Παπακώστα εναντίον... Παπακώστα: «Άλλο ασφάλεια, άλλο περιορισμός των δικαιωμάτων των πολιτών»

Παπακώστα εναντίον... Παπακώστα: «Άλλο ασφάλεια, άλλο περιορισμός των δικαιωμάτων των πολιτών»

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη που χθες υποστήριξε ότι  αν προλάβεις να πιάσεις κάποιον πριν τελέσει το αδίκημα, έχεις λύσει το πρόβλημα, σήμερα διαμαρτύρεται για διαστρέβλωση των δηλώσεών της και τονίζει ότι όπου υπάρχει διαμαρτυρία πολίτη για παραβίαση των δικαιωμάτων του «επιλαμβανόμαστε αμέσως»

4669086
Στην παραδοχή ότι «άλλο ασφάλεια, άλλο περιορισμός των δικαιωμάτων των πολιτών» προχωρά η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε γραπτή της ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να πει αφενός ότι διαστρεβλώθηκαν είτε σκοπίμως, είτε από άγνοια χθεσινές της δηλώσεις για τις προληπτικές προσαγωγές πολιτών στα Γιαννιτσά, αφετέρου να εξηγήσει το «σχέδιο εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού» που όπως λέει έχει καταρτίσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η κ.Παπακώστα, στην -γραπτή, αυτή τη φορά- δήλωσή της υποστηρίζει ότι κάποιοι είτε από άγνοια, είτε για μικροκομματικούς σκοπούς, συνεχίζουν να διαστρεβλώνουν τα λεγόμενά της, «επενδύοντας στην καλλιέργεια κλίματος φόβου στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην αμαύρωση της εικόνας που έχει η Ελλάδα στο εξωτερικό».
Στη συνέχεια, η κ.Παπακώστα κάνει μια μακροσκελή αναφορά στο σχέδιο αντεγκληματικής δράσης του υπουργείου για να τονίσει ότι «η προσέγγιση αυτή λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του προβλεπτικού μοντέλου αστυνόμευσης (intelligence – led policing), που βασίζεται στην επεξεργασμένη πληροφορία (intelligence), έτσι ώστε η λειτουργία του Σώματος να έχει κυρίως προβλεπτικό - προληπτικό χαρακτήρα και δευτερευόντως κατασταλτικό.
Επειδή φαίνεται πως κάποιοι έχουν κρυφή ατζέντα στα θέματα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία αφορά αποκλειστικά στην βίαιη καταστολή, θα ήθελα να επαναλάβω ότι το νέο δόγμα της Ελληνικής Αστυνομίας έχει στο επίκεντρο την πρόληψη για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των συμπολιτών μας», λέει η κ.Παπακώστα και καταλήγει: «Όπου υπάρχει διαμαρτυρία πολίτη για παραβίαση δικαιωμάτων του επιλαμβανόμαστε αμέσως. Άλλο ασφάλεια και άλλο περιορισμός των δικαιωμάτων του πολίτη»

Το πλήρες κείμενο της γραπτής δήλωσης της κ.Παπακώστα, ακολουθεί:

Με αφορμή δηλώσεις και δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου σχετικά με τις προληπτικές προσαγωγές, η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είτε από άγνοια είτε και για μικροκομματικούς σκοπούς, κάποιοι συνεχίζουν να διαστρεβλώνουν τα λεγόμενά μου, επενδύοντας στην καλλιέργεια κλίματος φόβου στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην αμαύρωση της εικόνας που έχει η Ελλάδα στο εξωτερικό. Μια εικόνα χώρας ασφαλούς, γεγονός που αποδεικνύεται και από την κατ’ έτος αύξηση των διεθνών επισκεπτών της.
Κλείσιμο
Ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουμε εκπονήσει ένα κεντρικό πρόγραμμα αντεγκληματικής δράσης, το οποίο αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς για όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, με στόχο την προστασία της πολιτικοκοινωνικής και οικονομικής ζωής της Χώρας.

Στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο είχα την τιμή να παρουσιάσω στα μέλη των Υποεπιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ κατά την κοινή συνεδρίαση της 4ης Μαρτίου 2019, καθορίζονται οι πανελλαδικές προτεραιότητες και οι στόχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι αποτυπώνονται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: «Ενίσχυση – Ενθάρρυνση – Εκσυγχρονισμός – Επικοινωνία».

Μεταξύ των προτεραιοτήτων της Αντεγκληματικής Πολιτικής είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης τρομοκρατών, η αντιμετώπιση φαινομένων ρατσιστικής βίας, καθώς και ο έλεγχος του νόμιμου και παράνομου κύκλου διακίνησης πυροβόλων όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών, αλλά και της παράνομης διακίνησης κλαπέντων πολιτιστικών αγαθών και έργων Τέχνης.

Επιπροσθέτως, έχουμε καταρτίσει σχέδιο «εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού», το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση με τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Το συγκεκριμένο σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής έχει διαμορφωθεί στη βάση της αναθεωρημένης ευρωπαϊκής αντιτρομοκρατικής στρατηγικής και έχει επιρροές από τις αντίστοιχες στρατηγικές κρατών με ανεπτυγμένη αντιτρομοκρατική κουλτούρα, πλην όμως είναι προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα.
Αναγνωρίζοντας τον σημαίνοντα ρόλο των πληροφοριών έχει ιδρυθεί στην Ελληνική Αστυνομία, η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔιΔΑΠ), η οποία υποστηρίζει μεταξύ άλλων, τον βασικό πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής της χώρας, με την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα (εθνικό, περιφερειακό, τοπικό).
Η προσέγγιση αυτή λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του προβλεπτικού μοντέλου αστυνόμευσης (intelligence – led policing), που βασίζεται στην επεξεργασμένη πληροφορία (intelligence), έτσι ώστε η λειτουργία του Σώματος να έχει κυρίως προβλεπτικό - προληπτικό χαρακτήρα και δευτερευόντως κατασταλτικό.
Επειδή φαίνεται πως κάποιοι έχουν κρυφή ατζέντα στα θέματα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία αφορά αποκλειστικά στην βίαιη καταστολή, θα ήθελα να επαναλάβω ότι το νέο δόγμα της Ελληνικής Αστυνομίας έχει στο επίκεντρο την πρόληψη για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των συμπολιτών μας. Όπου υπάρχει διαμαρτυρία πολίτη για παραβίαση δικαιωμάτων του επιλαμβανόμαστε αμέσως. Άλλο ασφάλεια και άλλο περιορισμός των δικαιωμάτων του πολίτη»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης