LIVE

Κορωνοϊός

Τσίπρας: Είπε ότι θα ρίξει τους τόνους, αλλά... κάνετε πολιτική τύπου Μπολσονάρου

tsipras

Εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταρρεύσει, αλλά θα κερδίσει τις εκλογές, «δείχνοντας» μάλιστα ακόμα και πρόωρες κάλπες - Αποκάλεσε «κύριο» τον Κουφοντίνα - Αν και... υποσχέθηκε ότι θα ρίξει τους τόνους, επισήμανε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Περπατάτε με βαριά σκιά πάνω από το κεφάλι σας, τον πατέρα σας»

Στο θέμα του πατέρα του επανήλθε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης.

«Είναι προφανές ότι η αντιπολίτευση και ο αρχηγός της προσπάθησε να εκτρέψει την συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία σε ζητήματα που θεωρούν ότι είναι σημαντικά. Στόχος τους, να μην συζητήσουμε για τα μέτρα στήριξης, την οικονομία, για το σχέδιό μας εξόδου από την κρίση, να μην συζητήσουμε για το πώς θα επιστρέψουμε οριστικά στην κανονικότητα, αλλά να συζητάμε για θέματα που επιλεγει το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη» υπογράμμισε αρχικά.

«Φοβάμαι ότι είναι πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη και του επιτελείου του να πάμε σε εκλογές σε πεδίο αρένας. Αυτή είναι η επιλογή του. Εγώ προσπάθησα στην πρώτη μου ομιλία να μιλήσω προγραμματικά και έτσι θα συνεχίσω. Ό,τι απαντήσεις είχα να σας δώσω, τις έδωσα και δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τις προσωπικές επιθέσεις και την αθλιότητα των κατασκευασμένων ειδήσεων. Εσείς μπορείτε να υβρίζετε ακόμα και νεκρούς, που δεν έχουν δυνατότητα να απαντήσουν, ούτε ήταν δημόσια πρόσωπα για να γνωρίζει η κοινωνία την δική τους περπατησιά».

Τσίπρας: Ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση οι ευρωεκλογές


«Ο πατέρας σας ήταν πρωθυπουργός της χώρας» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Οι πολίτες έχουν άποψη για τον πατέρα σας. Εγώ δεν έχω μιλήσει ποτέ με αυτόν τον τρόπο. Καταλάβετέ το, πρέπει να το κατανοήσετε. Η κατανόηση του σφάλματος είναι μισό βήμα. Η επανόρθωση το άλλο. Εκείνη την εποχή που ήταν πρωθυποργός ο πατέρας σας, η μισή Ελλάδα και ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον αποκαλούσε αποστάτη και εφιάλτη. Εγώ δεν έχω αποκαλέσει ποτέ τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με αυτά τα λογια, ούτε έκανα τέτοια πρακτική. Εσείς μάλλον δεν τιμάτε την μνήμη του πατέρα σας. Εσείς. Διότι εσείς κ. Μητσοτάκη περπατάτε με βαριά σκιά πάνω από το κεφάλι σας. Τον πατέρα σας. Εγώ δεν έχω σύμπεγμα και είμαι υπερήφανος για όσα έχει κάνει ο πατέρας μου».

«Εσείς δείχνετε ότι κάποιο πρόβλημα έχετε» συνέχισε. «Θέλω να σας πω ένα πράγμα. Ότι οι πολίτες θα μας κρίνουν με βάση θέσεις και απόψεις μας. Ζήτησα να αντιπαραβάλλουμε σχέδια και πολιτική για την επόμενη ημέρα της χώρας. Οσο και να υβρίζετε και να συκοφαντείτε -σήμερα σας άκουσα να ζητάτε μικρή συγγνώμη με Κεφαλογιάννη. Δεν είπατε τίποτα, όμως, για την αθλιότητα που κάνατε εσείς. Λέω εως εδώ αυτή η συζήτηση. Διερωτώμαι, όμως, γιατί επιλέγετε αυτή την στρατηγική της λάσπης στον ανεμιστήρα. Να κυλιστείτε εσείς στο βούρκο και τη λάσπη, από την στιγμή που λέτε ότι είστε σίγουρος νικητής στις εκλογές. Μας λέτε τρία χρόνια ότι έχετε θρίαμβο στο τσεπάκι σας. Μας λέτε ότι θα γελάτε στις 26 Μαΐου με 14-16 μονάδες διαφορά. Αφού έχετε τόσο μεγάλη διαφορά γιατί πέφτετε σε τόσο χαμηλό επίπεδο;».

«Μήπως ζορίζεστε και αντί να συζητάμε για την οικονομία, να συζητάμε για τους πατεράδες μας και που κάναμε διακοπές; Μήπως ο προεξοφλημένος εκλογικός σας θρίαμβος θα αποδειχθεί μόνο δημοσκοπικός; Μήπως η διαφορά θα είναι όπως στο δημοψήφισμα; Αυτά θα τα δούμε στην ώρα τους. Θα ήθελα να σας πω κάτι: ζείτε εδώ και πολύ καιρό σε μια ψευδαίσθηση. Ίσως φταίνε οι σύμβουλοί σας, ίσως πάλι και εσείς να θέλετε να πιστέψετε. Ζείτε στην ψευδαίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε, ότι δεν έχει ρίζες στον λαό. Κάποιοι σας τα λένε. Βεβαίως υποτιμάτε την νοημοσύνη του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταρρεύσει, αλλά θα κερδίσει τις εκλογές, γιατί είναι κύριως εκφραστής της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Είναι η παράταξη που παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών. Αυτό είναι κρίσιμο στοιχείο» τόνισε.

«Κάνετε λάθος να πάτε την συζήτηση από την οικονομία στο προσωπικό και ηθικό. Λάθος και θα φάτε γκολ σε άδειο τέρμα» επέμεινε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ. «Δεν έχετε αφήγημα στην οικονομία. Με αυτό τον τρόπο πιστεύετε ότι θα ρεφάρετε στο λεγόμενο ηθικό έλλειμμα. Στο δικό μας πλεονέκτημα και το δικό σας έλλειμμα. Όπως έλεγε ο Πάγκαλος, μαζί τα φάγαμε. Εσείς λέτε όλοι ίδιοι είμαστε. Το πραγματικό σας πρόβλημα δεν είναι το ηθικό σας έλλειμμα που έχετε, αλλά το πολιτικό. Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι είστε μέρος της ελίτ, αλλά ότι η πολιτική σας και το πρόγραμμά σας ευνοεί την ελίτ και επιβαρύνει τους πολλούς. Δεν έχει νόημα να προσποιείστε ότι δεν είστε μέρος της ελίτ, ούτε να μπαίνετε στην αστεία προσπάθεια να πιστεύετε ότι εγώ είμαι μέρος της ελίτ».

«Την μια μιλάτε για "αδαή πλειοψηφία", την άλλη ότι δεν σας σας αρέσει ο όρος λαός, αλλά πολίτης, μετά σας ξέφυγε να καταργηθεί το δώρο Χριστουγέννων. Πολιτικό είναι το πρόβλημά σας» σημείωσε.

Και συνέχισε, ειρωνευόμενος: «Εγώ, παρότι επιλέγω να ρίξω τους τόνους, είμαι βέβαιος ότι εσείς δεν θα το κάνετε. Εχετε αντιγράψει καρμπόν μια καμπάνια που γίνεται από ακραίους της Λατινικής Αμερικής. Εχετε την καμπάνια -εκεί πέτυχε, εδώ όχι- την καμπάνια του Μπολσονάρου με fake news και μπόλικη τάξη και ασφάλεια. Αυτά είπε και ο Μεϊμαράκης στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, που είπε ότι διαπράττετε μείζον λάθος που οξύνετε το κλίμα».

«Αυτό είναι το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσετε» επισήμανε. «Στοχεύετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε λαίκά στρώματα με παραδοξολογία και κουτσομπολιό. Αναδεικνύοντας την αγαπημένη ατζέντα για τάξη και ασφάλεια. Σας άκουσα να μιλάτε για τον κ. Κουφοντίνα. Όταν επί ημερών σας έπαιρνε άδειες ο Χρ. Ξηρός και κάποια στιγμή δεν γύρισε πίσω, ποιος ήταν κυβέρνηση; Εσείς ως υπουργός δεν είπατε τίποτα. Ούτε μιλούσατε ούτε αντιδρούσατε όταν έπαιρναν άδειες ή αποφυλακίζονταν. Ουτε όταν βαρυποινίτες δραπέτευαν με ελικόπτερα από φυλακές. Επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγιναν αυτά. Αυτή η υποκρισία πρέπει να σταματήσει».

«Αυτά τα χρόνια, παρά τις ανάποδες προβλέψεις και προσδοκίες σας, πετύχαμε πολλά. Πετύχαμε να σταθεί ξανά η πατρίδα στα πόδια της. Να βγει από το χάος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Να πετύχει λύση για το ζήτημα του χρέους. Να αντιμετωπίσει τις μεγάλες -όχι όλες ακόμα- συνέπειες στους πλέον αδύναμους. Πετύχαμε, μετά από πολύ κόπο και τεράστιες θυσίες του λαού μας, να βγάλουμε τελικά τη χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων. Από τον Αύγουστο του 2018, αυτή η Βουλή συνέρχεται για να ψηφίσει μέτρα σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών. Και υλοποιούμε μια νέα οικονομική πολιτική. Με ασφάλεια για τις επόμενες γενιές, αλλά και ιεραρχήσεις. Ξεκινήσαμε με την αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας. Τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου για τους νέους, που φέρατε εσείς. Το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία. Τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές των πολιτών σε ταμεία και εφορία. Και φυσικά υλοποιήσαμε ένα προς ένα όσα δεσμεύτηκα στη ΔΕΘ. Την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, τις 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή, που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο που έρχεται, το επίδομα στέγασης που βοηθά τα νέα ζευγάρια και τους νέους που μέχρι τα 30 έτη ζουν στο παιδικό τους δωμάτιο και που μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει 240.000 συμπολίτες μας και όλα τα υπόλοιπα. Και την Τρίτη, δεσμευτήκαμε και προχωράμε στην υλοποίηση ενός ακόμα πιο σημαντικού και πολύ πιο διευρυμένου πακέτου μέτρων στήριξης όχι μόνο της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά όλων. Με μέτρα που θα ψηφιστούν και θα ισχύσουν άμεσα, όπως:

- Μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην εστίαση από 24% στο 13%

- Μετάταξη του ΦΠΑ τροφίμων από το 24% στο 13%.

- Μειώνεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια, στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6%.

- Κατανομή της 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Και από την επόμενη χρονιά:

- Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση από 5% σε 2% για εισοδήματα έως 30.000

- Αύξηση κατά 50% του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων

- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στο 80%, έως 29 ετών στο 25%

- Μείωση μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 11%

- Φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους των νησιών, μείωση του ΕΝΦΙΑ για νησιά έως 1.000 κατοίκων

- Μειώνεται ο φόρος των συνεταιρισμών 10%

- Απαλλαγή των τόκων στεγαστικών δανείων για τους δανειολήπτες».

«Μας λέτε ότι αυτά είναι κόλπα, είναι δώρα. Είναι προεκλογικές παροχές. Τα ίδια λέγατε τον Σεπτέμβρη για όσα εξήγγειλα στη ΔΕΘ. Τα ίδια και τώρα. Αλλά να το θυμίσω και να το ακούσει ξανά όχι ο κ. Μητσοτάκης, αλλά οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που μας ακούνε. Τα μέτρα στήριξης, που θα ψηφίσουμε άμεσα στη Βουλή, είναι μόνιμα. Είναι η απόδοση δικαιοσύνης για τους πολλούς. Είναι η ανταμοιβή των θυσιών. Είναι η αυγή της επόμενης ημέρας για την πατρίδα μας. Προέκυψαν από συγκεκριμένο σχεδιασμό και ιεραρχήσεις. Και δεν είναι μέτρα που αυξάνουν το δημόσιο χρέος. Δεν παράγουν ελλείμματα, αλλά είναι το αποτέλεσμα των πλεονασμάτων. Το αποτέλεσμα των θυσιών και των κόπων μας που τώρα καρπωνόμαστε. Το αποτέλεσμα της σοβαρής μεθοδικής δουλειάς, αλλά και των αρχών μας» συμπλήρωσε.

«Εμείς πετύχαμε να μειώνουμε βάρη και τα πλεονάσματα στην πράξη, χωρίς αντάλλαγμα μέτρα φρίκης. Χωρίς να λέμε μειώστε τα πλεονάσματα, για να σας δώσω σε αντάλλαγμα απολύσεις και περικοπές. Και είναι προτεραιότητά μας ο τομέας των συντάξεων. Γιατί εκεί βασίστηκε ο πυρήνας της τιμωρητικής λιτότητας τα χρόνια των μνημονίων. Να λοιπόν που διαφέρουμε και διαφωνούμε. Εσείς κ. Μητσοτάκη διαφωνείτε με τα δικά μας μέτρα και κατά βάθος συμφωνείτε με αυτές τις περικοπές. Γι' αυτό και είπατε δεν γίνεται να επανέλθει η 13η σύνταξη, δεν σας ξέφυγε, την αλήθεια σας είπατε. Αυτό πιστεύετε ότι είναι προεκλογική παροχή και λαϊκισμός. Τώρα τι θα κάνετε; Θα το ψηφίσετε ή όχι; Ποιο είναι το πρόβλημά σας; Ότι είναι μισή σύνταξη και μισός λαϊκισμός; Για μεγάλο μέρος των συνταξιούχων θα είναι μια ολόκληρη σύνταξη, για άλλους το 70%, 50% και 30%. Το πρόβλημά σας είναι ότι με τις ιδέες και τις πολιτικές σας στηρίζετε ξεδιάντροπα τις πολιτικές ελίτ. Αν θεωρείτε ότι είναι λαϊκισμός, πηγαίνετε στα ΑΤΜ όταν θα το εισπράξουν και ρωτήστε τους ίδιους» συνέχιε, υπεραμυνόμενος των μέτρων που εξήγγειλε από το Ζάππειο.

Και σημείωσε: «Το πρόβλημά σας είναι το πρόγραμμα και οι πολιτικές σας θέσεις, που δεν έχουν χώρο για τέτοιες σπατάλες υπέρ των πολλών. Ας πάρουμε για παράδειγμα το ασφαλιστικό. Μου είπατε κύριε Μητσοτάκη προχθές το εξής: Η κοινωνική μας πολιτική προβλέπει την κατάργηση του εκτρώματος Κατρούγκαλου και την εγκατάσταση ενός ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων…. Και παραγνωρίζετε το γεγονός ότι ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων εφαρμόζεται σήμερα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Εσείς που μιλάτε για ασφαλιστικό Πινοσέτ, δείξτε μου μια σοβαρή ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία δεν εφαρμόζεται ένα ασφαλιστικό τριών πυλώνων. Επειδή κύριε Μητσοτάκη μάλλον εσείς δεν γνωρίζετε πολύ καλά τι συμβαίνει στη χώρα μας και στο ασφαλιστικό της, μάθετε λοιπόν ότι στη χώρα υπάρχει σύστημα τριών πυλώνων ήδη από το 2002, όμως οι πολίτες δεν επιλέγουν τους δύο πυλώνες λόγω μειωμένου εισοδήματος. Η διάφορα μας βρίσκεται στο ότι εσείς θέλετε να μετατρέψετε τμήμα του πρώτου πυλώνα -που είναι υποχρεωτικός- σε εθελοντικής συμμετοχής, προκειμένου να κατευθύνετε πόρους στον ιδιωτική ασφάλιση. Αυτό είναι που δημιουργεί το δυσβάσταχτο κόστος των 55 δισ. που σας έχουμε καταγγείλει ότι δημιουργεί η πρότασή σας και το οποίο αργά ή γρήγορα ή θα το πληρώσουν οι συνταξιούχοι με ραγδαίες μειώσεις στις συντάξεις τους ή το Ελληνικό Δημόσιο με άγνωστη κατάληξη -ή μάλλον ίσως με όχι και τόσο άγνωστη, κατευθείαν στην αγκαλιά του Δ.Ν.Τ με ένα νέο μνημόνιο δανεισμού, προκειμένου να ωφεληθούν ποιοι τελικά; Μόνο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

«Αυτή είναι η αλήθεια του σχεδίου σας που πρέπει να την εκθέτετε ολόκληρη στον λαό όταν μιλάτε. Α! Και τον χαρακτηρισμό ασφαλιστικό Πινοσέτ δεν τον κάναμε εμείς, αλλά δικός σας βουλευτής, ο κ. Καραγκούνης. Και είχε δίκιο για το σχέδιό σας. Ο βουλευτής σας είναι ειλικρινής και εσείς ψεύτης και υποκριτής» είπε στον πρόεδρο της ΝΔ.

Και συνέχισε: «Πάμε να σας δείξω γιατί εσείς είστε με την ελίτ και εμείς με τους πολλούς. Η δική μας πολιτική πρόταση, το όραμά μας είναι το σχέδιο για την Ελλάδα των πολλών. Το έχουμε αποδείξει. Και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων αυτής της χώρας. Εμείς στηρίξαμε τους πλέον αδύναμους, αυτούς που έμειναν απροστάτευτοι στο έλεος της κρίσης. Αυξήσαμε από 780 εκατομμύρια, στα 3 δισ. για την Πρόνοια. Με τις πολιτικές για το παιδί, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για πάνω από 700.000 συμπολίτες μας, τα προγράμματα για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, με το επίδομα ενοικίου. Στηρίξαμε τη δημόσια υγεία. Γιατί είχαμε όχι μόνο πολιτική, αλλά και ηθική υποχρέωση. Με συστηματική δουλειά και έργο. Την πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, τις 19.000 προσλήψεις, την ίδρυση των ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα. Αντιμετωπίσαμε και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το εθνικό ζήτημα της ανεργίας, που έπνιξε κυρίως τη νέα γενιά. Με τη δραστική μείωση της ανεργίας κατά 9%, με πάνω από 380.000 νέες θέσεις εργασίας».

«Στηρίξαμε τη νέα γενιά, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό για τους νέους κατά 27%, προχωρήσαμε στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για νέες προσλήψεις εργαζομένων μέχρι 25 ετών φέτος και 100% από του χρόνου, επενδύσαμε στις δυνατότητες του νέου επιστημονικού μας δυναμικού, αυξήσαμε τους πόρους για την έρευνα πάνω από 1% του ΑΕΠ, πάνω από δύο δισ. Επενδύσαμε πάνω από 500 εκατομμύρια σε νέα ερευνητικά κέντρα και προγράμματα στήριξης της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Στηρίξαμε τον αγροτικό κόσμο. Ελαφρύναμε το φορολογικό βάρος για πάνω από το 90% των αγροτών που έχει εισόδημα ως 20.000 ευρώ το χρόνο, υλοποιήσαμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των αγροτών από το 18% στο 12%, καταργήσαμε το φόρο επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και από του χρόνου μειώνουμε το φόρο των συνεταιρισμούς κατά 10%. Ελαφρύναμε τα βάρη στους ελεύθερους επαγγελματίες που σήκωσαν μεγάλο φορτίο. Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, προβλέψαμε την υπαγωγή και επιχειρήσεων στη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία. Μας λέτε ότι δεν έχουμε επιχειρηματικό σχέδιο, όταν επί ημερών σας έγινε η μεγαλύτερη αποεπένδυση. Εμείς στηρίξαμε την υγιή επιχειρηματικότητα όχι για την ελίτ, αλλά της ανάπτυξης και άρα της δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους πολλούς. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημειώνουν ιστορικά ρεκόρ, με 3,6 δισ. το 2018 και ακόμα πιο ψηλά θα φτάσουν το 2019. Ενώ οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων μειώνονται από φέτος μέχρι το 2022 κατά τέσσερις μονάδες αθροιστικά. Στηρίξαμε επίσης τους νησιώτες μας με τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώσαμε για φοροαπαλλαγές και μείωση του ΕΝΦΙΑ και φυσικά με τη μεγάλη καινοτομία του μεταφορικού ισοδυνάμου. Πάνω σε αυτά τα πεπραγμένα, λοιπόν, χτίσαμε την εμπιστοσύνη μας με τους πολλούς. Πάνω σε αυτά χτίζουμε την Ελλάδα της νέας εποχής, την Ελλάδα των πολλών» είπε.

Και προσέθεσε: «Θέλω να κλείσω, λέγοντας ότι η Ελλάδα των πολλών και η Ελλάδα των ελίτ είναι δύο κόσμοι ανειρήνευτοι. Δεν συμβιβάζονται. Γι' αυτό σας λέω ότι, όταν σας αποδίδω ότι είστε ο εκπρόσωπος των ελίτ, δεν μέμφομαι ούτε την καταγωγή σας, ούτε πως μεγαλώσατε και ανατραφήκατε μέσα στις τάξεις των ελίτ. Κρίνω τις θέσεις και το πρόγραμμά σας. Τις θέσεις που εκφράζουν τα συμφέροντα μιας ισχυρής μειοψηφίας σε αυτό τον τόπο. Την ολιγαρχία του πλούτου. Γιατί όταν βάζετε 5ευρω για τους πολλούς στα νοσοκομεία και καταργείτε την πρόσβαση των ανασφάλιστων, ρίχνετε τα βάρη στους πολλούς, Ενώ την ίδια την ίδια ώρα, χαρίζετε 241 εκατομμύρια από τις επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών για το rebate. Και τα κρατούσατε κλειδωμένα στα συρτάρια, τι κάνατε: ελαφρύνετε τους λίγους και επιβαρύνατε τους πολλούς. Ενώ εμείς κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Επαναφέραμε τους ανασφάλιστους, καταργήσαμε το 5ευρω, και καλούμε στο ταμείο όσους δεν πλήρωναν. Όταν λέτε οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ 30%, δηλαδή και για τις μεγάλες περιουσίες, ενώ εμείς ψηφίσαμε μείωση 30% ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικα, αλλά 50% για τις λαϊκές κατοικίες και τις μικρές ιδιοκτησίες και μόλις 10% για τις μεγάλες περιουσίες, ευνοείτε τις ελίτ και βαρύνετε για χάρη τους, τους πολλούς».

»Όταν μιλάτε για ξεπερασμένο θεσμό του 8ώρου και λέτε ιδεοληψία τις συλλογικές συμβάσεις, στη γραμμή των βιομηχάνων, το λέτε για να ελαφρύνετε τις ελίτ και να βαρύνετε τους πολλούς. Ενώ όταν εμείς με το ΣΕΠΕ τιμωρούμε τους παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας και επαναφέρουμε συλλογικές συμβάσεις που συνεπάγονται αύξηση μισθών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, Και αυξάνουμε τον κατώτατο και καταργούμε τον υποκατώτατο που θεσπίσατε. Το κάνουμε για να στηρίξουμε τους πολλούς παραγνωρίζοντας τα συμφέροντα των ελίτ. Είναι αστείο κ. Μητσοτάκη ότι ξεκινήσατε την ομιλία σας ότι δεν χαρίζετε την μάχη των ανισοτήτων στην αριστερά. Εσεις είπατε ότι οι ανισότητες είναι φυσική νομοτέλεια που δεν μπορεί να αλλάξει ποτέ».

»Προσπάθησα με απλά παραδείγματα να δείξω ποια η διαφορά της δικής μας πολιτικής και της ΝΔ. Γιατί το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να το αποφύγει όσο και αν καταφύγει σε κιτρινισμό. Η επιλογή σας είναι να μην απαντήσετε σε όλα αυτά. Η επιλογή σας είναι να συνεχίσετε να δηλητηριάζετε την ζωή του τόπου. Θα κάνετε τον εαυτό σας τοξικό. Και έκανα την επιλογή να ζητήσω από την Βουλή για άλλη μια φορά σε λιγότερους από τέσσερις μήνες να απαντήσει σε αυτά τα διλήμματα. Να απαντήσει αν θέλει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας και την ανασυγκρότηση της οικονομίας ή αν θέλει να επιστρέψουμε στο πιο σκοτεινό μνημονιακό παρελθόν. Να απαντήσει αν στηρίζει τα μέτρα κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης ή αν θέλει την ακύρωσή τους. Αν θέλει την στήριξη του κοινωνικού κράτους ή την κατεδάφισή του. Αν θέλει προσλήψεις ή απολύσεις. Αν θέλει εργασία με αξιοπρέπεια ή την εργασιακή ζούγκλα. Αν θέλει αλληλεγγύη ή κοινωνικό κανιβαλισμό. Αν θέλει δικαιοσύνη ή συγκάλυψη. Αν θέλει την διαφάνεια ή την διαφθορά του παλιού καθεστώτος. Αν θέλει ένα μέλλον ευημερίας ή την κοινωνική δυστοπία. Αν εμπιστεύεται τα μέτρα και το σχέδιο στήριξης για τους πολλούς που αγωνίζονται ή ένα σχέδιο υποστήριξης των λίγων που παρασιτούν. Είμαι βέβαιος ότι για άλλη μια φορά η εθνική αντιπροσωπεία θα απαντήσει ότι είναι με τους πολλούς».

«Όμως το πιο κρίσιμο είναι τι θα απαντήσει ο λαός. Και ο ελληνικός λαός στις 26 του Μάη θα στείλει ηχηρό και ισχυρό μήνυμα και στις ελίτ, αλλά και στους αλαζόνες που νομίζουν ότι η επιθυμία της εξουσίας αρκεί για να δικαιώσει τα πάντα: κάθε ατόπημα, κάθε ακρότητα κάθε ψεύδος, κάθε συκοφαντία και κάθε προσβολή. Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια, ταπεινότητα και προσήλωση. Με αξιοπρέπεια, με ταπεινότητα, με προσήλωση, με επιχειρήματα και σκληρή προσπάθεια, για να δώσουμε την τελική μας αναφορά στην κοινωνία και μόνο στην κοινωνία. Για να δώσουμε την τελική μας αναφορά στους πολλούς και μόνο στους πολλούς, στον ελληνικό λαό» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης