Κατρούγκαλος: Πρωτοποριακή η Συμφωνία των Πρεσπών, κατάλληλη αναγνώριση το Νόμπελ Ειρήνης

katroyg-dim

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό με το περίπτερο της Βόρειας Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι  παραβιάσεις της Συμφωνίας, είτε από αβλεψία είτε από συνήθεια, καταγράφονται άμεσα και εξαλείφονται.

«Πρωτοποριακή» χαρακτήριζει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος τη Συμφωνία των Πρεσπών σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel υποστηρίζοντας ότι «το Νόμπελ Ειρήνης θα ήταν μια κατάλληλη αναγνώριση».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια πρωτοποριακή συμφωνία - για την οποία πιστεύω ότι το Νόμπελ Ειρήνης θα ήταν μια κατάλληλη αναγνώριση», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι Πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ προτάθηκαν επάξια για την τιμητική διάκριση αυτή. Αναφερόμενος στην επίδραση της Συμφωνίας, επισημαίνει ότι στα Βαλκάνια, τα οποία θεωρούνταν περιοχή αστάθειας, υπάρχει τώρα μια τάση σταθερότητας και συνεργασίας, στοιχείο θετικό τόσο για την περιοχή, όσο και για την Ελλάδα. «Στόχος μας είναι να προωθήσουμε έναν ενιαίο οικονομικό χώρο στην περιοχή μας, μια μεγάλη αγορά σχεδόν 50 εκατομμυρίων ανθρώπων», σημειώνει.

Στην ίδια συνέντευξη ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα δεν έχει απλώς εδραιωθεί ως μια σταθερή δημοκρατία, αλλά ως ένα κράτος που εξάγει σταθερότητα» και τονίζει ότι μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, η διεθνής θέση της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί, ενώ η χώρα διαθέτει μεγαλύτερο διπλωματικό κεφάλαιο από ποτέ. Εξηγεί επιπλέον ότι ο στόχος πλέον είναι η οικοδόμηση στρατηγικής εταιρικής σχέσης όχι μόνο με την Βόρεια Μακεδονία, αλλά με ολόκληρη την περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, o κ. Κατρούγκαλος εκφράζει την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα αλλάξουν άποψη για την λύση του ζητήματος της ονομασίας, όταν συνειδητοποιήσουν την πραγματική σημασία της Συμφωνίας και προσθέτει ότι στις εκλογές, οι οποίες, όπως επισημαίνει, θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, οι ψηφοφόροι δεν θα αποφασίσουν με γνώμονα μόνο την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης.

.Ερωτηθείς για τον φόβο πολλών Ελλήνων ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν θα θεωρείται πλέον Έλληνας και για το ότι σε βρετανικό κουίζ, σε ερώτηση σχετικά με την εθνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η απάντηση «Έλληνας» θεωρείτο «λάθος», ο κ. Κατρούγκαλος απαντά κατηγορηματικά ότι «κανένας δεν πιστεύει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Σλάβος» και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Λάθη γίνονται πάντα. Θυμάμαι το χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ για τον Αλέξανδρο: Όταν έμπαινε στη μάχη, φώναζε: "Στην Ελλάδα!" Ακόμη και σε μια ταινία του Χόλιγουντ, η οποία αντικατοπτρίζει τις αντιλήψεις του μέσου ανθρώπου, είναι σαφές τι ήταν η Ελλάδα και τι ήταν η αρχαία Μακεδονία».

Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο περιστατικό με το περίπτερο της Βόρειας Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου, το οποίο έφερε την επιγραφή «Μακεδονία» και άλλαξε έπειτα από διαμαρτυρίες, ο υπουργός Εξωτερικών εξηγεί ότι η πρόθεση της κυβέρνησης στα Σκόπια να εφαρμόσει την Συμφωνία είναι προφανής και προσθέτει ότι παραβιάσεις της Συμφωνίας, είτε από αβλεψία είτε από συνήθεια, καταγράφονται άμεσα και εξαλείφονται.

Ο κ. Κατρούγκαλος κλήθηκε ακόμη να απαντήσει σχετικά με τον ρόλο της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας στην υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Αυτές οι τρεις χώρες έχουν συμφέροντα στην περιοχή και προσπαθούν να τα επιβάλλουν», απαντά και προσθέτει ότι η Ρωσία είναι αντίθετη στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Διευκρινίζει ωστόσο ότι στις συνομιλίες για τη Βόρεια Μακεδονία, το θέμα ήταν τα δικά μας συμφέροντα και τονίζει: «Δεν υπήρξε καμία πίεση από την Ρωσία. Έτσι κι αλλιώς, δεν επιτρέπουμε να μας πιέζουν». Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, επισημαίνει ότι η σχέση Αθήνας - Βερολίνου έχει βελτιωθεί δραματικά, κυρίως η συνεργασία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, οι οποίοι έδωσαν από κοινού τη μάχη για το μεταναστευτικό, γεγονός το οποίο, όπως λέει, συνέβαλε σημαντικά στην αμοιβαία αναγνώριση των δύο επικεφαλής των κυβερνήσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το υψηλό ποσοστό των Ελλήνων οι οποίοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, απορρίπτουν την Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός σημειώνει ότι το ποσοστό έχει διακυμάνσεις από έρευνα σε έρευνα και κάνει λόγο για συναισθηματική αντίδραση, η οποία μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι τα χρόνια της κρίσης πληγώθηκε η εθνική υπερηφάνεια μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Εκφράζει ακόμη την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα αλλάξουν γνώμη όταν γνωρίσουν την πραγματική σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών, με λογική σκέψη και χωρίς συναισθηματισμούς και, σε ό,τι αφορά τις εκλογές, εκτιμά ότι οι ψηφοφόροι δεν θα αποφασίσουν μόνο με γνώμονα το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης. Σημειώνει ακόμη ότι βελτιώνεται ήδη η οικονομική κατάσταση και τονίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά τον Οκτώβριο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

ΣΧΟΛΙΑ (28)

True Story

Τι πρωτοποριακή ;;;... Πρωταπριλιάτικη μου κάνει εμένα η συμφωνία ... σαν ψέμα ... μακάρι να ήταν ψέμα όμως ... Σαν φάρσα ... μακάρι να ήταν, δυστυχώς δεν είναι. Επιχειρήματα ζητά ο Έλληνας : τόσα και τόσα έχουν γραφτεί από έγκριτους, ψύχραιμους και υψηλότατου μορφωτικού επιπέδου ανθρώπους ... Αυτοί τι ήταν; Όλοι φασίστες;; Μήπως είναι φασισμός να βλέπουμε τον απλώς διαφωνούντα με εμάς ως φασίστα; Μήπως;; Έστω ... Το λάθος έγινε όταν βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ ... μας πήρε η κάτω βόλτα ... Λέγαμε για πλάκα ότι μόνο με μια εθνική τραγωδία θα πέσει ... Δεν το φανταζόμασταν ότι θα πέφταμε μέσα!!! Και όχι μία πολλές εθνικές τραγωδίες έγιναν τελικά! Σπίτι σας και γρήγορα!

Ελληνας

Είναι σαφές ότι στο μυαλό πολλών κυριαρχεί ο φανατισμός ο οποίος σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αμάθεια και την παραπληροφόρηση χαρακτηριστικά μιας χώρας η οποία δυστυχώς δεν αφομοίωσε στην νεώτερη ιστορία της τις αξίες της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού. Όσοι από σας ορίεστε για τα ιερά και όσια της πατρίδας χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις και οχι επιχειρήματα προφανώς δεν προσεγγίσατε ποτέ με ανοιχτό μυαλό, με νηφαλιότητα και με επιστημονική σοβαρότητα το μακεδονικό ζήτημα. Για τον λόγο αυτό συμπεριφέρεστε ως αγροίκοι έτοιμοι να κατασπαράξετε όποιον έχει διαφορετική άποψη από εσάς. Δεν έχει σημασία εαν το αποδέχεστε ή όχι. Η προσέγγιση σας είναι κυριολεκτικά φασιστική. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είστε η πλειοψηφία στην χώρα αυτή...

O Ρ Γ Η

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΑΛΛΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΦΑΓΕΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΝ ΖΑΜΠΛΟΥΤΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ! ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ,ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΟΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ . ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΑΖΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ .

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΝΑ ΣΟΥ ΘΥΜΙΣΩ ΡΕ ΜΑΚΑΚΑ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΕΓΙΝΕ .ΟΧΙ 100 ΟΧΙ 1000 ΟΥΤΕ 10000000 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΝΕ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΑΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΚΑΙ ΑΝΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΔΙΧΩΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ.

ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΤΕ...

... σε χλωρο κλαρι, οπου τους πετυχαινετε ΚΡΑΞΙΜΟ... Και στις παρελασεις της 25ης Μαρτιου ΟΛΟΙ οι συμμετεχοντες -παρελαυνοντες και θεατες- να τραγουδανε το "Μακεδονια ξακουστη" -διωχνει τους κατσαπλιαδες οπως ο σταυρος τους βρυκολακες... Κανενας ΠΡΟΔΟΤΗΣ δεν εχει θεση στους εορτασμους της Εθνικης επετειου...

Βρασίδας

Ρε προδότη Κατρούγκαλε, θα σε περιποιηθούμε στις επόμενες εκλογές

ΜΑΡΙΝΑ

Μητερα Τεράζα και Τσίπρας. Δικαιωματικά μόνο αυτοί αξίζουν Νόμπελ Ειρήνης!!!Καλά καλά μη διαμαρτύρεστε....Η μακαρίτισσα μητέρα Τερέζα το πήρε χωρίς να το αξίζει .Το Νόπελ Ειρήνης ΜΟΝΟ στον Τσίπρα για πάντα!!!

Βλακώδες τρολάρισμα

Μήπως το Νόμπελ παραπληροφόρησης πρέπει να δοθεί στα ΣΥΡΙΖΟ- τρόλ της Κουμουνδούρου? Δυστυχώς, σε λίγο μένετε άνεργα !

Παναγιώτης

Θα πάρετε Νόμπελ απο τους ψηφοφόρους, μόνο που θα είναι κατάμαυρο και θα σας εξαφανίσει απο το πολιτικό στερέωμα της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ έκανε πολύ ελάχιστα και το εξαφανίσαμε, ετοιμαστείτε για εσχάτη προδοσία.

ΑΣΤΟΣ

Εκτός από την "αβλεψία" και την "συνήθεια", ο ΔΟΛΟΣ δεν περνάει από το άχρηστο μυαλουδάκι σου, ΤσυριζοΚΡΕΤΙΝΕ?....

.....

Κοίτα που μας διαολιζουν τέτοιες ημέρες. Μόλις ξεκίνησε η νηστεία και θα αρχίσουμε το βρισιμο;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mhtsotakis_ar

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα “πυροσβεστικό σχέδιο” ή Σχέδιο Β», τόνισε ο πρωθυπουργός - Χαρακτήρισε  «απαράδεκτο η Τουρκία να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό και να ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να λάβει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια»

3
tsipras_ar

Δείτε το βίντεο -Η σημαιοφόρος συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία και δημοσιογράφος Γεωργία Μπιτάκου εντόπισε τον Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια πτήσης και τον... στόλισε κανονικά - Ποια είναι η Γεωργία Μπιτάκου

184
w18-71938dendias

«Προφανώς είναι καλύτερα έτσι παρά να χανόντουσαν ανθρώπινες ζωές, να υπήρχαν στρατιωτικές επιχειρήσεις, να είχαμε πρόσφυγες, να διεξαγόταν στην περιοχή μας άλλη μια πολεμική σύγκρουση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών 

4