Επίθεση Ρουβίκωνα στη Βουλή: Πολιτική θύελλα και μέτρα κατόπιν... εισβολής

Η τρίτη εισβολή Ρουβίκωνα αποδεικνύει ότι το σύστημα ασφαλείας της Βουλής είναι διάτρητο - Για «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και «ανοχή που έγινε συνενοχή» μιλά η αντιπολίτευση - Μετά την εισβολή αναμένεται να ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όσους περνούν από τα σημεια ελέγχου

Η ανενόχλητη εισβολή ομάδας του «Ρουβίκωνα» στην Βουλή - για μια ακόμα φορά -επιβεβαιώνει ότι το σύστημα ασφάλειας του κοινοβουλίου έχει γίνει… ξέφραγο αμπέλι. Το επεισόδιο που έγινε μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα κτίρια εκπέμπει πλέον πολλαπλούς συμβολισμούς. Δεν είναι μόνο μια ακόμα επίθεση από την «χαϊδεμένη» από στελέχη της πλειοψηφίας αντιεξουσιαστικής ομάδας στο ναό της Δημοκρατίας αλλά και η επιβεβαίωση της άποψης που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει την μικρή, μεσαία και μεγαλύτερη παραβατικότητα.

Αποψη που ενισχύεται από το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές είχαν ενημερωθεί για πιθανό «χτύπημα» στην Βουλή λόγω της αυξημένης δραστηριότητας αντιεξουσιαστικών ομάδων το τελευταίο διάστημα που επιχειρούν να επιβάλλουν την χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

video placeholder


Σε κάθε περίπτωση, αλλεπάλληλα περιστατικά υψηλού και χαμηλότερου κινδύνου που έχουν συμβεί τα τελευταία 3 – 4 χρόνια δείχνουν ότι το σύστημα ασφαλείας της Βουλής είναι εντελώς διάτρητο.

- Ο «Ρουβίκωνας» έχει εισβάλει και αποχωρήσει ανενόχλητος τρεις φορές.
- Το τρομοδέμα που έσκασε στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου είχε πρώτα περάσει για έλεγχο από τα ειδικά μηχανήματα της Βουλής.
- Πριν από λίγους μήνες ένα παλαιό ΙΧ μικρού κυβισμού έκανε βόλτες στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου και σταμάτησε μόνο όταν ο μεθυσμένος οδηγός αποφάσισε να παραδοθεί.

Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη προσωπικού, ούτε η ανικανότητα όσων υπηρετούν στην Βουλή αλλά η ανυπαρξία ουσιαστικής επιχειρησιακής στρατηγικής ίσως και λόγω της επιλογής της πολιτικής και κοινοβουλευτικής ηγεσίας για ήπια μέτρα ασφάλειας προκειμένου να φανεί ότι η κυβέρνηση είναι λαοπρόβλητη. Άλλο όμως η διακριτική παρουσία ασφάλειας και άλλο η πλήρης απουσίας αυτής.

Δείτε φωτογραφίες από την επίθεση των αγνώστων στη Βουλή:

bogies02
bogies03
bogies04

mpogies02
mpogia01

mpogies03

Είναι βέβαιο πως μετά το χθεσινό επεισόδιο τα μέτρα ασφάλειας θα είναι αυξημένα αλλά θα περιορίζονται σχεδόν αποκλειστικά μόνο σε όσους εθελοντικά περνούν από τα σημεία ελέγχου.

Το φυλάκιο στην Β. Σοφίας θα υποβάλει σε εξονυχιστικούς ελέγχους τους εργαζόμενους του κοινοβουλίου που περνούν καθημερινά από το σημείο ενώ το αντίστοιχο στην Λ. Αμαλίας θα ελέγχει τα ήδη αδειδοτημέναν για είσοδο στο υπόγειο γκαράζ ΙΧ.

Ο φρούραχος με τους υποφρούραρχους και τους λοιπούς αξιωματικούς θα κάνουν δήθεν περιπολίες στο προαύλιο προκειμένου να δείξουν στους πολιτικούς τους προϊσταμένους ότι ελέγχουν την κατάσταση και όλα αυτά εως ότου περάσει η μπόρα. Αυτό άλλωστε έγινε μετά και από τα σοβαρά περιστατικά που προηγήθηκαν.

Πολιτική θύελλα

Την ίδια ώρα η επίθεση του «Ρουβίκωνα» στο κοινοβούλιο προκάλεσε πολιτική θύελλα με την αντιπολίτευση να εκφράζει την απόλυτη και κατηγορηματική καταδίκη της.

Να σημειωθεί ότι η ενέργεια της αντιεξουσιαστικής ομάδας κλιμακώνει στο μέγιστο βαθμό -σε επίπεδο συμβολισμού, τουλάχιστον- μια μακρά σειρά από επιθέσεις που εκδηλώνονται από τις 2 Μαϊου σε ένδειξη συμπαράστασης στον «Λουκά» της 17 Νοέμβρη, που από εκείνη την ημέρα κάνει απεργία πείνας, διεκδικώντας να πάρει για έβδομη φορά άδεια από τις φυλακές.

Υπενθυμίζεται ότι την ώρα που στο αρμόδιο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση επί της αναίρεσης που άσκησε η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου στο απορριπτικό για την άδεια βούλευμα, του συμβουλίου πλημμελειοδικών Βόλου, περίπου τριάντα μέλη του Ρουβίκωνα, ανέβαιναν τρέχοντας τα σκαλιά πίσω από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, βανδάλιζαν με μπογιές και καπνογόνα το κτίριο της Βουλής και έφευγαν πρακτικά ανενόχλητοι.

Αμηχανία από το Μαξίμου

Εκθετη όμως είναι και η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση να επικεντρώνει την κριτική της στην αδυναμία να προστατευθεί ακόμη και το κτίριο - σύμβολο της ελληνικής Δημοκρατίας. Η είδηση για τον βανδαλισμό της Βουλής έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ η κυβέρνηση χρειάσθηκε να περάσουν περίπου τρεις ώρες από την επίθεση για να αντιδράσει με μια αμήχανη και λακωνική ανακοίνωση, στο πνεύμα της αρχικής δήλωσης του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τους βανδαλισμούς στο Κοινοβούλιο. Τέτοιες ενέργειες είναι βαθιά αντιδημοκρατικές και ουδεμία σχέση έχουν με τους κοινωνικούς αγώνες», αναφέρει η ανακοίνωση του Μαξίμου.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, λίγο μετά την επίθεση: «Αυτού του τύπου οι ενέργειες απέναντι στο Κοινοβούλιο απέναντι σε κάθε εκδοχή που τις καθαγιάζει είναι αντιδημοκρατικές και δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται και εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο. Ειδικά μέσα στην προεκλογική περίοδο οι ενέργειες αυτές οξύνουν το κλίμα απολύτως ανεξάρτητα από τις προφάσεις ή τα επιχειρήματα που τις συνοδεύουν».

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος στην προηγούμενη εισβολή μελών του Ρουβίκωνα στην Βουλή, τον Ιούλιο του 2017 είχε μεσολαβήσει προκειμένου οι συλληφθέντες να αφεθούν ελεύθεροι.

ΝΔ: Απόλυτος εξευτελισμός του κράτους

Απόλυτο εξευτελισμό του κράτους χαρακτηρίζει η ΝΔ τον βανδαλισμό της Βουλής από μέλη του Ρουβίκωνα, τονίζοντας παράλληλα, ότι με αυτή την ενέργεια αποδεικνύεται ότι «δεν μπορεί να προστατεύσει ακόμη και το κτίριο που συμβολίζει την ελληνική Δημοκρατία».

Ειδικότερα, η δήλωση της εκπροσώπου της ΝΔ Σοφίας Ζαχαράκη έχει ως εξής:

Ο βανδαλισμός της Βουλής από τον Ρουβίκωνα είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός ενός κράτους, που σε τέσσερις μέρες έχει εκλογές, και αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να προστατεύσει ακόμη και το κτίριο που συμβολίζει την ελληνική Δημοκρατία. Το μήνυμα της ΝΔ είναι σαφές: Οι υπαίτιοι της σημερινής ντροπής, ας γνωρίζουν από τώρα, ότι η πρωτοφανής ανομία θα λάβει τέλος πολύ σύντομα με την ψήφο του ελληνικού λαού.

video placeholder


Γεννηματά: Η ανοχή στη βία εξελίσσσεται σε συνενοχή

«Η ανοχή της Κυβέρνησης στη βία και τους δήθεν αριστερούς εκφραστές της, εξελίσσεται σε συνενοχή και καθημερινή απειλή για την κοινωνία» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έχει έρθει η ώρα να πάμε μπροστά με ασφάλεια για τους πολίτες και στήριξη στους αστυνομικούς που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες κάνουν σήμερα τη δουλειά τους» πρόσθεσε.

Λοβέρδος: Απόλυτη και κατηγορηματική καταδίκη

Απερίφραστη, απόλυτη και κατηγορηματική καταδίκη: Αυτό είναι το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Λοβέρδου. Σε ανάρτησή του στο twitter, ο κ.Λοβέρδος χαρακτηρίζει φασιστική την επίθεση στο σπίτι της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού. Δείτε την ανάρτηση του κ.Λοβέρδου

«Ακόμη μία φασιστική επίθεση, αυτή τη φορά στο κτίριο της Βουλής, το σπίτι της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού. Απερίφραστη, απόλυτη και κατηγορηματική καταδίκη»Το Ποτάμι: Το ζήτημα είναι έως πότε θα κάνουν ό,τι γουστάρουν;

Το ζήτημα είναι έως πότε θα κάνουν ό,τι γουστάρουν: Αυτό το ερώτημα θέτει με δήλωσή του με αφορμή την επίθεση του Ρουβίκωνα στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Η δήλωση του κ.Μαυρωτά, έχει ως εξής: «Ο Ρουβίκωνας με την επίθεσή του στη Βουλή με καπνογόνα και μπογιές θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι "μπορούμε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε, όπου γουστάρουμε…". Και το θέμα είναι έως πότε...».

Δείτε βίντεο: Επίθεση Ρουβίκωνα στη Βουλή: Πολιτική θύελλα και μέτρα κατόπιν... εισβολής
video placeholder


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (91)

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΕΞΩ ΜΕΣΑ ΜΑΥΡΙΛΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ Ν.Δ ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΠΟΤΑΜΙ.ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ 180 ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΕΛΕΓΕ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΡΩΤΑΓΕ ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ

@@@@@@

,.,ξέρει κανείς πόσοι της αστυνομίας είναι αποσπασμένοι για τη φύλαξη της Βουλής,.,;;; ή μήπως ως Τιμητική Φρουρά όπως οι Τσολιάδες στον Άγνωστο Στρατιώτη.,,;;;;

Chimirot

Εσείς ασχοληθείτε με τη "χυδαία επίθεση" και αφήστε τον άλλον να μοιράζει 50άρικα και να σας πουλάει και τρέλα. Κυβερνάει 4,5 χρόνια και δεν έχω ακούσει μια φορά έστω μια φορά από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης ποιοι είναι οι κερδισμένοι της διακυβέρνησής Συριζα. Γιατί για μένα ο εργαζόμενος της χρεοκοπημένης ελβο, της χρεοκοπημένης ΔΕΗ, της ερτ, ο συνταξιούχος τραπεζών, δεκο είναι ο πραγματικά κερδισμένος. Και σε αυτόν τον κερδισμένο τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης τουμπεκιάζεστε. Γιατί; Όλοι αυτοί πρώτοι φύγαν και τελευταίοι θα γυρίσουν, αν γυρίσουν. Δεν έχει κανένα νόημα να τους κλείνετε το μάτι.

Σ.Κ. (ψεύτικα αρχικά, λόγω επαγγέλματος))

Ποια Ελλάδα των πολλών, βρε ψεύτη; Δεν βλέπουμε νομίζεις ποιοι και ποιες μπαινοβγαίνουν από τη διπλανή πόρτα του Μαξίμου (απέναντι από το Προεδρικό); Ρωτήστε τον σύντροφο Φλαμπουράρη. Μια χαρά κάνουν όλοι τις δουλίτσες τους.

stp

Οι γνωστοί άγνωστοι. Εμφανήστηκαν μετά την μεταπολίτευση , μετά το 74. Μερικές φορές το χρόνο, μετά από πορείες , μετά την πορεία στη πρεσβεία των ΗΠΑ στις 17 Νοέμβρη. Τους χάιδευαν όλες οι κυβερνήσεις, η ΝΔ δεν ξέρω για ποιό λόγο αλλά ΠΑΣΟΚ , και λοιπά κεντροαριστερά κόμματα τους έκλειναν και το μάτι γιατί δικά τους παιδιά ήταν. Μέσα από τον Ρήγα την Πανσπουδαστική, από όπου ξεπήδησαν και άλλα μπουμπούκια της πολιτικής, Λαλιώτης, Τζουμάκας, Δαμανάκη , Κολάδες κλπ κλπ. Η ανοχή έκανε ακόμη και στα Γυμνάσια με τον περίφημο κανονισμό ίδρυσης των 15μελών, του ΓΑΠ παρακαλώ, να βγουν και άλλα μπουμπούκια ποιό δραστήρια με την ανοχή του σοσιληστικού ΠΑΣΟΚ. Έμαθαν να ζητάνε μόνο χωρίς υποχρεώσεις, με τσαμπουκά, και μας προέκυψαν Ρουβίκωνες , Αλέξηδες, Παπάδες Νοτοπούλου, Δούρου και ένα άλλο κάρο αναρχικοί που κατέλαβαν ακόμη και το Μαξίμου, την Βουλή. Μην απορείτε , δική τους είναι την κατέλαβαν οι Ρουβικώνες , είναι μέσα και έξω, και παίζουν τις κουμπάρες. Όποιος δεν το κατάλαβε και κάνει το λάθος να τους ξαναψηφίσει , θα κάνει το μέγιστο κακό στον Ελληνισμό. Ψηφίστε οποιονδήποτε άλλο έτος από αυτούς, ακόμη και το παραδοσιακό ΚΚΕ δεν θα έκανε αυτά που κάνουν αυτοί. Να μην ξεχνάμε πως όλοι αυτοί ήταν στο ΚΚΕ , αλλά εκεί μέσα δεν θα μπορούσαν να τα περάσουν , αυτά γιατί είναι ένα κώμα πιστό στις αρχές και δεν είναι αχταρμάς.

@συριζαυγιτάκο 22/05/2019, 11:27

δηλαδη ολους αυτους που ειναι στην ΝΔ ΣΗΜΕΡΑ και ηταν στην κυβερνηση της ΝΔ το 2008 ειναι συριζαιοι;;;.....τι ομορφα, να το λετε αυτο για να καταλαβει ο κοσμος ποσο δεξιοι εισαστε και να κινηθει αναλογα....

prim

Αντί να πετάξουν μιά κούπα μπογιά στην μούρη του Πινόκιο, λέρωσαν τους τοίχους.

Κουκουλα - μολοτοφ

Οτι γουσταρουν κανουν οι αναρχικοι σ'αυτην την χωρα. Ελεος δηλαδη!

Gianis

EFOSON H ASTYNOMIA DEN EINAI IKANH NA FYLAKSH THN PIGH THS DHMOKRATIAS SKEPSOY AN H ASTYMONIA MPORH NA FYLAKSH TON KATHE FTOXO ELLHNA APO TOYS LHSTES POY PARHGAGE O SYRIZA APO ANARXOROYBIKONES MEXRI KOYFONTINES.

Aγύριγο κεφάλι

@Chris__________Έλα ρε ...μπάρμπα!____________Οι ΔΕΞΙΟΙ σε έφεραν στο χάλι της ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ!__________Ο Τσίπρας σε ΕΒΓΑΛΕ από εκεί!_____Κοίτα την αναζωογόνηση των "ΚΑΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ" γύρω σου!________Κοίτα την "Άνοιξη"!____Ακόμη ...δεν το κατάλαβες; __________Κολλημένος στους ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΥΣ κατά το DNA τους (δεν γίνεται να ΥΠΑΡΞΟΥΝ αλλιώς) Νεοναζί-ΦΑΣΙΣΤΕΣ!________Ντροπή, ρε γέρο!..

Μήτσος Αντωνίου

Τι μας λες ωρέ ζαγάρι; Εσείς δεν αφήσετε δεξιό για καραδεξιό που να μην συνεργαστήκατε: Καμμένος; Κουντουρά; Παπαγγελόπουλος; Θάνου; Πάκης; Καραμανλής Β; Παραγγαδόρους άλλους; Συμφωνία με Χρυσαυγίτες; Βαριέμαι να συνεχίσω.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης