Γιοχάνες Χαν: Πιθανό να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τα δυτικά Βαλκάνια

Γιοχάνες Χαν: Πιθανό να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τα δυτικά Βαλκάνια

Ο Επίτροπος για την Διεύρυνση δήλωσε ότι αναμένει θετική εισήγηση στην έκθεση προόδου των κρατών των δυτικών Βαλκανίων

gioxanes-xan-ena
Στην προοπτική η Κομισιόν να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των προπαρασκευαστικών διαπραγματεύσεων για την ένταξή των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων (κυρίως Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία) στην ΕΕ αναφέρθηκε ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση της ΕΕ. Μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFET) ο Επίτροπος Χαν δήλωσε ότι στα τέλη Μαΐου η Κομισιόν θα παρουσιάσει την έκθεση προόδου των κρατών της περιοχής (Δυτικά Βαλκάνια) συν της Τουρκίας. «Βάσει όσων έχουμε δει μέχρι τώρα, αναμένω μια θετική εισήγηση για το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιοχάνες Χαν.

Ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση υπογράμμισε ότι τα προβλήματα στα Βαλκάνια τελικά επιλύονται μέσω του διαλόγου. «Κάθε φορά που υπάρχει ένα αδιέξοδο, οι αντίστοιχοι ηγέτες συνομιλούν. Ωστόσο, πριν από αρκετά χρόνια αυτό ήταν αδιανόητο». Σύμφωνα με τον ίδιο, για να μην αποστασιοποιηθούν από την ευρωπαϊκή τους προοπτική τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να ανταμείβονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προσπάθειες που καταβάλουν.

Ωστόσο ο Επίτροπος Χαν εμφανίστηκε αρκετά προσεκτικός, καθώς παρά τη θετική γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κυρίως από την πλευρά του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε, που θεωρούν ότι οι διευρύνσεις έχουν προκαλέσει κόπωση στην ΕΕ και απαιτείται εμβάθυνση και μεταρρύθμιση της ΕΕ. Ο Γιοχάνες Χαν υπογράμμισε ότι για να ξεκινήσει το προπαρασκευαστικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, τα κράτη της περιοχής θα πρέπει να έχουν επιλύσει σημαντικά προβλήματα, καθώς δεν πρέπει οι διμερείς τους διαφορές να γίνουν πρόβλημα όλη της ΕΕ.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να αποφασίσουν για την προοπτική ένταξης αυτών των κρατών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του ερχόμενου Ιουνίου που θα λάβει χώρα στο Λουξεμβούργο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης