Γκάλοπ Marc για το ΘΕΜΑ: Μόνο 1 στους 5 «πιστεύει» στη 13η σύνταξη!

Γκάλοπ Marc για το ΘΕΜΑ: Μόνο 1 στους 5 «πιστεύει» στη 13η σύνταξη!

Οι υπόλοιποι τη θεωρούν προεκλογικό επίδομα - Με Ν.Δ. πιο πολλές οι πιθανότητες να βελτιωθεί η οικονομία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
tsipras_ar
Παρότι αναγνωρίζουν πόσο σημαντικές είναι οι ευρωεκλογές, οι Ελληνες ψηφοφόροι εμφανίζονται αποφασισμένοι να σταθμίσουν την ψήφο τους με βάση πρωτίστως την εσωτερική κατάσταση και πορεία της χώρας, ενώ δεν φαίνεται να δελεάζονται ιδιαίτερα από την παροχολογία και την κυβερνητική προπαγάνδα περί 13ης σύνταξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 8 στους 10 πολίτες (77,1%) που πήραν μέρος στη μέτρηση της Marc χαρακτηρίζουν την παροχή που νομοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση «προεκλογικό επίδομα», έναντι μόλις του 19,3% που ενστερνίζεται την κυβερνητική προπαγάνδα ότι πρόκειται για 13η σύνταξη.
suntakseis1
suntakseis2
suntakseis3
 

Η απόρριψη των κυβερνητικών ισχυρισμών διατρέχει σχεδόν οριζόντια όλες τις κοινωνικές τάξεις και τις ηλιακές ομάδες, ενώ μόνο το 40,5% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές έχει πειστεί ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από προεκλογικό επίδομα. Ακόμη και μεταξύ των πολιτών που είναι συνταξιούχοι λιγότεροι από 2 στους 5 (18,1%) πείθονται ότι πρόκειται να πάρουν 13η σύνταξη, καθώς την ίδια ώρα το 76,5% θεωρεί ότι θα του χορηγηθεί προεκλογικό επίδομα.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα (38,2%) θεωρεί πως περισσότερες πιθανότητες για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού της έχει με κυβέρνηση της Ν.Δ. και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα είναι μειωμένο στο 27%. Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της υπερτερούν και στα δύο φύλα, αλλά με υψηλότερο ποσοστό στους άνδρες και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, σε ποσοστά που ανεβαίνουν μαζί με την ηλικία και στους άνω των 65 υπερβαίνουν το 50%.

Κλείσιμο
Τα στοιχεία αυτά είναι συμβατά με τις απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες στο ερώτημα για το τι θα βαρύνει περισσότερο στην ψήφο τους στις ευρωεκλογές: το 65% πρόκρινε την εσωτερική κατάσταση έναντι του 29,3% που απάντησε ότι προέχουν τα ευρωπαϊκά θέματα και η εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρώπη. Η τάση αυτή μάλιστα είναι ισόρροπη σε όλες τις κατηγορίες των ψηφοφόρων και διατρέχει οριζόντια την ελληνική κοινωνία.
Αντίστοιχες είναι και οι απαντήσεις στο ερώτημα για τη σημαντικότητα των ευρωεκλογών: 3 στους 4 (73,2%) τις θεωρούν σημαντικές και μόνο ένας δεν τους δίνει ιδιαίτερη σημασία. Σημαντικότερες, πάντως, τις θεωρούν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. (81,4%) συγκριτικά με όσους έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ (74,3%)


Ποιοι ενοχλήθηκαν από το κότερο και τον Πολάκη

Οριακά αρνητική γνώμη για τις διακοπές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο σκάφος του εφοπλιστή Παναγόπουλου εκφράζουν οι πολίτες: το 23,9% των ερωτηθέντων θεωρεί απαράδεκτη μια τέτοια συμπεριφορά, ενώ μάλλον πιο επιεικές είναι το 23,8% που θεωρεί πως πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες.

Την ίδια ώρα, πάντως, 4 στους 10 (40,1%) δείχνουν να μη δίνουν σημασία στο θέμα και υποστηρίζουν την άποψη ότι ήταν δικαίωμα του πρωθυπουργού να κάνει τις εν λόγω σκαφάτες διακοπές. Αυτή τη θέση συμμερίζεται το 63,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόλις το 22,5% όσων ψήφισαν Ν.Δ. και το 32,2% που επέλεξαν άλλο κόμμα. Περισσότερο διστάζουν οι γυναίκες και οι νέοι, ενώ πιο αυστηροί φαίνονται οι άνδρες και οι ανήκοντες στις μεγαλύτερες ηλικίες. Συντριπτικά αρνητική είναι, τέλος, η κοινή γνώμη ως προς τη στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη: το 76,6% του συνόλου και το 61,5% όσων έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν αρνητικά τις δηλώσεις του, ενώ θετικά διακείμενο είναι μόλις το 13,5% του συνόλου των πολιτών και μόλις 1 στους 3 από αυτούς που έχουν ψηφίσει την κυβερνητική παράταξη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης