Χατζηδάκης για εκπαιδευτικό σύστημα: Ημι-σοβιετικό μοντέλο, θα το αλλάξουμε

delfoi_economy

Τι είπε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει το κόμμα του, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας

Συζήτηση για το εκπαιδευτικό μοντέλο στην Ελλάδα και για την κινητικότητα των φοιτητών από χώρα σε χώρα, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στους Δελφούς.

Για «ημι-σοβιετικό εκπαιδευτικό μοντέλο», έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Μίλησε για ένα σύστημα με «υπερβολικούς και άχρηστους περιορισμούς» που αποτελούν «κληρονομιά από την δεκαετία του ΄80». «Όλα αυτά θα τα ανατρέψουμε τους πρώτους μήνες», είπε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η ΝΔ να είναι η επόμενη κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη «απελευθέρωσης και αυτονομίας» στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έκανε ειδική αναφορά στην αξιολόγηση, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ εξήγησε ότι η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων θα συνδεθεί με την αξιολόγηση, δηλαδή τα αποτελέσματα και το έργο του κάθε ιδρύματος.

Στην κινητικότητα των φοιτητών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας αναφέρθηκε η κα Vivienne Stern, Διευθύντρια Universities UK International. «Ιδίως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit θέλουμε να ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο την παρουσία του βρετανών φοιτητών στο εξωτερικό», σημείωσε. Επισήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί 400.000 ξένους φοιτητές και ότι επενδύει ιδιαίτερα στο διεθνοποιημένο αυτό προφίλ ,αφού είναι πολύ σημαντικό και για την κοινωνία και την οικονομία.

Ο κ. Παναγιώτης Κιμουρτζής, Καθηγητής Εκπαιδευτικών Πολιτικών και Ιστορίας της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σχολίασε ότι δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για τους ξένους φοιτητές στην Ελλάδα, αλλά ότι το 66% αυτών προέρχονται από γειτονικές χώρες και η πλειονότητα αυτών από την Κύπρο. Χαρακτήρισε «χαμένη ευκαιρία» την μη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ενώ αναφερόμενος στην «εξαγωγή Ελλήνων φοιτητών» σημείωσε ότι κατέγραψε σημαντική πτώση τα τελευταία χρόνια.

Στο International Baccalaureate (IB) επικεντρώθηκε ο κ. Richard Jackson, Πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών, το οποίο διδάσκεται σε 5.000 σχολεία στον κόσμο, όταν στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 15 τέτοια προγράμματα. Παρουσίασε μερικούς από τους στόχους του IB όπως τις επικοινωνιακές, διαπολιτισμικές και κοινωνικές δεξιότητες, ενώ μίλησε για τα υψηλά στάνταρ που διέπουν το σύστημα αυτό. Μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα, όπως επισήμανε, είναι το γεγονός ότι στα σχολεία διδάσκονται παράλληλα και το ΙΒ και το επίσημο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που μειώνει την ανταγωνιστικότητα των μαθητών.

Ο Πρόεδρος του College Year in Athens κ. Αλέξης Φυλακτόπουλος που φιλοξενεί Αμερικανούς φοιτητές στην Αθήνα για ένα εξάμηνο ή ένα έτος, επέμεινε στο ότι πρέπει η χώρα μας να καταστεί διεθνές κέντρο εκπαίδευσης. «Όταν δέχεσαι ξένους φοιτητές, δημιουργείς φιλέλληνες», σημείωσε. Ο κ. Φυλακτόπουλος υπογράμμισε ότι για να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα αυτό, χρειάζεται μία αδιάληπτη εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

To Οικονομικό Φόρουμ Δελφών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στην ΝΑ Ευρώπη και κάθε χρόνο συγκεντρώνει καταξιωμένες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, την διαμόρφωση προτάσεων και την ανάπτυξη θέσεων σχετικών με τις προκλήσεις του αύριο, θέτοντας ως στόχο την διαμόρφωση μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου.

Στην 4ήμερη εκδήλωση θα συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ομιλητές από 20 και πλέον χώρες, οι οποίοι θα συζητήσουν 80 θέματα καίριας σημασίας την οικονομία, τον πολιτισμό και τις επιχειρήσεις,

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Γιώτα

Μην το στρογγυλεύεις, σταλινικό το έκαναν το σύστημα παιδείας.

Φρoυράαα, φρoυράααα, Κούληnnnη βoήθεια, φρoυράααααααααα

Με τους γείτονες απέναντι τι θα κάνετε;

ONNEΔITHΣ

Mnv αvησυχείτε για τον Eρvτογάν... θα πούμε εμείς τον σουβλακοφάγο Kαραμάν-αλή να πει στο κoυμπαράκι του τον Tαγίπ να δείξει λίγη επιείκεια! Μπoρεί να'ναι τεμπελxανάς αλλά πιστεύω να αφήσει για λίγο τις γαρδoύμπες και τα κοκoρέτσα και να ασxoληθεί με το θέμα.

ιατρος

Αυτο ηθελα να ακουσω. Το περιμενα πως και πως. Πρεπει να αλλαξουν ριζικα πολλα πραγματα στην εκπαιδευση. Πρωτα πρωτα να αποκατασταθει η ιστορια του Ελληνικου Εθνους, το Εθνος κρατος, τα βιβλία της ιστορίας να αλλάξουν την εθνομηδενιστικην τους φαντασια. Πολλοί καθηγητές και εκπαιδευτικοί δηλητηριάζουν την εκπαίδευση των παιδιών μας με τις Έθνος.ηδενιστικρς τους ατζέντες. Πώς θα αλλάξει αυτό που έχει εγκαθιδρυθεί από την δεκαετία του 1990;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4854969

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, συμμετείχε σήμερα στην άτυπη έκτακτη Διάσκεψη με θέμα τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στη Μεσόγειο

xatzidakis_main2

Ο υπουργός Ενέργειας έκανε λόγο για ιδεοληπτικές πολιτικές, που οδήγησαν τη ΔΕΗ στην κατάρρευση και σε «ελεύθερη πτώση» τη μετοχή της, ενώ χαρακτήρισε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ως απόλυτα καταστροφικές και προανήγγειλε την κατάργησή τους - «Οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά στους λογαριασμούς που θα πληρώσουν, αυτό είναι δέσμευση» 

9
theodorikakos1

Προς το παρόν θα διορθώσουμε άμεσα τις συνέπειες της απλής αναλογικής στους δήμους, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος - Ωρολογιακή βόμβα τα σκουπίδια στην Αττική

1