Σκληρή κόντρα Βενιζέλου-Τσακαλώτου για το πρωτογενές πλεόνασμα

Σκληρή κόντρα Βενιζέλου-Τσακαλώτου για το πρωτογενές πλεόνασμα

Βενιζέλος: Δέχεστε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 - Τσακαλώτος: Έχουμε στόχο να ξεκινήσουμε από το 2,5% - Τσακαλώτος: Αν έχω πει ότι τα πλεονάσματα είνα θεωρητικά θα κεράσω τον Βενιζέλο ένα ουίσκυ ή άλλο ποτό της αρεσκείας του

zelos-tsaka01
Με το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015 παρομοίασε το επόμενο διάστημα εως τις εθνικές εκλογές ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι το άγχος απώλειας εξουσίας της σημερινής κυβέρνησης την οδηγεί σε ολέθριες επιλογές.

Ανέφερε δς πως οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου επιβεβαιώνουν την πλήρη δέσμευση της χώρας στο κυνήγι υπερπλεονασμάτων 3,5% εως το 2022 και ανω του 2% εως το 2060.

«Πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε πολιτική κάθαρση. Το τελευταίο εξάμηνο είναι και θα είναι εξίσου ζημιογόνο και βλαπτικό μακροπροθέσμως με το πρώτο εξάμηνο του 2015» προειδοποίησε.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής εξήγησε ότι «λέτε ότι προκαταβάλετε και δεσμεύετε 5,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 1% από το 3,5% στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό το ταμειακό προϊόν το μεταφέρετε προκαταβολικά στα χέρια των εταίρων δανειστών. Δηλαδή πληρώνουμε σημαντικό μέρος του χρέους και των τόκων για τα επόμενα χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αποδέχεστε πανηγυρικά - βάζοντας και μπροστάντζα -  το 3,5% ως στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος εως το 2022». Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε δε ότι η ενέργεια της κυβέρνησης υπονομεύει «την απόφαση του λαού να επιλέξει μια νέα κυβέρνηση που διεκδικεί μικρότερο στόχο πλεονασμάτων σε συνεννόηση με τους εταίρους».

beni


Κλείσιμο
«Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας την θεωρία των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών και καθηλώνει την χώρα δημοσιονομικά εις βάρος της ανάπτυξης της οικονομίας και των συνταξιούχων» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος για να συμπληρώσει «Το 2ο που κάνει η κυβέρνηση με την δήθεν εντυπωσιακή κίνηση αιχμαλωσίας της χώρας είναι ότι αποδέχεται ότι ο στόχος 3,5% εως το 2022 και 2,2% το χρόνο έως το 2060 ισχύει ανεξαρτήτως του πραγματικού ρυθμού ανάπτυξης που θα επιτευχθεί. Αυτό προκαλεί το προεκλογικό άγχος και η έλλειψη εθνικής ευθύνης από τον Τσίπρα».

Ο ίδιος δε, ανέφερε ότι αποδεικνύονται εκ του αποτελέσματος ψευδείς παλαιότεροι ισχυρισμοί του κ. Τσακαλώτου πως η υπεραπόδοση της οικονομίας (υπερπλεονάσματα) που καταγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο είναι «εικονική» καθώς θα ισοσκελιστεί με τα αντίμετρα που θα λαμβάνει η κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Βενιζέλου προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών ο οποίος υποστήριξε αρχικά ότι δεν θυμάται να έχει κάνει τέτοια δήλωση και πως αν τελικά το έχει πει προτίθεται να τον κεράσει ένα… ουίσκι.

Ε. Τσακαλώτος: ο κ. Βενιζέλος είπε ότι κάποτε εγώ είπα ότι τα πλεονάσματα είναι θεωρητικά. Δεν το έχω πει ή δεν το θυμάμαι γιατί δεν το πιστεύω. Αν το έχω πει θα τον κεράσω ένα ουίσκι ή το ποτό της αρεσκείας του. Το ουίσκι είναι το δικό μου ποτό. Πριν, οι θεσμοί μας πίεζαν να δώσουμε τον δημοσιονομικό χώρο στο τέλος του έτους. Τώρα συζητάμε τα μέτρα στην μέση της χρονιάς. Οσο για το 2020 και μετά ο ειδικός λογαριασμός είναι εγγύηση. Μπορούν τα κράτη μέλη να τα πάρουν μπροστά μπορούν κάθε χρόνο ή στο τέλος 3ετίας. Τα μέτρα αυτά θα μας βοηθήσουν να έχουμε ανάπτυξη. Εσείς τι λέτε; Ότι από την πρώτη ημέρα θα σας πουν κράτη-μελη να μειωθούν οι στόχοι; Δεν είναι δυνατόν αυτό. Εμείς έχουμε στόχο από το 2020 να ξεκινήσουμε από το 2,5% ως στόχο.

aks


Ε. Βενιζέλος: Στην συνεδρίαση της 13.6.2018 από πρακτικά της Βουλής προκύπτει ότι ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας μου για τα υπερβολικά πλεονάσματα λέει ότι  αυτοί οι αριθμοί δεν είναι νεός στόχος «δεν στοχεύουμε σε πλεόνασμα 3,5%. Δεν είναι στόχοι είναι στον πίνακα να βοηθήσουν την συζήτηση δείχνουν ποιο θα ήταν το πλεόνασμα αν δεν κάναμε τίποτα.»  Έρχονται τώρα στην περίοδο από το 2020 και μέτά και ακυρώνουν την δυνατότητα σε μια νέα κυβέρνηση να μειώσει τους στόχους πλεονασμάτων δίνοντας βάση στο κλάσμα δηλαδή την ανάπτυξη.

Λέει ο κ. Τσακαλώτος. Ποια ανάπτυξη; Αυτά τα μέτρα βοηθούν στην κατανάλωση . Ετσι πιάνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης; Αν δεν υπήρχε αυτή η κατανάλωση δεν θα πιάναμε ούτε το 1%. Πελατειακή αναδιανομή και καθήλωση της κοινωνίας είναι έγκλημα εις βάρος της προοπτικής του έθνους

Ε. Τσακαλώτος: νομίζω ότι όλοι καταλάβατε. Το Μεσοπρόθεσμο έχει στόχος και λες τι θα γίνει αν είναι παραπάνω η απόδοση. Τα πλεονάσματα που τώρα θα ξοδέψουμε είναι πραγματικά. Εχουμε έντιμη ισοπαλία και μπορούμε να ποιούμε ποτά αλα ντατς

aks02



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης