Η Γερμανία θεωρεί «λήξαν» το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα

tsiprass_mekrkel_berlin_arthroos1

Το Βερολίνο θεωρεί ότι το ζήτημα έχει λήξει τόσο νομικά όσο και πολιτικά – Η τοποθέτηση της γερμανικής πλευράς έρχεται μία ημέρα μετά τη ρηματική διακοίνωση της Αθήνας, που ζήτησε την έναρξη διαπραγματεύσεων

«Λήξαν» χαρακτηρίζει η Γερμανία το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ξεκαθάρισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Η Γερμανία αρνείται να συζητήσει το ζήτημα, μία ημέρα αφότου η Ελλάδα προέβη σε ρηματική διακοίνωση, με την οποία ζήτησε την έναρξη διαπραγματεύσεων για το ζήτημα που αφορά ποσό ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Περισσότερα από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και περισσότερα από 25 χρόνια μετά την συνθήκη 4+2 (για την εθνική κυριαρχία της επανενωμένης Γερμανίας), το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής απόψεως», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων έχει πολιτικά και νομικά διευθετηθεί»

Θέση στο ζήτημα έλαβε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς, που επανέλαβε την πάγια θέση της Γερμανίας, ότι «έχει επίγνωση της ιστορικής της ευθύνης και της οδύνης που προκάλεσε κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα, αλλά το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων έχει πολιτικά και νομικά οριστικά διευθετηθεί».

Σύμφωνα με την κυρία Φιτς, «η Γερμανία σε κάθε περίπτωση έχει επίγνωση της ιστορικής της ευθύνης και γνωρίζουμε τη μεγάλη οδύνη την οποία προκάλεσαν η Γερμανία και οι Γερμανοί κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα. Το δίδαγμά μας από αυτό είναι να κάνουμε το παν ώστε η Γερμανία και η Ελλάδα να έχουν ως φίλοι και εταίροι καλές σχέσεις και να αλληλοϋποστηρίζονται προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Αυτό ισχύει επί της αρχής. Σε ό,τι αφορά το νομικό σκέλος, η γερμανική θέση έχει εδώ αποσαφηνιστεί».

Δεν διευκρινίστηκε αν θα υπάρξει επίσημη απάντηση

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Ράινερ Μπρόιλ προσέθεσε ότι η Γερμανία ασφαλώς αναγνωρίζει την πολιτική και ηθική της υποχρέωση για τα εγκλήματα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα διευκρίνισε: «Αυτό που μας είναι σημαντικό είναι να τονίσουμε την παράμετρο ότι το θέμα των αποζημιώσεων έχει πολιτικά και νομικά κλείσει. Αυτό βεβαίως δεν αποκλείει το να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να δημιουργήσουμε μια κοινή "κουλτούρα αναμνήσεων" και για εμφανή δείγματα συμφιλίωσης, έχουμε π.χ. ιδρύσει το Γερμανοελληνικό Ταμείο για το Μέλλον, με το οποίο θέλουμε να προωθήσουμε προγράμματα τα οποία στοχεύουν στο καλό κοινό μέλλον και των δύο χωρών. Άρα δεν είναι απλώς ότι επαναλαμβάνουμε αυτό που λέμε πάντα. Μένουμε προσηλωμένοι στο διάλογο, στη συνεργασία και έτσι θα συνεχίσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν σε αυτή την επίσημη κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας θα υπάρξει και επίσημη απάντηση από τη γερμανική πλευρά, ο κ. Μπρόιλ περιορίστηκε να δηλώσει ότι κάποιες Ρηματικές Διακοινώσεις απαιτούν απάντηση, ενώ άλλες όχι, χωρίς να διευκρινίσει τι ισχύει για τη συγκεκριμένη.

Ερωτηθείς ο ίδιος ειδικά για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο και επανέλαβε ότι «πάνω από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και 25 χρόνια μετά τη Συμφωνία 2+4, το θέμα των αποζημιώσεων έχει νομικά και πολιτικά διευθετηθεί», ενώ η κυρία Φιτς, αναφερόμενη στο ζήτημα της επιστροφής των «λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών», όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι «και εδώ ισχύει επί της αρχής ότι θέλουμε να ενεργήσουμε σε συμφωνία μεταξύ μας», διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Δεν έχουμε επίσημη μετάφραση του ψηφίσματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου»

Κληθείς τέλος να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου που αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου που επιδόθηκε μαζί με την Ρηματική Διακοίνωση, ο κ. Μπρόιλ διευκρίνισε ότι το Βερολίνο δεν διαθέτει ακόμη την επίσημη μετάφραση.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουμε τι περιέχει, αλλά επειδή πρόκειται και για νομικά θέματα, δεν εναπόκειται σε μας να κάνουμε αυτή την μετάφραση, αλλά είναι θέμα του ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και της ελληνικής κυβέρνησης να μας διαθέσει μια επίσημη μετάφραση. Επρόκειτο απλώς για μια τεχνική επισήμανση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθούμε με προσοχή τις διαδικασίες στην Ελλάδα», προσέθεσε.Η Βουλή είχε ψηφίσει το κείμενο που εγκρίνει τη διεκδίκησή τους

Η Ολομέλεια της Βουλής είχε εγκρίνει με ευρύτατη πλειοψηφία το κείμενο, με το οποίο καλούσε την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων.

Αν και ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης από τις 17 Απριλίου, η αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης προεκλογικά προκάλεσε αντιδράσεις στον γερμανικό Τύπο, που είχε πει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, μετά από οδηγίες της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, ο πρέσβυς της Ελλάδας στο Βερολίνο επέδωσε χθες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών Ρηματική Διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί την γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η διπλωματική διαδικασία ακολούθησε τη συζήτηση σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στις 17 Απριλίου, και σε εκτέλεση της απόφασης που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το Πόρισμα-Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας.

Οι ελληνικές αξιώσεις αφορούν αποζημιώσεις και επανορθώσεις για ζημίες που υπέστη η Ελλάδα και οι πολίτες της κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για πολεμικές αποζημιώσεις για τα θύματα και τους απογόνους των θυμάτων της γερμανικής Κατοχής, την αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου και την επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καλέσει τη γερμανική σε διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπάρξει έμπρακτη ικανοποίηση των συγκεκριμένων αξιώσεων, που έχει ιδιαίτρη σημασία για τον ελληνικό λαό, ως ζήτημα ηθικό και υλικό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (49)

ΙΧΩΡ

Ανθρωπισμός και ηθική είναι έννοιες που απουσιάζουν από την Διεθνή Πολιτική. Το μόνο που μπορεί να αποφέρει αποτέλεσμα είναι η έννομες απαιτήσεις για εξόφληση του δανείου που σύναψε η Γερμανική Κυβέρνηση με την Ελληνική. Το δάνειο είναι σε καθυστέρηση και τρέχουν τόκοι καθυστέρησης και τόκοι υπερημερίας. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο μπορεί να απαιτηθεί με διαταγή πληρωμής μέχρι και με αναγκαστική είσπραξη με δεσμεύσεις περιουσιών γερμανικών συμφερόντων. Οι διεθνείς τοκογλύφοι δεν καταλαβαίνουν άλλη γλώσσα. Πρώτα βέβαια οι απαιτήσεις από το δάνειο πρέπει να ενταχθούν στον Προυπολογισμό του Κράτους και να γίνει προσφυγή στα Διεθνή Δικαστήρια΄.

@Ιχωρ

Το θέμα είναι ότι μπορούμε να απαιτήσουμε αλλά και αυτοί να πουν όχι.Όσο για τις επιχειρήσεις Γερμανικών συμφερόντων αυτές δεν είναι κρατικές. Οι Γερμανοί δεν θα πληρώσουν 300δις αφού μπορούν να μήν το κάνουν.Και για την Τουρκία γράφουνε δεκαετίες για τηνΧάγη αλλά δεν πάμε..Αυτό δεν σου κάνει εντύπωση;

Gianis

O TSIPRAS OTI MAZESE TO MOIRASE GIA NA ARPAKSH PSIFOYS, KAI TORA DIXOS MIA BRHKE PALI TO PARAMY8I TON GERMANIKON APOZHMIOSEON, MONO POY TORA DEN KOLAH, ISOS TON PISTEPSOYN MONO AYTOI POY TAHZH XORTO MADOYROY..

ΑΣΠΑ

με το σλογκαν αυτο ο προδοτης εκανε κυβερνηση κ σαν κυβερνηση εκανε την κοτα στην μερκελ χωρις να αναφερει ποτε για αποζημιωσεις τωρα ξανα εκλογες ξανα το βρωμικο κ ψευτικο σλογκαν,μαυριστε τον ρε παιδια τον ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Ελληνας πολιτης

Η Γερμανια απαντα "ληξαν" το θεμα. Μετα απο αυτο το "ληξαν" αν η πολιτικη ζωη του τοπου ειναι σοβαρη θα πρεπει να παει το ζητημα στα διεθνη δικαστηρια. Αν δεν κανουν τιποτα και μεινουν στις ρηματικες διακοινωσεις τοτε θα ξεφτιλιστουν.

Νεμεσις

Τιποτα κορόιδα Έλληνες τους περάσατε τους Γερμανούς?

Godjilakis

Το κίνημα του Ich bezahle nicht είναι ζωντανό στο 4ο Ράιχ

Τ.Μ

Ασε ρε που μαθες και το bezahle nicht. Τράβα δούλεψε ΤΕΜΠΕΛΌΣΚΥΛΟ...😂😂😂😂😂

τα ιδια καθε εκλογες

Αναγνωριζουν το "ηθικο θεμα" αλλα απο λεφτα μηδεν..χαχα

Γιώργος

Ο Τσίπρας θέλει να πάρει τις γερμανικές αποζημιώσεις και να τις κάνει εφάπαξ και συντάξεις για τους δικούς του συν κάποια ξεροκόμματα από δώ κι από κει για να εκλέγεται πάντα. Αν είναι έτσι , προτιμώ να μην τις πάρουμε ποτέ. Αν όμως ο Μητσοτάκης τις χρησιμοποιήσει για τη μείωση του χρέους, τότε είμαι υπέρ.

Είσαι

Ηλιθιος

Χάος

Αν μειώσει ο Τσίπρας το χρέος είσαι κατά; Αν ο Μητσοτάκης τα δώσει για ρουσφέτια είσαι υπέρ; Με μπερδεύεις συμπολίτη μου και αν ψηφίζεις με έκαψες κι εμένα...!! Απλά σκέψου ότι αυτή η ιστορία θα κρατήσει περισσότερο από ένα μήνα κι ότι έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα να ζητήσουν την αποζημίωση.

συνταξιουχος

Αυτα επρεπε να εχουν λυθει εδω και αρκετα χρονια..τωρα μαλλον λιγη κουβεντα θα γινει και "αλλα λογια να αγαπιομαστε"

περαστικος

Πολιτικα και νομικα μπορει να έκλεισε αποζημιωση εδωσαν?τα κλεμμενα αρχαια και θησαυρούς τα επεστρεψαν?οχι βεβαια..μαλλον βεβαια λίγο αργα το θυμηθηκε το ζητημα ο Τσιπρας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης