Δυστυχώς, φτιάξαμε μία χώρα που τα περισσότερα φιλτράρονται από το σύστημα που στη Θεσσαλονίκη αποκαλούμε «Αθήνα». Πιστεύω ότι ως βουλευτής, αλλά και παραμένοντας και στο δημοτικό συμβούλιο, θα μπορέσω να μεγιστοποιήσω τη συμβολή μου στην πόλη. Άλλωστε για τους Θεσσαλονικείς, η Αθήνα είναι δίπλα, το πήγαινε έλα η καθημερινότητά μας. Παγκράτι – Κολιάτσου, ας πούμε» κλείνει, γελώντας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης