Αποστολάκης για τα ΜΟΕ με Τουρκία: Καταγράφουμε ό,τι προκαλεί ένταση και από τη μία και από την άλλη πλευρά

4830354

Συνευθύνη για την ένταση αναγνωρίζει εμμέσως ο υπουργός Άμυνας - Δηλώσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη κατά την τελετή παραλαβής των ελικοπτέρων KIOWA

Στοιχεία που «λειτουργούν για να υπάρχει ένταση στο Αιγαίο» και από την πλευρά της Ελλάδας «αναγνωρίζει» ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο ίδιος σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον στόχο της παρουσίας του ελληνικού κλιμακίου στην Τουρκία αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο κ.Αποστολάκης, από το Στεφανοβίκειο και την τελετή παραλαβής των ελικοπτέρων KIOWA ερωτηθείς αν περιμένει κάτι απτό από τις συναντήσεις του κλιμακίου στην Τουρκία ή αν είναι στο πλαίσιο του ανοικτού διαύλου, απάντησε: «Κοιτάξτε, γίνεται μια προσπάθεια, όπως έχετε καταλάβει, η οποία απέδωσε μετά από αρκετό καιρό συνομιλιών και ενεργειών και είναι μια προσπάθεια να καταγράψουμε τα στοιχεία τα οποία είναι εκείνα που λειτουργούν για να υπάρχει ένταση στο Αιγαίο, και από τη μια μεριά και από την άλλη». Ουσιαστικά, με τη συγκεκριμένη φράση, ο κ.Αποστολάκης αναγνώρισε ευθύνη για την ένταση στο Αιγαίο στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας την απάντησή του για τα ΜΟΕ, είπε: «Αφού, λοιπόν, όλα αυτά καταγραφούν, ληφθούν υπόψη οι θέσεις και από τις δύο μεριές, θα δούμε τι από αυτά μπορούν να αλλάξουν ή να βελτιωθούν ούτως ώστε να μπορεί να γίνει κάτι. Η βασική μας προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι να εφαρμοστούν τα ήδη συμφωνηθέντα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αυτό το πακέτο Παπούλια-Γιλμάζ, το οποίο εάν εφαρμοστεί σε ένα μεγάλο ποσοστό χαμηλώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταση. Αλλά θεωρώ ότι η διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για να μπορέσουμε να κρατάμε σε μια ασφαλή σχέση όλες αυτές τις παραβιάσεις που γίνονται στο χώρο μας».

4830366
Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του κ.Αποστολάκη από το Στεφανοβίκειο ακολουθεί:


Όπως βλέπετε, είμαστε σήμερα εδώ, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όλοι οι Αρχηγοί, σε μια μέρα η οποία μας κάνει χαρούμενους γιατί καταφέραμε να προσθέσουμε στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις άλλον έναν συντελεστή ισχύος.

Έχουμε σήμερα την παραλαβή των εβδομήντα ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης KIOWA και του τελευταίου από τα δέκα CHINOOK, που είχαμε ξεκινήσει την παραλαβή τους εδώ και δύο χρόνια.

Η παραλαβή των ελικοπτέρων KIOWA δίνει μια πρόσθετη δυνατότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αρκεί να σας πούμε ότι είναι ελικόπτερα, μικρότερα βέβαια και μικρότερων δυνατοτήτων, αλλά μπορούν να αναλάβουν τις ίδιες αποστολές με τα APACHE. Επομένως τα APACHE τα οποία είναι λιγότερα και εξαιρετικά ακριβά, θα μπορούν να κρατήσουν τις επιχειρησιακές τους ώρες για περισσότερο διάστημα.

Εδώ, θέλω να συγχαρώ όλους όσοι ενεπλάκησαν στο πρόγραμμα για να καταλήξουμε σήμερα να γίνει αυτό το πρόγραμμα πραγματικότητα που σημαίνει ότι υπήρξε μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Στρατού Ξηράς, του ΓΕΕΘΑ, της Αμερικανικής Πρεσβείας και βέβαια αυτό ξεκίνησε από τη θητεία του προηγούμενου Υπουργού Εθνικής Άμυνας και από τον προηγούμενο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ολοκληρώθηκε και βλέπετε τα αποτελέσματα σήμερα.

Ήθελα επ’ ευκαιρία να πω ότι δε θα πρέπει να έχουμε ανησυχία για όλα αυτά τα θέματα που γίνονται γύρω μας. Υπάρχει μια πολύ καλή προετοιμασία, μια πολύ καλή και μεθοδευμένη σειρά ενεργειών οι οποίες γίνονται έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε αυτές τις ενέργειες που γίνονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και παράλληλα, εμείς διατηρούμε στο καλύτερο επίπεδο την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως βλέπετε, συνέχεια προστίθενται δυνατότητες αλλά ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι ήρεμος και να μην ανησυχεί για τίποτα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας».


ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Είναι μια απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα η αγορά, η προμήθεια των ελικοπτέρων, που είμαστε σήμερα εδώ στην εκδήλωση, κ. Υπουργέ;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Η οποιαδήποτε επαύξηση των δυνατοτήτων μας στις Ένοπλες Δυνάμεις, νομίζω είναι μια απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει περίπτωση να ενισχυθεί η παρουσία της Ελλάδας στην κυπριακή ΑΟΖ;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, οι ενέργειες που γίνονται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι παράλληλες με την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτή τη φάση είμαστε στην προσπάθεια να αποτρέψουμε με διάφορες ενέργειες και με μέτρα την προκλητική αυτή ενέργεια της Τουρκίας. Σε κάθε φάση εξετάζεται η κατάσταση, αναλύεται και αποφασίζονται οι επόμενες ενέργειες.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, μιας που είστε στο Βόλο, έχετε μήπως να μας πείτε κάτι νεότερο όσον αφορά  το στρατόπεδο «ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ», για την Ταξιαρχία; Θα απομακρυνθεί; Η προσωρινή απόφαση συνεχίζει να ισχύει; Θα αρθεί; Τι εξελίξεις έχουμε;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, επιχειρησιακά είναι λάθος που είναι η 32 Ταξιαρχία στο Βόλο. Μας δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα και μάλιστα, δε μπορώ να αναλύσω τα προβλήματα στον Τύπο, αλλά έχω εξηγήσει και στους τοπικούς βουλευτές και στον Περιφερειάρχη και στο Δήμαρχο, ποιο είναι το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή, μέχρι να ετοιμαστούμε και να είναι όλα έτοιμα μέχρι να μεταφερθεί η 32 Ταξιαρχία, παραμένει εδώ. Αλλά θα βρούμε ένα αντίστοιχο για να μη μείνει η υπόλοιπη πόλη χωρίς στρατιωτική παρουσία και να μη χαθούν οικονομικοί πόροι από την πόλη. Ωστόσο, θέλω και εσείς όλοι να καταλάβετε ότι οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί των Ενόπλων Δυνάμεων δε θα πρέπει να είναι μονομερείς, όπως αυτή τη στιγμή η τοπική κοινωνία απαιτεί να παραμείνει για τους δικούς της λόγους που δεν εξυπηρετούν τα επιχειρησιακά σχέδια.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Χρονικά, μπορείτε να προσδιορίσετε αυτή τη μετεγκατάσταση;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Όχι, αλλά να ξέρετε ότι γίνονται οι προετοιμασίες για την υποδοχή της στην Αττική, σε δύο στρατόπεδα. Όταν αυτά ολοκληρωθούν, θα προχωρήσουμε.

ΕΡ.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Υπουργέ, πως πάνε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης; Είναι το ελληνικό κλιμάκιο στην Τουρκία. Περιμένετε κάτι απτό ή είναι στο πλαίσιο του ανοικτού διαύλου;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, γίνεται μια προσπάθεια, όπως έχετε καταλάβει, η οποία απέδωσε μετά από αρκετό καιρό συνομιλιών και ενεργειών και είναι μια προσπάθεια να καταγράψουμε τα στοιχεία τα οποία είναι εκείνα που λειτουργούν για να υπάρχει ένταση στο Αιγαίο, και από τη μια μεριά και από την άλλη. Αφού, λοιπόν, όλα αυτά καταγραφούν, ληφθούν υπόψη οι θέσεις και από τις δύο μεριές, θα δούμε τι από αυτά μπορούν να αλλάξουν ή να βελτιωθούν ούτως ώστε να μπορεί να γίνει κάτι. Η βασική μας προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι να εφαρμοστούν τα ήδη συμφωνηθέντα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αυτό το πακέτο Παπούλια-Γιλμάζ, το οποίο εάν εφαρμοστεί σε ένα μεγάλο ποσοστό χαμηλώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταση. Αλλά θεωρώ ότι η διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για να μπορέσουμε να κρατάμε σε μια ασφαλή σχέση όλες αυτές τις παραβιάσεις που γίνονται στο χώρο μας.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Τρικυμία εν κρανίου τόπος

"Καταγράφουμε ό,τι προκαλεί ένταση και από τη μία και από την άλλη πλευρά" Τι λέει ο μπάρμπας ρε, τι ακούμε ρε, αυτός έχει τελειώσει ΣΝΔ; Ούτε το γυμνάσιο μάλλον. Κοίτα ρε πως μπαίναν στις στρατιωτικές σχολές παλιά, με ένα "γκουβά" σαλαμούρα με χαλασμένη φέτα και μια οκά θρούμπες σαν τα μυαλά τους.

epistimonas

Με τον Αποστολάκη ΥπΑμ υπάρχει ζήτημα πολιτικού ελέγχου των ΕΔ της Ελλάδος (και, όποιος κατάλαβε, κατάλαβε).

Koύλη, η ΧΑ αγωνίζεται για την Μακεδονία. Εσύ σεβάσου την προδοσία

Aυτoί μας βιάζουν κι εμείς παρακoλoυθούμε και καταγράφoυμε...

Παλιος Βατραχος

Γελείος!!!!!!!!

Xρiστos Aργυρoπoύλι Tυρvάβoυ

Αποστολάκη, μόνο για καταγραφή κάνεις. Περίπτωση θερμoύ επεισοδίου ΔΕΝ υπάρχει διότι οι Tούρκοι μπορoύν να κάνουν ότι γoυστάρουν, διεκδικούν τα πάvτα, έxoυν γκριζάρει το Aιγαίo, και το σάπιο πολιτικό σύστημα που κυβερvάει την Eλλάδα, όχι τώρα -για να είμαστε δίκαιοι, εδώ και 30 χρόνια έχει δεxτεί να είναι ο Xατζατζάρης να τρώει τις σφαλιάρες και να μην μιλάει καθόλoυ! Ήδη θα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο για να έχουμε σταματήσει την πρoκλητικότητα των Tούρκων, γιατί οι Toύρκοι αποθρασύvovται συνεχώς όσο βλέπουν ότι υπάρxει μια δoυλικότητα και μια εξωτερική πολιτική της Ελλάδος η οποία είναι κάκιστη για εμάς τους Έλληvες και η καλύτερη -ακόμη και από ότι φαvτάζovταν, για τους Toύρκους! Δεν υπάρxει περίπτωση, λοιπόν, να γίνει θερμό επεισόδιο γιατί οι Toύρκοι ότι θέλουν να κερδίσουν θα το κερδίσουν! Και για να μην ξεxvιόμαστε ότι αυτοί που έρχονται από πίσω είναι ακριβώς ίδιοι... όπως και μην ξεχνάνε οι πατριώτες της ΝΔ ότι ο Kαραμάv αλής είναι κουμπάρος με τον Eρvτoγάν!!! Την ίδια πολιτική κρατάει και η NΔ!!!

Ποια

Ποια είναι η ένταση που προκαλούμε εμείς και καταγράφεται? Τι άλλο θα ακούσουμε...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

21765958

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα σε κρίσιμες στιγμές και ιδίως για την αποτροπή των σχεδίων εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη

IMG-20191016-WA0000

Στη συζήτηση με τον Σαρλ Μισέλ κυριάρχησαν το μεταναστευτικό - προσφυγικό, οι τελευταίες εξελίξεις για το Brexit και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και στη Συρία

4861080

Καλεί αύριο σε συνάντηση την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους με κυρίαρχο θέμα συζήτησης την υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους ύψους 330 εκατ. ευρώ

4924456

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τον συνεχάρη για την εκλογή του στην θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για «επάξια εκλογή η οποία συνιστά έμπρακτη αναγνώριση του υψηλού κύρους που διαθέτει» 


vroutsis2

«Τίποτα δεν καταργείται» τόνισε ο υπουργός Εργασίας – Δυνητικό εργαλείο προς χρήση η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την απεργία - «Νομοθετείτε ως διαρρήκτης και λαθρεπιβάτης» απάντησε ο Νίκος Παππάς

2
21763880__1_

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους ήταν παραγωγικές και θα συνεχιστουν την ερχόμενη Δευτέρα - Σκανδαλίδης: Η Βουλή πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνήσει

3