Νίκος Ζενέτος: «Εμείς μιλάμε στους πολίτες του Ιλίου με το έργο μας»

Το ποσοστό του 49,6% που εξασφάλισε στον Α' γύρο ο Νίκος Ζενέτος ήταν ενδεικτικό της εκτίμησης που τρέφουν οι δημότες Ιλίου στο πρόσωπο του νυν δημάρχου τους. - Παρά την ανάγκη διεξαγωγής Β' γύρου, ο κ. Ζενέτος θεωρείται σαν το απόλυτο φαβορί

Μόλις 100 ψήφοι ήταν η διαφορά που επέβαλε τη διεξαγωγή Β' γύρου την Κυριακή για την ανάδειξη νέας δημοτικής αρχής στον Δήμο Ιλίου. Ο Νίκος Ζενέτος, νυν δήμαρχος και μια προσωπικότητα που απολαύει γενικότερης εκτίμησης και αναγνώρισης για το έργο του, μοιράζεται τις σκέψεις του εν όψει της επαναληπτικής διαδικασίας της 2ας Ιουνίου. Και αισιοδοξεί ότι οι συμπολίτες του θα τον εμπιστευτούν για άλλη μία πενταετία, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση του οράματός του για το Ίλιον.


Συμμετέχετε στον Β' γύρο των εκλογών εξαιτίας μιας απειροελάχιστης διαφοράς ψήφων. Πώς προσεγγίζετε την επαναληπτική ψηφοφορία της 2ας Ιουνίου;
Οι κάτοικοι του Ιλίου, αναγνωρίζοντας το πολύπλευρο έργο μας, μάς τίμησαν με το ποσοστό του 49,6% και μας έφεραν μια ανάσα από την αυτοδυναμία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφορά ήταν μόλις 100 ψήφοι! Ωστόσο, εφόσον δεν ξεπεράσαμε το απαραίτητο όριο για να είμαστε αυτοδύναμοι, πάμε στο δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας την Κυριακή 2 Ιουνίου. Είναι αναγκαίο λοιπόν να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι οι εκλογές στο Ίλιον δεν τελείωσαν την πρώτη Κυριακή και να τους καλέσουμε να συμμετέχουν σε μια διαδικασία απαραίτητη -σαφώς πιο απλή εφόσον δεν υπάρχει σταυροδοσία- η οποία θα αναδείξει την επόμενη δημοτική αρχή.

Σας ικανοποίησε το αποτέλεσμα του Α' γύρου;
Απόλυτα. Στο Ίλιον οι υποψήφιοι όλων των παρατάξεων έκαναν έναν πολιτισμένο αγώνα, ο καθένας με τις θέσεις και τα επιχειρήματά του, κρατώντας σε υψηλό επίπεδο τον προεκλογικό αγώνα. Ο Δήμος μας αποτελεί παράδειγμα πολιτικού πολιτισμού, όχι μόνο στις εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και στα δημοτικά συμβούλια, στο δημόσιο λόγο, σε κάθε έκφραση της πολιτικής ζωής.



Επομένως, έχετε εμπιστοσύνη στην κρίση των συμπολιτών σας, έτσι δεν είναι;
Οι εκλογές είτε της πρώτης είτε της δεύτερης Κυριακής αποτελούν την κορυφαία έκφραση των πολιτών. Εκείνοι αποφασίζουν ποια δημοτική αρχή έχει την ικανότητα να εξαντλήσει τις θεσμικές και οικονομικές δυνατότητες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα μικρά ή μεγάλα ζητήματα όλων των δημοτών, να εξασφαλίσει τα δικαιώματά τους στην εργασία, την κοινωνική προστασία, την Παιδεία, το περιβάλλον, την ποιότητα των υπηρεσιών, με λίγα λόγια να κάνει καλύτερη τη ζωή τους. Η εβδομάδα που διανύουμε, λοιπόν, ανήκει στους πολίτες, όπως τους ανήκει αποκλειστικά και η τελική απόφαση για την επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει την ευθύνη και το βάρος της επόμενης μέρας για την πόλη μας.

Πιστεύετε ότι η αναμέτρηση με τον ανθυποψήφιό σας είναι και μια αντιπαράθεση αρχών;
Επιμένω ότι η δική μας βασική αρχή είναι πως δεν παρεκκλίνουμε ποτέ από το τρίπτυχο Διαφάνεια-Λογοδοσία-Σεβασμός στο δημόσιο χρήμα. Γι' αυτό, άλλωστε, κάθε χρόνο προχωράμε σε δημόσιο απολογισμό έργου σε κάθε τομέα. Τι στόχο είχαμε, τι κάναμε, γιατί το κάναμε. Γι' αυτό και είμαστε από τις λίγες διοικήσεις Δήμων που τόλμησαν να εκδώσουν φυλλάδιο σχετικά με τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει το 2014 και ποιες υλοποιήσαμε. Και όπως είδαν όλοι, υλοποιήσαμε το σύνολο των δεσμεύσεών μας.




Πιστεύετε ότι τα έργα που υλοποιήσατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας είναι ευδιάκριτα και θα επηρεάσουν την τελική κρίση των δημοτών υπέρ της δικής σας υποψηφιότητας;
Αντί άλλης απάντησης, ας μου επιτραπεί να θυμίσω εν τάχει κάποια βασικά έργα μας. Την πενταετία που πέρασε ολοκληρώθηκε η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, έργο κομβικής σημασίας για το Ιλιον. Δρομολογήθηκε η κατασκευή ενός βρεφονηπιακού σταθμού, βρίσκεται υπό δημοπράτηση η ανακατασκευή ενός ακόμα και ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του κλειστού Κολυμβητηρίου. Επίσης, παραδόθηκε στους πολίτες το κτίριο του παλαιού εργοστασίου της ΒΙΟΦΙΑΛ, το οποίο ανακατασκευάστηκε και μετατράπηκε σε ένα Πολυδύναμο Κέντρο Πολιτιστικών, Αθλητικών και Κοινωνικών δραστηριοτήτων σε μια έκταση 4.100 τ.μ. Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται και το ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, συνολικού εμβαδού 5,500 τ.μ., όπου πρόκειται να στεγαστούν το Γηροκομείο και κοινωνικές δομές της πόλης. Επίσης, ολοκληρώθηκε η διάνοιξη του νέου τμήματος της λεωφόρου Θηβών, οι ανακατασκευές αρκετών πλατειών και έχει δρομολογηθεί η ανακατασκευή όλων των πλατειών. Παράλληλα, δημοπρατήθηκε χώρος πρασίνου και νέα παιδική χαρά με υποδομή και για παιδιά με αναπηρία, ενώ πρόκειται να ανακατασκευαστούν άλλες 2 παιδικές χαρές, με νέα όργανα και δάπεδο. Επιπλέον, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε σύμβαση για την αντικατάσταση του ενεργοβόρου οδοφωτισμού της πόλης με φωτιστικά εξοικονόμησης ενέργειας τύπου LED και σύντομα θα προχωρήσουμε σε πρόγραμμα αλλαγής του στόλου των μικρών οχημάτων με αυτοκίνητα εξοικονόμησης ενέργειας.




Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε στους ψηφοφόρους εν όψει του Β' γύρου;
Καταρχάς ότι είναι απαραίτητο να συμμετέχουν όλοι στις επαναληπτικές εκλογές της 2ας Ιουνίου, έτσι ώστε να συνδιαμορφώσουν με την ψήφο και την πολιτική τους θέση το μέλλον της πόλης μας. Οι συμπολίτες μας πρέπει να έχουν στη σκέψη τους ότι την Κυριακή ψηφίζουν τον επόμενο δήμαρχο της πόλης, όχι κόμματα και πολιτικές παρατάξεις. Και βεβαίως, να μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο μας, γιατί το μέλλον μιας πόλης που επιδιώκει να είναι πρωτοπόρα και με διαρκή ανάπτυξη δεν κατακτιέται με λόγια αλλά με έργα. Και εμείς μιλάμε με το έργο μας. Ο Δήμος μας πρέπει να παραμείνει γνωστός σε ολόκληρη την Ελλάδα για την ορθή και συνετή οικονομική του διαχείριση, την καθαριότητα, το κοινωνικό πρόσωπο, τα πολλά και μεγάλα έργα. Όλα αυτά μπορούμε να τα διασφαλίσουμε εμείς, γιατί έχουμε εμπειρία, γνώση, ξεκάθαρες θέσεις και τις ίδιες αξίες με τις οποίες ξεκίνησε η παράταξή μας πριν 38 χρόνια και παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr