Μηνύματα Παυλόπουλου σε Σκόπια, Τουρκία και Αλβανία για την ευρωπαϊκή τους προοπτική

Μηνύματα Παυλόπουλου σε Σκόπια, Τουρκία και Αλβανία για την ευρωπαϊκή τους προοπτική

«Αν θέλουν να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική, πρέπει να σεβασθούν, στο ακέραιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις υποχρεώσεις που θεσπίζει η ευρωπαϊκή έννομη τάξη και το Διεθνές Δίκαιο» στο σύνολό του τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Ποντγκόριτσα, όπου βρίσκεται 

20817000
Ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, την Τουρκία και την Αλβανία, ότι αν θέλουν να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική, πρέπει να σεβαστούν στο ακέραιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο και να έχουν λύσει προηγουμένως, με βάση το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, τις διαφορές με άλλα κράτη στην περιοχή, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Ποντγκόριτσα, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης.

Ο κ. Παυλόπουλος σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Ντουκάνοβιτς υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Η ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας έχει δύο αυτονόητες προϋποθέσεις τις οποίες οφείλουμε να επισημαίνουμε με απόλυτη ειλικρίνεια:

Αν θέλουν να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική, πρέπει να σεβασθούν, στο ακέραιο, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να σεβασθούν, επίσης στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που θεσπίζει η Ευρωπαϊκή Έννομη Τάξη στο σύνολό της, καθώς και τις υποχρεώσεις που θεσπίζει το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του, αφού αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι και το Διεθνές Δίκαιο.

Επιπροσθέτως, πρέπει να έχουν λύσει προηγουμένως, με βάση το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, τις διαφορές με άλλα κράτη στην περιοχή. Διότι είναι προφανές πως η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά, από τη φύση της, χώρο ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης κρατών και λαών και όχι πεδίο σύγκρουσης ή έστω και επίλυσης διαφορών».

Αναφορικά με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας σημείωσε ότι «ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η προοπτική αυτή προϋποθέτει, εκ μέρους της, τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, άρα του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, κατ΄ εξοχήν δε της Συνθήκης των Πρεσπών. «Η οποία πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται, κατά το γράμμα της και το πνεύμα της, με τρόπο που δεν αφήνει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού. Κατά συνέπεια, οιαδήποτε αντίθετη τακτική θα εμποδίζει, αυτονοήτως, την ευρωπαϊκή ενταξιακή πρόοδο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» σημείωσε.

Κλείσιμο
Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε ότι «επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας». Και σημείωσε ότι αυτό προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου καθώς και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα "NATURA 2000". «Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 -οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές απ' όλους. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ιδίως ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διατάξεις του οποίου την δεσμεύουν και με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανία, στην οποία «δεν είμαστε αντίθετοι», σημείωσε ότι έχει ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου και όλων των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Επομένως, συμπεριφορές όπως αυτές έναντι της εθνικής ελληνικής μειονότητας, οι οποίες υποτιμούν βάναυσα την αξία της ανθρώπινης ζωής ή προσβάλλουν απροκαλύπτως θεμελιώδη δικαιώματα, π.χ. το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Όπως αντίστοιχο εμπόδιο συνιστά η κάθε μορφής διεκδίκηση εντελώς ανυπόστατων δήθεν "δικαιωμάτων" των Αλβανών τσάμηδων, αδίστακτων συνεργατών των Ναζί όπως έχει αποδειχθεί ιστορικώς» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα και σημείωσε την ανάγκη εξεύρεσης, το συντομότερο δυνατό, δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Τόνισε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία συνεπάγονται στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων, καθώς είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Ακολούθως, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η συμμετοχή όλων των κρατών της Βαλκανικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί, αναμφισβήτητα, εγγύηση για την εν γένει ειρηνική συνύπαρξη και κοινή δημιουργική πορεία κρατών και λαών στην περιοχή και προσέθεσε ότι η Ελλάδα ευνοεί, ειλικρινώς και εμπράκτως, την ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου. «Και είναι σαφές, ιδίως με βάση το διμερές Μνημόνιο Συνεργασίας του 2011, ότι η Ελλάδα είναι, ανά πάσα στιγμή, έτοιμη για παροχή κάθε είδους συνδρομής προς αυτή την κατεύθυνση. Κυρίως δε προς την κατεύθυνση της εκ μέρους του Μαυροβουνίου θεσμικής ενσωμάτωσης όλων των πτυχών του ευρωπαϊκού κεκτημένου» σημείωσε. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η επίσκεψή του, η πρώτη Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Μαυροβούνιο μετά την ανεξαρτητοποίηση του και τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα, θα συμβάλει ουσιωδώς στην περαιτέρω βελτίωση των ήδη πολύ καλών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Aντιφώνηση του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου κατά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Ντουκάνοβιτς στην Ποντγκόριτσα

Την πεποίθησή του ότι η επίσκεψή του στην Ποντγκόριτσα, η πρώτη Έλληνα Προέδρου Δημοκρατίας από την ανεξαρτητοποίηση τού Μαυροβουνίου και τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα, θα συμβάλλει ουσιωδώς στην περαιτέρω βελτίωση των, ήδη πολύ καλών, σχέσεων Ελλάδας-Μαυροβουνίου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αντιφώνησή του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Ντουκάνοβιτς.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η συνεργασία και συμπόρευση Ελλάδας και Μαυροβουνίου είναι επωφελής όχι μόνο για τους λαούς των δυο χωρών αλλά και γενικότερα για τη Βαλκανική, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί παράδειγμα στο δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης και δημιουργίας και για όλους τους γείτονές τους, «όταν μάλιστα η Βαλκανική κατά το παρελθόν υπήρξε, δυστυχώς, μια περιοχή εντάσεων ή και πολεμικών συρράξεων».

Παράλληλα, προσέθεσε ότι Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολλά να ωφεληθεί από τη σταδιακή δημιουργία μιας συνεκτικής και ισχυρής νοτιοανατολικής πτέρυγας, η οποία θα περιλαμβάνει και όλα τα κράτη της Βαλκανικής, τα οποία θέλουν να γίνουν μέλη «της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, πάντοτε, υπό τον όρο του πλήρους σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου, συνακόλουθα δε και του Διεθνούς Δικαίου».

Τόνισε, επίσης, ότι η ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αποτελεί οιονεί υπαρξιακό στόχο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Με την έννοια ότι η επίτευξή του είναι αναγκαία προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει την εν γένει αποστολή της, η οποία σαφώς υπερβαίνει τα κράτη-μέλη της και τους λαούς τους, καθώς ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και πλανητικός».

Στο πλαίσιο, αυτό, υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τους όρους δημιουργίας της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και με βάση την ιστορία της, τον πολιτισμό της και τη δημοκρατική της παράδοση, «μπορεί, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη δύναμη παγκοσμίως, να συμβάλλει καθοριστικώς στην κατοχύρωση θεμελιωδών αρχών και αξιών γι΄ αυτό τούτο το μέλλον της Ανθρωπότητας, όπως είναι, κατ΄ εξοχήν, οι αρχές και αξίες της ειρήνης, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης -πρωτίστως δε της κοινωνικής δικαιοσύνης και των θεμελιωδών αικαιωμάτων του ανθρώπου γενικότερα».

Κλείνοντας, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου κ. Μίλο Ντουκάνοβιτς για τη θερμή φιλοξενία, του απηύθυνε επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα και ευχήθηκε στο λαό του Μαυροβουνίου ευημερία και δημιουργική πορεία, ώστε να κατακτήσει το μέλλον που του αναλογεί και του αρμόζει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης