Παναγιώτης Πικραμμένος: Ποιος είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας

Παναγιώτης Πικραμμένος: Ποιος είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας

Διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας την περίοδο 2010- 2012 και στις 16 Μαΐου 2012, έλαβε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές

Παναγιώτης Πικραμμένος: Ποιος είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας
Ο δικαστικός Παναγιώτης Πικραμμένος που θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, επελέγη το 2010 για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 2012, οπότε και έλαβε εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης ως πρωθυπουργός της Ελλάδας σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Πικραμμένος γεννήθηκε στην Αθήνα.  Αποφοίτησε το 1963 από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε νομική στη Νομική Σχολή Αθηνών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα το Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Παντεόν-Ασσάς.
Ακολούθησε καριέρα δικαστικού διορισθείς στις 5 Ιουνίου 1976 εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το 1978 προήχθη σε πρωτοδίκη, το 1981 σε πάρεδρο, το 1993 σε σύμβουλο και το 2007 σε αντιπρόεδρο, υπαγόμενος στο Ε΄ τμήμα του ΣτΕ.

Το 2010 επελέγη για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 2012.

Στις 16 Μαΐου 2012, έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ορκίστηκε Πρωθυπουργός, ενώ τα υπόλοιπα δεκαέξι μέλη της κυβέρνησής του ορκίστηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο στις 17 Μαΐου 2012.

Στις 9 Ιουνίου 2012, δήλωσε με επιστολή του ότι παραιτήθηκε από τη λήψη των μηνιαίων αποδοχών του ως Πρωθυπουργός για τη διάρκεια της θητείας του.

Παρά τη σύντομη θητεία του ο Παναγιώτης Πικραμμένος βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με την επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να τον εμπλέξει στο σκάνδαλο Novartis.

Κλείσιμο
Ο Παναγιώτης Πικραμμένος μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία απέκρουσε τις σχετικές κατηγορίες λέγοντας:

«Στην αρχή αιφνιδιάστηκα, τώρα όμως κατατρύχομαι από αισθήματα οργής, αγανάκτησης». Και πρόσθεσε με τρεμάμενη φωνή: «Κατηγορούμαι ότι ως ενεργεία δικαστικός λειτουργός δωροδοκήθηκα».

«Είναι πρόδηλο ότι οι μυθιστορηματικές αυτές κατηγορίες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για να κατηγορείται άδικα και να σπιλώνεται βάναυσα ένας άνθρωπος που υπηρέτησε 40 χρόνια την ελληνική δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές.

Δείτε την ομιλία του στην Ολομέλεια


Πικραμμένος απόσπασμα


Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Πικραμμένου από το βήμα της Βουλής

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, υπηρέτησα επί τριάντα επτά χρόνια στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από το οποίο αποχώρησα τον Ιούνιο του 2012. Λίγο πριν από την αποχώρησή μου πήρα εντολή από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια να σχηματίσω υπηρεσιακή Κυβέρνηση για να οδηγήσω τη χώρα σε εκλογές. Έτσι διατέλεσα υπηρεσιακός Πρωθυπουργός για το διάστημα από 16 Μαΐου 2012 μέχρι 20 Ιουνίου 2012, δηλαδή για τριάντα πέντε ημέρες. Σήμερα, μετά από έξι χρόνια, βρίσκομαι εδώ, ενώπιόν σας, για να αντιμετωπίσω μια ανυπόστατη κατηγορία, ότι δήθεν έλαβα χρηματικό δώρο για να προωθήσω τα συμφέροντα ελεγχόμενης εταιρείας Novartis.

Ειδικότερα, σε μια δικογραφία με τεράστιο όγκο, η μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», ευρισκόμενη σε καθεστώς προστατευόμενης ανωνυμίας -πράγμα αμφισβητούμενο, αλλά εγώ δεν στέκομαι εδώ- καταθέτει στο τέλος της έκτης κατά σειρά μαρτυρίας της ότι, κατά τους ισχυρισμούς του τότε Αντιπροέδρου της ελεγχόμενης εταιρείας Κωνσταντίνου Φρουζή, έλαβα χρηματικό δώρο προκειμένου να προωθήσω από τη θέση μου την ταχύτερη καταβολή των χρεών προς την εταιρεία.

Το περιεχόμενο αυτής της καταθέσεως δεν είναι προϊόν ιδίας αντιλήψεως μάρτυρας, ούτε καν αποτελεί προσωπική της εκτίμηση για πραγματικά γεγονότα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατηγορία της, η οποία όλη και όλη είναι οκτώ γραμμές, τρεις φορές λέει «κατά τους ισχυρισμούς» και ότι «όπως διαδίδει ο μάρτυρας». Ο μάρτυρας, ποιος; Ο τότε Αντιπρόεδρος της εταιρείας; Είναι πρόσωπο με το οποίο ποτέ μου δεν είχα ούτε έχω απολύτως σχέση.

Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι τα παραπάνω είναι ψεύδη και απαράδεκτες συκοφαντίες. Στην αρχή αιφνιδιάστηκα. Τώρα, όμως, κατακλύζομαι από αισθήματα οργής, αγανάκτησης και απογοήτευσης. Μπροστά σας σήμερα δεν βρίσκεται μόνο ο τότε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός των λίγων ημερών. Βρίσκεται ο τότε εν ενεργεία Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με άλλα λόγια, κατηγορούμαι ότι ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός δωροδοκήθηκα.

Από τη μελέτη της υποθέσεως και τη στοιχειώδη γνώση των αρχών του νομικού μας πολιτισμού, είναι πρόδηλο ότι αυτές οι μυθιστορηματικές κατηγορίες δεν συνιστούν βάσιμες ενδείξεις, αλλά ούτε και επαρκή στοιχεία για να αμφισβητείται η ηθική ακεραιότητα και να σπιλώνεται βάναυσα η προσωπικότητα ενός ανθρώπου που προσέφερε πάνω από σαράντα χρόνια στη Δικαιοσύνη.

Χειρίστηκα, κυρίες και κύριοι, πολλές υποθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος. Πείτε μου: Έχει ακουστεί ποτέ οποιοσδήποτε υπαινιγμός εις βάρος μου; Ποτέ και από κανέναν. Και όμως…

(Παρατεταμένα χειροκροτήματα)

Ειλικρινά, θα περίμενα έναν μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου. Αυτό το λέω, γιατί κρατήσαμε τη χώρα μας όρθια σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν αφήσαμε τότε, σε πολύ δύσκολες στιγμές, τη χώρα μας να χρεοκοπήσει. Η υπηρεσιακή Κυβέρνηση του 2012 κλήθηκε να αντιμετωπίσει προβλήματα πολύ σοβαρά και κυρίως, έκτακτα.

Αναφέρω ενδεικτικά ότι υπήρχαν πολύ τεταμένες σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κίνδυνος ενός «black out» στη χώρα –αυτά δεν έχουν γίνει γνωστά- τεράστιες ημερήσιες αναλήψεις από τις τράπεζες και εκροές που έθεταν σε κίνδυνο τη ρευστότητα, καθώς και πολλά άλλα.

Νομίζω ότι ενεργήσαμε με νηφαλιότητα και με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνικής ηρεμίας. Το βασικό καθήκον της Κυβέρνησης ήταν να οδηγηθεί η χώρα σε ομαλές εκλογές. Νομίζω ότι έγιναν τότε ομαλές εκλογές και ποτέ δεν υπήρξε από οποιαδήποτε πλευρά οιαδήποτε αιτίαση.

Και τώρα θα ήθελα να έρθουμε στην ουσία της υποθέσεως. Ο μάρτυρας, λοιπόν, καταθέτει ότι -κατά τους ισχυρισμούς πάντοτε του τότε Αντιπροέδρου της εταιρείας- έλαβα δώρο, διότι από τη θέση μου προώθησα την ταχύτερη καταβολή των χρεών προς τη NOVARTIS. Έτσι γενικά και αόριστα και αν βεβαίως και αυτοί οι ισχυρισμοί δεν είναι αποκύημα της δημιουργικής φαντασίας του μάρτυρα!

Θέλω να σας πω, λοιπόν, ότι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα για έναν πολύ απλό λόγο. Επί πρωθυπουργίας μου και επί Υπηρεσιακής Κυβερνήσεως ουδέποτε καταβλήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας…

(Χειροκροτήματα)

…ή από οποιοδήποτε άλλο όργανο της τότε Υπηρεσιακής Κυβέρνησης χρήματα ούτε στην ελεγχόμενη εταιρεία ούτε σε καμία άλλη φαρμακευτική εταιρεία. Εμείς εκείνο που κάναμε ήταν να δώσουμε χρήματα στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, για να γίνει απολύτως σαφές, ότι ως Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός δεν χειρίστηκα καμία υπόθεση NOVARTIS, ούτε εγώ ούτε η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση.

Θα ήθελα να αναφερθούμε σε πραγματικά γεγονότα τώρα, παρακάμπτοντας αόριστους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς, όπως αυτόν της μαρτυρίας.

Όταν η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της, αντιμετώπισε τα εξής σοβαρά προβλήματα στο χώρο της υγείας: σκληρή απεργία των φαρμακοποιών με συνέπεια τη μη εκτέλεση συνταγών των ασφαλισμένων που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΟΠΥΥ, έλλειψη φαρμάκων και αναλωσίμων υλικών στα νοσοκομεία της χώρας, έλλειψη φαρμάκων υψηλού κόστους για καρκινοπαθείς και πάσχοντες από άλλες σοβαρές παθήσεις στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας με αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονου κοινωνικού προβλήματος και καθημερινές δηλώσεις και διαμαρτυρίες πασχόντων και των συλλόγων τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τέλος, είχαμε την αξίωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, του ΣΦΕΕ, για την τιμολόγηση νέων φαρμάκων από το Υπουργείο Υγείας.

Σπεύδω, λοιπόν, να σας πω ότι η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δεν υπέγραψε οιαδήποτε διοικητική πράξη για την τιμολόγηση νέων φαρμάκων και αυτό, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του ΣΦΕΕ προς το Υπουργείο Υγείας. Όμως, ο κ. Φρουζής είχε στείλει και εξώδικο στον τότε Υπουργό Υγείας κ. Κίττα. Επίσης, δεν εκδώσαμε οιαδήποτε πράξη για νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα. Δεν θα μπορούσαμε να τα κάνουμε αυτά τα πράγματα. Είναι αυτονόητο. Έπρεπε να κινηθούμε μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας.

Ό,τι έχει να κάνει με τα τρία πρώτα θέματα, θα θυμάστε ασφαλώς τις πολύ δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών εκείνη την εποχή. Επίσης, θα θυμάστε ίσως την πολύ κρίσιμη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας των ελλείψεων των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς και τον καθημερινό θόρυβο στα Μέσα.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να δώσω όλα αυτά τα στοιχεία και να σας παρακαλέσω να τους ρίξετε μια ματιά.

(Στο σημείο αυτό ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Όλα τα κόμματα μάς είχαν…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Μη γελάτε!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι ντροπή να μιλάει ο ομιλητής και να τον διακόπτετε γελώντας!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Πολάκης χλευάζει τον κύριο Πρωθυπουργό!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ, σεβαστείτε και εσείς με τη σειρά σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι εγώ δεν σας έχω μιλήσει έτσι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Κικίλια, σας παρακαλώ πολύ.

Κύριε Πολάκη, και εσείς. Ας σεβαστούμε τον ομιλητή.

Συνεχίστε. Συγγνώμη για τη διακοπή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ: Όλα τα κόμματα μάς είχαν τότε ζητήσει επισταμένως να λάβουμε μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών, πράγμα το οποίο υπεύθυνα πράξαμε. Έτσι πετύχαμε, στο πλαίσιο των περιορισμένων δυνατοτήτων που είχαμε, να εξομαλύνουμε μια σοβαρή κατάσταση που είχε προκύψει.

Θα μου επιτρέψετε να αναγνώσω ένα μικρό απόσπασμα από το δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με ημερομηνία 4 Ιουνίου 2012, που περιέχει τις δηλώσεις του τότε Αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινού Πρωθυπουργού και προτείνοντος τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής κ. Τσίπρα, ύστερα από τη συνάντησή του με τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Κίττα, ο οποίος ήταν πρώην Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Φυσικά, μέσα στον φάκελο που παρέδωσα υπάρχουν αντίστοιχες δηλώσεις και ανακοινώσεις όλων σχεδόν των κομμάτων.

Διαβάζω: «Αλέξης Τσίπρας: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό και το επιτελείο του για τη δυνατότητα που είχαμε σήμερα να ενημερωθούμε σε βάθος για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας συνολικά.» Παραλείπω τα ενδιάμεσα. Συνεχίζω: «Ζήτησα από τον Υπουργό να κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα που εμφανίστηκε σε ελλείψεις φαρμάκων». Παρίστανται εδώ στην Αίθουσα και άλλοι πολιτικοί Αρχηγοί, οι οποίοι έχουν άμεση αντίληψη αυτών των οποίων εκθέτω.

Αυτό ακριβώς κάναμε. Ποτέ δεν δώσαμε χρήματα σε φαρμακευτική ή άλλη εταιρεία. Όπως είπα και προηγουμένως, τα χρήματα που δώσαμε για να λυθεί το πρόβλημα, ήταν στον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία. Και τα χρήματα αυτά που δώσαμε, τα δώσαμε πάντοτε σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον νόμο και πάντα στο πλαίσιο του ψηφισθέντος Προϋπολογισμού από τη Βουλή των Ελλήνων. Με αυτά τα δεδομένα διερωτώμαι ειλικρινά πώς μπορεί κανείς, ακόμη και ο πιο κακόπιστος, να ισχυριστεί σοβαρά ότι τάχα προώθησα την ταχύτερη καταβολή των χρεών προς την εταιρεία Novartis.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όταν αναφέρθηκε το όνομά μου σε αυτή την υπόθεση έκανα μια λιτή δήλωση ότι δεν έχω οποιαδήποτε ανάμιξη. Το επαναλαμβάνω και σήμερα και ελπίζω με όσα σας είπα να σας έπεισα. Όσα καταθέτει ο μάρτυς έχουν προφανή στόχο να θίξουν την τιμή και την υπόληψή μου για λόγους τους οποίους πραγματικά δυσκολεύομαι να κατανοήσω. Έχω, όμως, και εγώ υποχρέωση απέναντι στην οικογένειά μου και τον εαυτό μου να προστατεύσω την υπόληψη και την τιμή μου.

Θα ήθελα να πω τελειώνοντας ότι αυτή η περιπέτεια μπορεί να με πίκρανε και να με έπληξε ευθέως στην προσωπικότητά μου ως ανθρώπου και πρώην ανώτατου δικαστικού λειτουργού, δεν με έκανε, όμως, να χάσω την ελπίδα και το κουράγιο μου. Αντίθετα μου έδωσε την ευκαιρία να μετρήσω τους φίλους μου, που βρέθηκαν να είναι ακόμα περισσότεροι και με έκαναν να νιώσω πολύ περήφανος γιατί ποτέ κανένας τους σε καμία στιγμή δεν διανοήθηκε ότι αυτή η κατηγορία μπορεί να είναι αληθινή.

(Χειροκροτήματα)

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε. Ήθελα και εγώ να παρακαλέσω η υπόθεση αυτή να πάει μέχρι το τέλος, να λάμψει η αλήθεια και να παραδοθώ άσπιλος στην κοινωνία.

Σας ευχαριστώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης