Kώστας Μπακογιάννης: «Στην πολιτική ο αντίπαλος δεν είναι εχθρός μας»

Kώστας Μπακογιάννης: «Στην πολιτική ο αντίπαλος δεν είναι εχθρός μας»

Ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας μιλάει στο «ΘΕΜΑ» - Πώς θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών,  ποια τα σχέδιά του - Ο Δήμος της Αθήνας χρειάζεται επανίδρυση - Ασφάλεια, καθαριότητα, πράσινο και φωτισμός οι στόχοι

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
bak01
Ο Δήμος Αθηναίων κινείται σε χαμηλή πτήση εδώ και χρόνια. Αν εκλεγείτε, πώς θα καταφέρετε να ξυπνήσετε τον οργανισμό του δήμου, ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμά σας; Μα το πρόγραμμά μας δεν το σχεδιάσαμε στο κενό. Είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο προέκυψε μέσα από πολύ μεγάλη διαβούλευση στις γειτονιές, με τους Αθηναίους και τις Αθηναίες. Αλλά και σε συνεργασία με ειδικούς, επιστήμονες, φορείς και στελέχη του δήμου. Διότι το μεγάλο στοίχημα είναι να είμαστε έτοιμοι από την πρώτη μέρα, την 1η του Σεπτέμβρη, εφόσον βεβαίως κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, να πατήσουμε γκάζι. Ο Δήμος της Αθήνας είναι αντικειμενικά ένας οργανισμός σκουριασμένος και γερασμένος που αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα εσωτερικά ζητήματα. Ας μην τα ισοπεδώνουμε όμως όλα. Είναι και ένας οργανισμός ο οποίος έχει πολλά εξαιρετικά και ικανά στελέχη και εμείς θέλουμε να δουλέψουμε με αυτούς τους ανθρώπους. Είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι στην προσπάθεια να ανεβάσουμε την Αθήνα ψηλά.

- Να υποθέσω ότι σχεδιάζετε και κάποιες κινήσεις για την ανασύνταξη του δημοτικού οργανισμού; Η επανίδρυση του Δήμου της Αθήνας είναι όχι απλώς ικανή αλλά αναγκαία προϋπόθεση. Για να πετύχουμε σε αυτή μας την προσπάθεια θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις νέες τεχνολογίες που έχουμε στη διάθεσή μας. Λέμε «νέες» αλλά όλοι ξέρουμε ότι έχουν πάψει να είναι νέες εδώ και πάρα πολύ καιρό. Μιλάμε για λύσεις οι οποίες έχουν χαμηλό κόστος, αλλά μεγάλο όφελος. Ταυτόχρονα θέλουμε να υιοθετήσουμε μια σειρά από πρότυπα και καλές πρακτικές. Ειδικά ως προς την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ενίσχυση της διαφάνειας και την εμπέδωση της λογοδοσίας. Και να αξιοποιήσουμε όλα τα νέα μέσα και εργαλεία που μπορεί να έχουμε στη διάθεσή μας για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Γι' αυτό εμείς, μεταξύ των άλλων, λέμε ότι δεν έχει νόημα να δαιμονοποιούμε τίποτα. Οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να είναι αποδοτικές. Ειδικά ως προς την καθημερινότητα.

- Οπως για παράδειγμα οι ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης; Γιατί όχι; Είναι μία λύση η οποία ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στο Πεδίον του Αρεως. Προφανώς δεν είναι πανάκεια. Δεν αρκεί από μόνη της η συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, όμως μπορούμε να προχωρήσουμε εστιασμένα σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης. Εχουμε την πολυτέλεια για ιδεολογικά και πολιτικά παιχνίδια όταν η πόλη παραδίδεται στην ανασφάλεια και τον φόβο;
bak02
Ο Κώστας Μπακογιάννης με τον συντάκτη του «ΘΕΜΑτος» Μάκη Πολλάτο


Ο πολιτισμός της καθημερινότητας



- Ποιο θεωρούν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα; Ενα μήνυμα λαμβάνω όπου σταθώ κι όπου βρεθώ: ότι θέλουν να ξανακερδίσουν τις ζωές τους. Θέλουν να ξανακερδίσουν τη γειτονιά τους, την πόλη τους και αυτό έχει να κάνει με τον πολιτισμό της καθημερινότητας. Είναι όλα αυτά τα πολύ μικρά, τα οποία κάνουν τα μεγάλα. Είναι η ασφάλεια χωρίς την οποία προφανώς οτιδήποτε άλλο είναι άκυρο. Είναι η καθαριότητα. Η Αθήνα αντικειμενικά είναι μια βρώμικη πόλη και θα πρέπει όλοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να είμαστε έτοιμοι να ξανασχεδιάσουμε το μοντέλο από την αρχή. Είναι ο φωτισμός, με πάρα πολλές μαύρες τρύπες στην πρωτεύουσα. Είναι όμως και το λιγοστό και εγκαταλειμμένο πράσινο και βεβαίως είναι ο δημόσιος χώρος ο οποίος έχει εγκαταλειφθεί.

- Εχετε δηλώσει ότι για να πετύχει ο δήμαρχος Αθηναίων θέλει δύο τετραετίες. Αρα τα πράγματα είναι δύσκολα...
Προέρχομαι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχω τη χαρά και την τιμή να την υπηρετώ για σχεδόν 10 χρόνια. Δεν έχω καμία αυταπάτη, δεν έχω καμία ψευδαίσθηση. Ξέρω πάρα πολύ καλά τι μας περιμένει. Και ξέρω επίσης πάρα πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν μάγοι. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Για να γυρίσει η πόλη ανάποδα, θέλει και χρόνο και δουλειά. Θέλει σχέδιο και ξεκάθαρη στοχοπροσήλωση.

- Εάν εκλεγείτε, τι θα κάνετε με το θέμα των συναρμοδιοτήτων; Ενα κομμάτι τού τι γίνεται στην Αθήνα το έχει η κεντρική κυβέρνηση, ένα κομμάτι το έχει η Περιφέρεια, ένα άλλο το έχει ο Δήμος Αθηναίων. Πώς θα βγάλετε άκρη; Ο δήμαρχος δεν είναι τροχονόμος αρμοδιοτήτων. Δεν μπορεί να έχει μία τυπολατρική γραφειοκρατική προσέγγιση, να κάθεται δηλαδή πίσω από ένα μεγάλο γραφείο, να διαβάζει και να λέει «νόμος Χ, άρθρο Ψ, παράγραφος Ζ» και να αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του. Το αντίθετο. Ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος για όλα και υπόλογος σε όλους. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτα απ’ όλα ότι ο δήμαρχος πρέπει να είναι έτοιμος να υπερβεί τις αρμοδιότητές του. Να είναι μαχητικός. Δεν μπορεί να αναζητάει μόνο δικαιολογίες και άλλοθι. Ταυτόχρονα ο Δήμος -και αυτή είναι μία πρόσκληση που έχω απευθύνει σε όλους τους ανθυποψηφίους μου γιατί είναι ένας κοινός στόχος που μπορεί να μας ενώσει όλους- μπορεί να διεκδικήσει από το κεντρικό κράτος μερικές ξεκάθαρες λύσεις. Εμείς τι λέμε; Πως ό,τι είναι εντός των χωρικών ορίων του Δήμου της Αθήνας, είτε είναι δρόμοι, είτε είναι πεζοδρόμια, είτε είναι νησίδες, είτε υπόγειες διαβάσεις, είτε χώροι πρασίνου, όπως π.χ. το Πεδίον του Αρεως, να αποδοθούν στο Δήμο της Αθήνας. Επιπλέον, να καταργηθεί επιτέλους η Ανάπλαση Α.Ε. Μία ιδιωτική αναπτυξιακή εταιρεία που έχει δημιουργήσει το κράτος με πρόεδρο τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά, που υποκαθιστά τον δήμο μέσα στον δήμο. Ελεος. Να ξέρει και ο δημότης με ποιον να τα βάζει. Να ισχύει στ' αλήθεια το «τα παράπονά σας στον δήμαρχο».

- Για να φτιαχτεί το οδικό δίκτυο της Αθήνας, που είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου, έχετε υπολογίσει πόσα χρήματα χρειάζονται;
Βεβαίως. Το πρόγραμμα είναι πλήρως κοστολογημένο. Γι' αυτό και διαφέρει από όσα έχετε δει μέχρι τώρα. Γιατί εμείς δεν εστιάζουμε μόνο στο τι θέλουμε να κάνουμε, αλλά και στο πώς. Πώς θέλουμε να το πετύχουμε; Στο πόσο. Πόσο θα κοστίσει; Και στο πότε. Πότε μπορεί να γίνει; Και μάλιστα έχουμε πάει και ένα βήμα παραπέρα. Δεν είναι μόνο ένα συνολικό πρόγραμμα για όλη την πόλη. Εχουμε ξεχωριστά προγράμματα για κάθε δημοτική κοινότητα. Ουσιαστικά δηλαδή είναι 7 προγράμματα τα οποία συνθέτουν το μεγάλο πρόγραμμα. Για παράδειγμα, για τις επιδιορθώσεις των πεζοδρομίων, τις ανακατασκευές, τα έργα οδοστρωμάτων και ασφαλτοστρώσεων, καθώς και την απομάκρυνση των εμποδίων για τα άτομα με αναπηρίες, προβλέπουμε συνολικά 45 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2019-2023. Είναι έργα που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Από αυτά, τα 10 εκατομμύρια θα τα αντλήσουμε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 2 εκατομμύρια από την OXE, 20 εκατομμύρια από ίδιους πόρους και ανταποδοτικά έσοδα και 13 εκατομμύρια από την Περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα έχουμε ξεχωρίσει συγκεκριμένες εμπροσθοβαρείς δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ στις γειτονιές της πόλης, που μπορούμε να τρέξουμε τους πρώτους 18 μήνες, με πόρους απολύτως εξασφαλισμένους.

Ξεκάθαρο επιχειρησιακό σχέδιο



- Αρα δεν μιλάμε για πρόγραμμα 100 ημερών. Ουσιαστικά το βασικό πρόγραμμα είναι 18 μηνών... Μιλάμε για ένα πρόγραμμα τετραετίας, ένα επιχειρησιακό σχέδιο, συνολικού ύψους 573 εκατ. ευρώ. το οποίο είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο, πάρα πολύ συγκεκριμένο, πάρα πολύ πρακτικό. Μπορείτε να μπείτε στο site μας να το δείτε. Θα μας συνοδεύει τα επόμενα χρόνια και γι’ αυτό θα κρινόμαστε. Είναι ένα εργαλείο για τον δημότη, να παρακολουθεί, να κρίνει και να αξιολογεί τη δουλειά μας μέρα με τη μέρα. Να ξέρει ακριβώς πού είμαστε σε σχέση με αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε. Για να μην ξεχνιόμαστε, το μεγάλο στοίχημα της Αθήνας ποιο είναι; Να ανακτήσουμε σιγά-σιγά τη χαμένη εμπιστοσύνη. Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Μόνο αν υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων.

- Από την προεκλογική εκστρατεία, συγκρατείτε κάποιο περιστατικό; Ημουν σε ένα σχολείο στο Παγκράτι, ας μην πούμε τώρα ποιο σχολείο, γιατί δεν είναι σωστό. Και όταν μπήκα μέσα είδα ότι τα φώτα στην τάξη ήταν σβηστά. Η δασκάλα μού εξήγησε ότι δεν μπορούμε να ανάψουμε τα φώτα, γιατί όταν το κάνουμε πέφτει το ρεύμα επειδή το έχουν συνδέσει με θερμοπομπό. Δηλαδή, στην πραγματική ζωή τα παιδιά σε αυτό το σχολείο και οι δασκάλες και οι δάσκαλοι, οι γονείς, καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο φως και τη θέρμανση. Η καθημερινότητα όλων μας έχει τεράστια σημασία για την ποιότητα της ζωής μας. Το πολιτικό σύστημα και πολλές φορές και τα ΜΜΕ τα υποτιμούν όλα αυτά. Γιατί όλοι αισθανόμαστε σπουδαιότεροι όταν μιλάμε για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το Κυπριακό κ.λπ. Αλλά οι μικρές αλήθειες που όλοι κουβαλάμε μέσα μας είναι αυτές που ορίζουν τις ζωές μας. Και μια μικρή αλήθεια είναι ότι οι σχολικές υποδομές της Αθήνας σήμερα -απολύτως ευθύνη του Δήμου της Αθήνας και όχι του υπουργείου Παιδείας- είναι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση.

- Οι υποψήφιοι στην Αθήνα έχετε κρατήσει υψηλά το επίπεδο του προεκλογικού αγώνα. Πώς αισθάνεστε βλέποντας συμπεριφορές τύπου Πολάκη;
Αισθάνομαι όπως νομίζω η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, όποιο κόμμα κι αν ψηφίζει. Αγανάκτηση αλλά και οργή. Οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε, όποιοι και να είμαστε, από όπου και αν προερχόμαστε, ότι ναι, οι πολιτικές διαφορές είναι θεμιτές. Ναι, στην πολιτική υπάρχει ο ανταγωνισμός, αλλά ο αντίπαλός μας δεν είναι εχθρός μας. Οφείλουμε επίσης να θυμόμαστε ότι το ήθος της πολιτικής προοπτικά γίνεται και ήθος της κοινωνίας. Αλλά ξέρετε δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ακριβώς αυτές τις συμπεριφορές τύπου Πολάκη θα τις καταδικάσει ο Ελληνας και η Ελληνίδα στην κάλπη και θα το κάνει μάλιστα και με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης