Φώφη Γεννηματά στο ΘΕΜΑ: Μόνο μια Εθνική Ελλάδος μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση

Φώφη Γεννηματά στο ΘΕΜΑ: Μόνο μια Εθνική Ελλάδος μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζητάει από τους πολίτες να δώσουν ισχυρό μήνυμα αλλαγής και πολιτικής ανατροπής και εντολή για εθνική συνεννόηση - «Ο Τσίπρας στρώνει το χαλί για τις συντηρητικές πολιτικές Μητσοτάκη», λέει η κυρία Γεννηματά επισημαίνοντας: «Είμαστε απέναντι στη δεξιά πολιτική απ' όπου και αν προέρχεται»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
gennimata
«Τα προβλήματα της οικονομίας και οι προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής απαιτούν εθνική συνεννόηση», τονίζει στη συνέντευξή της στο «ΘΕΜΑ» η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Απορρίπτει το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ. λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει ούτε δεξιά στροφή, ούτε ίσες αποστάσεις».

«Ο κ. Αλέξης Τσίπρας στρώνει το χαλί για τις συντηρητικές πολιτικές του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι η νέα Δεξιά που προετοιμάζει το έδαφος για την original, την παλιά Δεξιά» επισημαίνει.
 
«Το νέο παιδί από το Περιστέρι δεν το βάζει απέναντι μόνο ο κ. Μητσοτάκης, που του κάνει μόνο για ψυκτικός, αλλά και ο κ. Τσίπρας, που του στερεί ευκαιρίες με την πολιτική των υπερπλεονασμάτων και της αναιμικής ανάπτυξης.» τονίζει

- Ολοι σας ρωτούν με ποιον θα συνεργαστείτε μετά τις εκλογές και ανάλογα με την απάντηση που επιθυμούν κάνουν... bullying στο Κίνημα Αλλαγής. Ο κ. Τσίπρας σας κατηγορεί για «δεξιά στροφή» και ο κ. Μητσοτάκης για «ίσες αποστάσεις»...

Kαι οι δύο ονειρεύονταν ένα μικρό, βολικό Κίνημα Αλλαγής-συμπλήρωμά τους, σε μια σχέση συναλλαγής. Είναι μακριά νυχτωμένοι όμως . Οι 212.000 προοδευτικοί πολίτες τον Νοέμβριο του 2017 μας έδωσαν μια εντολή: να ενώσουμε και πάλι τη δημοκρατική παράταξη και να λειτουργήσουμε ως εφαλτήριο για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την πολύπλευρη κρίση της τελευταίας δεκαετίας.

Δεν υπάρχουν ούτε δεξιά στροφή, ούτε ίσες αποστάσεις. Πορευόμαστε αυτόνομα, με πυξίδα το «Σχέδιο Ελλάδα», το προοδευτικό πρόγραμμά μας για έξοδο από την κρίση, για ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη. Εξάλλου ο κ. Τσίπρας που μιλάει για δήθεν δεξιά στροφή του Κινήματος Αλλαγής, ας κοιταχθεί στον καθρέπτη και θα αντικρύσει το δεξιό πρόσωπο της πολιτικής του.

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξήσει τις ανισότητες στην κοινωνία. Τα επιδόματα που μοιράζει λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές είναι στάχτη στα μάτια των φτωχοποιημένων Ελλήνων. Το έχω πει πολλές φορές. Παίρνει δέκα, επιστρέφει ένα. Σπρώχνει σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια τους φτωχούς και διαλύει τη μεσαία τάξη χωρίς να θίγει τα πολύ μεγάλα εισοδήματα. Τι άλλο είναι η δεξιά πολιτική;

Ο κ. Τσίπρας στρώνει το χαλί για τις συντηρητικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη. Είναι η νέα Δεξιά, που προετοιμάζει το έδαφος για την original, την παλιά Δεξιά. Το νέο παιδί από το Περιστέρι δεν το βάζει απέναντι μόνο ο κ. Μητσοτάκης, που του κάνει μόνο για ψυκτικός, αλλά και ο κ. Τσίπρας, που του στερεί ευκαιρίες με την πολιτική των υπερπλεονασμάτων και της αναιμικής ανάπτυξης. Δεν είναι λοιπόν θέμα ίσων αποστάσεων από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής. Είμαστε απέναντι στη δεξιά πολιτική απ’ όπου και αν προέρχεται.

Νοιάζονται μόνο για τα ποσοστά τους επιστρατεύοντας το ψέμα

- Ακόμη και καλόπιστοι πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι δεν έχετε ξεκάθαρο στόχο. Ποιος είναι ο πήχης για εσάς;

Δεν υπάρχει πήχης. Το Κίνημα Αλλαγής ζητά από τους πολίτες να δώσουν ισχυρό μήνυμα αλλαγής και πολιτικής ανατροπής τώρα. Εντολή για εθνική συνεννόηση. Ενα είναι το μεγάλο μάθημα που πήραμε από την κρίση που κρατάει δέκα χρόνια: ότι καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί μόνη -ή με έναν βολικό συνεταίρο, όπως ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο- να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της χώρας. Κοιτάξτε, αυτοί νοιάζονται για τα ποσοστά τους επιστρατεύοντας το ψέμα. Και πολεμούν το Κίνημα Αλλαγής επειδή λέει την αλήθεια. Εμείς νοιαζόμαστε για την πατρίδα. Είναι ανάγκη της κοινωνίας να ανασάνει ύστερα από τόσα χρόνια κρίσης. Οι πολίτες θα βάλουν τέλος σε αυτή την ανούσια κοκορομαχία με τις προσωπικές συγκρούσεις και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη που συντηρούν ένα κλίμα πόλωσης.

- Πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργοί ανταποκρίθηκαν στην Προοδευτική Συμμαχία του πρωθυπουργού. Μπορεί να αλλάξει η δική σας στάση μετά τις εκλογές;

Δεν πρόκειται για ανταπόκριση αλλά για κυνική συναλλαγή. Είναι η συμμαχία της καρέκλας, της εξαχρείωσης της πολιτικής η δήθεν Προοδευτική Συμμαχία του κ. Τσίπρα. Οι λίγοι πρόθυμοι που εξασφάλισε δίνοντάς τους υπουργεία είναι όλοι μίας χρήσης - και θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει από τους ψηφοφόρους όταν έρθει η ώρα. Η παράταξή μας πορεύεται σταθερά και με ανοιχτά χαρτιά πάνω στο τραπέζι. Με το πρόγραμμά μας, τις θέσεις μας και την πολιτική μας ταυτότητα. Και αυτό δεν αλλάζει.

«Αφήνουν μεγάλη ζημιά»

- Capital controls, απώλεια ελέγχου στις τράπεζες, ιδιωτικό χρέος, πλειστηριασμοί. Πόσο έχει κοστίσει στη χώρα ο κ. Τσίπρας;

Ακριβά. Αφήνουν μεγάλη ζημιά και βαριά κληρονομιά. Πέρασαν τη θηλιά στον λαιμό μας. Τα 80 δισ. ευρώ που αναφέρουν κάποιοι ως το κόστος της δήθεν υπερήφανης διαπραγμάτευσης του 2015 , αλλά και τα 100 και τα 200 που εκτιμούν κάποιοι άλλοι, μπορεί να αποδειχθούν πολύ λίγα αν συνυπολογίσει κανείς το κόστος για τη χώρα από το έλλειμμα ανάπτυξης στο οποίο μας οδήγησε η πολιτική των υπερπλεονασμάτων. Από τις «αυταπάτες» του α’ εξαμήνου του 2015, πέρασαν στην απόλυτη υποταγή στις απαιτήσεις των δανειστών. Και στη συνέχεια ξεπέρασαν ακόμα και αυτές υπερφορολογώντας τους πάντες και τα πάντα, ώστε να μπορούν να κομπάζουν περί δήθεν υπεραπόδοσης της οικονομίας. Τώρα που φεύγουν σπάνε τον κουμπαρά με τα λεφτά των πολιτών και μοιράζουν εκλογικά επιδόματα. Οι Ελληνες, μετά από χρόνια αφαίμαξης, χρειάζονται το κάθε ευρώ, αλλά δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου.

- Μετά τις αυταπάτες, ξεκούραση σε κότερο. Φοβάστε την απαξίωση της πολιτικής ζωής μετά και την εμπειρία Τσίπρα που απέκτησε ο λαός;

Η πολιτική ζημιά από τη διακυβέρνηση Τσίπρα είναι ίσως μεγαλύτερη ακόμα και από την οικονομική. Ο κ. Τσίπρας είπε από την πρώτη στιγμή ψέματα -και συνεχίζει- με τις υποσχέσεις του για σκίσιμο του μνημονίου με έναν νόμο κι ένα άρθρο. Τη συνέχεια τη ζήσαμε : πέντε ζητούσαν οι δανειστές, δέκα έδινε ο κ. Τσίπρας. Αμφιβάλλει κανείς ότι αυτές οι πρακτικές απαξιώνουν την πολιτική; Ο κ. Τσίπρας εκπέμπει επιμελώς το μήνυμα ότι είμαστε όλοι ίδιοι - και στέλνει τους απογοητευμένους πολίτες στην Ακροδεξιά. Ε, λοιπόν, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δικό μας στοίχημα είναι να πείσουμε τους πολίτες να μη γυρίσουν την πλάτη στην πολιτική. Εμείς νοιαζόμαστε να ξυπνήσει η σπίθα και η ελπίδα στους Ελληνες, ιδίως στους νέους που ασφυκτιούν, να συναντηθούμε ξανά στο σπίτι μας, τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, και να δουλέψουμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο.

- Υποστηρίζετε ότι στο μνημόνιο μας οδήγησε η πενταετία Καραμανλή. Ωστόσο, είναι η Ν.Δ. που επιστρέφει, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη...

Ο κ. Τσίπρας είναι ο μέγας χορηγός της Νέας Δημοκρατίας. Και ξέρετε, αυτό έχει την εξήγησή του. Από την πρώτη στιγμή, ο μεγάλος αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το ΠΑΣΟΚ και τώρα το Κίνημα Αλλαγής. Στόχευαν να λεηλατήσουν τον χώρο μας - και σε έναν βαθμό, το πέτυχαν τα πρώτα χρόνια της κρίσης, όταν πολλοί απογοητευμένοι πολίτες γύρισαν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ. Αγιοποίησαν την καταστροφική πενταετία του Κώστα Καραμανλή και στοχοποίησαν την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ότι τάχα έφερε την κρίση. Ψέμα στο ψέμα απενοχοποίησαν τη Νέα Δημοκρατία και ενοχοποίησαν το μοναδικό κόμμα που προσπάθησε με ειλικρίνεια, αλλά χωρίς κανέναν σύμμαχο να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Οι πολίτες πλέον ξέρουν την αλήθεια και επανατοποθετούνται.

- Μπορεί μόνη η Ν.Δ. να οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια;

Η επιστροφή της Δεξιάς δεν είναι λύση για τη χώρα. Αυτόν τον αγώνα μόνο μια Εθνική Ελλάδος στο γήπεδο μπορεί να τον κερδίσει. Η ανάκαμψη της οικονομίας, η προσέλκυση επενδύσεων, η ανατροπή του γραφειοκρατικού κράτους με αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση, η ανάκτηση της εθνικής αξιοπιστίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, η επούλωση των πληγών στους θεσμούς απαιτούν σκληρό αγώνα και συλλογική δουλειά. Προοδευτικό πρόγραμμα και αποτελεσματικές λύσεις που ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να προσφέρει. Οχι άλλο πια δεξιά το τιμόνι της χώρας. Θα οδηγηθούμε στα ίδια αδιέξοδα.

- Η Ευρώπη είναι σε σταυροδρόμι. Λαϊκιστές και ακροδεξιοί εκμεταλλεύονται τη λιτότητα που εφάρμοσαν Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες...

Η Ευρώπη που απωθεί τους πολίτες έχει τη σφραγίδα των ακραία συντηρητικών πολιτικών της ευρωπαϊκής Δεξιάς. Αυτό αφορά και το χθες και το αύριο - αν επικρατήσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα και ο κ. Μάνφρεντ Βέμπερ. Παρά τα λάθη που έχουν γίνει ήδη, οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουμε η μεγάλη ελπίδα για την επιστροφή στην κοινωνική Ευρώπη, στην Ευρώπη της σύγκλισης , της ευημερίας και της δικαιοσύνης. Στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς, ενός φίλου της Ελλάδας, απέναντι στον κ. Βέμπερ, που μιλούσε για τεμπέληδες Ελληνες. Και βέβαια απέναντι στην ευρωπαϊκή χαοτική Αριστερά όπου ανήκει ο κ. Τσίπρας και η οποία διατύπωνε εξίσου σκληρές θέσεις για την Ελλάδα.


«Στις Πρέσπες χάθηκε μια ευκαιρία»

- Ανησυχείτε για το Σκοπιανό; Πώς αξιολογείτε τους πρώτους μήνες μετά την ψήφιση της συμφωνίας;

Τα προβλήματα από τέτοιες συμφωνίες «σκάνε» σε βάθος χρόνου.

Η συμφωνία κρατάει ζωντανή τη ρίζα του αλυτρωτισμού, καθώς αναγνωρίζει μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, ένα δήθεν μακεδονικό έθνος που κατοικεί στη «Βόρεια Μακεδονία». Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε πρόθυμα απαράδεκτες υποχωρήσεις σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, σε μια εποχή ανακατατάξεων όπου φουντώνουν εθνικισμοί. Στις Πρέσπες, με ευθύνη της κυβέρνησης, χάθηκε μια ευκαιρία για την Ελλάδα και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Σε οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικών συσχετισμών στη γειτονική χώρα η συμφωνία θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα για την επαναφορά αλυτρωτικών επιδιώξεων στην περιοχή.

- Η Τουρκία κλιμακώνει τις πιέσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Θα μπορούσε η Αθήνα να κάνει κάτι περισσότερο;

Απαιτείται μεγάλη προσοχή, τόσο από την κυβέρνηση -για όσο παραμένει στην εξουσία εν αναμονή των εθνικών εκλογών- όσο και απ’ όλα τα κόμματα. Χρειάζεται επαγρύπνηση αλλά, προς Θεού, όχι πρωτοβουλίες τύπου Πρεσπών, όπως έσπευσαν να ζητήσουν κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του κ. Τσίπρα και το δηλώνουμε με σαφήνεια: δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη δέσμευση στα εθνικά θέματα από αυτή την κυβέρνηση στο τέλος της θητείας της. Και, βεβαίως, μετά τις εκλογές απαιτείται επιτέλους εθνική συνεννόηση για το μείζον θέμα της εξωτερικής πολιτικής μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης