Ομολογία Ζορμπά: Χωρίς συντήρηση και τα τέσσερα αλεξικέραυνα της Ακρόπολης

aleksikerauna01-mesa

Στη σοβαρή αυτή παραδοχή προχώρησε η ίδια η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού - Το κενό αυτό στην αντικεραυνική προστασία του σημαντικότερου μνημείου της χώρας επιβεβαιώνεται με τον προ μηνός τραυματισμό των δύο αρχαιοφυλάκων και των δύο τουριστών

Ασυντήρητα ήταν και τα 4 αλεξικέραυνα της Ακρόπολης μέχρι το απόγευμα της 17ης Απριλίου 2019 όταν έπεσε κεραυνός στο Ερέχθειο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 4 ατόμων! Στη σοβαρή αυτή παραδοχή προχώρησε η ίδια η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά με το κενό ασφαλείας στην αντικεραυνική προστασία του σημαντικότερου μνημείου της χώρας να επιβεβαιώνεται με τον προ μηνός τραυματισμό των δύο αρχαιοφυλάκων και των δύο τουριστών.

Ειδικότερα, το υφιστάμενο σύστημα αντικεραυνικής προστασίας της Ακρόπολης περιλαμβάνει 4 ηλεκτρονικά αλεξικέραυνα. Το 2014 είχε γίνει συντήρηση του αλεξικέραυνου των Προπυλαίων, είχαν αντικατασταθεί τα αλεξικέραυνα στον Παρθενώνα και το Ερέχθειο και είχε τοποθετηθεί αλεξικέραυνο στον ιστό της Σημαίας.

Οπως παραδέχεται η υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 κανείς δεν είχε ασχοληθεί με την κατάσταση των αλεξικέραυνων της Ακρόπολης. “Τον Νοέμβριο του 2018 κατόπιν επικοινωνίας με την εταιρεία που είχε εγκαταστήσει
τα αλεξικέραυνα το 2014 και έχει αποκλειστικά τη δυνατότητα ελέγχου αυτών,
πραγματοποιήθηκε, την 6η Δεκεμβρίου 2018, αυτοψία στο χώρο από τεχνικό της εταιρείας, για τον έλεγχο της κατάστασης των αλεξικέραυνων, τον προγραμματισμό των απαιτούμενων εργασιών συντήρησης αυτών καθώς και επιμέρους ελέγχων στο Σύστημα Αντικεραυνικής Προστασίας (έλεγχος του αγωγού καθόδου, των μονωτήρων και των στηριγμάτων καθώς και έλεγχος του συστήματος γειώσεως με μέτρηση της αντίστασης διάβασης και συμπλήρωση των αντίστοιχων Πρωτοκόλλων ελέγχου)”.

Η κυρία Ζορμπά επιρρίπτει την ευθύνη της μη συντήρησης των αλεξικέραυνων στην εταιρεία υποστηρίζοντας ότι το θέμα της αντικεραυνικής προστασίας απασχόλησε το υπουργείο! “Η συντήρηση ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί πριν από το κεραυνικό πλήγμα της 17ης Απριλίου λόγω καθυστερήσεων από την πλευρά της εταιρείας. Όπως προκύπτει και από την σχετική αλληλογραφία μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, η ΥΣΜΑ έχει απευθυνθεί τόσο στην κατασκευάστρια εταιρεία των
κεφαλών ιονισμού στην Γαλλία, όσο και σε άλλες εταιρείες του εσωτερικού για την αναζήτηση πιθανών εναλλακτικών λύσεων στο παραπάνω πρόβλημα (αντικατάσταση των κεφαλών ιονισμού). Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το θέμα της αντικεραυνικής προστασίας απασχόλησε και απασχολεί την Υπηρεσία”.

Δείτε το σχετικό έγγραφο:

acro01
acro02
acro03
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (1)

@@@@@@

Εξοργιστικά Ανέυθυνη!! Εξοργιστικά Ανεύθυνοι,.,!! Όχι φύλαξη του Παρθενώνα, ούτε βοσκοί για σαλιγγάρια. Και αμέσως την ευθύνη στην εταιρεία για την συντήρηση!! Χρυσοπληρωμένοι Άχρηστοι!! Πού να έχουν ιδέα ότι η εγκατάσταση αλεξικεραύνου ελέγχεται βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου, ανά μήνα ή και συχνότερα, και οι μετρήσεις της αγωγιμότητος καταγράφονται σε ειδικό βιβλίο το οποίο τηρείται στην κεντρική υπηρεσία. Εδώ μπορεί να μην υπάρχει καθόλου ο μεγάλης διατομής χάλκινος αγωγός γειώσεως. Να τον έχουν κλέψει. Μόνο για τις απεργίες είναι και για τις διεκδικήσεις.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης