Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: Στην τελευταία, τιμητική, θέση του Επικρατείας της ΝΔ

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: Στην τελευταία, τιμητική, θέση του Επικρατείας της ΝΔ

Οι δημόσιες παρεμβάσεις του δημοφιλούς ηθοποιού και σκηνοθέτη

4323243
Στην τελευταία, τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα βρίσκεται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.
Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης ο ηθοποιός είναι «εξαιρετικά πολιτικοποιημένος που με τη συμμετοχή του συμβολίζει αυτή την ευρεία διεύρυνση και την ανάγκη της ΝΔ να εκφράσει το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων».

Ο 49χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου και έχει να επιδείξει πλούσια πορεία στο θέατρο, αλλά και στην τηλεόραση με ρόλους που τον έκαναν ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό. Ο κ.Μαρκουλάκης έχει πολιτικό λόγο και παλαιότερα (το 2009) ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δράσης.

Στο συνέδριο της ΝΔ, τον Δεέμβριο του 2017 είχε δηλώσει τη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη με χαρακτηριστική έκφραση «Πιστεύω στον Κυριάκο». Είχε πει τότε, ο κ.Μαρκουλάκης: «Νιώθω σαν να έχουμε μπροστά μας οι Έλληνες ένα τεράστιο βράχο που πρέπει να μετακινηθεί. Και αν σπρώξουμε όλοι μαζί μπορούμε να τον πάμε έστω ένα μέτρο παραπέρα», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο ηθοποιός και αφού εξήγησε τους λόγους για τους οποίους βρέθηκε σήμερα στο βήμα του ομιλητή του συνεδρίου της ΝΔ, κατέληξε: «Το λέω με παρρησία: πιστεύω στον Κυριάκο. Πιστεύω ειλικρινά και το εύχομαι βαθιά πως μπορεί να δώσει το παράδειγμα σε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως κομμάτων και ιδεολογίας, πως πρέπει να γίνουμε οι ίδιοι η αλλαγή που θέλουμε να δούμε.Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Το ξέρω, οι κοινωνίες αλλάζουν αργά, αλλάζουν με ρυθμό συνήθως πέρα από τα μέτρα της ανθρώπινης ζωής. Το βράχο όλοι εμείς, όλοι οι Έλληνες, δεν θα τον πάμε μέχρι τέρμα, κάποια στιγμή θα αναλάβουν τα παιδιά μας. Όταν όμως μας ρωτήσουν ποια ήταν η δική μας συμβολή, πώς παλέψαμε, θα μπορούμε να τους πούμε ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε, πως πήραμε θέση για αυτό που πιστεύαμε σωστό. Σπρώξαμε το βράχο. Ε, αυτό δεν είναι λίγο».

Ο κ.Μαρκουλάκης είχε παρέμβει δημόσια και προ του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο του 2015, τασσόμενος υπέρ του «Ναι». Μόλις χθες δήλωσε σχετικά στη lifo: « Όταν μίλησα ανοιχτά για το δημοψήφισμα, το έκανα επειδή αισθάνθηκα προσβεβλημένος από την απατεωνιά που πήγαινε να συμβεί –και τελικά συνέβη– το περίφημο καλοκαίρι του '15».

Στην ίδια συνέντευξη ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σημείωσε ότι «γενικά έχω αισθανθεί προσβεβλημένος αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια, όχι γιατί θεωρώ ότι είχαμε μεγαλειώδεις κυβερνήσεις πριν, ούτε γιατί ανήκα ποτέ σε ένα συγκεκριμένο κόμμα εξουσίας. Αρνούμαι το «ανήκω στη Νέα Δημοκρατία». Συνεχίζω όμως να πιστεύω, να εύχομαι και να ελπίζω ότι ο Μητσοτάκης θα είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης. Δεν είμαστε παιδικοί φίλοι και την άποψή μου τη λέω χωρίς να έχω τίποτα να κερδίσω. Ο λόγος που το πιστεύω έχει να κάνει με μια σειρά από πραγματικά γεγονότα, τα οποία έχω αναφέρει και μπορεί όποιος θέλει να τα βρει. Στηρίζω το συγκεκριμένο πρόσωπο γιατί νομίζω ότι έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που θα επιτρέψουν στη χώρα να μπει σε έναν δρόμο ο οποίος για μένα είναι απαραίτητος. Βγήκα να μιλήσω για να απευθυνθώ σε ένα ακροατήριο που θα μπορούσε να είναι οι φίλοι μου από το θέατρο, οι οποίοι, επειδή ξέρουν ότι είμαι ακέραιο και ψύχραιμο πρόσωπο, καταλαβαίνουν ότι το έχω σκεφτεί πριν το κάνω. Αυτούς με ενδιαφέρει να επηρεάσω. Ένα κοινό που του έχει μείνει από παιδί το σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνάει τι σημαίνει δεξιά», του έχει μείνει ο μπαμπάς Μητσοτάκης –σημαντικός πολιτικός επίσης– που τον παρουσίαζαν σαν τέρας.

Αίσθηση όμως, είχε προκαλέσει και η παρέμβασή του μέσω των social media πέρσι, λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά στο Μάτι. Τότε, είχε επιλέξει απόσπασμα από τον Αμλετ για να σχολιάσει. Ο Σαιξπηρικός ήρωας απευθύνεται σε έναν κακούργο, που χαμογελάει αν και έχει σκοτώσει...

«Ά, εσύ κακούργε. Καταραμένε κακούργε

Πώς μπορείς ακόμα να χαμογελάς. Να το θυμάμαι
Αυτό πρέπει να το θυμάμαι. Να έχεις σκοτώσει και να χαμογελάς. Να το γράψω στα χαρτιά μου.
Να ξέρω πως αυτό γίνεται στην Δανία
Μονάχα αυτό να ξέρω για την Δανία."

(Άμλετ, Πρ.1 σκ. 5 | μτφ. Γ. Χειμωνάς)».
Λίγη ώρα μετά ο γνωστός ηθοποιός απαντά σε φίλο του, πάλι στο facebook, χωρίς να αφήσει καμία αμφιβολία για το τι ακριβώς ήθελε να δηλώσει με τη συγκεκριμένη ανάρτηση του.
Κλείσιμο
«Αυτό ακριβώς. Γνωρίζουμε πως οι φυσικές καταστροφές μπορεί να έχουν θύματα, προφανώς. Δυστυχώς, συμβαίνουν - όπως ο θάνατος. Στην αρχή, αν και σοκαρισμένος, ήμουν πολύ προσεκτικός. Απο την πρώτη μέρα όμως περίμενα να ακούσω το εξής αυτονόητο: "Αποτύχαμε. Έχουμε μια βασική αποστολή, μία κύρια ευθύνη: να προστατεύουμε τους πολίτες. Δεν τα καταφέραμε, κι ας κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Το καλύτερο που μπορούσαμε απλώς δεν είναι αρκετό. Με καλύτερη οργάνωση, περισσότερη προετοιμασία, ίσως να σώζονταν δέκα, πέντε, ένας. Αυτός, ο ένας, θα μας βαραίνει για πάντα. Θα βρούμε τι έφταιξε. Και ποιοι έχουν ευθύνες. Και δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί." Αντ' αυτού, η μπάλα στην εξέδρα, συζητήσεις για αυθαίρετα, γκρεμούς και μάντρες έπαρση, αλαζονεία, έλλειψη ενσυναίσθησης και στοχοποίηση των θυμάτων. Ασέβεια στους νεκρούς - μου προκαλεί εμετό. Νομίζω, αν μπορούσαν να το κρύψουν για τους νεκρούς, να μην το μάθει κανείς, θα το έκαναν. Δεν έχω τίποτε κοινό με τους ανθρώπους αυτούς, ούτε μ' εκείνους που δεν καταλαβαίνουν. Δεν μπορώ καν να διασκεδάσω με τα στιχάκια για τον Αύγουστο στα μάτια των παιδιών. Αισθάνομαι ντροπή». Η ανάρτηση του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και το σχόλιο του:

markoy800
markoyl800
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης