Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου - Καταγγέλλει αλλοίωση υπέρ ΛΟΑΤΚΙ-Ρομά

vouli-stavropoulos-ena

Η κυβέρνηση προχωρεί σε «άμετρη και άκριτη» προσθήκη πέντε εκπρόσωπων ΛΟΑΤΚΙ και δύο Ρομά «κατά παράβαση κάθε αρχής ισότητας έναντι των λοιπών φορέων» γράφει στην επιστολή του ο Γιώργος Σταυρόπουλος

Παραιτήθηκε ο Γεώργιος Σταυρόπουλος από πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) καταγγέλλοντας τόσο την κυβέρνηση για αλλοίωση της σύνθεσής της όσο και για την άρνηση του ίδιου του πρωθυπουργού να επικοινωνήσει με την ΕΕΔΑ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρώην υπουργός Επικρατείας στην Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, αλλά και πρώην πρόεδρος της ΕΕΔΑ κ. Σταυρόπουλος, στην σημερινή ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποίησε την παραίτησή του επισημαίνει ότι «η Κυβέρνηση θέλοντας να αλλοιώσει τη σύνθεσή της, αλλά και να την καταστήσει δυσλειτουργική έως πλήρως αδρανή, προχωρεί μονομερώς σε μια άμετρη και άκριτη προσθήκη 5 μελών από μια μόνο Κοινότητα, εκείνη των ΛΟΑΤΚΙ, και 2 ακόμη μελών, εκτός από το ήδη υφιστάμενο μέλος, από άλλη, την Κοινότητα των Ρομά, κατά παράβαση κάθε αρχής ισότητας έναντι των λοιπών φορέων προστασίας των δικαιωμάτων που είναι ήδη μέλη της ΕΕΔΑ και διαθέτουν μόνο μια ψήφο στην Ολομέλειά της».

Στη συνέχεια σημειώνει ο κ. Σταυρόπουλος: «Η νομοθέτηση προχώρησε χωρίς δημόσια διαβούλευση, χωρίς ποτέ, από πριν, η Κυβέρνηση, να ενημερώσει, συγκεκριμένα, την ΕΕΔΑ γι αυτήν και μολονότι με την από 27.11.2018 ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειάς της τάχτηκε κατά κάθε μεμονωμένης ρύθμισης και ήδη, με την με την από 28.3.2019 Δήλωσή της, απέκρουσε και τη συγκεκριμένη ρύθμιση, καταγγέλλουσα τόσο τη διαδικασία που ακολουθήθηκε όσο και την ουσία της ρύθμισης.

Τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν ιεραρχούνται. Βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και προστατεύονται ισότιμα όταν προσβάλλονται. Η Κοινότητα των Ρομά φυσικά πρέπει να εκπροσωπείται στην ΕΕΔΑ, όπως και η Κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ.

Ως προς την πρώτη αλλά και ως προς τη δεύτερη κοινότητα, η ΕΕΔΑ έχει ήδη συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη των προβλημάτων τους, προβάλλοντας, με επιστημονικές εργασίες αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις, την ανάγκη άμεσης επίλυσής τους, υποστηρίζοντας, συχνά, τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Η υπερβολικά μεγάλη όμως, ευνοϊκή μεταχείρισή τους σε βάρος όλων των άλλων υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου προσβάλλει τους δεύτερους, αλλά και υποβαθμίζει το κύρος της ίδιας της Εθνικής Επιτροπής, αλλοιώνει άκριτα τη σύνθεσή της και θίγει την ανεξαρτησία της.

Η τελευταία κυβερνητική ενέργεια ήταν η τελευταία πράξη μιας αδιάφορης και συχνά απαξιωτικής στάσης των εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας απέναντι στην ΕΕΔΑ, με ελάχιστες, μόνο, λαμπρές εξαιρέσεις».

Αδιαφορία του πρωθυπουργού

Ως προς τη στάση που τήρησε ο Πρωθυπουργός προς την ΕΕΔΑ, ο κ. Σταυρόπουλος αναφέρει:

«Τα υπηρεσιακά έγγραφα της ΕΕΔΑ προς την Κυβέρνηση και τη Διοίκηση συνήθως δεν απαντώνται και τα αιτήματα συχνά δεν ικανοποιούνται. Οι αρμόδιοι, ακόμα και σε υψηλό επίπεδο, συνήθως αρνούνται την επικοινωνία με την ΕΕΔΑ ! Και λυπούμαι να πω ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας, στον οποία η ΕΕΔΑ « υπάγεται » οργανωτικά και η οποία αποτελεί το θεσμικό σύμβουλό του, ουδέποτε τα τελευταία πολλά χρόνια βρήκε λίγο χρόνο να ενημερωθεί από το προεδρείο της για την κατάσταση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη χώρα και τα προβλήματα της Εθνικής Επιτροπής ή έστω να παραλάβει προσωπικά την ετήσια έκθεση της, κάτι που επέβαλε ο ίδιος ο νόμος και η πρακτική που ακολουθήθηκε από όλους τους άλλους αποδέκτες της!

Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Βουλής και οι βουλευτές- μέλη των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής όλων των κομμάτων έδειξαν πάντα μείζονα ευαισθησία για ενημέρωση και προβληματισμό πάνω στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δικαιώματα του ανθρώπου στην Ελλάδα.

Η υπεροψία της εκτελεστικής εξουσίας, ο αυταρχισμός στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων της κι ένας προσβλητικός διδακτισμός, τελευταία, έχουν πλέον περισσέψει».

Η παραίτηση μονόδρομος

Κλείνοντας ο κ. Σταυρόπουλος υπογραμμίζει:

«Η παραίτηση μου είναι πλέον η μόνη αξιοπρεπής αντίδραση στην απαξίωση της ΕΕΔΑ και εμού προσωπικά ως εκλεγμένου προέδρου του Εθνικού Θεσμού Δικαιωμάτων» και παράλληλα αναφέρει:

«Θέλω να εκφράσω, αποχωρώντας, τις θερμές μου ευχαριστίες στις αντιπροέδρους, αλλά και στα λοιπά μέλη της Εθνικής Επιτροπής, τα οποία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, συνέβαλαν ή συμπαραστάθηκαν στο δύσκολο έργο της, στα μέλη του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, το οποίο η ΕΕΔΑ δημιούργησε από κοινού με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και στο εξαίρετο προσωπικό της Εθνικής Επιτροπής για το παραχθέν έργο τα τελευταία χρόνια.

Ελπίζω ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για την Εθνική Επιτροπή και τα δικαιώματα του ανθρώπου στην Ελλάδα. Αρκεί οι υπερασπιστές τους να γρηγορούν».

Κόντρα και στη Βουλή

Κατά την έναρξη της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Αντρέας Λοβέρδος κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Τζανακόπουλο να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις επισημαίνοντας ότι η κυβερνητική επιμονή έχει οδηγήσει σε παραίτηση τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιώργου Σταυρόπουλου. Επίσης, τόνισε ότι το ευρωπαϊκό δίκτυο έχει στείλει επιστολή στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζοντας ότι οι προωθούμενες διατάξεις παραβιάζουν τις Αρχές των Παρισίων.

Απαντώντας ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιου είδους πολιτική αντιπαράθεση» ενώ πρόσθεσε ότι «οι αρχές των Παρισίων λένε κάτι απλό, ότι η σύνθεση της επιτροπής πρέπει να καθαρίζεται με συνταγματική ή νομοθετική διάταξη για να υπάρχει εγγύηση ανεξαρτησίας. Δεν καθορίζεται με απόφαση της κυβέρνησης αλλά μεσα από την νομοθετική διαδικασία».

Η επιστολή παραίτησης του κ. Σταυρόπουλου έχει ως εξής:

par01
par02
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (126)

Midian

Δηλαδή γιατί μόνο 2 Ρομά και 5 ΛΟΑΤΚΙ ? Τι είναι οι Ρομά κατώτεροι και ανώτεροι οι ΛΟΑΤΚΙ ? Υποκριτές !

Dimitris

Δεν έχουν όλα αυτά καμία σχέση με την πολιτική. Είναι οργανωμένη προσπάθεια διάλυσης του κοινωνικού ιστού των αξιών και παραδόσεων.

George

Κατήφορος και εξευτελισμός χωρίς τέλος...

Νίκος

Προσωπικά οι ιδέες μου ειναι αριστερές, αλλα αυτοι δεν είναι αριστεροι , μισουν καθε τι Ελληνικό και φυσιολογικο. Οι άνθρωποι εξυπηρετούν μονο τα συμφέροντα των ανωμαλων, των λαθρομεταναστών, των εγκληματιων, των αναρχικων , των τεμπεληδων και του καθε ειδους μπιχλα. Τους νοιαζει η καρέκλα κ μονο. Πραγματικά τους σιχάθηκα

ΚΟΚ.ΑΡ

ΦΙΛΕ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣ , ΘΕΩΡΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟ , ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΕΙ ΣΥΡΙΖΑ , ΤΟΥ ΓΥΡΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΕΡΑ !

Μαιρη31

Τι ηλίθια που ημουνα και τους πιστεψσ.Παιδια ολοι μαύρο στις εκλογες σ.Σε ολες τις εκλογικες αναμετρησεις.Δημους περιφερειες ευρωπη

Chris

Ετσι ακριβως.Η μονη λυση!!

KAISER

Ανοίγει ηλεκτρονική πλατφόρμα για αναδοχή και υιοθεσία... έτσι εξηγείται η αλλαγή στην σύνθεση της Επιτροπής

Φασίστας

Τα δικαιώματα των ανθρώπων είναι μόνο για τους ανώμαλους και τους γύφτους. Όσο για εμάς; Πληρώστε και άλλους φόρους μέχρι τελικής πτώσης, για να συντηρούνται οι ανώμαλοι και οι γύφτοι.

ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ

Μισές δουλειές κάναμε,αλλά υπομονή.Θα πρέπει να εκπροσωπηθούν και άλλες ευπαθής ομάδες μας όπως:αναρχικοί,μωλοτοφόροι,παιδόφιλοι,βιαστές,εξαρτημένοι,φυλακισμένοι,ληστές,διαρρήκτες,τσαντάκηδες,πορτοφολάδες,κτηνοβάτες και λοιποί ανώμαλοι,και φυσικά όλοι οι λαθρομετανάστες φίλοι μας.Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.

τασος

Δήλωση Τσιπρα πριν λίγα χρόνια, η δύναμη βρίσκετε στο παραμύθι. ο απατεώνας τα κατάφερε με τα παραμύθια του, απολαμβάνει τη καρέκλα . οι εξαπατημένοι πώς νιώθουν??

Λούλης

Πότε θα ξεκουμπιστείτε επιτέλους;;;;;;;;; Η χειρότερη μεταπολεμική κυβέρνηση!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης