Μητσοτάκης κατά Ερντογάν για τη γενοκτονία Ποντίων: Επιμένει σε ανιστόρητη άρνηση των τραγικών γεγονότων

mits_main01

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Η αναγνώριση θα ήταν μια γενναία, απελευθερωτική και για τους ίδιους πράξη. Λυπάμαι που μένουν ακόμα εγκλωβισμένοι σε μια στρεβλή και παραμορφωτική ανάγνωση της ιστορίας.  Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, ως ελάχιστο φόρο τιμής σ´ εκείνους που χάθηκαν κρατώντας την Πατρίδα, κρατώντας την Ελλάδα στην καρδιά τους, έως την τελευταία τους πνοή»

Ως «ηθική υποχρέωση της ανθρωπότητας» χαρακτήρισε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία ήδη έθεσε το ζήτημα στον ΟΗΕ και αναμένεται να υλοποιήσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης στο ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Ο οφειλόμενος φόρος τιμής παίρνει το πλήρες νόημα και περιεχόμενό του όταν γίνεται συγκεκριμένη δράση. Με καρδιά και λογισμό. Και αυτή η δράση δεν είναι άλλη από μια καλά σχεδιασμένη πολυεπίπεδη προβολή και προώθηση των προσπαθειών για τη διεθνή, πλέον, αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η εκκίνηση θα γίνει στο δημοκρατικότερο θεσμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» τόνισε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας για να προσθέσει ότι «Είναι δέσμευσή μου η ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να αναλάβει, αμέσως μετά την εκλογή της, καλά προετοιμασμένες πρωτοβουλίες προώθησης αυτού του εθνικού καθήκοντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ανάλογη δράση θα αναλάβουν οι βουλευτές εκπρόσωποί μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον κατ´ εξοχήν αρμόδιο θεσμό προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ότι ήδη η Ν.Δ έθεσε το θέμα σε ανώτατο επίπεδο και στον ΟΗΕ».
mits03

«Είναι προσωπική και παραταξιακή υποχρέωση να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και ως Κυβέρνηση. Αυτή η οφειλή, αυτό το εθνικό καθήκον, δεν θα ανασταλεί» υπογράμμισε σε άλλο σημείο για να επισημάνει «δείχνοντας» προς στελέχη της πλειοψηφίας που αμφισβητούν την γενοκτονία των Ποντίων αλλά και προς την Τουρκία πως «Όσο και εάν κάποιοι, ακόμα και χθες, επιμένουν σε μια ανιστόρητη άρνηση των τραγικών γεγονότων που κηλίδωσαν την Ιστορία εκείνης της εποχής. Η αναγνώριση θα ήταν μια γενναία, απελευθερωτική και για τους ίδιους πράξη. Λυπάμαι που μένουν ακόμα εγκλωβισμένοι σε μια στρεβλή και παραμορφωτική ανάγνωση της ιστορίας.  Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, ως ελάχιστο φόρο τιμής σ´ εκείνους που χάθηκαν κρατώντας την Πατρίδα, κρατώντας την Ελλάδα στην καρδιά τους, έως την τελευταία τους πνοή»

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αρχή της παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής όπου τιμάται η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού καταδίκασε «τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε χθες ένας νέος άνθρωπος σε εκδήλωση μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη».
mits04

Ο ίδιος ανέφερε ότι η γενοκτονία «των Ελλήνων του Πόντου, που σφράγισε τη ζωή του έθνους μας. Έναν κύκλο αίματος και διώξεων που όμως έγινε σφραγίδα μνήμης και οφειλή δράσης για τις γενιές που ακολούθησαν.  Και θα αποτελεί εθνικό φάρο και για αυτές που έρχονται» και σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Ο Ποντιακός Ελληνισμός γνώρισε, ειδικά τον 19ο αιώνα, μεγάλη οικονομική άνθηση, που τον οδήγησε σε πολιτιστική και εκπαιδευτική άνοδο. Αρίστευε με την πιο ξεκάθαρη έννοια της λέξης: Τα εκπαιδευτήριά του, με πρώτο το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, υπήρξαν τα φωτεινά κέντρα Παιδείας στην ευρύτερη περιοχή. Το οικονομικό σφρίγος, το πνεύμα προόδου και πάνω απ΄ όλα το φρόνημα των Ποντίων, κινητοποίησαν, χρηματοδότησαν και στήριξαν την άνοδο της ελληνικής παιδείας και του ελληνικού πολιτισμού. Κι ακριβώς αυτό το δημιουργικό μίγμα οικονομικού και πολιτιστικού δυναμισμού ήταν που επέτρεψε στους Ποντίους να ακτινοβολήσουν πολύ πέραν των δικών τους ορίων. Δεν θέλησε, ο ποντιακός ελληνισμός, να στραφεί εναντίον οποιουδήποτε. Το δικαίωμα στην εθνική του ύπαρξη διεκδίκησε. Στοχοποιήθηκε, όμως, αμέσως μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Υπέφερε από διακρίσεις και ακρότητες κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Αυτή η απάνθρωπη πολιτική ασύμμετρης βίας που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός, είναι που εγείρει και το μέγα ζήτημα της Γενοκτονίας» τόνισε ο ίδιος για να προσθέσει πως «Την αναγνώριση της οποίας θέτουμε, πλέον, ως μια ηθική υποχρέωση της ανθρωπότητας».

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι ο ελληνικός κόσμος εκείνης της εποχής ήταν φορέας μιας ανοιχτόμυαλης και φιλελεύθερης αντίληψης για την οργάνωση των ανθρώπινων κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή «Αυτή την αντίληψη πρόβαλε ο ηγέτης του έθνους, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στη συνδιάσκεψη της Ειρήνης και στο σχεδιασμό του για τη μεταπολεμική εποχή. Στόχος του ήταν η επιβίωση των διάφορων κοινοτήτων και ο σεβασμός της ταυτότητάς τους» είπε.
mits02

«Η τραγωδία, όμως, δεν τελείωσε με την Καταστροφή του ’22. Οι Πόντιοι, όπως και οι άλλοι Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, ήρθαν στην Ελλάδα μετά την Καταστροφή.  Δεν υπάρχει αμφιβολία -και δεν θα ήταν τίμιο να το αποκρύψουμε- ότι συχνά δέχτηκαν τη δυσπιστία και ορισμένες φορές ακόμη και την εχθρότητα των γηγενών Ελλήνων» ανέφερε σε άλλο σημείο για να συνεχίσει: «Η προσφυγιά στην Ελλάδα του μεσοπολέμου δεν ήταν μόνο μία ανθρωπιστική κρίση.  Ήταν μια περίπτωση άδικης και οδυνηρής κοινωνικής περιθωριοποίησης.  Κι είναι ζήτημα εθνικής συνέπειας για εμάς, σήμερα, να την θυμηθούμε και να αποτίσουμε τον πρέποντα φόρο τιμής στους παππούδες μας, που βίωσαν εκείνη τη δύσκολη εποχή». Πρόσθεσε ότι «Η Ελλάδα των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, κατεστραμμένη και ηττημένη η ίδια, δέχθηκε τότε περίπου 1.300.000 άμοιρους πρόσφυγες.  Η αποκατάστασή τους φαινόταν στόχος αδύνατος. Αλλά, τελικά, με μια υπερέκταση των προσπαθειών της, αλλά και με βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς, η χώρα πέτυχε να τους αποκαταστήσει και να τους εντάξει στην κοινωνία της. Επιτρέψτε μου να επισημάνω ξανά την εμπνευσμένη ηγεσία του Ελευθερίου Βενιζέλου, στα έτη 1928-1932.  Και επιτρέψτε μου, επίσης, να διατυπώσω μία γνώμη την οποία συμμερίζονται πολλοί Ιστορικοί σήμερα: ότι η ένταξη των προσφύγων στον κορμό της ελληνικής κοινωνίας, στο μεσοπόλεμο, υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κράτους στα 200 χρόνια της ύπαρξής του.  Αυτή η επιτυχία, όμως, δεν ανήκει μόνον στο κράτος. Σε αυτή την Ελλάδα, οι πρόσφυγες του ’22 -μεταξύ τους και οι Πόντιοι- εισέφεραν όλη τους τη δύναμη. Τη δημιουργικότητα και το πνεύμα προόδου που είχαν ανέκαθεν. Συνέβαλαν στην οικονομία της. Ανέβασαν το πολιτιστικό της επίπεδο. Την υπερασπίστηκαν ένοπλα, μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες, όταν δέχτηκε την επίθεση του φασισμού. Με λίγα λόγια, οι Πόντιοι, ως εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού, τίμησαν την πατρίδα με κάθε τρόπο. Και συνεχίζουν να το κάνουν, κρατώντας ζωντανή και αναπτύσσοντας την παράδοσή τους -παντού στον κόσμο».

Μητσοτάκης κατά Ερντογάν: Επιμένουν σε ανιστόρητη άρνηση των τραγικών γεγονότων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Q

...και εσυ επιμενεις να κρατας τον Φιλη μακρια απο το εδωλιο του κατηγορουμενου! Το οτι εκανε την γενοκτονια εθνοκαθαρση, αυτο οχι μονο δεν σας ενοχλησε και δεν κανατε λογο για σαφη παραβιαση του αντιρατσιστικου νομου, αλλα ολοι εκει στην ΝΔ ψηφισατε κατα της αποπομπης του! Μην κουνατε λοιπον το δαχτυλο στους αλλους, γιατι κι εσεις μια χαρα προστατευετε αρνητες γενοκτονιων και ολοκαυτωματων!

@15:28

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Επίθεση από τα ΣΥΡΙΖΟτρολλάκια

Ο "τίμιος" Παππάς, που διόρισε τον πατέρα του και το μισό του σόι, για να ακριβοπληρώνονται από τους φόρους μας, και ο γκαιμπελίσκος "φωτεινός παντογνώστης" Τζανα(μπέτης)κόπουλος, διπλασίασαν την αμοιβή για κάθε τρολάρισμα. Τώρα τα τεμπελο-τρολάκια του ΣΥΡΙΖΑ δουλεύουν εντατικά και συγκεντρώνουν χρήματα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους (λες και όλο το χρόνο δουλεύουν και κουράζονται).

Moσχάτο, Πειραιώς 62

@16:43: Eίσαι ωραioς φίλε μου! Έλα από τα γραφεiα μας και ζήτα τον αvτιπρόεδρο μπoυμπoύκο, να σου δώσω τα 0.85 ευρώ για το σχόλιό σου!

Sdf

Καιρίδης σε γνωστο καναλι: Η Γενοκτονία είναι αναμφισβήτητη, φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια. Οι δηλώσεις μου αναφέρονταν στην πολιτική χρήση της Ιστορίας, γιατί δηλαδή το ελληνικό κράτος καθυστέρησε στην αναγνώρισή της

ΑΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...

Αν κρινουμε πως χειριστηκες την προδοσια της Μακεδονιας μας στηριζοντας το φασιστικο εκτρωμα του συριζα με τα δολοφονικα ταγματα εφοδου καλυτερα μην ασχοληθεις με την γενοκτονια των Ελληνων του Ποντου απο τους τουρκους.

Χ

Εγω ξέρω κάτι Χρυσαυγίτες που λένε, ο στρατός έφτασε έξω από την Άγκυρα.

asfodelos

κουλη για τη γενοκτονια των ποντιων μονο η χ.α εκανε χθες συγκεντρωση και τελετη μνημης στις Αχαρνες. Εσενα σε αφησε ο καιριδης να κανεις κατι?

Σοκ λεμε

Τι λε ρε παιδι, φοβερο. Μαζευτηκαν ολα τα βλαμενα και εκαναν τελετη. Για αυτο δεν μπορει να φαει ο Ερτογαν. Καημενη πατριδα, απο την μια τα συριζοκουμουνια και απο την αλλη τα ναζιστοκουμμουνια.

Νεοδημοκράτης #metonkyriako κεντροαριστερός τσατσοπουλικός

O Kεμάλ μπορεί να μας έσφαζε αλλά εμείς και το κόμμα μας η ΝΔ για τον τιμωρήσουμε επί κυβέρνησης Σαμαρά του φτιάξαμε μουσείο στην Θεσσαλονίκη και μάλιστα τον Αύγουστο του 2013 το εγκαινίασαν μαζί ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ και ο υφυπουργός Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο!

Και όχι μόνο αυτό

Αλλά την ημέρα την επετείου μνήμης, στο σπίτι του Κεμάλ, Τούρκοι έκαναν ΓΛΕΝΤΙ Εθνικού Αγώνα σε μνήμη του Κεμάλ, γιορτάζοντας τις σφαγές! Από αυτούς που έχουμε μαζέψει εδώ πέρα. Και φορούσαν και ποντιακές στολές! Ακούς Κυριάκο;; Ακούς Ταχιαο που είσαι υποψήφιος; Εσύ τουρκολαγνε Μπουταρη από που την πήραν την άδεια; ✔✔ https://www.protothema.gr/greece/article/892222/thessaloniki-hares-kai-paniguria-apo-tourkous-tin-imera-mnimis-tis-genoktonias-ton-podion/

Πάλι αυτογκόλ έβαλε το ζαβό

Tώρα o Koύλης μιλάει για την γενοκτονία και το ξεκλήρισμα που μας έκαναν οι Τούρκοι, αλλά οι σιxαμέvoι γαλάζιoι μιζαδόρoι τns NΔ είvαι υπέρ της έvταξης της Toυρκίας στην ΕΕ! Bέβαια, έxoυν και κoυμπαριές με τους Toύρκους... ο σoυβλακoφάγος Kαραμάv-αλής με τον Eρvτογάν είναι σύvτεκvoι! Oooυυυυυσσσστττττττ υπoκριτέςςςςςςςςς!!!!!!!!!!

Τάπωσε τους παρανοϊκούς δεξιούς

Στιβαρός Κούλης έτοιμος να σώσει ολόκληρη την ανθρωπότητα από τον κομμουνισμό χαχαχαχα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης